fbpx

Je li doista Ustavno vijeće Francuske ukinulo visoke porezne stope na kripto valutne prihode?

Bitcoin - Porezi na kripto valute u Francuskoj - Petar JASAK

Prihodi od trgovine kripto valutama u Francuskoj su do sada bili visoko oporezovani – čak do 62,2%. Na zahtjev odvjetnika, koji smatraju da se radi o iskorištavanju ovlasti, o svemu je raspravilo Ustavno vijeće. Ono je odlučilo poništiti sve dosadašnje fiskalne instrukcije na temelju kojih su kripto valute bile visoko oporezovane.

Ustavno vijeće je najviša pravna administrativna instanca u Francuskoj. Poništenjem prijašnje odluke, prihodi stvoreni putem trgovine kripto valutama se oporezuju s fiksnih 19%. Prije odluke, ova porezna stopa je mogla doseći i do 45%, što je ovisilo i visini ukupnih prihoda.

Na ovu poreznu stopu treba dodati i Opći socijalni doprinos (CSG – CRDS) koji se zbraja s gornjih 19%. Ovaj Opći socijalni doprinos u Francuskoj omogućava rad zdravstvenog i socijalnog osiguranja, a plaćaju ga svi koji ostvaraju određene prihode. Od početka 2018. stopa Općeg socijalnog doprinosa iznosi 17,2%, što na kraju daje konačnu flat (fiksnu) poreznu stopu na prihode stvorene trgovinom kripto valuta od 36,2%. Oni koji imaju godišnje prihode preko 152 260 € moraju dodatno platiti i doprinos na visoke prihode koji iznosi 3 ili 4%.


Prihodi u Francuskoj i porezne stope kojima se oporezuju:

  •  0% za prihode do 9 710 €
  • 14% za prihode od 9 711 do 26 818 €
  • 30% za prihode od 26 819 do 71 898 €
  • 41% za prihode od 71 899 do 152 260 €
  • 45% za prihode preko 152 260 €

Prije poništenja fiskalne instrukcije, osoba s prebivalištem u Francuskoj koja je ostvarila 10 000 € prihoda trgovinom kripto valuta i 50 000 € u obliku plaće, plaćala je sljedeće poreze:

Ukupan prihod: 50 000 € (neto plaća) + 10 000 € (prihod od kripto valuta) = 60 000 €

Prije 2018. ukupan prihod se oporezivao sa sljedećim stopama: 30% (na plaću i prihod od kripto valuta) + 15,5% (na prihod od kriptovaluta / socijalni doprinos CSG/CRDS)

Nakon 01. 01. 2018. povećan je socijalni doprinos CSG/CRDS s 15,5% na 17,2%, tako da po novom ukupna porezna stopa iznosi 30% (na plaću od 50 000 €) + 19% (na prihod od kriptovaluta: 10 000 €) + 17,2% (na prihod od kriptovaluta: 10 000 €)

Dakle, osobe koje trguju kripto valutama i koje stvaraju prihod, ovom odlukom su uštedjele 9,3% od kripto valutnih prihoda, a osobe koje imaju godišnje prihode veće od 152 260 € uštedjet će 24,3%.


Odluka je nova i još nije jasno hoće li i kripto valute biti oporezovane jedinstvenom “zaokruženom” flat stopom od 30%, kao što su oporezovani prihodi stečeni trgovinom na burzi, što također vrijedi od početka ove godine, a što u članku nije navedeno?

Administrativni suci su ovom odlukom fiskalni status kripto valuta definirali identično nekretninama, čime se oporezuje samo stečena dodatna vrijednost od prodaje. Ustavno vijeće nije zaboravilo ni male investitore čija vrijednost trgovanja ne prelazi 5000 €. Oni su u potpunosti oslobođeni poreza.

Nije tajna da Francuska nakon Brexita želi postati novi europski tehnološki centar gdje će “ugostiti” najperspektivnija poduzeća i pojedince. Otvaraju se tehnološki inkubatori i stvorena je banka slična HBOR-u (Hrvatska banka za obnovu i razvoj) pod nazivom Državna investicijska banka (BPI France), a koja financira male i srednje projekte gdje dominiraju oni tehnološki.

Nakon ljetnih odmora u Francuskoj će biti objavljen izvještaj o fiskalnom statusu kripto aktive. Radi se o dokumentu koji će definitivno definirati put razvoja kripto valuta, kripto aktive i investicija u “Petoj republici”.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
3 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Josip
Gost
Josip
2 godine prije

Ja mislio da smo najgori kad ono Francuski još gori. Pa ko će plaćati ove silne poreze?

mars
Gost
mars
2 godine prije
Reply to  Josip

@ Josip – nije problem u samim porezima kao takvim, već u tome kako se i gdje prihodi dobijeni na taj način raspoređuju i ko ima koristi od njih. Da oni najvećim dijelom idu u poticaj novih privrednih ciklusa, unapređenje javnih službi kao što su zdravstvo, školstvo, kultura, unapređenje svakovrsne javne infrastrukture, socijalnu sigurnost, porezi su dobra stvar, jer se na taj način vraćaju širokoj javnosti od koje su i ubrani. Međutim, svjedoci smo, ne samo kod nas već je takav trend i na kompletnom Zapadu, da su porezi postali prihodi koji najvećim dijelom služe za funkcionisanje i život ogromnog neproduktivnog birokratskog aparata, punjenje privatnih džepova i pokrivanje gubitaka privatnih kompanija i banaka na najvišem nivou koji su svojim špekulativniim i sebičnim djelovanjem dovodili društva u bijedu i nesreću. Profit njihov (privatni), gubici javni (društveni) – na teret poreznih obveznika. Kako ispjevaše momci iz “Dubioza kolektiva”:

” Kažu neće nikad prestat’ glavu da nam pune,
Sve dok je ovaca neće falit vune,
Kažu spale su nam gaće, zagrizli smo udice,
Glave nam u pijesku, nezaštićene guzice”….

Mister x
Gost
Mister x
2 godine prije

Ne vjerujem da ce to dogoditi

POVEZANE VIJESTI

Izbornik