fbpx

Izraelu “poklon” od 38 milijardi dolara, obećava SAD

Izrael - Amerika

Dok američka ekonomija posrće pod efektima pandemije koronavirusa, Senatski odbor za spoljne odnose pristao je da Izraelu daje najmanje 3,8 milijardi dolara vojne pomoći godišnje. Očekuje se uskoro potpuno glasanje o poklonu.

Stopa nezaposlenosti u SAD sada iznosi 14,7 posto, što je najgora brojka od kada su počele evidencije. Skoro 39 miliona Amerikanaca izgubilo je posao otkako je koronavirus stigao do obala SAD krajem januara, a Kongresni ured za budžet upozorio je u utorak da se američka ekonomija neće oporaviti od trenutne kontrakcije do sljedeće godine. Štaviše, paketi finansijske pomoći savezne vlade do danas su opteretili državni dug sa preko rekordnih 25 biliona dolara.

Ako pitate senatora Marca Rubio-a tu ne postoji ništa loše. Republikanac sa Floride i njegove kolege u Senatskom odboru za spoljne odnose tiho su u četvrtak usvojili prijedlog zakona kojim se garantuje Izraelu minimalno 38 milijardi američkih dolara vojne pomoći tokom narednih deset godina, uprkos ekonomskoj svađi kod kuće.

Usvojen jednoglasno, prijedlog zakona ide u Senat na krajnje glasanje.

Iako je autor Rubio republikanac – prijedlog zakona ima za cilj zakonski verifikovati obećanje bivšeg predsjednika Baracka Obame iz 2016. Pod uslovima koje su dogovorili Obama i izraelski premijer Benjamin Netanyahu, jevrejska država neće tražiti nikakva dodatna sredstva iznad godišnjih 3,8 milijardi dolara. Zaista, kad je Kongres glasao za raniju verziju Rubiovog zakona za 2018. godinu, ta cifra je postavljena kao gornja granica. Prijedlog zakona za 2018. godinu na kraju je pretvoren u drugi zakon o sigurnosti na Bliskom Istoku sljedeće godine, koji je ostavljen da umre u Senatu pod kontrolom demokrata.

Sada, kada je Rubio još jednom pogurao prijedlog, čep potrošnje uklonjen je. U verziji koju je u četvrtak usvojio Komitet za spoljne odnose, SAD će u narednoj deceniji svake godine slati “najmanje 3,3 milijarde dolara direktne vojne pomoći i 500 miliona dolara finansiranja programa protivraketne odbrane”.

Rubio se u četvrtak hvalio da prijedlog zakona „jača strateški sigurnosni savez naše zemlje sa Izraelom, živu demokratiju koja se suočava sa rastućim i neviđenim pijretnjama njenoj sigurnosti i stabilnosti“. Ipak,prijedlog je usvojen bez fanfara i skoro u tajnosti.

Odbor za spoljne odnose glasao je o njemu zajedno sa paketom od 15 drugih prijedloga zakona, pri čemu je šef komisije Jim Risch (Republikanac-Idaho) predvidio uobičajeni postupak u toku. Neki od kolega Risch-a i Rubio-a iz Demokratske stranke izrazili su zabrinutost zbog bujne prirode sjednice, ali nijedan nije imao prigovora na usvajanje zakona, što predstavlja najveći takav paket pomoći u istoriji Amerike.

Američki mediji glasanje nisu pratili, a zapazilo ga je samo nekoliko anti-izraelskih aktivista. Ukoliko cjelokupno glasanje u Senatu privuče veću pažnju, vjerovatno će to izazvati neke kritike. Čak i prije nego što je koronavirus pogodio američku ekonomiju, podrška Izraelu među američkom javnošću je opadala. Prema istraživanju Gallupa sprovedenom krajem prošle godine, 59 odsto Amerikanaca simpatiziralo je Izrael u sukobu na Bliskom istoku, što je pad u odnosu na 64 odsto godinu dana ranije.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
24 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Borik
Gost
Borik
7 mjeseci prije

Odoh ja po lovu.

Pero
Gost
Pero
7 mjeseci prije

Štamparija je ionako u privatnom vlasništvu 13.plemena.

Brave new world
Gost
Brave new world
7 mjeseci prije

Ništa novo jer im oduvijek daju približno toliko.
A ko da to nešto predstavlja Americi, čisti sitniš.

Weteran
Gost
Weteran
7 mjeseci prije

To nikako nije “poklon”!?
To je rata kredita!
Rata duga koji SAD ima prema Izraelu!

Kažun
Gost
Kažun
7 mjeseci prije

Israel to Annex the United States

Pero
Gost
Pero
7 mjeseci prije

Zar nije ovo jis Obama rijesio? 2016.?

Kažun
Gost
Kažun
7 mjeseci prije
Reply to  Pero

Izgleda da se zakačio sa Ben-om.

Max
Member
Max
7 mjeseci prije

Pa Izraelici u SAD u uvijek imaju privilegirani status strateškog partnera Oni dobiju oružje besplatno a drugi ga plaćaju

Sarmat
Gost
Sarmat
7 mjeseci prije

Isti novac, isti vlasnik, samo premještanje iz lijevog u desni đžep.

piždro
Gost
piždro
7 mjeseci prije
Reply to  Sarmat

tako je Sarmat cionisti sa jedne strane pomaze svoje na drugoj strani.. prica od pantivjeka..

Ad astra
Gost
Ad astra
7 mjeseci prije

Ne vidim što je tu čudno. Pa SAD financijski pomažu niz država. Nisam googlao ali koliko se sijećam pomažu i Pakistan. Bilo bi interesantno pogledati kome sve pomažu. A s druge strane, pa Iran je izjavio da će pomagati neprijatelje Izraela. SAD i Izrael imaju vrlo dobre odnose i normalno je da pomažu jedni drugima. I na kraju, što je 37 milijardi u odnosu na 22000 milijardi GDP-a.

Zadranin
Gost
Zadranin
7 mjeseci prije
Reply to  Ad astra

Ad astra

Pa, tih 37 milijardi su mogli uložiti u amerokenjsku oronulu infrastrukturu. Ovako su ih dali izraelskim agresorima da i dalje vrše svoju agresiju nad drugim okolnim državama, i da i dalje drže Palestince u najvećem svjetskom konclogoru.

Imaš što reći na to?

P***!

Ad astra
Gost
Ad astra
7 mjeseci prije
Reply to  Zadranin

Zadranin, lijepo od tebe što brineš o američkoj infrastrukturi. Mogu naći sredstva i u neplačanju raznih beskorisnih međunarodnih organizacija. Recimo WHO i slični. I eto novaca. A kad već govoriš o izraelskim “agresorima”. Koliko poznaješ povijest Izraela? Tko ikadaje formirao državu Izrael? Kada su židovi počeli povratak na svoja vjekovna ognjišta? Tko i kada je prvi napao državu Izrael? Koliko ratova i tko je pokretao protiv države Izrael? Kakva iskustva s Palestincima imaju Jordan i Libanon? To ti je samo dio povijesti. Kad to proučiš, a za to ćeš morati pročitati bar desetak knjiga, imat ćeš jasniju spoznaju o Izraelu.

Zadranin
Gost
Zadranin
7 mjeseci prije
Reply to  Ad astra

Ad astra

Ne bi baš rekao da je WHO “beskoristan”.. nek smanje svoja vojna izdanja, zatvore prekomorske/prekogranične baze i vrate vojsku kući. Nek izađu iz zemalja gdje se nalaze ilegalno, recimo iz Sirije. Nek prestanu ubijati po svijetu strane civile, pljačkati države, reketariti, miješati se u unutarnje poslove, smjenjivati strane vlade i političare kad im ne odgovaraju itd.

E tu bi bilo ušteda.

P***!

A što se tiče izraelskih agresora, i njihove povijesti.. ne trebam čitati knjige o njima da razvijem svoje mišljenje o njihovim djelima, i na temelju čega im je nastala/i nastaje država. Ubojstva, ucjene, agresije, podmukli napadi sakrivanjem iza putničkih aviona itd. sve u režiji izraelskih agresora.

Njihove nedaće u povijesti ne pravdaju zlo koje sada čine.

P***!

Ad astra
Gost
Ad astra
7 mjeseci prije
Reply to  Zadranin

Zadranin, svjetska politika je čudnovata. Kriviti samo jednu državu je vrlo nerealno. Pigledajmo ponašanje nekih drugih država p ćemo vidjeti da nema puno morala i poštenja između velikog broja država. Neću namjerno niti jednu državu apostrofirati.
A što se tiće Izraela i čitanja knjiga,šteta. Knjige treba čitati jer ti one pomažu da bolje vidiš neke stvari. Paušalno kriviti jednu stranu je prilično nespretno. A što se tiče skrivanja iza civilnih aviona,o tome sam već u više navrata iznesao svoj sud. Gluposti i nebuloze kako bi se opravdao nečiji neuspjeh i nesposobnost. I na kraju,za sve treba povod. Što to hezbolah radi da uspije isprovocirati Izrael? Odnosi na BI su vrlo komplicirani. Da bi se razumijeli treba veliko predznanje iz povijesti. Zato, nemoj odbacivati knjige.

Zadranin
Gost
Zadranin
7 mjeseci prije
Reply to  Ad astra

Ad astra

Ja knjige čitam redovito, da ti izlistam svoju povijest iz zadarske gradske knjižnice.. rekao bi da sam knjiški moljac.

Ne vidim smisla čitati povijest zemalja/ naroda koji trenutno/i u zadnjih 20+ godina ispadaju najveći svjetski zločinci i agresori.

Posebno kad im se ponudi maslinova grančica, a oni je i dalje odbijaju. Tko na BI svako malo raketira susjedne zemlje (skrivajući se iza putničkih aviona, ko najveće p*čkice)? Bit će Hezbolah? Sirijci? Iranci? Libanon? Libijci?

Jel ti kužiš da braniš najveće svjetske kriminalce i zločince zadnjih 20+ godina? I to ne samo izraelske agresore, nego i amerokenjce.

Ti si dno dna morala. Pogledaj u knjigama što piše o moralu.

P***!

Ad astra
Gost
Ad astra
7 mjeseci prije
Reply to  Zadranin

Zadranin, jesi li siguran da znaš gdje je knjižnica u Zadru? Ljudi koji puno čitaju imaju puno bogatiji rječnik, a inpoimanje međunarodnih odnosa im je drugačije. Nisu isključivi već kompariraju stvari. Gledaju i jednu i drugu stranu te tek ondda donose zaključke. Tvoji tekstovi temelje se na par floskula koje se vrte na ovom portalu. Ne ulaziš u bit problema. Pazi izjave, tvoj drugi pasos, da ga ne kopiram. Pa to determinira sve tvoje buduće postove. Znam ja tko je kriv. Zadranin, teško je polemizirati s osobom koja nema osnova za polemiku već svoje mišljenje formira na nekoliko zlonamjernih floskula. Kako nekome objasniti zemljinu gravitaciju kad on smatra da je Zemlja plosnata?

Zadranin
Gost
Zadranin
7 mjeseci prije
Reply to  Ad astra

Ad astra

Tako je. Zemlja je plosnata, 1985. je prosječna dobra plaća u Jugi bila 100 DEM.. a BDP je mjerilo “snage ekonomije”.

I, Kina je prestala izrađivati nove nosače aviona i podmornice, nemaju jadni novaca za razvoj.

Sve “floskule” (tvoje, naravno.. 😂).

Ja barem nisam poput tebe, koji stalno brani amerokenjce i izraelske agresore= najveće svjetske: agresore, lopove, lažljivce, ubojice, kriminalce, ratne zločince, reketare, grubijane, sponzore terorista itd.

Takvi poput tebe su dno dna morala.

Pročitaj što je moral.

P***!

piždro
Gost
piždro
7 mjeseci prije
Reply to  Zadranin

ti si srce junačko iz Ravni Kotara gdje nerađa majka kukavica ni izdaica…. tako je
u fra. Andrije Kačića pismaru napisano.

Kažun
Gost
Kažun
7 mjeseci prije
Reply to  Zadranin

Irgun Zvai Leumi (hrv. “Nacionalna vojna organizacija”), osnovana od strane izraelskih ekstremista i djelovala je u Palestini od 1931. do 1948. Smatralo se da je to bila teroristička organizacija za vrijeme britanskog madnada u Palestini.

Cilj organizacije bili su nasilni napadi uz čiju pomoć su se trebale pobijediti britanske institucije u Palestini i palestinski Arapi. Vođa Irguna u periodu od 1943.–1948. bio je Menachem Begin, koji kasnije postaje predsjednik vlade Izraela.

Irgun je izvršio veliki broj atentata.[1] Najpoznatiji napad bio je na King David Hotel u Jeruzalemu 1946. U ovom napadu ubijena je ukupno 91 osoba.[2] Pošto je eksploziv bio u kamionu za prijevoz mlijeka, ovo se smatra prvim primjerom uporabe automobilske bombe u bliskoistočnom sukobu. Jedan drugi Irgunov napad bio je odgovoran za Deir Yassin masakr 1948.

Kažun
Gost
Kažun
7 mjeseci prije
Reply to  Kažun

The ‘Clean Break’ Doctrine: A Modern-Day Sykes-Picot Waging War and Havoc in the Middle East

Ad astra
Gost
Ad astra
7 mjeseci prije
Reply to  Kažun

Kažun, da sve si točno napisao. A sad još napiši zašto je IZL formiran, što je bio povod. To ti je slično izjavama kako su saveznici bombardirali Njemačku i ubili puno civila.

jupiter
Gost
jupiter
7 mjeseci prije
Reply to  Ad astra

lupetas….citao si samo prazne redove….informisi se pre nego se zajapuris i pocnes da udaras po tastaturi….

Sasa
Gost
Sasa
7 mjeseci prije

Lako je amerima poklanjati milijarde dolara kad su ih nastampali…..

POVEZANE VIJESTI

Izbornik