fbpx

Cijene zlata „lete u nebo“ – Razlog su poticajne mjere „helikopterskog novca“

Burza - zlato

Cijene zlata tijekom aukcije danas ujutro su dosegle svoju najvišu razinu od 2012. Razlog je rast straha od utjecaja koronavirusa na gospodarstva u svijetu, navodi se na aukciji.

Jutros u 09:00 po srednjoeuropskom vremenu su ugovori za zlato za isporuke u lipnju Comex porasli su 0,86%, na 1776,6 dolara za uncu. Tijekom nadmetanja je cijena dosegla maksimum od studenog iz  2012. godine i prodavalo se za 1784,85 dolara po unci.

Ugovori za isporuke srebra u svibnju poskupjeli suza 3,15% i srebro se jutros prodavalo za 16,02 dolara po unci.

Trgovci procjenjuju situaciju sa širenjem koronavirusa po svijetu, zbog čega cijena zlata raste, jer je zlato uvijek uživalo status pouzdanog sredstva ulaganja.

Ne treba zaboraviti ni prakse koje primjenjuju FED i ESB, koji su se odlučili na poticajne mjere s enormnim količinama „jeftinog novca“, koji je zapravo novi dug. Ovo su „ratne prakse“, kada su se vlade na ove mjere odlučivale u vrijeme velikih kriza, uz tvrdnju da će se problemi s krizom, inflacijom i ostalim popratnim pojava „rješavati kasnije, nakon pobjede“.

“Zlatu, kao pouzdanije, sredstvu, raste cijene jer valutama, zbog velikih poticajnih mjera, pada vrijednost”, izjavio je za Reuters Autar Sandu, glasnogovornik „Phillip Futuresa“.

Drugi stručnjak, kojeg citira Reuters, smatra da “zabrinutosti oko šansi za razna gospodarstva pozitivno utječu na vrijednost zlata.

„Likvidnost u kombinaciji s niskim kamatama zlato čini mnogo privlačnijom imovinom od ostalih financijskih instrumenata”, rekao je stručnjak za Reuters.

Tijekom završavanja ovog teksta, burza plemenitih metala Comex je prešla na ugovore za isporuke u lipnju 2020. i zlato se prodavalo po cijeni od 1765,4 dolara po unci, uz skokove u kojima se prije 11:00 po srednjoeuropskom vremenu trgovalo po cijeni od 1787,7 dolara po unci.

COMEX Group

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
13 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Bosanac
Gost
Bosanac
7 mjeseci prije

a sve se desava na daljinu…niko kile zlata ne podize

Ruby
Gost
Ruby
7 mjeseci prije

Kad se novac dijeli onda cijene lete u nebo.

Zadranin
Gost
Zadranin
7 mjeseci prije

😂 Comex.. 😂 jel to ona “institucija” gdje svaka poluga zlata ima nekih 85 ugovora o vlasništvu.. umjesto jedna poluga=jedan ugovor?

Daj ti meni fizičko zlato u ruke, da ga objesim o lanac oko vrata. A te papire/ugovore, kad krene stampedo potraživanja, možeš se ići pokenjati, i obrisati tim ugovorima.

Papirnato zlato.. 😂

P***!

Nelikvidnost i nestabilnost zlata
Gost
Nelikvidnost i nestabilnost zlata
7 mjeseci prije

Ma kakva je likvidnost zlata … vrlo niska
i kakva je cijena zlata … nestabilna

… vrlo losa investicija

Moreno
Member
Moreno
7 mjeseci prije

Nelikvidnost i nestabilnost zlata
Zlato je jedan od najstabilnijih kemijskih elemenata na zemlji
Zlato je stabilno, ali valute u kojima se zlato vrijednuje su nestabilno i za istu količinu zlata kroz povijest se mogla dobit približno ista količina drugih proizvoda, tako se u vrime staroga Rima za uncu zlata mogla kupit kvalitetna toga isto ka šta se danas za uncu zlata može kupit vrlo kvalitetan veštit
Zlato uopće nije investicija jer ne donosi ikakve prinose protokom vremena nego je zlato sredstvo za očuvanje kupovne moći
Sve fiat valute su u zadnjih 5000 godin popropadale, jedino je zlato zadržalo svoju vrijednost, tako je od osnivanja FED-a 1913 dolar u odnosu na zlato izgubija 97% svoje vrijednosti
Zlato ima svoju vrijednost u vrijednosti rada, energije, mehanizacije, koncesije na rudnike, rafiniranja . . . da bi se dobilo, a za fiat valute je dovoljno ukucat cifru i pritisnit tipku enter

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
7 mjeseci prije
Reply to  Moreno

@Moreno :
Ko više nosi i kad ”veštit”,
a obuci samo uncu zlata za izšetat iz karantene
i sačekaj reakciju ”pučanstva” ?
A sramote ?
A prehlade ?
Hotel ”KARANTENA” i sobe s pogledom kroz prozor ?

Mrčikola
Gost
Mrčikola
7 mjeseci prije
Reply to  Moreno

Moreno, zlato je stabilno i zlato će bit stabilno dok je god stabilan sistem, matrica upravljanja Zemljanima. Ti spominješ 5000 godina i možda će sve to trajat još toliko. Ako se čovječanstvo ipak probudi, izigra sistem i vrati iskonskom , zlato će u usporedbi sa, recimo, žitom možda bit: jedan kg žita=sto kg zlata.
Nakon toga će se, vjerojatno neko ponovo dosjetiti da se od zlata mogu izrađivati razne svjetlucave đinđe-minđe.
Žene će ih poželjeti imati da budu ženstvenije od konkurencije.
Muškarci će ih poželjeti imati da ih poklone ženama, a Bože moj, zbog onih stvari.
Naravno da će se neko dosjetiti da se od njega mogu kovati fine alatke kojima se, zlu ne trebalo, nekome može i glavu razbiti. Potražnja će bivati sve veća i na koncu dovesti do zaključka da zlata baš i nema previše i vrijednost će zlatu početi rasti. Kako mu vrijednost raste i kako ga nema previše, moglo bi zgodno poslužiti da olakša robnu razmjenu. Kako je preteško za nošenje zgodno bi ga bilo zamijeniti potvrdom o posjedovanju, a onda ……….ha , manje više znamo kako bi išlo jer se povijest, kažu, ponavlja.

ps .Molim, neka mi se ne zamjeri malo zafrkancije u korona dokolici.

tedi
Gost
tedi
7 mjeseci prije
Reply to  Mrčikola

OK. zlato se nemoze jesti,ali da li mislis da su ti bogatuni toliko ludi i ulazu u zlato,nisu ludi zato su i bogati.
Nove tehnologije itekako u industriji trebaju zalato, a te tehnologije nisu za javnost,ako jedan komp. ima u provodnicima 2g zlata,sta mislis koliko g zlata ima jedan robot visoke umijetne inteligencije?
Vremena se mijenjaju samo neki znaju kako,a neki neznaju nikako.
Prati sta rade bogati i sve ce ti biti jasno.

Mrčikola
Gost
Mrčikola
7 mjeseci prije
Reply to  tedi

Tedi, sve stoji što si napisao o komercijalnoj upotrebi zlata i njegovoj nezamjenjivosti u visokoj tehnologiji, barem ne u bliskoj budućnosti, a kroz 5 tisuća, u komentaru spomenutih godina…….tko zna. Nekakva poanta bi bila u tome da visoka tehnologija i služi sistemu da ga održi kakav jest. Stoga će investiranje u zlato još dugo biti neprikosnoveno.
I još, nekako mi se nakon svih ovih godina promatranja kako funkcionira svijet, čini da bogati nisu bogati zato što imaju zlato, nego zlato vrijedi jer ga imaju bogati, koliko god zlato bilo sinonim za bogatstvo i imalo izvrsne elementarne vrijednosti.
A ono, da bi trebao pratiti i raditi što rade bogati….pa ne znam baš. Čini mi se da bih s vremenom ubio čovjeka u sebi.

Red Dog
Gost
Red Dog
7 mjeseci prije

Ja ne znam koji im je vrag.
Problemi nastaju zbog mehura. I svaki put kad puca mehur, oni ubacuju jos i napuhavaju jos veci mehur.
Ekonomij treba stabilnost. Pare pucanstvu bez zaduzivanja.
Kao da hoce krah i reset.
U stvari sumnjam da se radi o hedonizmu. Vide da su na kraju puta. Pa, jedi, piji i veseli se, jer cemo sutra biti mrtvi.
I prethodne imperije su bile takve pri kraju

CAN
Gost
CAN
7 mjeseci prije

Svi ćemo za cijenom zlata…u nebo!

tedi
Gost
tedi
7 mjeseci prije
Reply to  CAN

Neka znaja su vrednija od zlata ili im je lako doci do zlata.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik