Banka Kanade napreduje u pripremi digitalne valute

Banka Kanade
11 komentara

Banka Kanade zapošljava arhitekta proizvoda koji nastavlja napredovati sa svojim „planom za nepredviđene situacije“, za digitalnu valutu središnje banke (CBDC), zbog čega su neki nagađali o mogućim posljedicama.

Digitalna valuta vruća je tema južno od granice, jer američka javnost čeka skoro objavljivanje novine Saveznih rezervi o svom CBDC-u. Iako je Amerikancima ideja možda nova, Banka Kanade izdavala je izvješća o konceptu od studenog 2016. godine.

Prije godinu dana banka je koautor izvješća sa šest drugih središnjih banaka i Bankom za međunarodna poravnanja radi utvrđivanja temeljnih načela i osnovnih značajki CBDC-a. U veljači 2021. godine banka je objavila tri prijedloga CBDC-a: jedan sa Sveučilišta Calgary, drugi sa Sveučilišta McGill i zajednički prijedlog Sveučilišta u Torontu i Sveučilišta York.

U e-poruci za The Epoch Times, glasnogovornik kanadske banke Alex Paterson rekao je da su prijedlozi napravljeni kako bi potaknuli razmišljanje.

“Predloženi dizajni ne namjeravaju se usvojiti u Banci. Umjesto toga, Banka će koristiti ta izvješća za informiranje svojih razmišljanja i unaprjeđenje javnog razgovora o dizajnu digitalne valute središnje banke”, napisao je Paterson.

Vodstvo banke dosljedno je govorilo da se samo pokušava pripremiti, a digitalna valuta nije sigurna stvar. Guverner Tiff Macklem rekao je medijima u travnju da odluku na kraju donosi ministar financija, dodajući: “Da izdajemo digitalnu valutu, ne bismo prestali tiskati gotovinu”.

Ipak, banka poduzima korake prema iznošenju proizvoda na tržište. U kolovozu je objavila oglas za arhitekta proizvoda za “program od velikog društvenog značaja za projektiranje kontingentnog sustava za digitalnu valutu središnje banke (CBDC), koji se može smatrati novčanicom, ali u digitalnom obliku”.

Prema objavi, dio posla bio bi “izraditi koherentnu arhitekturu i dizajn proizvoda koji će odgovarati na nacionalnoj razini i biti prilagodljiv desetljećima”.

Potencijalne sveobuhvatne promjene u bankarstvu

Prema ekonomistu Universitédu Québec à Montréal Stevenu Ambleru, CBDC bi imao široke implikacije.

“Središnje banke potencijalno bi se mogle nepravedno natjecati s poslovnim bankama nudeći veće kamatne stope ili naplaćujući manje naknade te koristiti prihode od seignioragea, u konačnici naše porezne dolare, za subvencioniranje ove nelojalne konkurencije”, rekao je Ambler u intervjuu.

“Komercijalne banke bile bi prisiljene manje se oslanjati na depozite za svoje financiranje, što bi ih potencijalno natjeralo na ponašanje sličnom onome investicijskih banki.”

Seigniorage se odnosi na kamate zarađene na novčanici umanjene za troškove proizvodnje, distribucije i zamjene te novčanice.

Ako bi središnje banke preuzele više obveza zbog izdavanja CBDC-a, Ambler kaže da bi morale steći više imovine. To bi uključivalo preuzimanje većeg dijela državnog duga ili preuzimanje aktivne uloge u gospodarstvu, kao što su to učinile Federalne rezerve u Sjedinjenim Državama.

Napomenuo je, međutim, da središnje banke imaju tendenciju biti oprezne u pogledu digitalnih valuta i “što bi se moglo dogoditi ako potražnja za njihovom nacionalnom valutom nestane u korist nečeg drugog, neke kriptovalute ili neke verzije stabilnog novčića, to bi uključivalo gubitak monetarne kontrole.”

Zabrinutost zbog privatnosti i kontrole

Kineska Središnja banka izdala je vlastitu digitalnu valutu, za koju je državni Times rekao da će pomoći osporavanju “hegemonija dolara SAD-a”. U međuvremenu Kina je zabranila Bitcoin. U travnju je upravitelj hedge fondova Kyle Bass rekao za NTD Television, podružnicu mreže The Epoch Times, da je taj potez sredstvo za kontrolu kineskog naroda u zemlji, ali bi se jednoga dana mogao upotrijebiti i protiv inozemnih ulagača.

“Ako mislite da je [kineski vođa Xi Jinping] užasan vladar, odjednom vam se globalni društveni kreditni rezultat pokoleba i Kinezi zapravo mogu zaustaviti vašu sposobnost trošenja novca”, rekao je Bass.

“Ovo je način na koji mogu izvesti svoj digitalni autoritarizam po svijetu i to moramo zaustaviti.”

Neki vjeruju da će zapadne zemlje ostati zaostale ako nemaju domaću verziju kineskog digitalnog yuana, no drugi se ne slažu. U nedavnom intervjuu za Kitco News, kanadski poduzetnik i poduzetnik Kevin O’Leary umanjio je razvoj.

“Koja bi osoba izvan Kine to ikada stavila u svoju bilancu? Što se mene tiče, to je otrovni otpad. Ne bih ga dotaknuo pa mu nikada ne bih pripisao nikakvu vrijednost. Ne sviđa mi se što pojedinac u stranoj vladi odlučuje o tome tko ga može posjedovati, tko ne, i imati zapis o tome jer će im taj blockchain dati do znanja da ga posjedujem. Ne, hvala”, rekao je O’ Leary.

“[Još ćemo] govoriti o ovih 20 godina od sada. Mislim da je vjerojatnije da će se dogoditi da će oni [Savezne rezerve SAD -a] regulirati izdavatelje stabilnih kovanica kao banke.“

Iako Ambler vjeruje da je “želja za pomnijim praćenjem transakcija ljudi” dio motivacije za CBDC, sumnja da bi bilo koja demokratska vlada zabranila ili mogla zabraniti Bitcoin ili fizički novac.

” Mislim da će postojati načini izbjegavanja nadzora, a ako vlade pokušaju postati previše autoritarne, mislim da neće moći, iako… Jedna od stvari koje me COVID naučio je da ljudi imaju vrlo visok nivo zahtjeva za sigurnošću, čak i na štetu individualnih prava i sloboda”, rekao je.

Švedska, jedna od zemalja u kojima se digitalno plaćanje najbrže povećava, ima mogućnost umetanja sićušnog računalnog čipa ispod kože ruke, koji se može koristiti za određene transakcije. Do sada je oko 3.000 Šveđana ugradilo mikročip.

Autor: Lee Harding
BankaCBDCDigitalna valutakanada
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Greven
2 godine prije

>>> Švedska, jedna od zemalja u kojima se digitalno plaćanje najbrže povećava… <<<

Preko 99% transakcija je u digitalnoj formi. Valuta se zove kruna, ali je digitalna. Znaci proces uvodjenja kontrole proleterijata putem digitalne valute je vec zavrsena prica.

tihobl
2 godine prije

Kad vecina uvede onda ce biti: nemate nista na racunu jer su vas opljackali “ruski hakeri”.
Vec gledam kako ce ruski hakeri biti krivi za sve.

Adria
2 godine prije

Ovo je priprema covjecanstva za globalni DIGITALNI AUSCHWITZ i uvod u SOTONISTICKI TEROR kakav svijet Jo’s nije vidio.

Sven
2 godine prije

Tehnologija je dobra , ona je izvrsna. Osim kad joj prepustite uzde, onda vas pojede. Jer ona je tu da sluzi nama a ne protiv nas. Dovodi se u pitanje sva korist tehnologije nakon ere digitalizacije. Sve do tada mogli smo je kontrolirati, a sada vise ne mozemo. Sve manje je u nasoj moci i u nasim rukama. Sve manje mi odlucujemo i svakim danom smo sve vece potencijalne zrtve napretka. Sve to lici kao put sa povezim na ocima prema vladavini umjetne inteligencije. Put koji joj daje moc nad ljudima. Doci ce doba kad ce stroj odlucivati hoce li netko dobiti novac ili ne…i to u milisekundi. A tu moc mu mi dajemo. Malo pomalo.

Max
2 godine prije

NSP ide dalje.

Praetorian
2 godine prije

Zato treba sto vise i ato je cesce pkacati kesom. Dici para na bankomatu i sve placati zivom lovom. Od ppcetka plandemije smo u obitelji skuzili o cemu se radi i povecali placanje gotovinom, suprotno od mantri da se placa “bezkontaktno”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI