Brazil poziva na ‘odmicanje’ od dolara

Luiz Inacio Lula da Silva
21 komentar

Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva izjavio je da bi zemlje u razvoju trebale da se odmaknu od američkog dolara u korist vlastitih valuta kako bi se suprotstavile američkoj dominaciji nad globalnim finansijskim sistemom.

Govoreći u četvrtak u Šangaju tokom službene posjete Kini, Lula je rekao da grupa BRICS – koju čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika – treba tražiti alternativnu valutu dolaru za trgovinu.

“Svake večeri se pitam zašto sve zemlje moraju bazirati svoju trgovinu na dolaru. Zašto ne možemo trgovati na osnovu vlastitih valuta?” rekao je . “Ko je odlučio da je dolar valuta nakon nestanka zlatnog standarda?”

Lider ljevice je nastavio sa žaljenjem da “svi zavise od samo jedne valute”, misleći na dolar, i predložio “valutu za finansiranje trgovinskih odnosa između Brazila i Kine, između Brazila i drugih zemalja”.

Lula je otpočeo svoj put u Kinu događajem povodom imenovanja bivše brazilske predsjednice Dilme Rousseff za čelnicu Nove razvojne banke, poznate i kao ‘BRICS banka’, za koju je rekao da bi mogla osloboditi ekonomije u usponu “od pokoravanja tradicionalnim finansijske institucije, koje žele da upravljaju nama.”

Brazilski ministar finansija Fernando Haddad također je otputovao s predsjednikom u Kinu, gdje je rekao novinarima da će Brazil nastojati stvoriti trgovinske mehanizme za zemlje u razvoju kako bi zaobišle ​​korištenje dolara.

„Prednost je izbjeći luđačku košulju nametnutu nužno podmirivanjem trgovinskih operacija u valuti zemlje koja nije uključena u transakciju“, rekao je on.

Lulina posjeta Kini dolazi u trenutku kada Peking sve više promoviše korištenje svoje valute, renminbija, za poravnanje međunarodnih transakcija. Prošlog mjeseca, Rusija je saopštila da je usvojila juan  kao jednu od svojih primarnih rezervnih valuta usred masovne kampanje sankcija povezane sa sukobom u Ukrajini, ističući postepeni odmak od zapadnog finansijskog sistema od strane nekih velikih sila.

Trgovina između Kine i Brazila doživjela je značajan porast u protekloj deceniji, s više od 150 milijardi dolara poslovanja zabilježenih prošle godine. Kineske firme su kupile velike količine minerala i poljoprivrednih dobara u toj južnoameričkoj zemlji i investirale u brazilsku infrastrukturu.

Brazilski predsjednik stigao je u Kinu u srijedu navečer i tamo će ostati do 15. aprila. Nakon govora u Šangaju, Lula je otputovao u Peking, gdje će se u petak sastati s predsjednikom Xi Jinpingom. Očekuje se da će se dvojica lidera fokusirati na pitanja vezana za trgovinu i vanjsku politiku – kao što je kineska inicijativa Pojas i put, koja ima za cilj razvoj puteva, autoputeva i druge infrastrukture u stranim zemljama – navodi Financial Times.

BrazilDedolarizacijakina
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
10 mjeseci prije

Ovaj čovek je nekada imao veliki ugled kod protivnika maligne politike Vašingtona, u novom mandatu se okrenuo za 180 stepeni i postao krajnje poslušan zagovornik njihove politike da bi sada bio veliki protivnik dolara!?!

Ovo najnovije nema nikakvog smisla – to bi značilo da se oslobodio ucene kojom su ga prisilili na mnogo šta ali kako znamo da kad Vašington nekome “zarije kandže u leđa” ne pušta dok “ne oglođe koščice”, sa velikom verovatnoćom možemo da pretpostavimo o čemu se radi… Vašington želi rušenje dolara! Tek ćemo videti zašto tačno ali ovo je samo poslednja u nizu sličnih kockica.

Great
10 mjeseci prije

Malo pomalo nesto ce se napraviti. Dolar je postao toksican, sami su sebi to Amerikanci napravili.

Max
10 mjeseci prije

Logično.

tihobl
10 mjeseci prije

Gdje su sad oni koji su trvdili da je Lula igrac duboke drzave i da ce razbiti BRICS?

Te tvrdnje su ovde plasirane istovremeno sa sorosevim demonstracijama u Brazilu.

Cvitan
10 mjeseci prije

Brazil, Indija, Rusija, JAR i Kina, stabilne ekonomije koje posjeduju najnoviju tehnologiju, ili imaju namjeru kupovati najnoviju tehnologiju kod EU i SAD, i to za Ruske rublje ili neku drugu valutu, domišljato nema šta!!! Od svih pet, jednu normalnu ne bi bili u stanju sastaviti!

Jomla
10 mjeseci prije

Međusobno trgovanje u nacionalnim valutama ima jedan bitan zahtjev: valute MORAJU biti stabilne, kao i ekonomsko i političko stanje u državi (ili “državi” 😛 ). Moraju postojati jemstveni mehanizmi za ujednačavanje, npr. “korpa valuta… ali Nabiulina to sve zna bolje nego mi 😛

onaj najglu...Dalton
10 mjeseci prije

Macron poziva na ”jačanje europskog suvereniteta”…
Lula poziva na ”odmicanje od dolara”…

Baba, šta se to događa?
Kinezi ih vratili na tvorničke postavke…

P.S.
Baba, a šta su prvo rekli Ursuli von der Leyen kad je došla u Kinu?
Na aerodromu…
”Jel’ imate šta za carinu!?” 

Prazni džepovi
10 mjeseci prije

Lula je Trojanski konj za Latinsku Amerika, on je ko fol protiv …..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI