Kinezi koriste prednosti zapadnog egzodusa iz Rusije

Kina i Rusija
7 komentara

Kineske kompanije žele da popune prazne niše na ruskom tržištu nakon odlaska zapadnih firmi zbog sankcija, rekao je član Rusko-kineske tehnološke i inovacijske komore Wu Zhang. 

Mnoštvo kineskih kompanija zainteresovano je za investicione projekte u Rusiji i žele da izgrade fabrike i izložbene prostore za izlaganje svojih proizvoda, posebno inovativnih kućanskih aparata, auto delova i robotike, rekao je Wu na sastanku ruskog udruženja malih preduzeća na ponedjeljak.

On je također istakao izglede za saradnju u turizmu nakon što se u Kini ukinu ograničenja Covid-19, dodajući da dvije zemlje sada uživaju u “najboljim odnosima u istoriji”.

Ovo dolazi kada ekonomske veze Rusije i Kine doživljavaju snažan zamah, sa međusobnim trgovinskim prometom koji se približava 150 milijardi dolara u proteklih deset mjeseci. Zemlje su također ubrzale napore da se u trgovini odmaknu od američkog dolara i eura i prema namirenjima koristeći domaće valute.

Govoreći putem video veze na 27. redovnom sastanku koji okuplja šefove kineske i ruske vlade, premijer Li Keqiang rekao je svom kolegi Mihailu Mišustinu da su se mnoge banke u obje zemlje međusobno povezale na platne sisteme kako bi olakšale prekogranične transakcije . Naglasio je da je taj potez “veoma važan za nesmetano funkcionisanje lanaca proizvodnje i nabavke”.

Moskva i Peking su se ranije dogovorili da obavljaju energetske transakcije koristeći nacionalne valute umjesto dolara. Prema Mišustinu, skoro polovina celokupne trgovine između dve zemlje sada se obavlja korišćenjem ruske rublje ili kineskog juana.

investicijekinarusijatehnologijazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Putin i Si planirali su trgovinu od 100 milijardi, a nagurace ma 200. Za prvih 9 mjeseci je 174 milijarde.

Osam Šezdeset
1 godina prije

Slava novoj Tartariji, i zabranit ulaz anglosasima!

Max
1 godina prije

Rusija ima potrebe a Kina industrijsku moć d isporuči sve traženo.

Ringo10
1 godina prije

Zapad zaboravio da vise nema monopol na visoke napredne tehnologije

Jednostavno receno
1 godina prije

Nekom rat nekom brat, uvjek bilo i biti će.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI