EU kritizira Papin poziv Ukrajini da sklopi mir

Josep Borell
38 komentara

Komentari pape Franje o pokretanju mirovnih pregovora za okončanje ukrajinskog sukoba su neusklađeni i neblagovremeni, rekao je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell.

Borellova primedba dolazi nakon što je poglavar Katoličke crkve prošlog vikenda u intervjuu za švajcarsku radionicu RSI izjavio da bi Kijev pokazao hrabrost ako bi podigao “bijelu zastavu” i ušao u mirovne pregovore s Rusijom.

“Sveti papa je ušao u baštu u koju ga niko nije pozvao… Ali pozivanje Ukrajine na predaju više je od želje za mirom”, rekao je diplomata tokom intervjua u četvrtak za španski javni radio RNE.

Borell je dalje izjavio da vjeruje „da sada nije trenutak kada je potrebno ponuditi Ukrajini da se preda. Naprotiv, ovo je trenutak kada treba da nastavimo da pomažemo.”

Najviši diplomata EU je najnoviji zvaničnik koji je procijenio Papine riječi, koje su izazvale bijes u Kijevu i šire. Brojni evropski zvaničnici rekli su da su te primjedbe shvatili kao poziv Ukrajini da se preda Rusiji.

U izjavi od nedjelje, ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski, ne spominjući posebno papu Franju, naveo je da su vjerske ličnosti koje pokušavaju pomoći Ukrajini „zajedno s narodom, a ne dvije i po hiljade kilometara daleko negdje, praktično posreduju između nekoga ko želi da živi i neko ko želi da te uništi.”

Ministar vanjskih poslova Dmitrij Kuleba je u međuvremenu odgovorio na tvrdnje pape o potrebi da se prihvati poraz i “pokaže hrabrost i pregovara” insistiranjem da jaka osoba uvijek “stoji na strani dobra” i naglašavajući da je zastava Ukrajine jedina po kojoj zemlja “živi, ​​umire i prevladaće”. “Nikad nećemo podizati druge zastave”, izjavio je Kuleba.

Nekoliko stranih pristalica Kijeva također je odbacilo papinu izjavu. U međuvremenu, Kremlj je rekao da dijeli papinu želju za mirovnim pregovorima između Moskve i Kijeva i da je Moskva više puta pozivala na razgovore.

Čak i nakon što su pregovori između Moskve i Kijeva propali u proljeće 2022., Rusija je u više navrata naglašavala da je i dalje otvorena za značajne mirovne pregovore i za nedostatak diplomatskog prodora okrivila ukrajinske vlasti.

Kijev i njegovi zapadni pristalice, međutim, insistiraju na tome da se sporazum može postići samo pod uslovima Ukrajine i promovišu takozvanu formulu mira koju je predložio Zelenski, a koja takođe poziva na povratak svih bivših ukrajinskih teritorija bez pregovora. kao povlačenje svih ruskih trupa bez preduslova, i međunarodni sud za ruske lidere.

BorelleuPapa
Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mamin max
1 mjesec prije

Užas

Bruno
1 mjesec prije

Ovaj čovjek Zeleni je vanzemaljac ili Ab Normal. Eto on je zajedno s narodom, pa opet ne želi da mu narod živi. Narod mu se potuca o EU, a ubio je pola milijuna mladih ljudi. Šta misli ,da će mu mladi iz EU obnoviti naciju i zemlju. Pa sve EU države imaju problem s natalitetom. Pa nisu Rusi odbacili mirovne pregovore i zabranili da se uopće vode. I šta ovaj EU jazavac, ničim izazvan i ni od koga izabran, kritikuje Papu. Pa šta bi Papa trebao, zagovarati rat, ubijanje , silovanje? Pa Papa je božiji čovjek. Je li ovo priznanje da je kolektivni Zapad vražije djelo i da vrag upravlja Zapadom? Koliko još djece treba ostati bez roditelja, koliko još očeva i majki treba ostati bez djece. Pa Mosanto neće imate gdje zasijati i zrno pšenice, jer je Ukrajina već postala jedno veliko groblje. JUgoslavija se mogala raspasi, a Ukrajina… Čitaj više »

tatamata
1 mjesec prije

good cop -bad cop …. pa se zamijene uloge ,

MrKamenjarac
1 mjesec prije

…SVAKA CASTT PAPI;SATANISTIMA BI TREBALO DOCI KRAJ…….

Tupko Glupko
1 mjesec prije

Umjesto održavanja redovnih predsjedničkih izbora 31. ožujka ove godine, baš taj dan će ukrajinski parlament izglasati novi zakon o mobilizaciji jer žele mobilizirati novih 500.000 vojnika. Sada su vojni obveznici svi od 27 do 60 godina, to misle smanjiti na 25. Ovi koji su na ratištu nemaju rotacije, to žele promijeniti. Procjenjuje se da je trenutno 330.000 ukrajinskih vojnika na bojnom polju. Od 11,1 milijuna ukrajinskih muškaraca u dobi između 25 i 60 godina procjenjuje da samo 3,7 milijuna ispunjava uvjete za mobilizaciju. Ostali su ili na groblju, ili u borbi, dio su invalidi, dio je u inozemstvu ili se smatraju radnicima u ključnim i kritičnim sektorima. Ukrajinsko istraživanje napravljeno prošli mjesec pokazalo je da se 48 posto muškaraca nije spremno boriti se, 34 posto izjasnilo da jest, dok su ostali izjavili da im je teško odlučiti. Glavni problemi koje su naveli oni koji žele izbjeći mobilizaciju su nedovoljna obučenost, nejasna… Čitaj više »

Čuko
1 mjesec prije

Smeće ljigavo, on je diplomat koliko sam ja kirgistanac otprilike

Josip
1 mjesec prije

Zar nitko nema jedan metak za ovu olinjalu svinju?

Mrčikola
1 mjesec prije

Ovaj budalaš govori što mu kažu, a da pojma nema s kojom svrhom to govori…on to, zapravo.., s obzirom na mjesto u hijerarhiji.., i ne treba znat…zato vjerujem da on pojma nema o tome “da je Papa malo veći špijun”.😁

MladenSt
1 mjesec prije

Ajde Frane šta ti imaš s pravoslavnom pastvom .Prilikom opsade Konstantinopola Srbi su učestvovali s 2 000 vojnika na strani Turaka protiv pravoslavne braće .Nije to od sad .Kad su se vođe katoličke lige ponudili za pomoć dobili su odgovor da je bolje i turski fes nego katolička Mitra .Nemisaj se i tako je Ruski patrijarh Kiril izjavio da su za rat krivi pederi ,

tuf
1 mjesec prije

Tko o čemu – Borelj opet o baštama. To mu je izgleda nekakva fiksacija, možda je fulao zanimanje i ostala mu neispunjena želja bavljenja botanikom. Manje štete bi uzrokovao. Njegove izjave vrlo su opasne. Sjetite se da je prvi od prvih izjavio još 2022. da se sukob u Ukrajini bude okončao na bojnom polju. U međuvremenu stvari nisu išle sjajno ne samo za Ukrajinu, nego i cijelu euroatlantsku kliku kojoj je poput hladnog tuša došlo saznanje ne samo da nisu Rusiju “stavili na koljena u 3 mjeseca” nego još je učinili jačom i neovisnijom. I onda taj isti Borelj izjavi ovih dana: “sada nije trenutak kada je potrebno ponuditi Ukrajini da se preda” . Promotrite izraz: “sada nije trenutak” . Mislim, zaista? Da li on i dalje halucinira kako “evo još malo i Rusija će kolabirati”? Ili taj izraz ima neko drugo stvarno značenje? Jer vjernom jahaču apokalipse posvećenost projektu… Čitaj više »

Red Dog
1 mjesec prije

„EU je projekat mira“.
Neki, zapravo mnogi, su naseli.

Biti-ili-ne-biti
1 mjesec prije

“Brojni evropski zvaničnici rekli su da su te primjedbe shvatili kao poziv Ukrajini da se preda Rusiji.”

Kada bi svi vojnici na obje zaraćene strane odbacili oružje, po onoj Božjoj “Ne ubij.”, naravno da bi odmah nastao mir, ali to ne odgovara umreženoj bandi i njihovim depopulacijskim planovima.
Suvremeni robovi koje oni u šali zovu “porezni i vojni obveznici” moraju biti složni i otkantati umreženu bandu, a ne nasjedati na njihove lažne geopolitičke bajke koje su izmišljeni fiktivni svijet i koje samo služe za obmanjivanje ljudi radi opravdavanja njihovih ratova.

Hogar
1 mjesec prije

Eu gamad navije za blackrock i mosanto pa rade sve da se ukra ne vrati Russiji.
Placeni sotonski lobisti

Max
1 mjesec prije

Nikakve koristi ni od današnjeg pape niti od EU.

Ico
1 mjesec prije

Čuo sam da Josep Borell iz dna duše mrzi Slavene

Ico
1 mjesec prije

Čuo sam od Kolakušića da je Josep Borell korumpirani šarlatan
.

Lucija, prva
1 mjesec prije

“УКУПАН износ помоћи Европске уније (ЕУ) обећане Украјини достигао је 138 милијарди евра, саопштио је високи представник ЕУ за спољну и безбедносну политику Жозеп Борељ.

          Учинио је то након преговора са шефом америчког Стејт департмана Ентонијем Блинкеном.

          „Европска унија је и даље привржена дугорочној помоћи Украјини. Спремна је да у будућности издвоји још више“.

          У саопштењу Борељове прес службе се наглашава и да је он такође изразио наду да ће Вашингтон издвојити нова средства за Кијев.

           Борељ је неколико сати ранине открио да су се амбасадори земаља чланица ЕУ договорили да пребаце ДОДАТНИХ 5 МИЛИЈАРДИ ЕВРА УКРАЈИНИ за попуну Европског мировног фонда преко којег Брисел последњих месеци финансира испоруке оружја Кијеву.”, fakti

Lucija, prva
1 mjesec prije

Komentar politike EU: “Ovako možemo godinama. Čim Rusi osvoje jedno selo ovi naši moćnici zavuku pohlepne ruke u proračun, izvade iz njega milijarde, nešto i pošalju Ukrajini ali bez pravdanja istoga. Nema načina da se uđe u trag novcu. Usput nam priprjete putem medija odlazak u ukrajinsko blato i pošalju Putinu signal za poneku nuklearnu prijetnju da to potvrdi. Pitanja o tome zašto nitko ne niti ne spominje mir postaju jasnija kada bi ista dovela do toga da se postavi i pitanje odgovornosti oko načina na koji smo izgubili ovaj rat u Ukrajini, kako se troši proračun i tko je odgovoran za to što NATO nema streljivo nego ga Češka prosi po svijetu. Sa istim ljudima nikada nećemo ostvariti svoju dobrobit. Kako sve to funkcioniše bilo je jasno sa onim katarskim vrećama novca upućenim grčkoj eurozastupnici. .. Informacije o tome da Rusija i pored svih sankcija ekonomski bolje stoji do… Čitaj više »

Voltaire
1 mjesec prije

Sotona se uzbudio 🙂

Tito
1 mjesec prije

Bravo za Papu,a borel i ostali papci neka iz svog džepa financiraju ratove a ne iz našeg džepa,uništili i osiromašili narod,ratove treba prekinut

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI