Apple pod istragom kineskog društva za zaštitu potrošača

Apple Kina sukob
0
0

Iako bi to mogla biti samo slučajnost, kineska grupa za zaštitu potrošača otvorila je istragu protiv Appleovog brenda iPhone samo nekoliko dana nakon što su novine u državnom vlasništvu kazale da će Kina reagovati po principu “milo za drago” na bilo koji Trumpov potez koji bi mogao uticati na trgovinu između dvije zemlje.

Appleov iPhone je čak i spomenut kao moguća kolateralna žrtva. S druge strane, moguće je da se zaista radi o problemu koji imaju korisnici modela 6 i 6s ovog mobilnog uređaja.

Prema pisanju Wall Street Journala, postoji problem koji pogađa oba ova modela: neki uređaji se spontano gase i nije ih moguće ponovo uključiti prije povezivanja sa kompjuterom. Ovo se događa čak i kada baterije ima i preko 50%.

Udruženje kineskih potrošača istražuje ovaj problem. Zanimljivo je da ova grupa nije zvanično regulatorno tijelo, iako je odobreno od strane države.

Potrošačka grupa je prišla ovom problemu, iako nema više poznatih detalja. Još uvijek nije jasno šta izaziva iznenadno gašenje uređaja te da li je to moguće popraviti, kao što je nepoznato koliko korisnika u tom regionu ima ovaj problem. Apple još uvijek nije izdao nikakvo saopštenje o ovom pitanju.

Wall Street Journal piše da Kina ponekad koristi medije u svom vlasništvu i poluzvanične internet stranice da “upozori na dozovoljeno i nedozvoljeno ponašanje stranih kompanija”.

Povezanost sa Trumpovom pobjedom je evidentna. On je često kritikovao trgovinske odnose sa Kinom, a naročito uvoz slabo kvalitetne robe iz te zemlje i obećao je da će se posvetiti tom  problemu u svojstvu predsjednika.

ApplesukobWall street
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI