fbpx

Izraelski naučnici otkrili su novi zlonamjerni softver koji na prevaru navede istraživače da stvaraju toksine

DNK-a

Prema novoobjavljenom istraživanju, zlonamjerni softver koji može upasti u računar bioinžinjera i zamijeniti podniz u strukturi DNK mogao bi rezultirati nenamjernim stvaranjem opasnih toksina.

Grupa sajber istraživača sa izraelskog Univerziteta Ben-Gurion (BGU) u Negevu otkrila je sajber-biološki napad “od kraja do kraja” koji naučnike može prevariti i navesti na nenamjerno stvaranje toksina ili virusa u njihovim laboratorijama, navodi se u radu objavljenom u Nature Biotechnology.

Istraživanje sugeriše da bi se, uprkos uvjerenju da kriminalac mora biti u fizičkom kontaktu sa opasnom supstancom da bi je proizveo i isporučio, zlonamjerni softver mogao ušunjati u računar bioinžinjera i zamijeniti kratki podniz u DNK strukturi tamo, tako da da bi se sekvenca mogla nenamjerno stvoriti pokrećući proizvodnju toksina.

„Da bi regulisali i namjerno i nenamjerno stvaranje opasnih supstanci, većina dobavljača sintetičkih gena vrši pregled DNK naloga što je trenutno najefikasnija linija odbrane od takvih napada“, rekao je Rami Puzis, šef laboratorije za analizu složenih mreža BGU. “Međutim, van države bioteroristi mogu kupiti opasnu DNK od kompanija koje ne vrše provjeru porudžbina. Nažalost, smjernice za skrining nisu prilagođene da odražavaju nedavni razvoj u sintetičkoj biologiji i sajber ratovanju.”

Prema istraživačima, do otkrića je došlo tokom eksperimenta sa predloženom „slabosti“ u smjernicama američkog Ministarstva zdravlja i ljudskih usluga za dobavljače DNK. Navodno kršenje moglo bi omogućiti zaobilaženje protokola skrininga korištenjem generičkog postupka zamućivanja, što bi možda otežalo softveru za skrining otkrivanje DNK koja bi mogla da proizvede toksin.

„Korištenjem ove tehnike, naši eksperimenti su otkrili da 16 od 50 zamućenih uzoraka DNK nije otkriveno prilikom pregleda u skladu sa„ najbolje usklađenim “HHS smjernicama“, rekao je Puzis.

Naučnici iz BGU rekli su da bi automatizacija toka sintetičkog genskog inženjeringa, zajedno sa potencijalnim kršenjima sajbernetičke sigurnosti, mogla da otvori put malverima da ometaju laboratorijski računar i da promijene DNK lance.

“Ovaj scenario napada podvlači potrebu za učvršćivanjem lanca snabdjevanja sintetičkom DNK zaštitom od sajber-bioloških prijetnji”, rekao je Puzis. “Da bismo se pozabavili tim prijetnjama, predlažemo poboljšani algoritam skrininga koji uzima u obzir uređivanje gena in vivo.

Nadamo se da će ovaj rad postaviti osnovu za robustan, na napade otporan skrining DNK sekvenci i usluge sajber-sigurnosne proizvodnje ojačanih sintetskih gena, kada će se primijeniti skrining biološke sigurnosti prema lokalnim propisima širom svijeta“.

3.7 6 votes
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
12 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 mjesec prije

Tako se rade Warp Speed Vakcine…

shumadinac
Gost
shumadinac
1 mjesec prije

Čekaj da proverim kompjuter…

Šta ovo znači?
Ako uzmemo ovo otkriće kao istinito to znači sledeće:

  • napad ne da nije slučajan nego je krajnje precizno usmeren urađen od strane vrhunskih stručnjaka
  • taj stručnjak nije stručan samo generalno u informatici već izuzetno dobro poznaje softver koji koristi informatička oprema u tim laboratorijama
  • morali su imati i vrhunskog genetičara u timu koji ne samo da ima teorijsko znanje već i praktično – a takvih nema mnogo
  • i na kraju namera: obzirom na prikazano u tekstu cilj nije bio teroristički napad na licu mesta (da naprave toksin koji će se širiti iz laboratorije) već su organizovali nekoga da proizvodi šta njima treba – što znači da su to kupovali kao neku drugu robu… Vrlo komplikovana i skupa operacija kao deo ozbiljnog plana.
otpisani
Member
Famed Member
otpisani
1 mjesec prije

“Izraelski naučnici otkrili su novi zlonamjerni softver koji na prevaru navede istraživače da stvaraju toksine”
… čitajući članak zaključio sam da naslov ne odgovara činjenici opisanoj u njemu, jer
se u članku (između ostalog) citira:

“Naučnici iz BGU rekli su da bi automatizacija toka sintetičkog genskog inženjeringa, zajedno sa potencijalnim kršenjima sajbernetičke sigurnosti, mogla da otvori put malverima da ometaju laboratorijski računar i da promijene DNK lance.”

Dakle, naučnici su otkrili samo (realnu) mogućnost za napad ubacivanjem malavera…

Ali ja to gledam i tumačim ovako – oni nisu otkrili da je netko napao računala njihovih (izraelskih) naučnika bioinženjeringa, već da su ONI stvarno osmislili-otkrili način kako drugima (npr. Rusima, Irancima…) upasti u računala i ometati njihova istraživanja (oni sami nisu pretrpjeli štetu ali će je za sigurno nekom drugom počiniti).

Eto Irancima prilike da pravedno osvete svog ubijenog naučnika, trebaju samo locirati i eliminirati te nakaze i ujedno učiniti veliku korist ljudskom roblju. (jer, inače, sve to opisano u članku može samo napraviti štetu od koje će opet stradati masa običnih robova a neće dodirnuti stvarne zločince)

———————————————————————

Što ako se “dogodi napad” na proizvodnju cjepiva pa primatelji cjepiva nakon 3,5,ili 10 godina razviju rak od kojega će umrijeti ?? … naravno neće biti krivi oni koji ga proizvode nego “kriminalci” koji su “napali” njihove kompjutere – i .ebiga dogodilo se.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 mjesec prije
Reply to  otpisani

To im je unaprijed pripremljeni izgovor kad pocnemo umirat ko muhe od cjepiva.
Biti ce : “neko nam hakiro labalatorij”

otpisani
Member
Famed Member
otpisani
1 mjesec prije

Jasno, pa to sam u zadnjoj rečenici i rekao (kroz navodnike)…

za vakcinu spreman
Gost
za vakcinu spreman
1 mjesec prije

TO JE SVE BACKUP PRICA ZA CJEPIVA…tako da ako pocne ekipa masovno krepavat od cjepiva, jednostavno imaju pricu da su im ZLOCESTI HAKERI upali u baze i oni su krivci za to….

hbfevuebfvueufvbzuef
Gost
hbfevuebfvueufvbzuef
1 mjesec prije

Overtonovim prozorom nas pripremaju za svo zlo što će isporučiti zemljanima umjetna takozvana inteligencija koja je operativna.

Max
Member
Max
1 mjesec prije

To pokazuje koliko su opasna genetska cjepiva i raszni drugi materijali i koliko je sve podložno manipulicijama.

Lurker
Gost
Lurker
1 mjesec prije

Mora da sam ja zaspao na par godina a da je u međuvremenu genetika prilično napredovala… to je sve što mogu iz ovog članka zaključiti.

Grga
Gost
Grga
1 mjesec prije
Reply to  Lurker

ili proizvode Zlo

Grga
Gost
Grga
1 mjesec prije

Grupu cyber istraživača sa izraelskog Univerziteta Ben-Gurion (BGU) u Negevu treba raketirati Iran Libanon Sirija Egipat i Palestina da onda u toj velikoj rupi proizvode fiš paprikaš. Navikli su samo zla oružja i otrove proizvodit.

Bosanac
Gost
Bosanac
1 mjesec prije

Jos ovi (ljudi) MSM sljedbenici nisu ni postali zombiji a vec su im spremni upadi u sistem sa svih strana.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik