Isporuke ruskog gasa u Kinu rastu

Ruski plin
16 komentara

Isporuke prirodnog plina iz Rusije u Kinu porasle su za 173% u prvih deset mjeseci ove godine u usporedbi s istim razdobljem 2021., prema kineskom veleposlaniku u Moskvi.

Zhang Hanhui rekao je da je Peking spreman surađivati s Moskvom kako bi osigurao da plin koji se pumpa istočnim dijelom plinovoda Snaga Sibira dostigne svoj projektirani kapacitet što je prije moguće.

Dodao je da Kina također želi vidjeti bržu provedbu projekta plinovoda Rusija-Mongolija-Kina.

“Usred trenutne situacije demonstrira se novi horizont rusko-kineske suradnje”, rekao je diplomat u svom govoru na forumu “Ruski plin 2022. – Okreni se Istoku”. “Spremni smo ojačati integriranu suradnju s ruskom stranom u području cjevovoda i plina.”

Prema izaslaniku, Kina je već postala najveći svjetski potrošač prirodnog plina i ima ogroman potencijal za daljnje povećanje uvoza goriva. Istaknuo je da je potrošnja prirodnog plina u Kini dosegla 372 milijarde kubičnih metara u 2021., što je godišnji porast od 12,7%.

“Istok pozdravlja ruski plin. Na istoku postoji dovoljno tržišta za plasiranje ruskog plina”, rekao je, naglasivši da Peking nikada neće dopustiti vanjskim silama da se miješaju u energetsku suradnju Kine i Rusije.

Prošlog je tjedna ruski državni energetski div Gazprom izvijestio da su dnevne isporuke plinovodom Snaga Sibira dosegle rekordnu razinu, dok su ugovorne obveze tvrtke premašene za 16,4%.

Kineski veleposlanik naglasio je da Peking osuđuje kao nedopustive sabotaže u rujnu protiv dva plinovoda Sjeverni tok, koji povezuju Rusiju i Njemačku preko Baltičkog mora.

“Kina se protivi politici maltretiranja koju provode neke zemlje u energetskom sektoru”, rekao je Zhang.

gasIsporukakinaPlinrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sir Oliver
1 godina prije

Sa ovakvom tendencijom tko će moći konkurisati Kini. Evropa umire a Amerika je odavno u minusu.

tihobl
1 godina prije

Kinezi forsiraju ruse da stalno povecavaju isporuke. Malo im je 120% kapaciteta plinovoda, traze jos i dizanje na 150%. A strasno su zainteresovani za sjeverni plovni put i nude saradnu u koristenju sjevernih resursa.
Vide da se amerikanci pripremjau da im presjeku plovne koridore prema Suecu pa sebi obezbjedjuju ledja.

Tupko Glupko
1 godina prije

“Kineski veleposlanik naglasio je da Peking osuđuje kao nedopustive sabotaže u rujnu protiv dva plinovoda Sjeverni tok, koji povezuju Rusiju i Njemačku preko Baltičkog mora.
“Kina se protivi politici maltretiranja koju provode neke zemlje u energetskom sektoru”, rekao je Zhang.”

Kinezi se bune protiv maltretiranja Nijemaca, ali u Europi se nitko ne buni.
Čak ni da progovori.
Njemačka, koja je suvlasnik Sjevernog Toka zajedno sa Rusima, znakovito u potpunosti šuti na ovu sabotažu enormnih proporcija.
Ima li uopće koji preostali brabonjak na dlakavoj guzici Uncle Sama da ga nisu polizali i progutali? 😃

Max
1 godina prije

Očekivano.

Ivan BG
1 godina prije

EU ce pokazati Rusiji sa sankcijama…

koje ce unistiti evropsku ekonomiju.
Ali znamo da je to plan Velikog reseta, “necete imati nista…”
Tako da ne znam sto se ljudi loze i navijaju za kinu, rusiju ili ameriku, pa oni svi rade na istom cilju, ostvarenju velikog reseta i uspostavljanje tiranske vlasti nad stanovnistvom, koje ce biti transhumanizovano itd, da ne ponavljam.
Samo se ovce loze na privid koji nam se servira.

vanja
1 godina prije

Дигли би они и на 500%,али нема протока.Уместо што су на силу градили према швабама,требали су на Југ и Исток.

Amar
1 godina prije

EU se u buducnosti moze pozdraviti sa ruskim plinom.

Tupko Glupko
1 godina prije

“Dodao je da Kina također želi vidjeti bržu provedbu projekta plinovoda Rusija-Mongolija-Kina.”

To je rusko-kineski plinovod “Snaga Sibira 2” koji će biti dovršen do 2025. i bit će kapaciteta 61 milijardu m3 plina.

Za Sjeverni Tok između Rusije i Njemačke prve dvije cijevi su imale kapacitet 55 milijardi, druge dvije još 55 milijardi m3 plina.
Tri su nedavno sabotirane, kažu da četvrta cijev nije oštećena.

A nakon 2025. će Rusima biti sasvim svejedno hoće li ili neće Europljani plin.

Europljanima do tada vjerojatno neće ni trebati nekih 30% sadašnjeg plina jer će do tada biti uništena/preseljena energetski intenzivna industrija u Europi, kao npr. proizvodnja umjetnog gnojiva.

Anto
1 godina prije

Sav slobodarski svijet treba da se otrijezni i kazni nato imperijaliste zbog zla koje cine po svijetu od izazivanja ratova i porobljavanja i pljacke siromasnih naroda.

eukolonija
1 godina prije

Preko Kine se otvaraju novi horizonti. Jedan od njih je i jugoistočna Azija. Mogao bi se i jedan pružiti do Indije , preko Kine, pored onoga preko Irana što je planiran

hiber
1 godina prije

Pristrana propaganda. Navodi ukupnu potrošnju plina u Kini. A zatim tvrdi da je isporuka ruskog plina na rekordnim razinama, odnosno uvećana 16 %. U stvarnosti Snaga Sibira jedva isporučuje 30 milijardi m3 plina. S druge strane pad isporuke plina je veći od 100 milijardi. Kad uzmemo turske diskonte, pad cijene nafte, Putinu trećina proračuna ide na rat, sa tendecijom ka polovini.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI