Doživotna zaliha obnovljive energije po cijeni iPhone-a

Jeftina energija
2 komentara

Za ogroman dio stanovnika Indije, električna energija je samo san, čak i danas, u 21. vijeku. Dvojica braće koja žele da energetsku krizu u Indiji pretvore u stvar prošlosti, razvila su novo rješenje za koje kažu da neće uopšte uticati na ekološku ravnotežu.

Avant Garde Innovations, kompanija koju su osnovala braća Arun i Anoop George iz Kerale, ponudila je jeftinu turbinu koja koristi snagu vjetra za proizvodnju električne energije dovoljne za jedno domaćinstvo i to za čitav život. Veličine jednog ventilatora, ova turbina može proizvesti i do 5 kWh/kW po danu, a sve to po jednokratnom trošku od samo 690 eura, koliko ona košta.

Naš cilj je da eliminišemo energetsko siromaštvo, smanjimo ovisnost o oslabljenoj državnoj energetskoj mreži i stvorimo energetsku nezavisnost za sve one kojima je ona potrebna kroz distribuiranu, lokalizovanu i priuštivu obnovljivu energiju. Tako ćemo, vjerujemo, zajednički stvoriti čistije okruženje, nove ekonomske mogućnosti i društvene promjene,” kažu braća George.

Naša prva ponuda je jako prihvatljiva mala turbina na pogon vjetra pogodna za elektrifikaciju stanova, seoskih domaćinstava i drugih objekata i uskoro će se naći na tržištu.

avant garde innovationsEnergijaobnovljivi izvori energijevjetrenjačaZelena energija
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Brainstorm
7 godine prije

turbina “velicine jednog ventilatora …” je prijevara. u povrsini kruga promjera krila ventilatora jednostavno nema dovoljno kineticke energije vjetra ni pri iskoristivosti od 100%. jedva da su isplatljive turbine promjera krila od 50 metara, sigurno nece biti one od 50 cm.

Yoda
7 godine prije

Brainstorm, potpisujem… Usput, što će biti kad vjetar ne puše? “Razvila su novo rješenje …” Ha, ha, ha… Kako možete objaviti ovako glupi tekst?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI