BRICS banka treba da preuzme veću ulogu

BRICS
4 komentara

Nova razvojna banka (NDB) mogla bi igrati ključnu ulogu u stvaranju zajedničke valute za grupu velikih ekonomija u razvoju BRICS-a, rekao je analitičar Tshepo Kgadima.

NDB sa sjedištem u Šangaju je multilateralna financijska razvojna institucija koju su 2014. godine osnovale zemlje BRICS-a – Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika.

Učiniti BRICS banku moćnijom koristilo bi svim njenim članicama, ali prvo sama grupa mora biti “institucionalizirana” i izraditi povelju, smatra nezavisni ekonomski i energetski analitičar Kgadima.

„Transformisanje BRIKS-a u organ povelje dalo bi podsticaj razgovorima o valuti BRIKS-a“, rekao je ekspert za RT na marginama samita BRIKS-a u Johanesburgu.

Kgadima je rekao da je proces dedolarizacije već počeo i da će pomoći zemljama BRICS-a da se pomaknu ka jedinstvenoj valuti, „gdje mogu imati direktan utjecaj i također biti u mogućnosti da imaju liniju kontrole u smislu ekonomskih struktura svojih nacija .”

Istovremeno je tvrdio da će proći najmanje deset godina prije nego što se pojavi jedinstvena valuta BRICS-a.

“Umjesto da govore o valuti BRICS-a, možda bi u ovom trenutku bilo vrijedno da lideri razmotre usvajanje kineskog renminbija [juana] kao valute trgovinskih poravnanja, kao i kredita i investicija,” predložio je ekonomista .

Kgadima je objasnio da je juan već uključen u korpu globalnih rezervnih valuta, dok bi stvaranje novog zakonskog sredstva plaćanja od nule potencijalno uključivalo značajne komplikacije sa centralnim bankama zemalja BRICS-a.

On smatra da bi usvajanjem kineske valute BRICS takođe ublažio svoje zemlje članice od ekonomskih turbulencija.

“Južna Afrika osjeća volatilnost valute, slabljenje randa više zbog upotrebe dolara. Ali ako koriste renminbi u zemljama BRICS-a, renminbi je već prepun dolara. I mislim da će to biti globalni šok ako ovaj samit usvoji renminbi”, rekao je on.

Ipak, ekonomista je naglasio da bi NDB trebalo da poveća svoje finansijske kapacitete kako bi u budućnosti mogla da izdaje valutu BRICS-a. Prema njegovom mišljenju, taj bi potez pomogao afričkim zemljama da se manje oslanjaju na Zapad, koji je pokazao da njegov “interes nije bio za razvoj ili napredak bilo koje ekonomije na afričkom kontinentu”.

BRICSNBDNova valuta
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jednostavno receno
1 mjesec prije

Eto ga, nije gofno već se pas posro. Neće više biti rothschildi već briscošildi…..

Grdi
1 mjesec prije

Inace najnovije vijesti …. novi clanovi BRICS-a od 01 sijecnja 2024 su ..
Argentina
Etiopia
Iran
Egipat
UAE
Saudijska Arabija
.
Halo plenki ! ….. put ti je ukazan ! …..

Max
1 mjesec prije

Da trebalo bi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI