fbpx

Kina prednjači u superbrzim vozovima

Kina Bullet train voz metak

U prethodnih 10 godina Kina je izgradila najveću mrežu superbrzih vozova na svetu, koju želi da dalje proširi i još više modernizuje.

Ekipa RTD otputovala je u Kinu da vidi budućnost brzog transporta. Kineski superbrzi vozovi dostižu brzinu od 350 km/h i nisu samo dobri u uštedi vremena i novca već i u jačanju ekonomije, posebno domaćeg turizma i trgovine. Kina želi da izgradi 38 000 kilometara superbrzih pruga do 2025. godine.

Pored širenja pruge, Kina planira da automatizuje superbrze vozove. Prvi vozovi bez posade mogu se uskoro pojaviti na kineskim prugama. Pretpostavlja se da će se ovi vozovi pojaviti najkasnije do 2022. godine kada se održavaju Zimske olimpijske igre u Pekingu.

Novi film RTD otkriva kako su brze željezničke veze, koje se brzo razvijaju promenile život zemlje i njenih ljudi.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
4 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

ŽELJEZNICE VLAKOVIMA !
Što je više vozova na svetu,
to je više mladih konduktera ?
DOLE AL GORE !

gsx
Gost
gsx
1 godina prije

Sto bi rekao Kinez ,kad sam u Sangaju presedao na drugi voz. Ma sta je to, imas jos sat vremena …a mesto je oko 300km od Sangaja…

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

Citao sam da su Kinezi proizvodili ili jos proizvode vlakove za Njemce (DB), ali su po obicaju, trazili svu projektnu dokumentaciu. Sada, za sebe proizvode te iste vlakove, a razvoj ih je kostao koliko kosta papir za dokumentaciju. Trump ovo zove ‘nepostena trgovacka praksa’. Ne vidim sto je tu neposteno, dvije drzave se dogovaraju o uvjetima, ako se dogovore, sve ok, ako ne, svak ide svojoj kuci. Sto je tu neposteno?

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

I nešto značajno:
“… U manje od dvadeset godina, iznos kredita, koje je Kina odobrila drugim državama, premašio je 700 milijardi dolara i trenutno je više nego dvostruko veći od iznosa zajmova koje su zajednički odobrili Međunarodni monetarni fond (MMF) i Svetska banka.”
Izvor: webtribune

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik