fbpx

Koliko je zlata u svijetu i je li Vatikan najveći vlasnik?

Vatikan - City

Prema podacima koje je objavio talijanski časopis L’Espresso, Vatikan je u nekretnine, dionice, zlato i valute uložio ukupno više od deset milijardi eura. Talijanski časopis je ovu procjenu objavio u prvoj sveobuhvatnoj analizi investicija Svete Stolice u Europi, analizirajući povjerljive i interne proračunske dokumente. Procjena ne obuhvaća sve vrijednosti Vatikana, poput fizičkog zlata i druge vrijedne imovine, nego se bavi dijelom investicija Svete stolice.

Kao temelj za analizu je poslužilo tajno izvješće kasnije raspuštene organizacije papinske gospodarske strukture Cosea, prema kojem razne vatikanske institucije upravljaju svojim i sredstvima trećih strana deklarirane vrijednosti 9 do 10 milijardi eura, od čega milijarda otpada na nekretnine, srce ulaganja papinske agencije APSA.

Na primjer, APSA kontrolira Sopridex SA, vlasnika luksuznih nekretnina u središtu Pariza s poznatim stanarima kao što su François Mitterrand i ima evidentiranu imovinu u financijskim izvještajima koja vrijedi 46,8 milijuna eura. Ali APSA također drži deset švicarskih tvrtki, uključujući i tajanstvenu Diversa SA, Immobiliére Sur Collonge i Florimont Immobiliére, koji s agencijom Profima Sa. upravljaju imovinom i zemljištima u Švicarskoj i cijeloj Europi, a sve zajedno vrijedi 18 milijuna eura.

Vatikan
FOTO: Trg Sv. Petra Vatikan

Osim toga, Vatikan ima i tvrtke za nekretnine u Engleskoj, na primjer, britanski Grolux Investments Ltd. osnovan 1933. godine, te upravlja londonskim ljepotama vrijednim 38,8 milijuna eura, uključujući luksuzne trgovine u New Bond Streetu. Naravno, u Italiji posjeduje Propagande Fide, preimenovana u Družbu za evangelizaciju naroda, koja ima nekretnine vrijedne oko 7 milijardi. Također kontrolira tvrtke Sirea i Leonina, koje imaju proračun vrijedan više od 16 milijuna eura.

Konačna imovina agencije APSA je impresivna. Kuće i stanovi širom Europe u 2013. godini su vrijedili 342 milijuna eura, no portfelj investicija u eurozoni je veći od 475 milijuna eura, čemu treba dodati 137 milijuna dolara, 33 milijuna funti i 17 milijuna švicarskih franaka.

I na kraju zlato. L’Espresso piše kako povjerljivi podaci iz 2013. otkrivaju da samo APSA ima plemenitih metala vrijednih 30,8 milijuna, odnosno 32 232 unci zlata u polugama i 3 122 unci zlatnog novca. Međutim, sumnja da su zlatne rezerve Vatikana, a neke unutarnje procjene državnog tajnika govore o iznosu od 140 milijardi eura, dvostruko više od Banke Italije, Švicarske i Engleske.

Pored imovine agencije APSA, Vatikan računa na imovinu koju posjeduje IOR, koja se procjenjuje oko 6 milijardi eura.

Ne čudi što je nakon dolaska novog pape započela nova bitka unutar Vatikana i kada je australski kardinal George Pell, nominiran od pape Bergoglia, novi čelnik Tajništva za ekonomiju a koji je u ljeto ove godine optužen u Australiji za višestruko seksualno zlostavljanje djece i uklonjen s funkcije koju je obnašao.

No, istraživački novinar Claudio Rendina u svojoj knjizi ”Zlato Vatikana” iznosi više podataka od samih investicija i nepotvrđenih podataka, iako brojka od 140 milijardi eura u zlatu također nije mala.

Od neprocjenjivih blaga iz ranih stoljeća do osnivanja velikih bankarskih institucija, bogatstvo Svete Stolice se nagomilalo do te mjere da se može govoriti o pravom blagu.

Daleko od apostolskog i duha poniznosti i siromaštva koje preporučuje Krist, božji predstavnici na zemlji su izgradili složen sustav za čuvanje, stjecanje i kontrolu nekretnina, umjetničkih djela, spomenika, zlata i novca. To su faraonske grobnice od mramora i zlata kardinala i papa, neprocjenjivi ukrasi oltara, zbirke slika, kipovi i dragocjenosti izložene u muzejima Vatikana, Lateranskom muzeju i drugim zbirkama Svete Stolice, ali i zlato zadržano u tajnom arhivu i blago Vatikanske knjižnice. Tu je novac akumuliran od Papinske države od njezinih početaka do 1870. godina, vrijednosti ključnih bankarskih institucija IOR i APSA i sredstva koja se drže na Kajmanskim otocima, pravom Fort Knoxu izvan bilo kojeg zakona. Štoviše, prelati poput Opusa Dei, koji su samo teoretski autonomni od Svete Stolice, zapravo su izvor bogatstva. Skandali, otkrića i sumnje o ovoj golemoj baštini pred očima svih bude maštu i često su izvor raznih skandala. Možda je došlo vrijeme da se svedu računi s Vatikanom, iako to mnoge vlade ne žele učiniti, samo kako ne bi izgubile potporu klera na budućim izborima, a poznato je da u mnogim zemljama kardinali i biskupi svojim propovijedima znaju odrediti ishod izbora, puno više od toliko navikanih ”novih metoda” tajnih službi i ”vanjskog neprijatelja”.

Vatikan ima najveće zlatne rezervu na svijetu?

Prvih 20 država sa najvećim zlatnim rezervama

Prema istraživanjima talijanskog novinara, najveći pojedinačni vlasnik zlatnih poluga u proteklih 1000 godina je bio Vatikan.

Rimokatolička crkva kontrolira oko 60 350 tona zlata, dvostruko više od ukupnih službenih zlatnih rezervi u svijetu ili oko 30,2% sveg zlata ikada izvađenog i proizvedenog. Vrijednost ovog zlata, najvećeg blaga u ljudskoj povijesti, prema cijena zlata iz 2012. je bila veća od 1245 milijardi dolara, dakle puno više od 140 milijardi eura, koje je okvirno spomenuo vatikanski državni tajnik.

Danas Vatikan opet ima dominantne pozicije u industriji zlata, na razini koja nije zabilježena od pada Svetog Rimskog Carstva, negdje oko 1100. godine, kada je kontrolirao nešto manje od 30% ukupnog zlata u svijetu.

U posljednjih 1000 godina je Vatikan preuzimao dominantnu poziciju koja mu je omogućila da kontrolira tržište zlata u svijetu, što od četrnaestog stoljeća do sedamnaestog stoljeća dovelo do toga da nadzire više od 60% zlata ikada izvađenog i proizvedenog u svijetu. Kasnije je vlasništvo nad jednim dijelom izgubljeno, ali prema otkrićima Rendine Vatikan još uvijek raspolaže s nezamislivo velikim zlatnim rezervama koje ukupno iznose nevjerojatnih 60 350 tona.

Ovo blago je podijeljeno na brojne službene pričuve i one tajne, neslužbene i za koje zna samo nekoliko ljudi u vrhu institucija IOR i APSA.

Samo 20% ukupnih rezervi zlata je pohranjeno kod ”trećih strana” u službenim rezervama, a najviše drži američki FED, a potom rezerve u Italiji, Švicarskoj, Njemačkoj i Francuskoj.

Najvažnije privatne ”crne” rezerve nisu poznate, ali se čini da se nalazi u zemljama Zapada i naizgled su povezane s rezervama najstarijih privatnih banaka i financijskih tvrtki u Europi. Postoje i privatne rezerve kojima izravno upravlja Vatikan, iako je to malo vjerojatna hipoteza.

Teško je utvrditi točnost navoda i časopisa L’Espresso i Claudija Rendina, ali su obje brojke fascinirajuće.

Ako govorimo o gornjoj granici, čak i ona nije nemoguća. Poznato je da ne postoji točan odgovor koliko je zlata u svijetu ekstrahirano i proizvedeno, pa čak ni brojka koliko ga zapravo postoji na Zemlji.

FED
FOTO: FED

Znamo da službene zlatne rezerve iznose 30 000 tona zlata, a najveći pojedinačni nositelj je američki FED, iako se postavljaju brojna pitanja postoji li to zlato ili je iznajmljeno, prodano, i postoji samo na papiru.

Zatim su tu privatne zlatne rezerve, neprijavljene i koje nisu uključene u ukupnu procjenu. Procjena od strane Banke Barclays je da postoji između 24 000 i 26 000 tona zlata koje je pohranjeno u privatnim skladišta i da oko 80% od zlata izvađenog postoji u obliku poluga. Zato oni procjenjuju da ukupna količina proizvedenog zlata u povijesti iznosi ”samo” 70 000 tona.

Međunarodno priznati US Geological Survey procjenjuje da je 2006. godine bilo 128 075 tona, pa je ta brojka uvećana za više od 58 000 tona. Nerazmjer ove dvije brojke govori da nitko sa sigurnošću ne može reći koliko je zlata proizvedeno.

Za razliku od bankarskog sektora koji teži nižim procjenama, rudarski sektor tvrdi da je ukupno proizvedeno između 140 000 i 150 000 tona zlata.

Međutim, oni govore o povijesnim podacima o proizvodnji od 1600. godine do danas. Ali uzmimo da su više od  3000 tona zlata američkim civilizacijama ukrali Španjolci između 1492. i 1600. godine, a procijenjene se da je to u tom razdoblju bilo više od 40% ukupne svjetske proizvodnje. Između 1600. i 1800. godine su vatikanski ”misionari” kontrolirali i upravljali ogromnim rudnicima u Kolumbiji i Brazilu, iz kojih je proizvedeno tri puta više zlata od onog ukradenog tijekom genocida štetu američke civilizacije.

Najpreciznija procjena, koja uzima u obzir sve dokumente, sve povijesne podatke i povijest rudarstva i različitih rudarskoj područja, je da brojka od oko 200 143 tona najbliža onoj o ikada proizvedenom i izvađenom zlatu.

Prosječna globalna proizvodnja zlata u proteklih 10 godina raste i iznosi nekoliko tisuća tona godišnje. Prije nekoliko godina su tri najveća proizvođača zlata na svijetu bili Južna Afrika (24%), Australija (16%) i Kanada (8%), a sada zlato u svojim rudnicima ubrzano proizvode Kina i Rusija.

Prosječna globalna proizvodnja se od 2005. do 2016. kretala od 2470 do 3100 tona.

Rusija i Kina trguju zlatom

Ako govorimo o globalnoj prosječnoj potražnji, ona iznosi oko 4 000 tona godišnje, od čega 81% se koristi u sektoru nakita, 10% od industrijskog sektora i 9% u obliku zlata za maloprodajna ulaganja.

Zbog veće potrošnje zlata od proizvedene količine neki analitičari vjeruju da će cijene zlata u nadolazećim godinama vjerojatno rasti.

Teško je rekonstruirati razloge zašto postoje toliko očite razlike u procjenama i kao da se namjerno ukupna količina zlata od 200 000 tona smanjuje na nešto više od 70 000 tona.

Razlog može biti i pokušaj zadržavanja visoke cijene zlata. Sve dok je proizvodnja manja od potražnje i dok tržišta daju predodžbu o ograničenom iznosu rezervi, tržišni špekulanti i vlasnici zlata lako mogu dizati cijenu zlata.

Drugi razlog je što je jako teško pronaći dokaze o količinama koje drže veliki vlasnici zlata. Na primjer, Kina je tek nedavno objavila prvo izvješće nakon 2009. u kojem stoji da Narodna banka Kina ima samo 1658 tona zlata.

Naravno, svatko tko može i tko ima takve velike zlatne rezerve koristit će svaku priliku da izbjegne izvještavanje da stekne strateške, političke i financijske koristi. Na primjer, Rusija smatra da ima tone zlate u privatnim rezervama, što je nemoguće provjeriti.

No, matematički nedostaje četvrtina svjetskog zlata, a niti jedan diktator nema takvu moć ili sustav da ga sakrije, a da nitko nema pravo pristupa i mogućnost provjere. Čak i u Sjedinjenim Državama postoje neki mehanizmi, iako ne baš učinkoviti, da se provjeri ima li FED ili nema svojih nešto više od 8000 tona i zlato drugih zemalja koje čuva u svojim trezorima.

Vatikan ima mehanizme za sigurnu pohranu, stvarane stoljećima, a posjeduje li zaista više od 60 000 tona, uključujući onaj ”povijesni manjak” o kojem piše Rendina, čak i nije važno. Bankari i njihovo zlato.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
100 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
zoran
Gost
zoran
3 godine prije

pa gospodo,od tog zlata slobodno napisite koliko su ukrali,koliko su uzeli od jevreja u drugom svetskom ratu,koliko si uzeli mesetarenjem i onda cete videti stvarno stanje vatikana.

Bracki Kamen
Gost
Bracki Kamen
3 godine prije
Reply to  zoran

G. Babicu..
Cijenim vasu hrabrost…
No iskustvo me uci da ovu temu.. Nije zdravo otvarati..
Lp…
i pamet u glavu

raspe
Gost
raspe
3 godine prije
Reply to  Bracki Kamen

Interesira me da li je ovo upozorenje zastrasivanje i da li su djelioci pravde ovozemaljci ili Svevisnji ?

wewewwe
Gost
wewewwe
3 godine prije
Reply to  raspe

dobronamjerni savjet tj. tipicno zastrasivanje

Bracki Kamen
Gost
Bracki Kamen
3 godine prije
Reply to  wewewwe

Kolega..
Da pratite moje objave na ovom portalu znali bi ste…
To vam je isto kao da vas upozorim da ce vas poskok koji je pored vase ruke.. Ujesti… A vi me optuzite da vas zastrasujem..
Lp

raspe
Gost
raspe
3 godine prije
Reply to  Bracki Kamen

Gospodine Bracki niste mi odgovorili.Da li da se bojim Zemaljaca ili VanZemaljaca?

raspe
Gost
raspe
3 godine prije
Reply to  raspe

Konkretno:Haria1 ili Otpisanoga .

Pikaso
Gost
Pikaso
3 godine prije

Pa to nije ni milijun tisuca tona zlata

Koča Popović
Gost
Koča Popović
3 godine prije

To su devedesetih postali nasi uzori. Jasno da je morao uslijediti moralni i materijalni rasap. Institucija koja gomila bogatstvo dok istovremeno hrani bolesnim idejama i lazima gomilu naroda mora biti dokinuta i sudjena. Religijske institucije su rak covjecanstva. Njihovo retrogradno ponasanje svijet gura prema provaliji. Ne ulazeci u religijske postulate,… Pročitaj više »

mars
Gost
mars
3 godine prije
Reply to  Koča Popović

@ Koča Popović – ha, pastiri naroda. Oni to u pravom značenju te riječi i jesu. Pastiri čuvaju ovce, strižu im vunu, muzu mlijeko, a na kraju priče i …biiiiip – “zbog uznemirujućih prizora i opisa ong što na kraju slijedi, isti se neće javno prezentirati”. E kada bi iz… Pročitaj više »

Rijecanin
Gost
Rijecanin
3 godine prije
Reply to  Koča Popović

Nisu savršeni ali u današnjem trenutku Hrvatska Crkva nije protiv naroda.
Mislim da vrše pozitivnu ulogu u suprostavljanju globalizmu.
Ponavljam, ovdje mislim na Hrvatsku Crkvu.

mars
Gost
mars
3 godine prije
Reply to  Rijecanin

@ Riječanin – ne može se posmatrati “Hrvatska Crkva” kao zaseban faktor odvojen od Vatikana, jer u suprotnom kao takva ne bi ni egzistirala. I šta je Globalizam u svojoj osnovnoj ideji onih koji ga zastupaju i provode? Ništa drugo do sredstvo kojim bi oni osigurali svoju globalnu moć, vlast… Pročitaj više »

Pitalac
Gost
Pitalac
3 godine prije
Reply to  mars

‘Rijecanin’ je premlad a da bi ravnopravno vodio diskusiju o tako vaznim temama.

Vladivostok
Gost
Vladivostok
3 godine prije
Reply to  Pitalac

@riječanin je “neiskusan” svećenik.

Tarzan
Gost
Tarzan
3 godine prije
Reply to  Rijecanin

“Mislim da vrše pozitivnu ulogu u suprostavljanju globalizmu.” ?!?
Stvarno? Sa skakanjem oko vatre i bacanjem vrački?

Rijecanin
Gost
Rijecanin
3 godine prije
Reply to  Tarzan

Ne, nego izjavama i stavovima biskupa koje je naveo drug Koča.
Mislim da je bolje da se obavještavamo na izvorima informacija nego da robujemo predrasudama koje je donjelo devetnaesto stoljeće.
Ako se o crkvi obavještavate na izvorima tipa Jutarnji ili index nećete dobiti pravu sliku o crkvi.

Vladivostok
Gost
Vladivostok
3 godine prije
Reply to  Rijecanin

Ma koja hrvatska crkva, Crkva je svemirska!

Har Megiddo
Gost
Har Megiddo
3 godine prije
Reply to  Rijecanin

Rijecanin, o kakvom suprotstavljanju globalizmu o strane tzv. Hrvatske Crkve ti pričaš? Sigurno ti je poznato da u zadnje vrijeme na novokomponiranoj hrvatskoj katoličkoj sceni djeluju udruge poput Vigilare koju vodi Vice John Batarelo, te Centar za obnovu kulture, koju vodi njegov kolega Stjepo Bartulica. Međutim ono što tebi, kao… Pročitaj više »

Rijecanin
Gost
Rijecanin
3 godine prije
Reply to  Koča Popović

Ne želim reći da pojave o kojima drug Koča govori ne postoje u današnjoj Rimokatoličkoj Crkvi ali takove pojave došle su glave i Partiji.
U suprostavljanju Globalizmu treba graditi funkcionalna savezništva i u tom svjetlu iskjlučivanje onog velikog dijela katoličke crkve koja je uz narod nije produktivno.

Rijecanin
Gost
Rijecanin
3 godine prije
Reply to  Koča Popović

Današnji globalizam iskazuje veliku mržnju i prezir prema katolicima. Interesantno da manju mržnju i prezir iskazuju prema pravoslavcima, muslimanima i protestantima.
Treba li se upregnuti u kola globalizma ovakovim postovima?

žrec
Gost
žrec
3 godine prije
Reply to  Rijecanin

RIječanine, uzalud ti trud. Ovdje su svi kao suprotstavljeni globalizmu, ali nesvjesno često baš pušu u isti rog kao i globalisti. Ne vide da u Hr desnice uopće nema, i da čak nema niti jedne ozbiljne stranke niti grupacije koja se suprotstavlja globalizmu…osim Crkve. Je li to dobro, nije, je… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  žrec

Ovako kako se HBK suprotstavlja globalizmu baš i nije pohvalno. Nema tu kritike neoliberalnog kapitalizma ili drugih glasova protiv, osim ovih što se bore protiv rodne ideologije, ali se i tu ide u krajnost, na liniji srednjeg vijeka. Ima biskupa u svijetu, Latinskoj Americi prije svega, koji tako djeluju ,… Pročitaj više »

žrec
Gost
žrec
3 godine prije

Evo o tome i govorim. Katolibanija, srednji vijek, fraze pokupljene od indexa i jutarnjeg. A realnost: vjernici i domaći konzervatici gube jednu bitku za drugom a sve uz njihovo urlanje da živimo u srednjem vijeku pod katolibanima. Napad je najbolja obrana, definitivno.

Rijecanin
Gost
Rijecanin
3 godine prije
Reply to  žrec

Posebno je bilo žalosno u vrijeme Kosorice i njezinih patuljaka saborski zastupnici HDZ-a su koristili termin “homofobni”.
Toliko o njihovom intelektualnom nivou.

Rijecanin
Gost
Rijecanin
3 godine prije

Korištenje termina “katotalibanski” ne spada u ozbiljnu raspravu.
To je jefina antifa manipulacija na nivou termina “homofobni”.
Tko god i malo razmišlja svojom glavom shvaća da talibani zagovaraju nasilje a “katotalibani” ne.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  Rijecanin

Ja u kope vi u špade. Jesu katotalibani, jer je papa I.P. II donio encikliku o ”ažuriranju crkve”. , dakle da ide u korak s vremenom, što ne podrazumijeva odricanje temeljnog nauka. Izvukao si jednu riječ zato što ti paše. Kastotalibani. Oni su katolici jednako kao što si talibani ISIL… Pročitaj više »

Rijecanin
Gost
Rijecanin
3 godine prije

Ja pak to “ažuriranje crkve” tumačim u smislu da je na primjer prouka da mladi trebaju odgađati seksualne odnose do stupanja u brak teško branjiva uz podatak da se u brak stupa iza trideset godina tj. kada ti je prošlo pola reproduktivnog vijeka, što je očigledno neprirordno. U ovome bi… Pročitaj više »

žrec
Gost
žrec
3 godine prije

Laki, rekli bi ti alkari – ti u ništa. Kanonizacija 220 svećenika – pa antife zviždali na spomen Bože Milanovića. Rittig stvarno ne zaslužuje kanonizaciju. A smuči mi se kad ateisti i antiteisti se oduševljavaju novim papom, no nije baš da je nastala neka gužva u crkvi zbog njega, niti… Pročitaj više »

raspe
Gost
raspe
3 godine prije
Reply to  žrec

A moze li ta Crkva odrebatit od politike?Ili neka uvedu 11tu bozju zapovjed : Štuj Globalizaciju kao najcrnjeg neprijatelja.Amen

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije
Reply to  Rijecanin

”Svatko ima pravo prakticirati vjeru koju je odabrao.” ”Sekularna država, za razliku od države s jednom religijom koja se svima nameće, može svakome pružiti tu priliku”. ”Naime, svi su ljudi jednaki: kao sinovi i kćeri Božji ili kao kreatori svojega osobnog dostojanstva. I svatko bi trebalo imati slobodu prakticirati svoju… Pročitaj više »

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije
Reply to  Osoba C

Definicija klerikalizma: ”Suprotnost sekularizmu i laicizmu: nastojanje crkvene hijerarhije da dominira nad običnim vjernicima, ali i da ima odlučujuću ulogu u državi i društvu u cjelini, namećući svim građanima/građankama svoje dogme, moralne propise i njihova oficijelna tumačenja kao općeobvezujuća za sve, neovisno o njihovu svjetonazoru i vjeroispovijesti. U ekstremnijim varijantama… Pročitaj više »

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije
Reply to  Osoba C

Jure Radić je, u ime RH, potpisao tzv. Vatikanske ugovore? Ovo ”ugovori” je samo uhu ugodna figura. Ugovor uređuje odnos dviju strana sa njihovim pravima i obvezama. U ovim ”ugovorima” RH nema ništa osim obveza.
Tek da se zna.

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije
Reply to  Osoba C

”L’Osservatore Romano”, vatikanski dnevnik, piše da vizija Katoličke crkve pape Franje, njegov koncept siromašne Crkve, nailazi na “zatvorenost, ako ne i neprijateljstvo dobrog dijela klera, na visokoj i niskoj razini”, dakle od kardinala i biskupa do župnika. Crkveni poziv omogućio je ekonomsku sigurnost, a nerijetko i bogat život dijelu, naglašavam… Pročitaj više »

Rijecanin
Gost
Rijecanin
3 godine prije
Reply to  Rijecanin

Hmm, puno minusa. Ako bi se to odnosilo na to što sam u ovakovoj raspravi jednu religiju stavio iznad drugih, još bih mogao razumjeti. Ali ako se radi o negiranju agresivnosti, mržnje i prezira prema katolicima onda je to više stvar psihologa ili psihoanalitičara a napose NLP antifa manipulatora (… Pročitaj više »

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije
Reply to  Rijecanin

Nema potrebe da se ovo pretvori u neko takmičenje ”u pi*anju u dalj”. Naprotiv, poziv na civiliziranu izmjenu mišljenja

Pij XII.
Gost
Pij XII.
3 godine prije
Reply to  Koča Popović

Hvaljen Isus I Maria!

raspe
Gost
raspe
3 godine prije
Reply to  Pij XII.

I tebi sinko !

čokolino
Gost
čokolino
3 godine prije

Sve tajne službe ovoga svijeta zajedno ne bi mogle ustanoviti koliko je bogatstvo Vatikana.
Vatikan je najveća mafija u istoriji planete.

čokolino
Gost
čokolino
3 godine prije

Vrag odnija vatikan. Dali je sinoć turska vojska ušla u Idlib ili nije? I šta to znači ako su krenuli……..
Vatikan je gubljenje vremena.

mirko
Gost
mirko
3 godine prije
Reply to  čokolino

Vatikan je djelo samog vraga

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Zlato nije problem, pogotovo za nas jer zlata jednostavno nema , ono malo sto je bilo , to je skegro prodao za cevape . Nas problem su religije , odnosno fanaticna i fantasticna religiozna ucenja (sekte) koje nemaju veze sa istinskom religioznoscu, dapace lisavaju nas sposobnosti zdravog razmisljanja . Prilikom… Pročitaj više »

Rijecanin
Gost
Rijecanin
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Ispravka nije prodao Škegro za ćevape nego Linić za ništa a Rohtinski malo više od ništa. Vjerojatno su oni i kupili to zlato.
Ne bih se čudio da je završilo kod Todorića.

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije
Reply to  Rijecanin

Škegro? Zadnji partijski sekretar u Ekonomskom institutu Zagreb?

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Neki bi rekli da je možda cilj religije ovladavanje dušama i imovinom ljudi?
Religije, da se fokus ne usmjeri samo na kršćanstvo.

Hari1
Gost
Hari1
3 godine prije
Reply to  Osoba C

Osoba C,
cilj religija je usmjeravanje duša u pravom smjeru, za razliku od lutanja duša u krivim smjerovima. Duše imaju slobodnu volju izabrati kojim smjerom žele poći ili koje usmjeravanje odabrati.

kladionicar
Gost
kladionicar
3 godine prije
Reply to  Hari1

@ Hari 1…prvo definisati sta je pravi smjer a sta krivi, odnosno koje je krajnje odrediste i jednog i drugog smjera, pa se onda moze raspravljati o tome da li religija izvrsava to usmjeravanje ka prvom a spasava od drugog.

Hari1
Gost
Hari1
3 godine prije
Reply to  kladionicar

kladionicar,
pravi smjer je put približavanja slobodi, samospoznaji, Apsolutnoj Istini i životu vječnom. Sve drugo je krivi smjer (udaljavanje, stagnacija, “padanje”).
Udaljeni položaj onemogućuje kvalitetnu procjenu, pa je raspravljanje na tom nivou uzaludno. Što je osoba dalje, zaključci su joj sve lošiji, jer je pod sve većim utjecajem iluzije.

Ludiagresivan
Gost
Ludiagresivan
3 godine prije

Hvale se da je Papa Petrov nasljednik. Ako je to istina, pogledajmo sto o tome kaze biblija. U Djelima apostolskim, poglavlje 3, stih 6, Petar na zamolbu paraliziranog prosjaka da mu da milostinju kaze: ‘Ja nemam ni srebra ni zlata, ali sto imam, to ti dajem: u ime Isusa Krista… Pročitaj više »

trumpislav
Gost
trumpislav
3 godine prije

di je zlato ndh ? tu su naši zubi i trebaju se vratit doma

raspe
Gost
raspe
3 godine prije

Vidim da je trka zapocela i da racionalni za sada vode trku.Medjutim, znam da nam duhovna braca dihaju za ovratnik.Nadam se da Hari1 nije u velikom zaostatku.

Amadeus
Gost
Amadeus
3 godine prije

Intrigantna tema. Na tragu knjige koju pročitah prije par godina. Mogla se prije naći na netu u pdf-u. “Knjiga Vatikanske Milijarde –The Vatican Billions- nije nikada prevedena na hrvatski jezik, koliko je meni poznato. Zbog toga sam odlucila svoj prijevod knjige staviti na Internet i tako omoguciti i hrvatskim citateljima… Pročitaj više »

Alerik
Gost
Alerik
3 godine prije

Zecharia Sitchin bio je jedan od rijetkih ljudi na Zemlji (preminuo 2010) koji je čitao i razumijevao drevni sumerski jezik (uz još 11 drevnih jezika i pisama). Napisao je nekoliko knjiga pod nazivom Zemaljske kronike u kojima je, na osnovu čitanja pronađenih i sačuvanih sumerskih glinenih pločica, rekonstruirao povijest. Ta… Pročitaj više »

Alerik
Gost
Alerik
3 godine prije
Reply to  Alerik

Upravo se i premijer Plenković vratio iz Vatikana gdje je”bio u posjetu” Papi Franji (u stvarnosti se išao pokloniti vladaru, kako je to prije njega učinio i Milanović, i Račan, i Tuđman,itd), a čim je došao u Zagreb, otišao je na Kaptol kardinalu Bozaniću na ispovijed. Danas su upravo prosvjedi… Pročitaj više »

Piretis
Gost
Piretis
3 godine prije
Reply to  Alerik

@Alerik- Isto kao i autor teksta i ti pripisuješ Vatikavu veću moć nego je on uistinu ima. Na stranu novac i zlato (ni ne znamo koliko ga ima) ali danas jedna crkva (pa makar i najbrojnija) ne upravlja svijetom. Moj je argument taj da svjetske financije i politiku kreira SAD… Pročitaj više »

Alerik
Gost
Alerik
3 godine prije
Reply to  Piretis

@Piretis Nisam u krivu.Nimalo.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

Čak i ovaj koji je napisao koliko bi , prema povijesnim spisima, mogao imati Vatikan kaže da je to ono ”nedostaje” i obzirom na teritorij i udio kojeg je dobijao Vatikan, od 1100. godine, trebalo bi ga biti toliko. Vjerojatno ne misli samo na poluge, što je glupost, nego na… Pročitaj više »

Baba Vanga.
Gost
Baba Vanga.
3 godine prije

Kljuc za svo zlo ovaga svjeta je u arhivama Vatikana sve sto se dogodilo u proslosti je kod njih,bilo bi interesanto da to dodje u javnost,a zlata imaju koliko hoces,davno jednom sam pitao jednog prijatelja koji je katolicki pop dali vjeruje u boga,njegov odgovor je bio osmjeh i rekao je… Pročitaj više »

čitalac
Gost
čitalac
3 godine prije

Vatikan da ima za 140 mrd dolara zlata? 60.000 tona?
Joj, joj…
Gospodo iz Logicno. com ovim ste se člankom upisali među žutu štampu…
Što vam je to trebalo?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  čitalac

Vidiš da su dva različita podatka i piše da proturječe jedan drugome. 140 mlrd je rekao apostolski nuncij, a ovo su procjene izvađenog, postojećeg i onoga koje ”manjka” na teritoriju na kojem je Vatikan suvereno vladao 1000 godina.-

Vlastimir
Gost
Vlastimir
3 godine prije

Vatikan je najbogatiji sigurno u Evropi.Šta mislite kako.Zar mislite da je pokrenuo tri krstaška rata “protiv nevernika ” iz religioznih razloga ili zbog pljačke.Koliko imaju samo firmi po svetu itd.Da li Vatikan sledi Hristove reči kada je pozivao trgovce i bogataše da ostave sve i pođu za njim bez ičega.sve… Pročitaj više »

Hari1
Gost
Hari1
3 godine prije

Velike zalihe zlata Vatikanu najvjerojatnije nisu potrebne za aktualnu potrošnju jer imaju kontinuirana primanja od strane vjernika, dakle dok god je vjernika ne moraju se brinuti o preživljavanju. Od tog zlata crkveni djelatnici nemaju osobne koristi, osim eventualno kao centralnu zalihu za crne dane pandemija, ratova, kriza, propasti valuta i… Pročitaj više »

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije
Reply to  Hari1

Sociologinja Grace Davie je 1994. g. u svom religioznom profilu Velike Britanije navodi da je ”kršćane u zapadnoj Europi najbolje opisati sintagmom “vjeruju, ali ne pripadaju”, misleći na rašireno vjerovanje u Boga, prazne crkve i relativno malo sudjelovanje u religijskim obredima. Za mnoge države središnje i istočne Europe vrijedi ”vjeruju… Pročitaj više »

Hari1
Gost
Hari1
3 godine prije
Reply to  Osoba C

Vjersko učenje predstavlja ideal; ponašanje i osobno vjerovanje vjernika može dosta odstupati od toga. U današnje doba korupcije i loših životnih navika, ljudi često dolaze u napast provođenja samo osobnih interesa materijalističke prirode. Tako im zgodno dođu rezultati kojekakvih istraživanja ili anketa, te raznih propagandnih uradaka u opravdavanju vlastitih korumpiranih… Pročitaj više »

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije
Reply to  Hari1

Hm…. a da se iz uzvišenja religije spustimo na nešto prizemno, materijalno. Crkeni porez na primjer. Ne vidim razlog da bi Bogu bilo mrsko da državni bankomat zamjene deklarirani vjernici kao oni koji će financirati njegove predstavnike na Zemlji. Doduše, oko je tromo i može ga se varati, ali i… Pročitaj više »

Hari1
Gost
Hari1
3 godine prije
Reply to  Osoba C

Onaj koji pomaže, tome se i vraća. Ako pomažu svi, svima se i vraća. Kako pomažu, tako im se vraća. Kako siješ, tako i žanješ. Vjerodostojne religije pomažu svima, vjernicima i nevjernicima, direktno i indirektno. Ono što je idealno (vjerodostojno učenje) ima univerzalni pozitivni efekt. Stoga je logično da ga… Pročitaj više »

Jupiter
Gost
Jupiter
3 godine prije

Ko ima najviše zlata?Verovatno onaj koji za oprost velikog greha ,traži materijalnu naknadu.
Grehova je nebrojeno mnogo , pa se vremenom nakupilo veliko bogastvo.

Andrej
Gost
Andrej
3 godine prije

Odlična tema. I prilično delikatna. Zavirivati u financije Vatikana znači podkopavati ugled dioničkog društva koje dividendu isplačuje na drugom svijetu, te uživa brojne porezne olakšice zbog urednog dvatisućljetnog poslovanja. Drustvo u RH je snazno povezano sa Vatikanom, a o tome svjedoce i vatikanski ugovori. Crkva je u RH izuzetno mocna,… Pročitaj više »

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
3 godine prije
Reply to  Andrej

Radi se o ekspertima za materijalizaciju duhovnosti u covijeku.
Ako uzmemo u obrir da medicina za govno kaze stolica,razmislimo i o pojmu Sveta Stolica?

raspe
Gost
raspe
3 godine prije
Reply to  Andrej

Ej Andrej iliti Andrija po naski,lipo si to srocio.Vidi se da si u igri,da znas igrace.Ali mnogo je izbezeknutih,podojenih strahom od malih nogu.Oni su glavni donatori i glasnogovornici onih lezilebarosa ustolicenih u Svetoj Stolici.Stara religijska parola kaze: Sirotinjo i bogu si teska!

Ive
Gost
Ive
3 godine prije

Proizilazi da Katolicka crkva – Vatikan ima dovljno zlata da pretvoreno u novac moze iskorijeniti siromastvo na planetu, ali izgleda da njima trebaju siromasni jer siromasni daju uvijek vise nego li uzimaju.

raspe
Gost
raspe
3 godine prije
Reply to  Ive

Ive,crni Ive.Ne griši dušu.A ko će tebe pomazat na sudnji dan ?

otpisani
Gost
otpisani
3 godine prije

Preko 50 komentara, ali se samo jedan, sa priličnom dozom argumenata i velikom dozom logike približio istini a to je Alerik. Mi obični robovi – smrtnici, ako o nečemu želimo komentirati imamo na raspolaganju pokoju knjigu, internet i uglavnom , samo našu maštu, koja može biti samo iluzija, ali ako… Pročitaj više »

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije
Reply to  otpisani

@otpisani
Neortodoksnost Vaših stavova bit će zasigurno inspiracija za daljnja dokazivanja ili opovrgavanja.

otpisani
Gost
otpisani
3 godine prije
Reply to  Osoba C

Osoba C Pretpostavljam da nisam, u nekim sporednim detaljima u pravu, zato što mi je dostupnost podataka za siguran zaključak, oskudna. Ali generalno, Bog (svemirski putnici i stvoritelji) za mene je stvarnost. Da nas je kreirao kako bi mu bili produžena ruka na ovom planetu za mene je jasna. Ostalo… Pročitaj više »

raspe
Gost
raspe
3 godine prije
Reply to  otpisani

Optisani je rođen u Ackeliu, sazvijezdje Andromeda 7432. godine PK.Kad mu je bilo 14 godina, tvrdio je da su mu se STVORITELJ i SIN ukazali i SIN mu je rekao da se ne pridružuje nijednoj crkvi, jer su sva njihova vjerovanja zastranila. Prema njegovim tvrdnjama, nakon tri godine mu je… Pročitaj više »

otpisani
Gost
otpisani
3 godine prije
Reply to  raspe

Ha ha ha ! raspe, mogao sam to od tebe i očekivati. Ti samo viriš iza ugla i gledaš kako se djeca igraju a tebe niko neće jer ne znaš igrati, pa ti ostaje samo zviždanje i dobacivanje primjedbi na njihovu igru i to te, očito, zadovoljava. Smogni hrabrosti pa… Pročitaj više »

raspe
Gost
raspe
3 godine prije
Reply to  otpisani

Otpisani ako su iste nebuloze okupirale tvoj mozak i u tvome djetinstvu kao sto okupiraju sad,nemislim da se puno dice igralo s tobom.

otpisani
Gost
otpisani
3 godine prije
Reply to  raspe

raspe Od uvijek sam igrao samostalno i birao sa kim ću igrati. Ali pobogu, zašto uvijek i svima samo dobacuješ (zajedljive i provokativne) primjedbe a da baš nikada ne daješ suvislo (vlastito) mišljenje i stav koji je vezan uz temu o kojoj se komentira. Ovako ispada da kad te neko… Pročitaj više »

raspe
Gost
raspe
3 godine prije
Reply to  otpisani

Ok otpisani Znam ja biti i ozbiljan.Ajmo onda ovako: 1.Otkud ti ove informacije o “svemirskim putnicima” i “stvoritelju”? 2.Da li suzivotinje dovedene s nama ili smo njih zatekli? 3.Sta smo u stvari zatekli na Zemlji? 4.Da li nas ONI kontroliraju? 5.Da li su i neandertalci dosli sa nama ili su… Pročitaj više »

bbbb
Gost
bbbb
3 godine prije
Reply to  raspe

Ništa nije slučajno, sve je kontrolirano od početka, otpisani je u pravu o svemirskim punticima iliti “bogu” kako ih drugi doživljavaju, sva pitanja su ti krucijalna………

raspe
Gost
raspe
3 godine prije
Reply to  bbbb

Ok gospodine four bi,pitanja su izlozena .Izvolite ih odgovoriti.Nadam se da posjedujete istu knjigu odgovora kao i gospodin otpisani.

bbbb
Gost
bbbb
3 godine prije
Reply to  raspe

Sve što je do danas napisano je manja ili veća laž i manipulacija s dodatkom i neke istine radi toga da čitalac povjeruje u manipulaciju njegovim uvjerenjima. Središnja točka urote je okupacija uvjerenja, a znamo da je lakše vjerovati nego razumjeti pa tako imaš 99 posto lijene stoke sitnog zuba… Pročitaj više »

raspe
Gost
raspe
3 godine prije
Reply to  bbbb

A sta ti meni ovde sinko nadrobi.Ja sam ocekivao od tebe koji si 1% i nisi stoka sitnog zuba da ce mi tvoja “dedukcija intuicije ” odgovorit na moja jasna pitanja i prosirit moja saznanja o tome ko smo i sto smo.I sto dobih u zamjenu,crni pesimizam.A ja mislio da… Pročitaj više »

otpisani
Gost
otpisani
3 godine prije
Reply to  raspe

Ooo raspe, više mi se sviđaš “ozbiljan” Evo pokušati ću što kraće na svako pitanje: 1. Bibliju sam pročitao od korica do korica (davno još u osnovnoj) malo kasnije pod ruke mi došao Erich von Däniken, na internetu sam prije 7-8 godina nabasao na Zahariju Sitčina, ali mislim da sam… Pročitaj više »

Ja Hve
Gost
Ja Hve
3 godine prije
Reply to  otpisani

Ja sam… Ti Stvoritelji, ilitiga El,Elohim,Baal,Molok. itd, itd. Sve jedna te ista riječ za Gospodar!!! Samo … “naši” Gospodari su uništeni u svom neuništivom gradu nakon niza destruktivnih ratova, korišteanja taktičkih nuklearki, a dokusurio ih jedan od njih. I tad je pred svjetinom koju je vodio, koja je bila alijansa… Pročitaj više »

raspe
Gost
raspe
3 godine prije
Reply to  Ja Hve

Jer tebe traze
Sta ce doktor rec
Ne ne ne please!

raspe
Gost
raspe
3 godine prije
Reply to  otpisani

Sican se to je bilo 70tih.Neki su u mome mistu zapeli na tripu ( LSD ). A ti otpisani kako vidim zapeja na Denikenu.Naravno svi navodi u tvojoj teoriji su pretpostavke bez ikakvih naucnih dokaza.Vjerujem i da vecinu znanosti odbacujes jer ti ne ide u prolog.Nije mi nikako,a ma bas… Pročitaj više »

Piretis
Gost
Piretis
3 godine prije
Reply to  raspe

@raspe- Duhovito ali neorginalno. Tako počinje Mormonova knjiga. Ti si, naravno, izmijenio dio, dio dodao a nešto parafrazirao. Dobar pokušaj, nastavi.

raspe
Gost
raspe
3 godine prije
Reply to  Piretis

Piretis,necu te drzati u nedoumuci.100% AGNOSTIK

ivo
Gost
ivo
3 godine prije

omiljena tema vatikan kako li se finansiraju ostale krscancke crkve nije veljda od lemuzne

Crni žutokljunac
Gost
Crni žutokljunac
3 godine prije

T0liko o njihovoj duhovnosti i brizi za duhovni život.

bbbb
Gost
bbbb
3 godine prije

Entiteti kojima je dato da vladaju stokom sitnog zuba su tu da zlato skupljaju za entitet koji ga treba jer je ono rijetko u svemiru…….

neki tamo
Gost
neki tamo
3 godine prije

Poštujem vjeru ali crkvene institucije niti jedne vjere ne poštujem.

neki tamo
Gost
neki tamo
3 godine prije

Nije sve u zlatu….( Nešto je i u nekretninama).

obicnosamocitam
Gost
obicnosamocitam
3 godine prije
Reply to  neki tamo

Hm..crkva,zlato,zlatne rezerve po drzavama opcenito?!? Vecina clanaka a i komentara na ovu temu su obicna naklapanja jer niti jedan obicni smrtnik nema uvid u pravo stanje stvari. Jedino sto je izvjesno u vezi zlata je to da bi s obzirom koliko dugo ga se eksploatira od strane ljudi zlata trebalo… Pročitaj više »

bbbb
Gost
bbbb
3 godine prije

Kod tebe je podstanar zdrav razum, bravo…..

Rijecanin
Gost
Rijecanin
3 godine prije

Eto kao kruna ovoj zanimljivoj raspravi upravo je na Doma TV završio film
Da Vincijev Kod.
Pogledao sam ga valjda peti put.
Samo da napomenem da ima više slojeva nego što površan gledatelj može opaziti.

raspe
Gost
raspe
3 godine prije
Reply to  Rijecanin

E bravo,to se i meni ucinilo ali nisam bija siguran.Izgledalo mi je da ispod mermelade ima jos sloj necega.Mislim da je maslaca.Ali nisam siguran.Pogledat cu opet.Moze bit da je i margarin.Ko ce ga znat.

Đuro Pucar Stari
Gost
Đuro Pucar Stari
3 godine prije

Od Vatikana što dalje.

Boris
Gost
Boris
2 godine prije

Krivi prijevod, miješaju

se milijuni i miljarde

POVEZANE VIJESTI

Izbornik