Cijene nafte mogle bi dosegnuti 157 dolara

Cijene nafte
10 komentara

Organizacija je upozorila da bi milijuni mogli gladovati u slučaju nastavka pojačavanja neprijateljstva između Hamasa i Izraela

Nastavak eskalacije izraelskog rata s Hamasom mogao bi gurnuti cijene nafte u “neistražene vode”, upozorila je Svjetska banka u svom Izgledu robnih tržišta u ponedjeljak. Svjetska banka upozorila je da će, iako je učinak rata na cijene nafte do sada bio ograničen, budućnost “brzo zamračiti ako sukob eskalira”. Izvješće organizacije ocrtava tri potencijalne budućnosti na temelju razine poremećaja koje bi eskalacija neprijateljstava mogla prouzročiti u globalnoj opskrbi naftom.

“Mali poremećaj,” uklanjanje 500.000 do 2 milijuna barela nafte iz optjecaja dnevno, uglavnom bi apsorbirao tržište, predviđa banka. Cijene bi se povećale sa sadašnjih 90 dolara po barelu na između 93 i 102 dolara, poništavajući prethodno predviđeni pad od 9 dolara do iduće godine u uvjetima usporenog gospodarskog rasta.

“Srednji poremećaj”, ekvivalent američkom ratu u Iraku 2003., mogao bi dovesti do porasta cijena između 21% i 35%, s 3 do 5 milijuna barela dnevno bez opskrbe – ostavljajući cijenu nafte između 109 i 121 USD po barelu , navodi se u izvješću.

“Veliki poremećaj”, koji je banka usporedila s arapskim naftnim embargom iz 1973., sa 6 do 8 milijuna barela eliminiranih iz opskrbe dnevno, mogao bi dovesti do porasta cijena između 56% i 75%. To bi povećalo cijenu po barelu između 140 i 157 dolara. Više cijene nafte dovele bi do skoka cijena hrane, pogoršavajući trenutnu nesigurnost hrane i uzrokujući gladovanje milijuna, objasnio je zamjenik glavnog ekonomista Svjetske banke Ayhan Kose. ”Ako dođe do ozbiljnog šoka cijena nafte, to bi povećalo inflaciju cijena hrane koja je već povećana u mnogim zemljama u razvoju” kao rezultat sukoba u Ukrajini, rekao je. Gotovo desetina stanovništva Zemlje, više od 700 milijuna ljudi, bila je pothranjena do kraja 2022. zbog poremećaja na robnim tržištima izazvanih sukobom, dodao je.

Glavni ekonomist Svjetske banke Indermit Gill pozvao je kreatore politike da “budu oprezni”, upozoravajući da će se “globalno gospodarstvo suočiti s dvostrukim energetskim šokom po prvi put u desetljećima, ne samo od rata u Ukrajini”, koji je nazvao “najvećim šok na tržištima roba od 1970-ih”, ali i s Bliskog istoka ako rat u Gazi nastavi eskalirati.

Dok su cijene nafte porasle 6% od napada Hamasa na Izrael ranije ovog mjeseca, poljoprivredne robe i plemeniti metali “jedva da su se pomaknuli”, izvijestila je Svjetska banka. Izrael je proširio kopneni napad na Gazu u ponedjeljak, a tenkovi navodno napreduju prema gradu Gazi iz više smjerova. Više od 8000 Palestinaca je ubijeno, a stotine tisuća raseljeno pod najintenzivnijim bombardiranjem Gaze u povijesti Izraela.

HamasIZRAELNafta
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
3 mjeseci prije

Netko će zbog toga gladovati a netko će profitirati.

tihobl
3 mjeseci prije

Сваки други електрични аутомобил на свету производи се у Кини, а земља само планира да убрза темпо. Кинеска стратегија за освајање европског тржишта одражава ситуацију са тржиштем фотонапонских панела, где су јефтини кинески панели истиснули Немце чак и на сопственом домаћем тржишту.

tihobl
3 mjeseci prije

Синдикат немачке полиције саопштио је да ће бити потребно више од 80 година да се депортује 50.000 људи који илегално живе у Немачкој.

NOME
3 mjeseci prije

povečanje cijena nafte i posljedične nestašice i poskupljenja jesu dio plana “mic po mic”……..mislim da više nema sumnje u povezanost i upravljanje događajima od migrantske krize 2015, covid 19, ukrajina , bliski istok pa dalje po planu upravljača prema velikom resetu…….

Schwarze Hunderte
3 mjeseci prije

URGENT !!!! YEMEN UPRAVO NAPAO ISRAEL !!!

Zlovenac
3 mjeseci prije

Pa Eu je ima od Rusa po 60 eur., ili je ne uzimaju. Haha.

LOL
3 mjeseci prije

Cijene nafte mogle bi dosegnuti 157 dolara – za 2 barela 157 dolara…može!!!!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI