fbpx

Hoće li Kina, Rusija, Turska i Iran stvoriti novu međunarodnu valutu?

Dedolarizacija

Dok Washington povećava sankcijski pritisak na svoje geopolitičke konkurente i koristi američki dolar kao instrument za promicanje svoje političke agende, Kina, Rusija, Turska i Iran možda će trebati osmisliti novu međunarodnu valutu koja će uravnotežiti hegemoniju dolara, predlaže turski ekonomist.

Moskva i Peking trebaju smanjiti rizik od sankcija jačanjem svoje tehnološke neovisnosti, prelaskom na plaćanja u svojim nacionalnim valutama i svjetskim valutama koje služe kao alternativa dolaru, naglasio je 22. ožujka, tijekom dvodnevnog posjeta Kini, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Ovo nije prvi put da Rusija poziva na okretanje od dolara i prelazak na nacionalne valute: u srpnju 2019. dvije zemlje potpisale su sporazum o nagodbi bilateralne trgovine u svojim valutama, dok je u listopadu 2019. Moskva sklopila sličan sporazum s Ankarom. Mjesec dana ranije, Središnja banka Irana (CBI) objavila je da su se Islamska Republika i Rusija dogovorile da će sve financijske transakcije obavljati s domaćim novcem, dodajući da je oko 30 % do 40 % međusobne trgovine Irana i Turske namireno u lirama i rialima, a ostatak u eurima.

Svjetski fiskalni sustav koji je zasnovan na dolaru okreće svijet prema siromaštvu

“Kina, Rusija, Turska i Iran počeli su postupno mijenjati postojeći financijski poredak prema kojem Sjedinjene Države nameću svoje interese cijelom svijetu,” napominje Bartu Soral, ekonomist za razvoj i književnik te bivši voditelj Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP). “Ovo je ispravan, nužan i logičan korak. Naravno, SAD pokušava” kazniti ove zemlje sankcijama zbog činjenice da su se te zemlje suprotstavile sustavu”.

Monetarni sustav Bretton Woodsa, stvoren nakon Drugog svjetskog rata, dao je dolaru status međunarodne pričuvne valute, objašnjava ekonomist, dodajući da je to omogućilo Sjedinjenim Državama vršenje pritiska kroz dolar i pokušaje upravljanja financijskim tokovima širom svijeta.

U 2017. godini ukupan opseg svjetske trgovine iznosio je 74 bilijuna dolara, dok je ukupan opseg financijskih transakcija dosegnuo 1,27 kvadrilijuna dolara, što znači da obujam financijskih transakcija premašuje ljestvicu realnog sektora za 18 puta, navodi Soral. Ono što je zanimljivije jest da se 75 % tih transakcija obavlja u dolarima bilo u Londonu ili u New Yorku: “Ovaj je sustav odvojen od proizvodnje i ne pruža zaposlenje, a obogaćuje šačicu monopolista, koji kontroliraju glavne financijske tokove,” kaže ekonomist.

U međuvremenu, ako se pogledaju podaci za 2017. godinu, vidjelo bi se da Kina, Rusija, Turska i Iran čine 30 % svjetske proizvodnje, gotovo 28 % ukupne svjetske izvozne trgovine i 35 % svjetske populacije, ističe Soral. Usporedbe radi, ukupni udio Sjedinjenih Država u svjetskoj proizvodnji iznosi 12 %, dok udio zemlje u svjetskoj izvoznoj trgovini iznosi samo 13 %, naglašava ekonomist.

“Kako bi uništili unipolarni sustav pod vodstvom SAD-a, zbog kojeg su SAD odvele svijet na rub kaosa, konfrontacije i siromaštva, možda će biti potrebno stvoriti novu jedinstvenu međunarodnu valutu, koju bi gore spomenute zemlje mogle da koriste s vlastitim nacionalnim valutama”, vjeruje turski ekonomist.

Kada je riječ o Turskoj, ona definitivno treba izaći iz financijske strukture koju predvode SAD kako bi ojačala proizvodnju, zapošljavanje i posljedično, ekonomsku dobrobit zemlje, navodi Soral.

Pokušaji dedolarizacije širom svijeta

Kina sada napreduje s internacionalizacijom yuana u zemljama koje sudjeluju u inicijativi Pojas i put (BRI), koju vodi Peking. Osim toga, Narodna Republika iznijela je projekt digitalnog yuana, koji bi jednog dana mogao stati na kraj hegemoniji dolara u svjetskoj trgovini, navodi Financial Times.

Tijekom svog predsjedanja osmočlanom Šangajskom organizacijom za suradnju (SCO) 2020. godine, Rusija se aktivno zalagala za razvoj ekosustava za plaćanja u nacionalnim valutama unutar bloka, navodi VEB.RF, ključna ruska razvojna institucija, koja je preuzela ulogu predsjednika Međubankarskog konzorcija SCO-a za ovo razdoblje. Uz četiri države promatračice, blok ŠOS-a čini približno polovicu svjetske populacije i četvrtinu svjetskog BDP-a.

Sa svoje strane, Nova razvojna banka BRICS-a također se želi usredotočiti na kreditiranje u lokalnoj valuti. U kolovozu 2019. Financial Times citirao je bankare organizacije da su se, iako se NDB za financiranje uglavnom oslanjao na svoj dolarski uplaćeni kapital, “50 posto projekata trebalo bi financirati u lokalnoj valuti” u budućnosti. Održavajući govor 20. travnja 2020., predsjednik banke K.V. Kamath, napomenuo je da je četvrtina od 15 milijardi dolara financijske pomoći dane 2019. godine bila u nacionalnim valutama.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
13 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Zagor
Gost
Zagor
18 dana prije

Kakvo prezime predsjednika banke. Hahaha

Brainstorm
Gost
Brainstorm
18 dana prije
Reply to  Zagor

ima istrazivanje. kaze da mnogo ljudi usmjerava svoje interese prema prezimenu.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
18 dana prije

gdje je nestala trilijarda?
bilijun nije hrvatska rijec, jest da se ugurava ali ne bi trebala biti. postoji ogromna zbunjoza sa bilijun bilijarda. tu rijec ne podnosim.
ja ne znam koliko je to.
ps. da mi netko ponudi bilijun novaca rekao bih ne.

Joe
Gost
Joe
18 dana prije

Ovo je ozbiljan udarac dominaciji dolara.

Istražuj
Member
Famed Member
Istražuj
18 dana prije

“…“Kina, Rusija, Turska i Iran počeli su postupno mijenjati postojeći financijski poredak prema kojem Sjedinjene Države nameću svoje interese cijelom svijetu,”…” Zijeeevvvv…. “Dedolariziraju” dolara vec vise od dva desteljeca (od prilike, od kada je Nosferatu dosao za “predsjednika”) U medjuvremenu je: tzv “Kina” nabubala – 3000 milijardi dolara “rezervi“… a tzv “Rusija” vise od 600 milijardi… za Iran se navodno “ne zna” jer je jos uvijek samo “posmatrac” u Rotschildovoj zlocinackoj BIS-banci, tj Centralnoj “stampariji” svih tzv para na Svijetu… (Uz to, kada Rotschidlovom zlocinackom Comexu ponestane zlata ili srebra – tu je tzv “Rusija i/ili KIna” – da pripomognu… Rusija, kao sto smo saznali skoro godinu dana poslije ZLOCINA – pomogla tim Rotshcildovim zlocincima u Londonu – sa “svega” nekoliko tona zlata, za koje su dobili (navodno) vise od 5 milijardi “papirnatih shekela”… pardon… dollara...)… Puko vjerovanje u “sukobe” izmedju tzv “drzava” Rusija, Kine, SAD i Irana – jeste jos jedna (da li i posljednja?) – zlocinacka prevara “judaizera“… NIKO se tu ne “sukobi” – nego “judaizerska” banda sa Rotschildima i onim “izabranim” familijama – priprema teren za “Novu Svjetsku Valutu” – koja ce biti digitalna… Naravno to je neophodno za “Novi Svjetski Poredak” – koji se kao sto… Pročitaj više »

Davor drugi
Gost
Davor drugi
18 dana prije
Reply to  Istražuj

NIKO se tu ne “sukobi” – nego “judaizerska” banda sa Rotschildima i onim “izabranim” familijama – priprema teren za “Novu Svjetsku Valutu” – koja ce biti digitale…“
Znaš da sam te osporavao i ni u kojem slučaju ne dijelim tvoje mišljenje po pitanju znanosti i religije, i to će tako i ostati. Sukob mišljenja i razmišljanja mora uvijek biti i postojati, pogotovo danas kada mi se čini da smo na putu pravog jednoumlja i da se ukida sve sto se protivi agendi globalne politike i strateških političkih planova za budućnost, koji su ovoga puta bas jako dugoročno planirani.
Međutim jako blizu sam tvome razmišljanju monetarne svjetske politike i kretanja novca.
Kako se već dobrano baviš tom tematikom i imaš neka saznanja po toj temi, jedno sasvim jednostavno pitanje za tebe.
Jasno mi je da slijedi digitalizacija, ne samo novca nego svega potrebnoga za život i opstanak običnog čovjeka, ima li u tim procesu ikakvih nadanja ili teorije da bi tu analognu štampariju mogli izbiti iz ruku R&R i kontrolu nad digitalnom valutom preuzeti od strane XY?

Istražuj
Member
Famed Member
Istražuj
18 dana prije
Reply to  Davor drugi

“… Znaš da sam te osporavao i ni u kojem slučaju ne dijelim tvoje mišljenje po pitanju znanosti i religije…” Znam da si me osporavo… I neka si… Osporavanje i diskusija je potrebna… (Jedino je neugodno sto si cesto znao da u tom osporavanju okrenes pricu na mene – tj na osobu koja iznosi (argumentovano i dokumentovano) drugaciji pogled na stvari od one koju si “ucio” cijeli zivot. U ostalom kao i ja sam...) Ipak i kod tzv “nauke i religije” – siguran sam da ces vjerovatno ubrzo (na dobrom si putu) – shvatiti da se tu radi o ENORMNOJ obmani… Tolko je enromna Obmana, da je bukvalno VOJSKA “talibana” indoktriniranih tom obmanom – spremna ljude paliti na lomaci – ko se sa obmanom ne bi slozili… (Procitaj jos jednom “Platonovu pecinu” – i sve ce ti momentalno biti jasno...) A na ovo tvoje pitanje: “.... ima li u tim procesu ikakvih nadanja ili teorije da bi tu analognu štampariju mogli izbiti iz ruku R&R i kontrolu nad digitalnom valutom preuzeti od strane XY?… ” Mislim da vec i sam znas odgovor… Na kraju misaonog eksperienta u “Platonovoj pecini” – zakljucak je da one koji su cijeli zivot posmatrali sjenke… Pročitaj više »

Savic goran
Gost
Savic goran
18 dana prije
Reply to  Istražuj

Можда вам буде интересантно
Тодор Пештерски-Порука за човечанство

Davor drugi
Gost
Davor drugi
18 dana prije
Reply to  Istražuj

“Jedino je neugodno sto si cesto znao da u tom osporavanju okrenes pricu na mene – tj na osobu koja iznosi” “Gledajuci tebe – mala sansa jos postoji… (… jasno mi je da si jos “taliban” lazne tzv “nauke i religije” – ali da li ces cekati “NASILNI dogadjaj”… To ne znam…)” I pomalo čudan odgovor na pitanje: “ima li u tim procesu ikakvih nadanja ili teorije da bi tu analognu štampariju mogli izbiti iz ruku R&R i kontrolu nad digitalnom valutom preuzeti od strane XY?” Zar ne? quod licet Iovi, non licet bovi/ što je dopušteno jupiteru nije dopušteno volu Nema veze idemo dalje. Vraćaš nas ponovno ( i uporno) u diskusiju na temu znanosti, iako stojimo na totalno suprotnim stranama, bez ikakve nade ili očekivanja na neku promjenu na jednoj ili drugoj strani. Ja ne želim (čini se da i nije moguće) razbijati tvoje stavove i uvjerenja, oni su jednostavno takvi kakvi jesu. Ne prihvaćaš ama baš ništa od svih (ne)dokazanih sfera života i običaja, naprosto i apsolutno sve je samo obmana, i ništa više. Već sam bio pisao u našim diskusijamam, zašto ne može postojati tvoja, niti bilo čija “argumentovana” informacija ili video uradak koji dokazuje da… Pročitaj više »

ledeno doba
Gost
ledeno doba
18 dana prije

nekad davno za vrijeme Jugoslavije, bila je emisija “Igre bez granica”. U kojoj je tada sudjelovalo desetak europskih država, među njima i Jugoslavija. U svakoj epizodi, tu i tu državu predstavljao je neki drugi grad, a dvojica simpatičnih voditelja i sudaca emisije, bili su 2 Talijana: Gennaro Olivieri i Guido Pancaldi. To su bile zabavne igre u jednom bezbrižnom vremenu, kada su nacionalne države još imale svoj politički i ekonomski suverentitet, kada nije bilo EU-a, globalizacije i Sorosa… Ali ovo danas što imamo svakodnevno, su globalističke “Igre bez granica gepolitike”, za idiotiziranu publiku, koja navija za ovu ili onu državu, ovog ili onog državnika, a ne shvata da su sve ti sukobi i svađe igra, kazališna predstava.. a voditelji su kabala, Kameni i Crvenotablić. Kojima ionako pripadaju i sve ostale valute, pored dolara i sve centralne banke, a onim privatnima da i ne govorimo…. Dok gospodari kaosa i redatelji Igara bez granica geopolitike, tako svaki dana neukima serviraju kazalište, — dotle se ona glavna igra plandemije i planiranog vakcioncida nastavlja i u njoj sudjeluju svi. I navodno nezavisna Rusija i navodno nezavisni Iran. O crvenoj mafiji iz Kine da i ne govorim. Ne posjeduje uzalud ta crvena mafija većinu američkih državnih… Pročitaj više »

hiber
Gost
hiber
18 dana prije
Reply to  ledeno doba

Čista petica za komentar. Posebno za konstataciju da su nacionalne države mrtve. Ako su mrtve one, mrtav je i kapitalizam koji ih je stvorio. BRICS se naravno raspolutio, BIS na jednu stranu, a RC za sada na drugu stranu.Bretton Woods je u stvari zamjenio sporazum Nixon-Mao iz 1971. čime je ukinuto pokriće dolara zlatom i uveden petrodolar. Kina je zauzvrat postala jedna zemlja sa dva sustava i stalna članica VS. Uz to je praktički uništen SSSR. I sada bi kao Kina i Rusija trebali surađivati. Slična je suradnja Rusije i Turske, ili Rusije i Irana. Dakle, jedino što ove zemlje vezuje je pritisak USA, a sto suradnja bude veća to će biti i amonizitet. Dakle, jedini pravi otpor globalnim bankarima predstavlja populacija USA, dok su ovi samo false flag.

Maki
Gost
Maki
16 dana prije
Reply to  hiber

hiber & ledeno doba, Ljudima, koji su malo dublje zagrebali po ovim škakljivim temama, je poznato da vekovima stara “organizacija” (ma kako se zvala i ma gde se krila), vrlo često najavljuje planirane događaje, ponekad i decenijama ranije. To možemo videti potsećajući se na mnoga ranija književna dela, filmove i slično. Mnogo toga je se ostvarilo godinama ili decenijama kasnije i većini ljudi je delovalo kao “proročanska” slučajnost… Ko ima pamćenje bolje od pilećeg, pretražujući po starijoj literaturi, filmovima i ostalim vidovima umetnosti, lako može izvući statistiku realizovanih događaja, predviđenih kroz literaturu film i ostale vidove umetnosti. Procenat je poprilično ozbiljan da bi mogao biti pripisan sledu slučajnosti ili mašti autora tih dela. Naravno, kao i naši lični planovi za budućnost, svaki plan može biti neuspešan, delimično uspešan i potpuno uspešan, jer zavisi i od spleta usputnih okolnosti. Međutim, vešt planer-igrač će u svakoj situaciji biti elastičan i prilagoditi se okolnostima koje mu menjaju inicijalni plan, te na taj način približiti konačni cilj onom koji je na početku zamišljen. To zavisi od lične snage i inteligencije planera. Bruce Lee je svojevremeno rekao (parafraziraću): nije problem u borbi izgubiti ravnotežu, već je veština brzo je povratiti… Može se izvući zaključak su… Pročitaj više »

Max
Member
Famed Member
Max
17 dana prije

Trebali bi stvoriti i vojni savez.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik