Debakl makedonskog referenduma za NATO i EU? – Do 11 sati izlaznost samo 8%

Makedonija
25 komentara

Uz sve poticaje da makedonski narod izađe na referendum i da pristane na promjenu imena zemlje u “Sjeverna Makedonija”, što bi premijeru Zoranu Zaevu i njegovim mentorima u Bruxellesu omogućilo da zemlju uguraju u NATO pakt, kasnije i Europsku uniju, trenutno je za vladajuću koaliciju takozvanih socijaldemokrata i albanskih stranaka okupljenih oko Platforme iz Tirane situacija razočaravajuća.

Da bi referendum bio valjan, na njega treba izaći 50% plus jedan upisani birač u Makedoniji, a većina od njih bi trebala zaokružiti “DA” promjeni imena zemlje.

Međutim, prema podacima od 11:00, na glasačka mjesta je izašao vrlo mali broj ljudi i upitno je hoće li do kraja održavanja referenduma doći potrebna polovica glasača.

U Štipu je do 11:00 odaziv bio 9,8%, u Kumanovu 8,12%, Lipkovu 11,7%, Starom Nagoričanu samo 3,6%. U Velesu je glasalo 8,09% glasača, dok je u utvrdi Zorana Zaeva do 11:00 na referendum izašlo samo 8,53% od ukupno upisanih glasača.

Biračko mjesto “Skopje centar” bilježi najveću izlaznost od 13,31%.

Referendum o pomjeni imena Makedonija 30.09.2018
FOTO – Izlaznost na birališta u protekla tri glasanja u Makedoniji i današnji referendum do 11:00

Ukupno je u zemlji pravo glasa na referendumu do 11 sati ostvarilo 8,03 posto glasača, potvrdilo je Državno izborno povjerenstvo na konferenciji za novinare.

Glasačka mjesta su se otvorila jutros u 7 sati, a zatvorit će se u 19:00. Ukupno pravo glasa ima 1 806 336 glasača koji su upisani u opće biračke spiskove.

Građani Makedonije s pravom glasa odgovaraju na  pitanje “Jeste li za članstvo u NATO i EU prihvaćanjem sporazuma između Makedonije i Grčke”.

Pitanje je sročeno vrlo lukavo, kao što je čest slučaj kod kontroverznih referenduma, jer se u njemu ne spominje “Sjeverna Makedonija”, nego se naglasak daje na NATO i EU, što je puno privlačnije od općeg stava među Makedoncima da je promjena imena kapitulacija pred zahtjevima Atene. No, čak i ovako su ljudi, barem u jutarnjim satima odlučili ne izaći na referendum.

Makedonska Republika govori o katastrofalnoj izlaznosti na glasačka mjesta. Za usporedbu, 2014. je u 11 sati izlaznost iznosila 20,2%, na prijevremenim parlamentarnim izborima 2016. godine je bila 21,9%, dok je na lokalnim izborima 2017. odaziv bio 18,1%.

U tri prethodna glasanja je konačna izlaznost bila 2014. – 62,96%, 2016. – 66,79% i 2017. – 59,51%. Ako Zoran Zaev i albanska Platforma iz Tirane i njihovi mentori uspiju napraviti čudo, uz napomenu da izborna šutnja traje do zatvaranja glasačkih mjesta, to će se moći opravdati samo poznatom Staljinovom izrekom “kako nije važno tko glasa, već tko broji glasove”, ali bi takvo što bilo previše čak i za Zaeva, Šekerinsku i ostatak bulumente koja trenutno vlada Makedonijom.

UŽIVO IZ MAKEDONIJE: Referendum o promjeni imena bez koje Makedoniji nema ulaza u NATO i EU

NATOPlatforma iz TiraneTirana
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
MilanCZ
5 godine prije

ako na kraju nebude namjesteno a najvjerojatnije da ce biit namjesteno,vidjeti cemo kako ce sve to ispasti.

Ivo
5 godine prije

budući da je u Makedoniji odavno zavladala demonkracija, i sve izbore prate demonkratski monitori iz EU, izlaznost će do zatvaranja biti cca 97%, nula nevažećih listića. No problem.

mars
5 godine prije

Ma šta neće ti Makedonci da glasaju ? Imaju da glasaju! Ako neće da glasaju živi, glasaće mrtvi, glasaće nerođeni i tek rođeni, djeca u vrtićima i školama, ptice, cvijeće, drveće, glasaće bilo ko i bilo šta, jer referendum mora uspjeti sa “DA”. “Prozor – ups – Skopje noćas – ups – danas mora pasti”. Naredba je naredba.

bbbb
5 godine prije

Ako su pametni ostat će doma.

Konstantin
5 godine prije

Ok … dakle prvu bitku su kvislinzi izgubili (i neznam zasto ali to su i ocekivali). Dakle tek sada cemo videti na scenu sve ku*rvine sinove u MK parlamentu. Ukoliko MK predsednik skupi jos vise hrabrosti i obrati se naciji da se zbog svega sto se izdesavalo u MK i proslih 27 godina “nezavisnosti” i pogotovo zbog zadnjeg desavanja (ne samo sporazum sa Grckom, vec i sporazum podpisan sa Bugarskom) pozove naciju ili tacnije poruci naciji da je najbolje resenje za MK ds proglasi apsolutnu neutralnost glede koje kakvih vojinh saveza …. karte ce se podebelo pomesati nekome! Tada cemo videti … ima li doista snage u intelektualaca u MK da se otisunu ovakvoj poganstini i stvore u pocetku politicki pokret, a nakon toga i partiju koja ce otboreno propagirati zastitu nacionalnih interesa MK. Zivi bili pa videli.

Son of Alerik
5 godine prije

Dogovor između Makedonije i Grčke je ratificiran u makedonskom parlamentu. Ovako o tomu govori Renata Treneska Deskovska, ministrica pravde: Ukoliko cenzus pak bude dostignut (izlaznost preko 50 % birača, ili 900.000 građana), ali većina bude na strani protivnika sporazuma, Sobranje će tada morati poništiti. ratifikaciju.
To znači da apstinencija, neizlazak na referendum nije razlog za veselje onih koji su protiv.
To također znači da vlast računa na neizlazak birača pa je pravo pitanje žele li poticanjem neizlaska dobiti rezultat DA za NATO i EU s kojim će se kasnije služiti kao faktom.

Istina
5 godine prije

Referendum može biti i ponovljen ukoliko izlaznost bude nedovoljna. Problem Makedonije je korupcija Gruevskoga, koja je (pr)otjerala tisuće Makedonaca u Bugarsku i Njemačku. Gruevski je stvarao: povoljnu poslovnu klimu, ubrzane investicije, maksimalni profit inostranog faktora, moderne makedonske hamale, dok su se on i njegova partija ubrzano bogatili a domaća ekonomija efikasno uništavala. Stranci su zapošljavali Makedonce dok fabrike nisu krahirale i domaći radnici pobjegli zbog boljih inostranih plaća. Onda su Gruevskom, narodski rečeno, novac i moć ”udarili u glavu”, pa se, zaboravivši čiji je saveznik bio na početku i za vrijeme većega dijela svoje političke karijere, priklonio RF-u, ne shvatajući da je Makedonija u Evropi, a ne na Dalekom Istoku ili u Aziji. Vrlo slični proces se događa i u Srbiji, samo što je tu uključena i fiskalna konsolidacija, zbog čega je ”srbijanski pacijent zaista mrtav”, za razliku od makedonskoga koji se batrga. Navedeno možda nije vidljivo jer su Srbijanci… Čitaj više »

Majk Majers
5 godine prije

Haha, bravo makedonci. 92% zasad boli k…c za sve. Vidite svitu, to je put ka boljitku-ne prihvaćanje pravila.

Tomica
5 godine prije

Bolje bi bilo da su svi izašli i bili protiv. S druge strane referendum nije obavezujući. Uvijek se sjetim grčkog referenduma. 🙁

Siniša
5 godine prije

15 časova…izlaznost 22,5 %,izgleda neće ni svi Albanci izaći.

Zorule
5 godine prije

Kako to da nisu prije referenduma promjenili i zakon istoga o minimalnoj izlaznosti od 50%?
Trebali su to spustiti na 10% i da referendum prolazi ako je bar 5% za.

Mate
5 godine prije

Neka Zaev za pitanje referenduma angažira Šeksa.

Spacevoodoo
5 godine prije

Makedonci, Šiptari, Grci, ime države, rezultat referenduma . . . nisu uopće bitni.
EU i NATO nemaju alternativu ☺

kardinale
5 godine prije

Sada nato treba raketirati onih 92 % sta je kuci ostalo. Sauron sada planira udarac. Onda dolazi blagostanje i hrana iz kontejnera.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI