fbpx

Kina pravi najbrži komercijalni voz na svijetu

Kina pravi najbrži komercijalni voz na svijetu 1
0

CRRC Corp Ltd, najveća kineska kompanija za proizvodnju transportne opreme, radi na istraživanju i razvoju voza koji će raditi na sistemu magnetne levitacije (maglev) i dostizati brzinu od čak 600 km/h, a to bi bio najbrži voz svoje vrste. Kada voz bude napravljen, CRRC će ga testirati na tračnicama dugim 5 kilometara.

Mediji izvještavaju da će ovaj voz biti u mogućnosti da razdaljinu od cca 1100 km, od Šangaja do Pekinga, pređe za oko 2 sata.

Maglev vozovi koriste tehnologiju električne struje i magneta za napajanje, umjesto standardnih fosilnih goriva. Prije nego što bude razvijena nova generacija magleva, vučna i levitacijska tehnologija će morati biti poboljšavane, tvrde iz CRRC-a. Iako je japanski maglev srušio nacionalni rekord brzine dostižući brzinu od 603 km/h, komercijalna upotreba ovog voza je još uvijek daleko.

Kina trenutno ima oko 20 hiljada kilometara brze pruge, što je najviše u svijetu, a do 2020. je planirano da ta brojka naraste do 30, odnosno 45 hiljada do 2030. Peking takođe pregovara sa drugim zemljama o uspostavljanju voznih linija širom svijeta. Kina već pravi brze pruge na Tajlanu, Indoneziji, u Rusiji i Turskoj, a nadaju se započeti s izgradnjom i u Meksiku, jugoistočnoj Aziji, Iranu, Australiji i Velikoj Britaniji.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik