Ekonomske veze Albanije i Irana

Ditmir Bushati
2 komentara

IRNA, 14/15. siječnja – Ministar vanjskih poslova Albanije, Ditmir Bushati, je u subotu u Teheranu izjavio da Albanija planira ukloniti sve poslovne barijere s Iranom, i pripremiti odgovarajuće temelje za povećanje trgovinske razmjene.

Tokom susreta sa šefom Komore za trgovinu, industriju, rudnike i poljoprivredu (ICCIMA), Gholam-Hossein Shafeijem, Bushati je izjavio da je Albanija spremna održati zajednički sastanak o temi organizacije raznih sajmova, da bi se pripremila odgovarajuća suradnja među državama.

Izjavio je i da je cilj posjete Teheranu razmotriti prikladnu platformu za širenje političkih i ekonomskih veza s Iranom. Dodao je da poslovni svijet u obje države ne raspolaže s mnogo informacija o drugoj strani, pa bi političari trebali podržati razvoj odnosa i kontakata, kako građana, tako i poslovnih ljudi.

Bushati je izjavio da su plin, poljoprivredne kulture i turizam temelj suradnje s Iranom, i da “će s dobrodošlicom dočekati i suradnju u drugim sektorima”. Istaknuo je da će na ovom susretu s kolegom Mohammad-Javad Zarifom razmatrati i izbjegavanje dvostrukog oporezivanja investicija.

Ditmir Bushati predvodi poslovnu delegaciju koja je u Teheran stigla u subotu. Plan susreta obuhvaća brojne državne dužnosnike Irana, tokom subote i nedjelje.

U ekskluzivnom intervjuu za IRNA-u, u nedjelju je Bushati rekao da su albanske banke zainteresirane za suradnju s iranskim partnerima. “Rano je govoriti o vezama banaka, ali je albanski bankarski sektor izrazio zanimanje za suradnju s partnerima u Iranu”, rekao je Bushati.

Bushati je izjavio i da zastupljenost predstavnika najvećih kompanija daje naslutiti da nema otvorenih pitanja u području trgovine i financija, ali će uspostava odnosa među bankama zahtijevati vremena. Albanski Zamjenik ministra vanjskih poslova je posjetio Teheran u ožujku 2016. godine, i pozvao iranske kompanije da investiraju u Albaniju, pokrećući zajedničku proizvodnju i izvoz na evropska tržišta.

Upitan zašto Albanija kasni s uspostavom ekonomiskih veza s Iranom, u usporedbi s drugim evropskim državama, Bushati je rekao da Albanija želi dugoročne veze s Iranom, a takve se veze uspostavljaju korak po korak.

Prilikom susreta s iranskim Ministrom vanjskih poslova Mohammad-Javad Zarifom, potpisan je Memorandum o uzajamnom razumijevanju, i najavljeno da je Albanija odlučila otvoriti ambasadu u Teheranu.

Izvori: Irna (1) | Irna (2)

bankarske vezeDmitri Bushatidvostruko oporezivanjeGholam-Hossein ShafeiICCIMAMohammad - Javad ZarifomTirana
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sarajevo
7 godine prije

indirektna saradnja USA i Irana

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI