Iran je povećao proizvodnju nafte na petogodišnji maksimum

Iranska nafta
3 komentara

Proizvodnja sada premašuje tri milijuna barela dnevno, pokazuje statistika

Iranska proizvodnja nafte porasla je za gotovo milijun barela dnevno (bpd) od kolovoza 2021. i sada je dosegla najvišu razinu u gotovo pet godina od 3,1 milijun bpd, izvijestila je novinska agencija IRNA tijekom vikenda.

To predstavlja najvišu razinu otkako je predsjednik Ebrahim Raisi preuzeo dužnost u kolovozu 2021. Rast prihoda od nafte Islamske Republike od gotovo 80% nadoknadio je veliki manjak u fiskalnom proračunu, prema Hosseinu Hosseinzadehu, članu iranskog parlamenta za energetiku odbor. Povećanje proizvodnje i izvoza nafte pripisao je politici trenutne administracije koja se odnosi na regionalne i latinoameričke zemlje.

Podaci Argusa pokazuju da je posljednji put kada je Teheran proizveo usporedive količine nafte bio u listopadu 2018., godine kada su SAD izašle iz sporazuma o nuklearnom programu te zemlje i ponovno uvele oštre sankcije.

Veća proizvodnja posljednjih mjeseci podržana je snažnijim iranskim izvozom u Kinu, Venezuelu i Siriju. Teheranski izvoz sirove nafte i kondenzata u drugom tromjesečju ove godine u prosjeku je iznosio 1,35 milijuna bpd, što je povećanje od 300 000 bpd u odnosu na prethodni kvartal i 350 000 bpd u usporedbi s prosjekom 2022., prema Vortexi.

Izvoz sirove nafte u drugom tromjesečju bio je najveći tromjesečni isporuka od kada su američke sankcije stupile na snagu krajem 2018. Iran navodno namjerava povećati svoju proizvodnju nafte na 5,7 milijuna barela dnevno u godinama koje dolaze.

iranNaftaproizvodnja
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
4 mjeseci prije

Iran vidi svoju priliku.

Keki
4 mjeseci prije

Iranci nedajte se!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI