Kina se odlučila na vlakove koji mogu doseći brzinu 1000 km/h

Brzi vlakovi 2
11 komentara

Kina ponovno nastoji preuzeti vodeću ulogu u novoj svjetskoj utrci i namjerava da njezini vlakovi putuju što brže zahvaljujući magnetskoj levitaciji.

Prema kineskom Asia Timesu , iskorištavajući snagu magnetske levitacije, vjeruje se da vlakovi koje Kina namjerava proizvesti mogu doseći brzinu s trenutnih 350 km/h na između 600 i 1000 km/h.

Lokalne novine objavile su krajem prošlog mjeseca da će u Wuhanu, glavnom gradu središnje provincije Hubei, početkom 2020. godine biti postavljene šine magnetske levitacije duge 200 km.

Prema statistikama, rute magistrala velike brzine od 350 km/h između Pekinga i Šangaja i Pekinga i Guangzhoua povećale su stopu rezerviranosti za 82% u proteklom desetljeću. Stoga Kina namjerava izgraditi magnetske vodove za levitaciju u jednom ili dva desetljeća i ublažiti zagušenje prometa na svojim rutama.

Kineski brzi vlak
Kineski brzi vlak

2002. godine su njemački inženjeri izgradili prvu fazu za ispitivanje magnetske levitacijske linije u Kini, što im je omogućilo razvoj brzine do 430 km/h. Od tada je u Kini izgrađeno više od 30 000 kilometara željezničkih pruga velike brzine, što je najveća svjetska mreža.

Trenutno svjetski rekord brzine vlaka „maglev“, skraćeno od „magnetska levitacija“, pripada Japanu, gdje je u eksperimentalnoj fazi jedno vozilo doseglo brzinu 603 km/h.

Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
šiljo
3 godine prije

ali kineski putnici ne mogu uživat i gledati kako gliste i puži pužu pored tračnica, kao kod hrvatskih željeznica, neopisivo Hrvatski

Mamajev Kurgan
3 godine prije

Ako su kitajci zadnjih 2 decenije mogli da naprave stotine hiljada km pruga …nemam sumnje da ce i na tim prugama piciti najbrzi vozovi pa i do 1.000 km brzine.

Duki
3 godine prije

Imam blagi osjećaj da u svijetu vlakovi idu sve brže a kod nas obratno =sve sporije !
A brdo novaca u “modernizaciju”utučeno !😝😛😛😜☹️ Dobro nam JE-NEKA nam je !
A da se vratimo na parnjače ??

Kile
3 godine prije

Ma kakva kina, samo Japan oni su tu bogovi

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI