Globalni nedostatak čipova odlaže proizvodnju iPada i MacBooka kako se kriza pogoršava

Apple
4 komentara

Vijest dolazi usred globalne krize čipova koja je dovela do naglog smanjenja proizvodnje u brojnim sektorima, uključujući automobilsku industriju, potrošačke izbore i medicinske uređaje, između ostalih.

Apple Computers je najnovija kompanija pogođena globalnom nestašicom poluprovodnika koja je uticala na proizvodnju iPada i MacBooka za tehnološkog giganta, izvjestio je Nikkei Asia u četvrtak.

Prema izvještaju, proizvodnja iPada je odložena zbog nedostatka ključnih komponenti, a linije za napajanje MacBooka zaostale su zbog procesa montiranja komponenata na integrisane ploče, uprkos “ogromnoj snazi nabavke” kompanije.

Proizvodnja „dijela porudžbina komponenti“ za Apple proizvode odložena je za drugu polovinu godine, napisao je Nikkei, ali nije naveo na koje modele je to uticalo.

„Kao rezultat kašnjenja, Apple je pomjerio dio porudžbina komponenata za dva uređaja iz prve polovine ove godine u drugu polovinu“, rekli su izvori upoznati sa kompanijom za Nikkei Asia.

U izvještaju se dodaje da su komponente iPhonea “tijesne”, uprkos tome što je proizvodnja ostala na normalnom nivou, ali napominje da će se kriza pogoršati zbog nedostatka proizvodnje i sigurnih lanaca snabdjevanja.

Šta se dešava u globalnoj krizi čipova?

Trajna kriza čipova izazvana je velikim porastom potražnje za potrošačkom elektronikom i automobilskim komponentama usred tekuće pandemije koronavirusa, prema globalnim izvještajima o tom pitanju.

Ograničenja američkog trgovinskog rata sa Kinom takođe su ograničila globalnu isporuku čipova nakon što je bivši američki predsjednik Donald Trump blokirao kineskim tehnološkim firmama pristup ključnim američkim komponentama, uključujući poluprovodnike i softvere.

Sjedinjene Države i Kina posljednjih mjeseci ušle su u tehnološku trku kako bi se odvojile od stranih tehnologija, naime u poluprovodnicima, vještačkoj inteligenciji (AI), 5G opremi, infrastrukturi i drugim ključnim komponentama u tekućem trgovinskom ratu.

Ali predsjednik tajvanske kompanije Semiconductor Manufacturing Mark Liu osporio je napore na izgradnji nacionalne samodostatnosti poluprovodnika kao “ekonomski nerealnu”, dodajući da je trgovinski rat doveo do problema u globalnoj nestašici čipova.

Kinesko državno vijeće je pokrenulo plan od 1,4 milijarde dolara za podršku domaćim tehnologijama u maju prošle godine, zajedno sa drugim izvorima finansiranja iz privatnih fondova i razvojnih banaka, otkriva se u izvještajima.

Američki proizvođač čipova Intel Corp takođe je u aprilu najavio planove za izgradnju dvije fabrike u Arizoni vrijedne 20 milijardi dolara, samo nekoliko nedjelja nakon što je američki predsjednik Joe Biden u februaru potpisao izvršnu naredbu za jačanje nacionalnih kapaciteta za proizvodnju čipova.

Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
AJeTo
2 godine prije

Manje elektroničkog otpada.

sitra
2 godine prije

 Što je danas lijep i suncan dan…

trte_vrte
2 godine prije

a da nije nestasica jer je dio usmjeren u nanotehnologiju?

Johnny
2 godine prije

Ja sam pak uvjeren da nestašica (ako je realna) nije zbog toga što je raja najednom navalila kupiti igracu konzolu, mobitel ili neki drugi komad elektronike. U ovakvoj krizi, kad je ljudima upitan izvor prihoda, mi je to tesko povjerovati. LG s druge strane prestaje s proizvodnjom mobitela. Ni po kojem faktoru mi nije vidljiva ekspanzija prodaje elektroničke robe. Prije da je potražnja usmjerena u neki drugi projekt koji nema veze sa boljitkom građana.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI