fbpx

Kanadske naftne kompanije suočavaju se sa noćnom morom pada cijene nafte na 5 dolara

Nafta Kanada

Američke kompanije, koje su već oslabljene dugovima i lošom likvidnosti, oplakuju cijene nafte od niskih 20 američkih dolara. Ali na sjeveru, izgledi za naftne kompanije u Kanadi još su mračniji.

Pogođeni pandemijskim šokom potražnje i šokom snabdijevanja izazvanim ratom cijena, kanadske cijene nafte već su se srušile na ispod 10 dolara za barel. Analitičari kažu da će ovogodišnji pad cijene nafte snažnije pogoditi kanadske naftne kompanije u odnosu na kolaps u 2014. godini.

Nakon dvostrukog šoka ponude i potražnje tokom prethodnih nedelja, industrija je morala brzo da se prebaci na režim opstanka, baš kao što je očekivala porast ulaganja u tekuće investicije ove godine, prvi put u pet godina. Kanadski sektor nafte i gasa sada se suočava s egzistencijalnom prijetnjom – izgubiće i ono malo konkurentnosti koju je imala uoči prethodnog naftnog pada.

Problemi u narednim mjesecima mogli bi postati još veći prije nego što kompanije koje uspiju da prežive ovaj nalet cijena nafte počnu zarađivati. Pozivi za spas saveznoj vladi rastu. Međutim, takvi su i pozivi ekologa da vlada pomogne radnicima koji će biti (ili već jesu) bez posla umjesto da ulijevaju milijarde u štetne korporacije koje uništavaju životnu sredinu eksploatacijom nafte.

Vlada Alberte – srca kanadske energetske industrije – usvojila je neke mjere hitne pomoći kako bi pomogla tom sektoru. A akcija savezne vlade kao podrška ovom sektoru mogla bi biti uskoro.

Organizacije za zaštitu životne sredine napisale su pismo kanadskom premijeru Justinu Trudeau-u, pozivajući vladu da se fokusira na pomoć radnicima, a ne na spašavanje korporacija.

„Davanje milijardi dolara propalim naftnim i gasnim kompanijama neće pomoći radnicima i samo produžava naše oslanjanje na fosilna goriva“, napisale su organizacije uključujući Citizens for Public Justice (CPJ), Climate Action Network Canada, Greenpeace Canada, i Extinction Rebellion.

„Naftne i gasne kompanije već su uveliko subvencionisane u Kanadi i javnost ih ne može zauvijek podupirati poreznim olakšicama i direktnom podrškom. Takve mjere imaju koristi od korporativnih suštinskih linija daleko više nego što pomažu radnicima i zajednicama koje se suočavaju sa javnim zdravstvenim i ekonomskim krizama “, kažu ekolozi.

„Podrška kanadskom energetskom sektoru stiže za nekoliko sati, moguće i dana,” rekao je kanadski ministar finansija Bill Morneau na sastanku odbora Senata u srijedu.

Bez podrške pokrajinske i savezne vlade, mnogi u industriji koji su preživjeli pad cijena 2014. možda ovo vrijeme neće preživjeti, jer cijene nafte opadaju, skladište se približava punom kapacitetu, a potražnja na glavnom izvoznom tržištu Kanade, Sjedinjenim Državama, opada.

Kao rezultat toga, cijena Vestern Canadian Select-a (VCS), referentne cijene nafte iz kanadskih naftnih polja isporučene u Hardisty, Alberta, ove je nedelje postala rekordno niska, a to možda još nije kraj. Od četvrtka, VCS se prodavao za 6,45 USD za barel, ili za 9,08 CAND. Ova cijena upoređuje se sa prosječnom VCS cijenom od 36,82 USD za januar i 27,28 USD za februar, prema podacima vlade Alberta. Cijene bitumena su vjerovatno već negativne.

„Gledajući cijene bitumena, to je nula do negativnog. Dakle, sve je još gore “, rekao je Martin Pelletier, portfelj menadžer u TriVest Savjetu za bogatstvo sa sjedištem u Calgaryju.

Suočene sa opadajućim cijenama nafte, kanadske kompanije su požurile da smanje potrošnju, skrate poslovanje, odlože investicije i pokretanja preduzeća, smanje plate izvršnih radnika i otpuštanje radnika.

Husky Energy smanjio je budžet i proizvodnju, Cenovus Energy smanjio je kapitalnu potrošnju za 2020. godinu za oko 32 procenta, Suncor je smanjio kapitalne smjernice, a isto tako i kanadske prirodne resurse. Naftna korporacija Athabasca takođe je smanjila svoj CAPEX i proaktivno ograničila proizvodnju teške nafte u Hangingstone-u.

“Očekujem rezove na sve strane … Trenutno je ovo igra za opstanak”, rekao je izvršni direktor Athabasca Oil Rob Broen prije dvije nedelje.

“Zbog toga što smo zaštitili cijene, postali smo ranjivi na dramatične promjene cijene nafte i ono što danas vidimo imaće neposredne negativne uticaje na ekonomiju Kanade”, izjavio je Tim McMillan, predsjednik i izvršni direktor pri Kanadskoj asocijaciji proizvođača nafte (CAPP), onog dana kada su međunarodne cijene nafte pale za 25 odsto.

Pandemija COVID-19 i rezultirajuća recesija pogodit će svaku provinciju u Kanadi 2020. godine, a Alberta je najteže pogođena, navodi se u napomeni RBC-a ove sedmice.

„Kolaps cijena nafte biće još jedan ogroman udarac regionima koji proizvode naftu u zemlji – od kojih se većina nije u potpunosti oporavila od prethodnog kolapsa u 2014-2016. To će drastično smanjiti novčane tokove u energetskom sektoru i smanjiti prihode od autorskih naknada “, napisali su viši ekonomista RBC-a Robert Hogue i ekonomista Ramya Muthukumaran.

Čitava kanadska ekonomija suočena je sa velikim gubicima radnih mjesta, a posebno je pogođen energetski sektor, upozorili su ekonomisti RBC-a.

„U Alberti i Saskatchewanu čak i pad cijena nafte u periodu 2014-16. pokazao se blažim u smislu uticaja na tržište rada – očekujemo da su gubici u zapošljavanju 2-4 puta veći. Kombinovani gubici u ove dvije pokrajine vjerovatno će biti oko 200.000 – 20% ukupnog udara na zaposlenost u zemlji “, rekao je RBC.

Kanadske kompanije za naftu i gas koje su preživjele prethodni pad cijena uočit će da će ovaj pad cijene nafte, u kombinaciji sa recesijom, biti još teže prevladati.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
43 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
crna guja
Gost
crna guja
6 mjeseci prije

ma koja nafta kad je elita u svojim podzemnim sklonistima momentalno se brckaju u bazenima i vicu araus planeto zemljo izaci cemo na ljeto

Ante
Gost
Ante
6 mjeseci prije

Da ta elita ikada živjela u podzemnim bunkerima dogodilo bi se to da bi se počeli svađati nakon nekog vremena. Jer oni sami sebe ne mogu podnijeti a kamoli da žive sa još nekima u tim bunkerima, to jest počupali bi se unutra kao pijevci . Na kraju kada bi kriza prošla, kava god da ona bila, sumnjam da bi iz tih bunkera itko izašao.

Čardak
Gost
Čardak
6 mjeseci prije

Nikada mi nije bila jasna koncepcija elite koja se na nekoliko mjeseci/godina/desetljeća povlači u podzemne bunkere i tamo “uživa” dok vani bijesni epidemija/nuklearna zima sto već… Govorimo o ljudima koji imaju “sve sto se može kupiti novcem” u tolikoj mjeri da im novac kao takav ne predstavlja ništa (odnosno oni znaju kako se novac proizvodi…)… Znaci na površini si mogu priuštiti štogod hoće.

Kakav je to mazohizam potreban da se na dugo vrijeme strpaš u špilje dok kaos koji si sam stvorio uništava tvoju imovinu na površini? Danas si vlasnik Buckinghamske palače, a sutra je ista razorena u nuklearnom udaru… zašto bi to htio napraviti?

Ne vidim razlog u domeni logike, znaci da ga možemo potražiti ili u domeni ezoterije ili proglasiti te price izmišljotinama. Ok, svakome svoje. Nemoguce je dokazati ionako.

Ali postoji neka “ekipa”, skupina ljudi koja je možda unutar sebe i suprotstavljena, ali je premrežene interesima i ima zajednički cilj musti krave, šišati ovce i voditi janjad na klanje – e to je sigurno!

Neće
Gost
Neće
6 mjeseci prije

Gretica se raduje.

basso
Gost
basso
6 mjeseci prije

Ma nije problem,pomoci ce im braca amerikanci,naucice ih kako stampati milijardu dolara za jedan dan.

Outsider
Gost
Outsider
6 mjeseci prije

Bio sam u Alberti. Da li znaš da u Kanadi postoji jedna mala rafinerija. 90 % nafte ide u američke rafinerije i vraća se u Kanadu kao gotov proizvod. Sve po zakonu:)

Bosanac
Gost
Bosanac
6 mjeseci prije

….suplje price sve…pogeldas ulice i vidis da je sve stalo…i dok sve stoji oni mogu igrat ove virtualne igre sa cijenama

Savonarola
Gost
Savonarola
6 mjeseci prije

U naftni sektor Putin je ubacio šok bombu,mrtvih i ranjenih na sve strane.Spasavaj se tko može,nema vise novca za F 35 i ostalu bizuteriju.

Psihijatar
Gost
Psihijatar
6 mjeseci prije

Samo kanadske?
A sto je sa onima kojima proracunske o visi o nafti???

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
6 mjeseci prije

Vidi cijene proizvodnje po barelu Barbarija 8 dolara Ovo ti je sve škriljac

ad astra
Gost
ad astra
6 mjeseci prije

Veliki je potres na naftnom tržištu. Države pune svoja skladišta, a izvoznici nafte su suočeni s problemom zaustavljanja crpljenja nafte. Nema više slobodnih kapaciteta za skladištenje nafte. Bogate zemlje, kao što je SA će lakše prebroditi krizu dok će one siromašnije imati puno većih ekonomskih problema. Pitanje je kad će svijetska ekonomija ponovno krenuti! Ako ovo stanje potraje još koji mjesec bit će velikih problema. Kanad je bogata država i uz sve probleme koje donosi jeftina nafta, Kanada će se izvući iz krize. Veći problemi će nastati za Rusiju koja svoj izvoz temelji na nafti i plinu.

Lud zbunjen naormalan
Gost
Lud zbunjen naormalan
6 mjeseci prije

Čovječe ti baš nemaš veze sa vezom…….
SA če se oporaviti a RF nadrljati?
SA ovisi izključivo o nafti, drugo praktički nema. Sve mora uvoziti.
RF je samoodrživa što se tiče hrane a uz to ima još mnoštvo druge industrije. Ako ništa drugo izvozi na tone oružja i žita.
Za preživeti nije bitan izvoz, izvoz je bitan radi zarade da bi mogao uvozit ono kaj nemaš sam. SA nema ništa, uvoze čak i vodu dok RF ima sve kaj ti srce poželi.
Nije da če Rusima baš ruže da cvijetaju ali reči da če SA u ovoj situaciji proči lakše od RF je suludo…….Ako ovo potraje, u SA če se pojesti izmedju sebe, kod njih niko ništa ne radi, radi samo uvožena radna snaga a to treba plačati i hraniti.
Rusi su navikli na težak život i snalažlivi su dok si ovi u SA ni dupe ne znaju sami oprati.

Psihijatar
Gost
Psihijatar
6 mjeseci prije

SA je bogata
Ima prosto za stedlnju
A R F

Ringo10
Gost
Ringo10
6 mjeseci prije

Ruski NON OIL DEFICIT 2019te je iznosio 5.5% To je deficit bez nafte i gasa u Ruskom proračunu i GDPu

BAš me zanima koliko je taj deficit u Saudi Arabiji

ad astra
Gost
ad astra
6 mjeseci prije

Lud zbunjen naormalan, jednim dijelom se slažem s tvojim pisanjem, ali zaboravio si da je SA gotovo 5 puta manja po broju stanovnika od Rusije. GDP SA je veći od ruskog. SA ima uložena sredstva po tko zna kojim fondovima u svijetu, itd. Jednostavno rečeno, SA je bogata država i lakše će proći kroz krizu. Eksploatacija nafte SA košta oko 7 dolara, a Rusiju između 14 i 25 dolara. Već sad je upitna isplativost URALUS nafte koja se na svjetskom tržištu prodaje ispod 20 dolara. I da ne nabrajam dalje. Kriza s cijenom nafte došla je u najnezgodnije vrijeme za Rusiju. A što se tiće preživljavanja, ako dođe do toga onda smo svi u banani. Usput rečeno, tko ima novaca može kupiti hranu na svjetskom tržištu, a ako nema hrane, onda smo u kaosu. Mislim da do tog scenarija još neće doći. Tko će lakše proći kroz krizu, pa bogati. SA se može suočiti s političkim nemirima zbog pada standarda iako sumnjam u to.

BanOvan
Gost
BanOvan
6 mjeseci prije

AlGaZasra, a sta ako hrane ne bude ni za kupit???
Sta ce tvoji kozo’ebaci da jedu??? Pijesak, naftu dzab-dzabativnu.
Turit ce kukuruz u pijesak pa ce da im nikne. Razmisljas poput ovih nasih.
Nek’ je samo para… ebes pare kada niko nista ne proizvodi i iz kuce ne mozes izaci.

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
6 mjeseci prije

Interesantno. No vrijedi li tu podatak da je Rusija najveći izvoznik žita, koje je trenutno vrlo tražena roba. Npr Egipat je najveći uvoznik pšenice na svijetu i ovisan je o uvozu pšenice, isto kao i Indonezija i još njih ohoho u Africi.

Ad astra
Gost
Ad astra
5 mjeseci prije

Matija, razlika između zarade na žitu i nafti je ta što žito dolazi jedan put godišnje.

njofra
Gost
njofra
5 mjeseci prije

Situacija je pervezna. Cijena nafte od nekih 20,..$ za barel na i na-ne perverzan način ide u prilog USA. Prestali proizvoditi naftu frackingkom i kupuju je naveliko od Rusa i SA danas kada je cijena tako niska!. Ako im za proizvodnju barela nafte treba nekih 30-35 $/barel, kada kupe za 20 eto im zarade od 15$. No ne prikazuju to kao dobitak u proizvodnji vec kao dobitak kruz market! Jbg. obrni ga okreni ga opet gubi sirotinja!

zx16
Gost
zx16
6 mjeseci prije

@ad astra,
nema potrebe da se dalje trudiš, već si odavno dokazao da si jedan od najglupljih komentatora na ovom portalu.
Samo IQ dnevne temperature može napisati takve gluposti!

Psihijatar
Gost
Psihijatar
6 mjeseci prije

@zx
U ZEMLJI SLIJEPIH jednooki je INVALID !!!

Ad astra
Gost
Ad astra
5 mjeseci prije

Zx 16-Ivo, pa zar ti nisi u karanteni?

Sunseeker
Gost
Sunseeker
6 mjeseci prije

Ad astra …..de idi ubi se I olaksaj si patnju u ovome zivotu. Pa kako ti vec ne dosadi lupati idiotarije u vezi SA kad nemas blage veze o arapima.
Lud zbunjen normalan ti je sve lijepo objasnio I nauci nesto iz toga.

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
6 mjeseci prije

Saudijska Arabija neće prebroditi “krizu”. Za sada je vjerovatnije kako Saudijske Arabije u ovoj formi koja je sada, uskoro neće biti. Gdje si našao informaciju da države pune skladišta. Posljednja informacija je bila da države npr EU- a i Indije, pod američkim pritiskom, odbijaju primiti Saudijsku naftu, iako je ovi nude po iznimno niskoj cijeni (cca 13USD)

Milan
Gost
Milan
6 mjeseci prije

95 % Kanadskog izvoza ide USA Sve u Kanadi sto se izvozi,izvozi se izmedju Windsora i Montreala (potez od cca 800 km)Kompanije su uglavnom sa sjedistem u USA.Autoindustrija (i industria autodijelova, moldmaking, masinska ind) seli u Mexiko te juzne USA drzave u potrazi za jeftinom radnom snagomZapadni Ontario i dalje prema zapadu ,uz rijetke izuzetke) izvoze drvo (iako je i to mladji Bush ogranicio) naftu (najvise sirovu) i prirodni gas 20% potreba USA uvozi se iz Kanade PT kad se stariji brat zakaslje,Kanadu hvata gripa

Siki
Gost
Siki
6 mjeseci prije

Ad astra , lupas po obicaju. Kanadski dolar je otisao na 1.5 prema USA! Oni izvoze naftu za USA $ i pad cjene nafte su anulirali devalvacijom dolara. Zato za 100$ iz trgovine doneses u jednoj vrecici.

Ad astra
Gost
Ad astra
5 mjeseci prije

A koliko ti je tjedno primanje? I kod nas na Balkanu za 100 dolara u protuvrijednosti lokalne valute, doneseš stvari u vrećici. Ali mjesečna primanja su znatno manja nego u Kanadi.

Ivo Lola
Gost
Ivo Lola
6 mjeseci prije

Sigurno ti je promakao podatak od prije tjedan/sedmicu/nedelju dana kako su Rusi s Bajkonura u Kazahstanu u orbitu poslali i ugradili 80 satelita birtanskog teleoperatera. Zašto to nisu uradili sami britanci? Vjerovatno ti je onda promakla i informacija kako je Ruska Federacija glavnni izvoznik titana i platine u USA, ako išta znaš, onda znaš koliko amerima treba tog šita i koliko taj šit košta. Svaki dan jedeš kruh, a ne znaš eto da je Ruska Federacija glavni izvoznik žita, snabdjevač i hraniteljica cijelog svijeta danas. De der, sinko, malo poštovanja!

Ad astra
Gost
Ad astra
5 mjeseci prije

Ivo Lola, daj mi molim te objasni onaj tvoj pojam, “hraniteljica cijelog svijeta”.

Prc Milojko
Gost
Prc Milojko
6 mjeseci prije

@ad astra. Pa sta pricas covece. Rusija ne popusta i ne zeli smanjti proizvodnju nafte. Cake vise… povecala je proizvodnju. Ide utakmica kome ce bankrotirati naftne firme i izprazniti se drzavni budzet. Kako kazu rusija moze izdrzati na 5e po barelu za sledecih 10 godina. A drugi?

Ad astra
Gost
Ad astra
5 mjeseci prije

Prc Milojko, slažem se da Rusija može izdržati. I ja sam ove godine izdržao gripu. Nije mi bilo lako.

zx16
Gost
zx16
5 mjeseci prije

@ad astra,
niko ti ne brani da mrziš Rusiju do ludila ali ta mržnja ne može biti opravdanje za neviđenu količinu gluposti koje uporno pišeš.
Kada ti jedan čovek kaže da si glup, možeš to ignorisati. Kada ti kažu dva čoveka, trebalo bi da se zamisliš. Kada ti to kaže više ljudi, najmanje što bi trebalo da uradiš je da te bude sramota. Pošto ta sramota odsustvuje, ti si beznadežan slučaj, slučaj za hospitalizaciju!

ad astra
Gost
ad astra
5 mjeseci prije

yx 16, kao prvo, ne mrzim nikoga pa ni Rusiju. Čak dapače, jako mi je interesantna država, ali im je politika katastrofalna. Zašto? Ne znam ali je. Drugo. Nije bitno što ti kažu već tko ti kaže. To što mi ljudi habitusa sličnog tvom, daju loše komentare, to mi imponira. Tragedija bi bila kad bi me takva kategorija ljudi podržavala. Istog trenutka bi napustio portal i zabrinuo se nad samim sobom. Pitanje bi mi bilo da li ljudi s atrofiranim dijelovima tijela za razmišljanje mogu imati značajniji utjecaj na moju osobnost i moju sposobnost trezvenog promišljanja. Zato, dragi moj Ivo, tvoje mišljenje i mišljenje tvojih istomišljenika me ne interesira. Zaostali ste u svijetu emocionalnog defekta i tako se i ponašate. Ljudi čiji je ratio kao kod tebe i tebi sličnih su osuđeni na vječnu želju za povlađivanjem. Ako 100 ljudi prekomjerno konzumira alkohol, a ti ne. Ti nisi normalan zato što onih 100 čine večinu. Ne očekujem da si me išta razumio, ali bar sam pokušao.

zoran
Gost
zoran
5 mjeseci prije

samo 12 posto igra nafta ulogu u izvozu rusije,proveri malo,dostupni podatci na netu!!

gost
Gost
gost
6 mjeseci prije

A koliko im je granica profitabilnosti?

Ivi.tz
Gost
Ivi.tz
6 mjeseci prije

Super vijest.

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
6 mjeseci prije

Ma dobro sad, nije još pala ni ispod 20 dolara a već krenule špekulacije sa 5 dolara. Polako.

Ivo Lola
Gost
Ivo Lola
6 mjeseci prije

Kanada! Zemlja koja je legalizirala brak životinja i ljudi i ljudi i biljaka. Odjebite Kanadu za sada. Ne treba nam nikakva nastranost u ovoj situaciji.

Ivo Lola
Gost
Ivo Lola
6 mjeseci prije

Legalizirajte marihuanu!

Ivo Lola
Gost
Ivo Lola
6 mjeseci prije

Da Bog da Kanada propala, kao i sve ostale kraljičine prekomorske depadanse koje renta!

neznanje
Gost
neznanje
6 mjeseci prije

Ne znam odakle je “posuđen” ovaj tekst, no bilo bi lijepo da se “google prijevod” ispravi, googlu pošalje ispravan prijevod da se ” prevodilac” unaprijedi, a nama da na uvid uređen i uredan tekst.

neznanje
Gost
neznanje
6 mjeseci prije

Svakakvi su komentari na tekst. Nažalost većina čitalaca ne shvaća suštinu. Bitka se vodi između nataša, nuklearaca i alternativaca. Bilo bi jako dobro da nam svima gospodin Babić opiše tu borbu u poslijednjih 50 godina. Mlađim generacijama će događanja postai shvatljivija, a i njihovi komentari suvisliji.

Ad astra
Gost
Ad astra
5 mjeseci prije

Neznanje, tvoj komentar za dotaknuo interesantnu temu. Da, navodno postoji otvoreni rat naftaša i alternaticaca. Prelaz na elektro pogon, pokretanje fuzijske proizvodnje el. energije, solari, vjeyrogeneratori i sl. Budučnost je neizvjesna ali naftaši mogu usporiti alternativce jedino niskom cijenom nafte.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
43
0
()
x