Kina naredila Appleu da ukloni WhatsApp iz App Storea

WhatsApp aplikacija
12 komentara

Bloomberg je izvijestio da je kineska administracija za kiberprostor naredila Appleu da ukloni WhatsApp i Threads iz App Storea, navodeći zabrinutosti za nacionalnu sigurnost.

Kao odgovor na brigu o nacionalnoj sigurnosti, Kineska uprava za kibernetički prostor zatražila je od Applea da ukloni WhatsApp i Threads Meta Platforms iz svoje kineske trgovine aplikacija. Ova je radnja također utjecala na Signal i Telegram, obje strane aplikacije za razmjenu poruka. Istovremeno, u Washingtonu, DC, u tijeku su napori da se ograniči TikTok na američkim uređajima.

“Dužni smo poštovati zakone u zemljama u kojima poslujemo, čak i kada se ne slažemo. Kineska uprava za kibernetički prostor naredila je uklanjanje ovih aplikacija iz kineskog prodajnog izloga na temelju zabrinutosti za nacionalnu sigurnost”, stoji u priopćenju Applea, a prenosi Bloomberg.

Apple je nastavio: “Ove aplikacije ostaju dostupne za preuzimanje na svim drugim izlozima na kojima se pojavljuju.”

Ove četiri aplikacije za razmjenu poruka koriste virtualne privatne mreže kako bi izbjegle Kineski veliki vatrozid. Peking je zabrinut da bi građani mogli biti izloženi dezinformacijama i lažnim sadržajima (koje proizvode strani neprijatelji) koji bi mogli izazvati društvene nemire ili nezadovoljstvo komunističkim sustavom.

Prema Bloombergu, naredbe za brisanje četiriju aplikacija slijede prethodni “program čišćenja koji su kineski regulatori pokrenuli 2023. godine i za koji se očekivalo da će ukloniti mnoge nepostojeće ili neregistrirane aplikacije iz domaćih iOS i Android trgovina, uključujući lokalne. U kolovozu je Kina zatražila od svih programera mobilnih aplikacija da se registriraju pri vladi do kraja ožujka ili prestanu s radom.”

Rich Bishop, suosnivač i izvršni direktor AppInChina, izrazio je zabrinutost da će kineski potrošači sada biti ograničeni na izvorne aplikacije, sa samo nekoliko međunarodnih opcija. Upozorio je da će potez Pekinga dodatno izolirati kineske građane od ostatka svijeta.

Povlačenja dolaze u trenutku kada Apple pokušava pronaći pažljivu ravnotežu između suradnje s kineskim cenzurno-industrijskim kompleksom i održavanja tržišne dominacije iPhonea na najvećem mobilnom tržištu na svijetu.

Prošle godine, Apple je dominirao kineskim tržištem pametnih telefona, s više od 17%. Međutim, Huawei sada napada američki brend s novim linijama telefona, što bi moglo promijeniti ravnotežu.

U međuvremenu, na Capitol Hillu, američki političari aktivno traže zakone koji bi zahtijevali da ByteDance sa sjedištem u Pekingu prodaje TikTok ili bi se suočio sa zabranom trgovina aplikacijama u cijeloj državi. Ovaj potez naglašava tekuće tehnološko rivalstvo između Sjedinjenih Država i Kine.

Predsjedavajući Mike Johnson namjerava uključiti zakon o prodaji TikToka u paket pomoći Ukrajini i Izraelu, o kojem će se glasovati već u subotu.

ApplekinaSADWhatsAppZabrana
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan Bgd
1 mjesec prije

Da ovo je jako vazna i velika vest sto Kina naredjuje da se ukloni WhatsApp… Meni je paznju privukla jedna sasvim beznacajna i sporedna vest, koja nista nikom nece znaciti pored tako vaznih vesti kao sto je gornja u vezi aplikacije WhatsApp… evo o cemu se radi: Izveštaj Ujedinjenih nacija zagovara legalizaciju PEDOFILIJE Kako prenose alternativni mediji sa Zapada Ujedinjene nacije donele su uznemirujući izveštaj u kojem se navodi da pedofilija mora biti dekriminalizovana širom sveta. Izveštaj UNAIDS -a „ Principi za pristup krivičnom zakonu zasnovan na ljudskim pravima od 8. marta koji zabranjuje ponašanje povezano sa seksom, reprodukcijom, upotrebom droga, HIV-om, beskućništvom i siromaštvom “ nudi pravne smernice o pitanjima vezanim za seks, uključujući seks koji uključuje maloletnike. Bez ikakve rasprave o tome kolika bi trebalo da bude starosna granica za pristanak, izveštaj sugeriše da deca mogu da pristanu na seks sa odraslom osobom. „Seksualno ponašanje koje uključuje osobe… Čitaj više »

Max
1 mjesec prije

Milo za drago.

Max
1 mjesec prije

Potres u Rijeci. Tucker jesi li dobro?

Josip
1 mjesec prije

Bravo Kinezi, americku gamad treba istjerati iz ostatka svijeta..

Antee
1 mjesec prije

Svi sve zabranjuju…omča nam se steže…kako su samo UDBA ili ŝpijuni kraljeva pratili ljude bez mobitela?!
A kad treba drżave organiziraju pokolj usred koncerta ili naprave genocid Palestinaca…usprkos svim zabranama i zakidanju obični ljudi…omča se steże..

Lucija, prva
1 mjesec prije

Off

Stranka Zelena alternativa predstavila Zelenu inicijativu. 🙃😄 U Hrvatskoj.
Dečki s trbušinama.
Kao sa zidića – klupice.

Od 47 komentatora, 44 su se pomamila, osuli drvlje i kamenje, sjetili se majki.
Osim 2-3 trola.
Jedan podržava industrijsku proizvodnju mesa, a jedan je sa nickom pošten čovjek skoro sigurno observa.

Naletio na minu odma’

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI