Doživotna zaliha obnovljive energije po cijeni iPhone-a

Jeftina energija
2 komentara

Za ogroman dio stanovnika Indije, električna energija je samo san, čak i danas, u 21. vijeku. Dvojica braće koja žele da energetsku krizu u Indiji pretvore u stvar prošlosti, razvila su novo rješenje za koje kažu da neće uopšte uticati na ekološku ravnotežu.

Avant Garde Innovations, kompanija koju su osnovala braća Arun i Anoop George iz Kerale, ponudila je jeftinu turbinu koja koristi snagu vjetra za proizvodnju električne energije dovoljne za jedno domaćinstvo i to za čitav život. Veličine jednog ventilatora, ova turbina može proizvesti i do 5 kWh/kW po danu, a sve to po jednokratnom trošku od samo 690 eura, koliko ona košta.

Naš cilj je da eliminišemo energetsko siromaštvo, smanjimo ovisnost o oslabljenoj državnoj energetskoj mreži i stvorimo energetsku nezavisnost za sve one kojima je ona potrebna kroz distribuiranu, lokalizovanu i priuštivu obnovljivu energiju. Tako ćemo, vjerujemo, zajednički stvoriti čistije okruženje, nove ekonomske mogućnosti i društvene promjene,” kažu braća George.

Naša prva ponuda je jako prihvatljiva mala turbina na pogon vjetra pogodna za elektrifikaciju stanova, seoskih domaćinstava i drugih objekata i uskoro će se naći na tržištu.

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Brainstorm
Gost
Brainstorm

turbina “velicine jednog ventilatora …” je prijevara. u povrsini kruga promjera krila ventilatora jednostavno nema dovoljno kineticke energije vjetra ni pri iskoristivosti od 100%. jedva da su isplatljive turbine promjera krila od 50 metara, sigurno nece biti one od 50 cm.

Yoda
Gost
Yoda

Brainstorm, potpisujem… Usput, što će biti kad vjetar ne puše? “Razvila su novo rješenje …” Ha, ha, ha… Kako možete objaviti ovako glupi tekst?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik