fbpx

Donald Trump odbacuje NYT izvještaj o svojoj poreskoj prijavi kao „lažne vijesti“

Trump

The New York Times (NYT) je izvijestio da je porez američkog predsjednika Donalda Trumpa u 2017. godini iznosio 750 dolara, godinu dana nakon što je postao predsjednik. Prema izvještaju, “za 11 od 18 godina nije plaćao savezni porez na dohodak”.

Američki predsjednik Donald Trump, upitan za njegovu poresku istoriju tokom nedeljnog brifinga za štampu, nakon što je izvještaj NYT otkrio da iznosi samo 750 američkih dolara u 2017. godini, tvrdio je da je izvještaj Timesa “potpuno lažna vijest”.

“To su lažne vijesti. Zapravo sam platio porez i vidjet ćete to čim se moje poreske prijave objave. One su pod revizijom. Poreska uprava [Internal Revenue Service] me ne voli”, rekao je Trump komentarišući NYT navode.

Trump je takođe rekao da ima 108 stranica podnesaka poreskih prijava i da čeka da budu objavljene.

„Prolazili smo kroz iste priče, ista pitanja ste mogli da mi postavite i prije četiri godine, morao sam ovo da vodim u parnici i morao sam da razgovaram o tome“, rekao je američki predsjednik.

Njegove primjedbe uslijedile su nakon što je objavljen izvještaj NYT, u kojem se kaže da je Trumpov račun za porez iznosio samo 750 dolara 2017. godine, godinu dana nakon što je postao predsjednik SAD. U izvještaju se takođe tvrdi da je „smanjio svoj poreski račun sumnjivim mjerama, uključujući povraćaj poreza u iznosu od 72,9 miliona dolara koji je predmet revizije Uprave unutrašnjih prihoda“.

„Pored 11 godina tokom kojih nije plaćao porez u okviru 18 godina koje je pregledao The Times, on je platio samo 750 dolara u svakoj od dvije posljednje godine – 2016. i 2017.“, primjetio je The New York Times.

U izvještaju se takođe detaljno navodi da je Trump izbjegavao plaćanje poreza u posljednje dvije decenije, plativši “oko 400 miliona dolara manje saveznog poreza na dohodak od veoma bogate osobe koja je svake godine plaćala prosjek za tu grupu”.

Prema NYT, Trump je dobio povrat poreza u iznosu od 72,9 miliona dolara, što je smanjilo njegov ukupan savezni račun za porez na dohodak između 2000. i 2017. godine na godišnji prosjek od 1,4 miliona dolara. Poreska uprava i dalje istražuje legitimnost tog povrata, prenose novine.

Predsjednik se već dugo protivi tome da dozvoli da njegova poreska istorija bude javno dostupna, označavajući pozive da otkrije svoje poreske evidencije „nastavkom najodvratnijeg lova na vještice u istoriji naše zemlje“.

4 3
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
29 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Svi smo mi ljudi
Gost
Svi smo mi ljudi
21 dana prije

Udara Biden i sjenke gdje stignu

Max
Member
Famed Member
Max
21 dana prije

Predizborna namještaljka lijevoliberalnih medija.

Blut und Ehre
Gost
Blut und Ehre
21 dana prije

Da, jadni pošteni Trump, ni mrava ne bi zgazio. Ono što je neki dan izjavio da je htio ubiti predsjednika Assada ali ministar obrane se nije složio s njim je isto laž lijevoliberalnih medija.

xda
Gost
xda
21 dana prije

hehehe namjestaljka
a ni rijeci o americkoj pohlepi.
75 miliona Amerikanaca ne placaju porez a trebali bi a zivu.
Tko ih uzdrzava?

Pa oni americki zakoni kao zapljena tankera na moru, kradja libijskog zlata, kradja sirijske nafte, uzgoj maka u Afganistanu pa ubiranje novca za vojnu zastitu iz Japana, J. Koreje, Poljske, Njemacke itd
Pljacka drugih kompanija kao Tik Tok i globe koje cijeli svijet placa u proracun Cosa Nostra

Trump je tek zubac jedne velike pohlepne masine…i nikad im nije dosta.
Zivu deset puta bolje od Kineza i Rusa i dok stoje na ljestvicama na vrhu s jednom nogom guraju po glavi Kineza i Rusa da se nesmu digniti.

Nedaju Rusima da dignu svoj zivotni standard vec jedno stoljece.
Nedaju ni jadnim Kubancima ni da imaju crnog kruha.

 Approximately 76.4 million or 44.4% of Americans won’t pay any federal income tax in 2018, up from 72.6 million people or 43.2% in 2016 

xda
Gost
xda
21 dana prije

Amazon ne placa godinama porez
i jos dobije natrag milione dolara od poreznog a njihov kapitalista Jeff Bezos
vrijedi 190 miljardi dolara

60 of America’s biggest companies paid no federal income tax in 2019

xda
Gost
xda
21 dana prije

Mr narancasti nije htio placati porez a kad je bio jos u braku s onom Slovenkom, narancasti je placao porno putanu Danijelu Oluju 100 000 dolara za prcanje.
I onda kazu namjestaljka.
I Epstein da je ziv tvrdio bi da je bila namjestaljka, nije ni cudo da je Amerika prva per kapita po broju zatvorenika po zatvorima.

U Kini ako netko ukrade, dovoljno ga je staviti u javnost “to shame ” osramotiti je dovoljno da obeshrabri druge
a u Americi nista nije svetinja, nikakvog srama, samo pohlepa i pljacka drugih naroda tako od svog osnutka.

Faust
Gost
Faust
21 dana prije

Kina je bar jednako korumpirana kao i USA i svi ostali,o ljudskim pravima i slobodama u Kini bolje ne pričati.Civilizacija se raspada pred našim očima pod utjecajem liberalnih globalista.

JTM
Gost
JTM
21 dana prije

Civilizacija se nikada nije niti skupila u pravu civilizaciju o kakvoj nas stalno bombardiraju gdje god se okreneš, a kako bi se onda mogla raspadati? Samo o tome tek danas, kada svi bez pardona iznose prljavi veš, znamo nešto više.

Faust
Gost
Faust
21 dana prije

Istina,i ja sam mislio na ono što imamo a to nije civilizacija u pozitivnom smislu.Ali i to je bolje od onoga što nam spremaju liberalni globalisti ako ih ne zaustavimo.To ne će biti moguće demokratskim putem.

Blu trabant
Gost
Blu trabant
21 dana prije

U Kini jedu pse

JTM
Gost
JTM
21 dana prije

Drugdje po svijetu jedu svinje, krave, kokoši, konje, ovce, srne, jelene, veprove, antilope, žabe, fazane, patke, guske, klokane, majmune, a nekada i ljude… trebam li dalje? Odabir životinja nije pitanje humanosti ili divljaštva već potrebe za hranom, a po tome se razlikujemo zemlja od zemlje, kontinent od kontinenta, rasa od rase.

pera lozac
Gost
pera lozac
21 dana prije

E pa zemljace , ako si ti “uspesan poduzetnik” imas firmu (naravno uvezanu na sve strane) kucu od 2 miliona eura ,vozni park od 300.000, a radnike placas 700-800 eura, budi siguran da necu radit za tebe nego cu gledat kako da te “odradim” a ti shejmiraj posle koga hoces.
Jbg staces, hajducki geni nedaju da ikome dozvolim da me iskoristava a da se on usput kurci kao “uspesan poduzetnik”

Hornet 68
Gost
Hornet 68
21 dana prije

Siguran si da Epstein nije ziv ?
I da su svi oni drugi , navodno pohapseni u “tajnosti” ?

Stara kuka
Gost
Stara kuka
21 dana prije

Tipična leftardska taktika. Optužbe bez ikakvih konkretnih dokaza, sve zamagljeno i nejasno, uz poneku “interpretiranu” poluinformaciju a žrtva neka se onda brani kako zna i umije. Zaista bi trebalo donijeti zakone kojima bi se mediji natjerali da odgovaraju i to skupo za objavljivanje laži ili poluistina.

Trump je napravio što svaki bogataš i poduzetnik radi. I što bi svaki čovjek na njegovom mjestu napravio. Tko uostalom voli plaćati porez? Iskoristio je sve mogućnosti koje mu se pružaju zakonima da izbjegne plaćanje poreza. Ali Trump sigurno ima itekako stručne knjigovođe i odvjetnike koji su to izveli na način da sve bude legalno.

Nadalje, ne poznajem američke zakone, ali zar ti podaci IRS-a ne bi trebali biti nekakva tajna? Kako je NYT došao do njih ito čak za 18 godina unazad?

Nadalje, ako je i istina da je 18 godina muljao s porezom, postavlja se pitanje što je za to vrijeme radila Porezna uprava? Kako su mogli dopustiti da netko 18 godina vara na porezu? Ne bi li onda i netko u IRS-u trebao debelo za to odgovarati?

I na kraju, jako je intresantno s koliko entuzijazma NYT izučava porezne prijave i plaćanje Donalda Trumpa. Zar je on jedini američki bogataš koji je sumnjiv po tom pitanju? Bloomberg recimo nije? Pitanje je i kako bi vlasnici i menadžeri NYT posebno židovska obitelj Sulzberger prošli kad bi se njihove porezne prijave tako pažljivo i detaljno proučile.

A NYT bi trebalo pitati i zašto malo ne prouče koliko poreza plaćaju najveće američke korporacije. Jer to bi tek bilo zanimljivo štivo.

Bosanac
Gost
Bosanac
21 dana prije

Donald varalica stara 🙂 , sad su ove jos vece varalice od njega pokazali prst na njega i vicu: Drz’te Lopova

JTM
Gost
JTM
21 dana prije

Neću ništa komentirati samo ću kopirati jedan dijelić knjige Mathiasa Bröckersa (1954, Njemačka) koja se zove: Cogito Ergo Bum. Evo ulomka:
„Zamislimo si da je cijela planeta (sa svojih 6,5 milijardi stanovnika) jedno selo u kome živi 100 ljudi. U tom selu živi 51 žena i 49 muškaraca i to je jedina ravnomjerna podjela. Što se rasa i jezika tiče, 60 stanovnika su Azijati, 14 Afrikanci, 14 Južnoamerikanci, 11 Evropljana i 5 Sjevernoamerikanaca. 13 stanovnika govore Kineski, 5 Španjolski, 4 Engleski, 3 Hindi; 2 Portugalski i 2 Ruski. Preostalih 71 osoba govore svaki neki drugi jezik. Po religijskom pitanju, 33 stanovnika su Kršćani, 21 su Muslimani, 15 Hindu, 6 su Budisti, a 16 su Agnostici i ne pripadaju ni jednoj religiji. Kroz svoju dugu povijest, ovo selo razvilo se do blagostanja svih svojih stanovnika. Prije nekoliko stotina godina, par lukavih stanovnika počelo se naoružavati i silom zauzimati neke ulice sela, porobljavati ljude i iskorištavati prirodna bogatstva. To otimanje omogućilo im je nabavku još više oružja, tako da su vrlo brzo uspjeli pod svoju kontrolu dovesti sve slabije stanovnike sela i sve objekte. Istovremeno su se pobrinuli za ukidanje zakona iz starih vremena, a koji je zabranjivao kamatarenje. Uz silu i oružje, ta je grupa time dobila još jednu mogućnost za kontroliranje svojih robova. Novac koji su im posuđivali umnožavao se sam od sebe, tako da je bogatstvo vlasnika oružja i kapitala poraslo do neprocjenjivosti.
Pola vrijednosti cijelog sela došlo je u ruke samo dva stanovnika. Osam drugih stanovnika posjeduju 35% vrijednosti, tako da se 85% svih vrijednota sela našlo u rukama desetorice stanovnika. Od ostalih, polovica sela posjeduje zajedno 1% seoskog kapitala, dakle sirotinja koja se ne može dobro ni najesti ni napiti. Preostaje još 40 stanovnika koji raspolažu sa 14% kapitala, ali oni su zaduženi, kamatna mašinerija polako ali sigurno topi njihovu svojinu i prebacuje je u ruke superbogatih. To je igra u kojoj uživa sve manje igrača. Polovica jedva spaja kraj s krajem i bori se za koricu kruha. Druga polovica bori se svim sredstvima za sitne dijelove bogatstva koje superbogati još nisu uspjeli oteti. Uskoro neće više osam stanovnika posjedovati 85% kapitala, nego će sedam stanovnika imati 90% u svojim rukama, zatim ce ostati jos šest sa 93% kapitala i tako dalje. Moramo biti iskreni prema sebi i priznati .. ova nas igra vodi u feudalni sistem, u kome će samo jedan stanovnik sela imati u svojim rukama sav kapital, a svi ostali pretvorit će se u kmetove bez igdje ičega. Ako se zapitamo, zašto velika većina siromašnih, njih 90% (pod uvjetom da su tu igru uopće shvatili), ne promjene pravila igre, odgovor je jednostavan. Iza nevidljive ruke koja sudjeluje u ovoj nepoštenoj igri, krije se željezna šaka koja svojim topovima, krstaricama, nosačima aviona i vojnicima štiti pravila igre i onemogućava bilo kakve promjene.“

santa007
Gost
santa007
21 dana prije

nevidljiva ruka (vladari iz sjenke) je tzv duboka država, a od 2.svj.rata. ta željezna šaka (pentagon,cia stejt dipartment) sve do dolaska Trampa bila je amerika

Kora
Gost
Kora
21 dana prije

Bila i ostala… zajedno s Trumpom.

da_se_zna_istina
Gost
da_se_zna_istina
21 dana prije

Nije mi do obrane Trumpa jer je i on igra istu igru kao i svi ostali političari NWO (on kao i Putin glumi da je protivnik). Međutim o čemu se ovdje radi pogledajte:
https://youtu.be/Ci9r61rBAbI
Dakle, ako ste poduzetnik i na kraju poslovne godine ne prihodujete ništa od svojeg kapitala (jer niste ostvarili poslovnu dobit, već ste u gubitku) onda niste obveznik ‘income tax’ prema zakonima u SAD.
Inače je farsično kad oni koji dobijaju plaću od državnog proračuna kažu da plaćaju porez.
Oni ne plaćaju porez, oni žive od poreza. Plenković ustvari ne plaća porez, nego dobiva plaću od poreza kojeg su uplatili neki koji stvarno uplaćuju porez. To što on od tog iznosa tobož odbije neki iznos kao porez je čista igra s brojkama.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
29
0
()
x