Kina optužena za krađu zapadne tehnologije

Kineski tehnoloski sektor
25 komentara

Kineski sudovi poništavaju patente zapadnih firmi u industrijama koje se smatraju važnim za zemlju, objavio je WSJ ove sedmice. List je citirao zvaničnike u SAD-u i EU, koji su još jednom optužili Kinu da krade zapadne tehnologije.

Zvaničnici tvrde da Peking koristi svoje sudove i vijeća za patente kako bi narušio strana prava intelektualne svojine i pomogao kineskim preduzećima, dodajući da su napori usmjereni na industrije važne za naciju, kao što su tehnologija, farmaceutski proizvodi i minerali rijetkih zemalja.

Prema pisanju medija, jedan američki proizvođač rendgenske opreme imao je deset godina star patent poništen od strane kineske pravne komisije, dok je neimenovani španski dizajner mobilnih antena izgubio sličnu borbu na sudu u Šangaju.

Drugi kineski sud je navodno presudio da je japanski konglomerat prekršio antimonopolske zakone odbijajući da licencira svoju tehnologiju kineskom rivalu.

Konflikt je fokusiran na sve veću konkurenciju između SAD-a i Kine za tehnološku i ekonomsku superiornost. SAD su postavile sve veći niz ograničenja na kinesku tehnološku industriju. Washington je u oktobru zabranio izvoz čipova u Kinu.

Peking je zauzvrat optužio svog rivala da politizira nauku i tehnologiju kako bi zaštitio američko vodstvo u tim industrijama. Dok je Washington u više navrata optuživao Kinu da krade američke tehnologije i prisvaja ih za vojnu upotrebu.

kinaSADtehnologija
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Dok im Henry Kisinger nije dao američku tehnologiju Kinezi su orali drvenim plugom dakle na što se imaju žaliti.

Dax
1 godina prije

Nema tu puno priće, bombardujte ih, ili bolje ne, mogu vam vratit!!! Najsiguenije, pljunite im pod prozor, pa neka vide sa kim imaju posla.

Vojni analitičar
1 godina prije

Pa da budemo iskreni Kina već dugo zaista masovno krade i kopira zapadne tehnologije i na tome uvelike gradi svoj tehnološki i gospodarski uspon. Ali i zapadne zemlje, odnosno kompanije su tome isto krive jer su zbog čiste pohlepe – rezanja troškova odnosno povećanja profita “autsorsale” gotovo čitavu industrijsku proizvodnju u Kinu i tako Kinezima na pladnju pružili bliski uvid u tu svoju tehnologiju.

NOVI STARI
1 godina prije

izrađuju i plastične Bogordice za (iz) Međugrje

tuf
1 godina prije

Buhuhu. Jer naravno da WSJ neće slova napisati o industrijskoj špijunaži (čitaj: krađi) koju NSA provodi u ime američkih tvrtki a uslijed kojega su pokupili know-how o ruskoj hipersoničnoj tehnologiji te brojne tehničke dokumente iz europskih konkurentskih tvrtki poput Siemensa i Airbusa. Europa se, naravno, samo tiho požalila kako to nije lijepo od njih.

tatamata
1 godina prije

jos cemo pomisliti da ameri ne kradu patente ili nemaju uvida u sve patente svijeta ,,,,nego su eto cisti dobrotvori pa cuvaju sve te tehnologije jer su dobrocinitelji a nikako organizacija koja kontrolira i ima uvid u sve sto se stvara danas

noppo
1 godina prije

kinezi ne kradu. Zapadnjaci jim daju sve đabe. To je 100 puta gore, nego da nam kradu.

Гавран
1 godina prije

Evo malog spiska patenata koje smo mi dužni kinezima.
KOMPAS,
PAPIR,
SEIZMOGRAF,
TEHNIKA ŠTAMPANJA,
BARUT,
SVILA,
ČAJ,
NEPROPUSNE PREGRADE U BRODOVIMA,
KRMENO KORMILO,
BRODOVI SA KOLOM I LOPATICAMA,
PLOVNI KANALI, AKUPUNKTURA,
Hirurgiju , pa ni čerupanje organa nisu razvijali:
Prema Konfučiju (551-479 p.n.e), ljudsko tijelo je bilo sveto naslijeđe od predaka i moralo se netaknuto vratiti precima. Vjerovali su da čovjek postoji nakon smrti, kao što je postojao u svom fizičkom tijelu tokom života. Ako bi duh bio bez bilo kojeg dijela njegovog tijela, taj duh bi se vratio na zemlju i osvetio se svojim rođacima zbog neuspjeha da zaštite tijelo, a preživjele rođake bi zadesila svakakva nesreća. . . 

tihobl
1 godina prije

Od 15 novih tehnologija Kina vodi u 14, od vjestacke inteligencije do nanotehnologija. Prije 10 godina vodili su 8:7.
Za dvije do tri godine prestignuice sve i sa cipovima. To je ono sto zapad plasi, svjesni su da ce tehnoloski zaostajati. Zato vicu “drzte lopova” dok CIA pokusava da krade kinezima tehnologije. .

Tim
1 godina prije

Čim roba sa patentom izađe na tržište gubi jumf.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI