Granica ruske cijene nafte koju je uveo G7 ne funkcionira

Cijene nafte
18 komentara

Granica cijena ruske nafte koju su uveli G7 i EU potpuno se zanemaruje, budući da se gotovo nijedan pomorski teret sirove nafte nije trgovao ispod granice od 60 dolara po barelu, objavio je u utorak Financial Times, pozivajući se na zapadne zvaničnike i podatke o ruskom izvozu.

Mehanizam, koji je uveden za smanjenje izvoznih prihoda Moskve, uveden je u decembru 2022. godine, a ovog februara uslijedila su slična ograničenja na izvoz ruskih naftnih derivata.

Prema FT-u, jedan visoki zvaničnik EU priznao je da je Moskva uspješno zaobišla gornju granicu, jer “skoro nijedna” pošiljka sirove nafte nije prodata po ili ispod granice cijene.

Ovu zabrinutost potvrdila je i ruska zvanična statistika koja pokazuje da je prosječna cijena nafte prodate u oktobru iznosila 80 dolara po barelu.

“Najnoviji podaci govore da ćemo morati da pooštrimo. Nema šanse da dozvolimo Rusiji da nastavi da radi ovo”, rekao je zvaničnik.

Zvaničnici EU sada razmatraju načine da pojačaju gornju granicu cijena, uključujući opcije za ograničavanje pristupa Rusije tržištu tankera za rabljenu naftu. Rusija je navodno prebacila izvoz sirove na flotu zastarjelih tankera, ili “flotu u sjeni”, na koju ograničenja cijena imaju ograničenu snagu.

Prosječna cijena glavnog izvoza, nafte Urals, porasla je ovog ljeta iznad granice od 60 dolara nakon što je porasla zbog smanjenja ponude i izvoza koje su uvele Rusija i Saudijska Arabija zajedno s drugim članicama grupe OPEC+.

Porast cijena ruske nafte zadao je udarac naporima Zapada da smanje prihode Moskve od energije, budući da su gotovo svi morski tokovi ruske nafte u avgustu prošli bez zapadnog osiguranja – što je dokaz da se međunarodne sankcije zaobilaze, navodi agencija.

Dok su prihodi Moskve od prodaje nafte i gasa pali za 46% u odnosu na isti period prošle godine u januaru na 426 milijardi rubalja (4,6 milijardi dolara) nakon što je gornja granica cena prvi put uvedena, od tada su dramatično porasli. Prema najnovijim podacima ruskog ministarstva finansija, prihodi zemlje od nafte i gasa u oktobru su iznosili 17,6 milijardi dolara, što je više nego udvostručeno u odnosu na mesec i više od četvrtine u odnosu na oktobar 2022.

euG7Naftarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Gad
3 mjeseci prije

Dobro jutro.

tihobl
3 mjeseci prije

Nedostaje dio gdje kazu da 30 zapadnih brodarslih kompanija i dalje prevozi rusku naftu.

Nekoime
3 mjeseci prije

EU se sprema zadati smrtonosni udarac ruskoj ekonomiji sankcioniranjem uvoza banana i kokosovih oraha iz Rusije.

Tupko Glupko
3 mjeseci prije

Tako to biva kada Five Eyes i Europa sa par azijskih vazala misle i dalje da su čitav svijet, a zapravo čine 17% svjetskog stanovništva, dok svi drugi normalno posluju sa Rusijom. Po tko zna koji puta europski političari iskazuju svoj inteligenciju: Rusija propada zbog naših sankcija, Ukrajina pobjeđuje jer joj mi maksimalno pomažemo, pridošli doktori i inžinjeri radit će jer nam nedostaje radne snage, Rusija će na NATO članice, Covid cjepiva štite od hospitalizacije i smrti i nisu štetna po zdravlje, Covid putovnice i potvrde, kao i cjelodnevna nošenja maski spasit će nas od nevidljivog neprijatelja. Bla, truć, laž, truć, bla, laž, laž, bla, bla truć, a ovce beee beee beee beeeeee i neće ići na glasanje za EU parlament u lipnju sljedeće godine premda oni biraju EK i vode cjelokupnu ovakvu politiku. Beee, beee, beeee, nemojte slučajno – za sada nas štrigaju, uskoro idemo i na klanje ako… Čitaj više »

Schwarze Hunderte
3 mjeseci prije

Ta zar je itko i očekivao drugačije 🤷 ? To samo govori o nemoći i bjedi G7 gdje su sebe doveli u poziciju da im se ljudi smiju 🤮

Zuki
3 mjeseci prije

Već danas postoji tehnologija koja može poslati naftu plin u prošlost i to samo za 48 sati

pokositelj muha
3 mjeseci prije

tak sam ja s ekipom ušo u lokalnu birtiju i reko im da im uvodim sankcije i da više nesmeju prodavat bilo koju velku pivu za više od 1€ a gemišt za pol ojra…
al me nekak nisu poslušali.. ne kužim zakaj..

Max
3 mjeseci prije

To je bila smijurija.

Istina
3 mjeseci prije

No glavni cilj sankcija Rusiji je postignut. Ekonomsko uništenje država članica EU.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI