fbpx

Kina se odlučila na vlakove koji mogu doseći brzinu 1000 km/h

Brzi vlakovi 2

Kina ponovno nastoji preuzeti vodeću ulogu u novoj svjetskoj utrci i namjerava da njezini vlakovi putuju što brže zahvaljujući magnetskoj levitaciji.

Prema kineskom Asia Timesu , iskorištavajući snagu magnetske levitacije, vjeruje se da vlakovi koje Kina namjerava proizvesti mogu doseći brzinu s trenutnih 350 km/h na između 600 i 1000 km/h.

Lokalne novine objavile su krajem prošlog mjeseca da će u Wuhanu, glavnom gradu središnje provincije Hubei, početkom 2020. godine biti postavljene šine magnetske levitacije duge 200 km.

Prema statistikama, rute magistrala velike brzine od 350 km/h između Pekinga i Šangaja i Pekinga i Guangzhoua povećale su stopu rezerviranosti za 82% u proteklom desetljeću. Stoga Kina namjerava izgraditi magnetske vodove za levitaciju u jednom ili dva desetljeća i ublažiti zagušenje prometa na svojim rutama.

Kineski brzi vlak

Kineski brzi vlak

2002. godine su njemački inženjeri izgradili prvu fazu za ispitivanje magnetske levitacijske linije u Kini, što im je omogućilo razvoj brzine do 430 km/h. Od tada je u Kini izgrađeno više od 30 000 kilometara željezničkih pruga velike brzine, što je najveća svjetska mreža.

Trenutno svjetski rekord brzine vlaka „maglev“, skraćeno od „magnetska levitacija“, pripada Japanu, gdje je u eksperimentalnoj fazi jedno vozilo doseglo brzinu 603 km/h.

0 0 vote
Ocijenite članak

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Facebook
Twitter
Telegram
Reddit
Pretplati se
Obavijest
guest
11 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
šiljo
Gost
šiljo
1 godina prije

ali kineski putnici ne mogu uživat i gledati kako gliste i puži pužu pored tračnica, kao kod hrvatskih željeznica, neopisivo Hrvatski

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  šiljo

Ne zjbji 🙂 Ali si u pravu, kad sam bio mlad, onda je Sava express išao od granice sa Srbijom do ZG u 2 i po sata, Mislim od Vinkovaca, a sada 4

Busola
Gost
Busola
1 godina prije

Sava Express, Simplon express , Orient Express…

Ma koliko ideja i načina za zaradom… Uzmi ovako spojiš brzom prugom u krug Zagreb – Beograd – Bar – Dubrovnik – Split – Rijeka – Zagreb (jedna ruta može i preko BiH) i imaš za turističke sezone odlično povezan Jadran sa unutrašnjosti. Zatim velike zračne luke unaprijediš , pa sve to povežeš…

Kažeš EU hoću lovu za taj projekt , ne daju, odeš Kinezima i ne financiraš se kreditom nego udjelom u nekim hotelima na moru u koje bi i njihovi turisti dolazili. Normalno Ameri bi ovo u sekundi htjeli stopirati

Imaš smanjene gužve na Jadranu, nevjerovatno brz protok roba i usluga sa tim da domaća hrana postaje konkurenta na moru.

Ovo je samo san , to mi više nećemo doživjeti… Narod ne vidi prst pred sobom od zlobe , podjela i pohlepe…

Ps. unaprijeđenjem pruga vraća ti se slavni Orient express i neki drugi vlakovi (o teretnima – Cargo bolje i ne pričati…) , ovako moraš doslovno hraniti glasačku mašineriju što i je cilj “naših” političara.

DrLove73
Gost
DrLove73
1 godina prije
Reply to  šiljo

Hocemo se i oko ovoga morati svadjati, ko je vlasnik najsporije zeleznice na Balkanu, da li je to Hrvatski ili Srpski eksluzivitet??? 😀

Mamajev Kurgan
Gost
Mamajev Kurgan
1 godina prije

Ako su kitajci zadnjih 2 decenije mogli da naprave stotine hiljada km pruga …nemam sumnje da ce i na tim prugama piciti najbrzi vozovi pa i do 1.000 km brzine.

Duki
Gost
Duki
1 godina prije

Imam blagi osjećaj da u svijetu vlakovi idu sve brže a kod nas obratno =sve sporije !
A brdo novaca u “modernizaciju”utučeno !😝😛😛😜☹️ Dobro nam JE-NEKA nam je !
A da se vratimo na parnjače ??

Busola
Gost
Busola
1 godina prije
Reply to  Duki

Ne vrijedi nas spominjati , jer kao narod ne djelujemo. Kada ti netko dođe (znaš da je uhljeb i šuti na kriminal…) iz HŽ , srpskih , bosanskih željeznica a ti mu podilaziš i šutiš nema se što pričati … Ako radnici HŽ-a ne žele mijenjati ništa u svojoj tvrtki i samo čekati plaću , onda nema smisla govoriti da je to patriota i domoljub. Rijetki izuzeci koji su se borili su prolazili kroz pakao uhljeba , a njima skidam kapu… Za ove danas “željezničare ” boli me briga, snađu se oni iz proračuna jer to je glasačka mašinerija.

Druga stvar koji je ogroman problem što imamo sada granicu svakih 200 km. Koja strana tvrtka za prijevoz putnika , roba i usluga bi surađivala kada zbog problema s granicama imaš čekanje na svakoj granici od kojih najmanje pola sata… Ako je u interesu ovim našim budalama da imamo željeznice onda se doslovno moraju samo na jednoj granici provjeriti sve stvari uz dogovor sa EU. Sve ostalo je MUČENJE !

Željeznica je najbolji primjer kada imaš nepovezane ugovorima male države ona doslovno propada jer nitko tu ne želi išta dovesti u red! Htjeli svi biti “svoje” gazde , e sada kumašine plači…

Mamajev Kurgan
Gost
Mamajev Kurgan
1 godina prije
Reply to  Busola

Vozovi pre-voze a vlakovi na-vlace.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Mamajev Kurgan

Mamajev Kurgan A šta čini ferata . . . ?

U prolazu
Gost
U prolazu
1 godina prije
Reply to  Duki

Kod na je brzina vlaka zvan mito i korupcija među prvima u svijetu a možda i susjednim galaksijama.

Kile
Gost
Kile
1 godina prije

Ma kakva kina, samo Japan oni su tu bogovi

POVEZANE VIJESTI

Izbornik