Koruptivna hobotnica lukavih švercera preuzima energetsko tržište – Zato nam struja poskupljuje

Šverceri električnom energijom
117 komentara

Političari i ekonomisti indoktrinirani zapadnom manipulativnom ideologijom imaju samo jednu riječ u ustima: natjecanje! Trebamo veću konkurenciju na financijskim tržištima kako bismo snizili cijenu kredita, trebamo veću konkurenciju među dobavljačima energije kako bismo snizili cijenu električne energije. Veću laž još nismio čuli, niti smo je svjedočili. Realnost pobija sve manipulativne zapadne ekonomske doktrine. Cijena struje nikada nije bila veća, iako se cijena proizvodnje nije mijenjala.

Liberalni scenarij nije se promijenio od deregulacije trgovine žitom prije skoro 200 godina. Liberalizacijom se stvara nered, tržište tone, a onda država mora intervenirati i spasiti ljude od utapanja. Naravno, novcem koji će iznova biti izvučen napaćenom narodu. To je ono što se danas događa na tržištu električne energije.

Priče o Ukrajini i Rusiji kao uzroku energetskog problema današnjice ne piju previše vode. Možda malo, kroz cijenu plina, ali ne previše. Problem je kompleksniji i perfidno skriven.

No, sve to ne bi imalo toliki “uspjeh” bez liberalizacije europskog tržišta električne energije, počevši od direktive iz 1996. kojom je nametnuto načelo cijene uz granični trošak. Osim ako nije samodostatna, svaka europska država uvozi električnu energiju koja joj je potrebna, a cijenu određuje posljednja centrala za proizvodnju električne energije.

Odvojiti proizvođača od prodavača

Europska komisija ima samo jedan cilj. U svakoj nacionalnoj državi rastrgati nacionalne proizvođače energije, tako što će im putem privatizacije oduzeti mogućnost distribucije i prodaje. Cilj je odvojiti proizvođača od prodavača. Cijeli liberalni koncept predvodi Amerikom opijena i ucijenjena Njemačka, koja sada trpi najviše. Umjesto da napravi korak nazad i ispravi grešku, ova vrlo jaka zemlja, kao i 1939. godine, kroči prema povijesnom ponoru.

Kako se definira cijena?

Primjer – Na zajedničkom europskom energetskom tržištu, novi šverceri koji ništa ne proizvode, počinju kupnjom energije od onih koji proizvode po 38 eura po megavat satu. Zatim, dokle god ima ponude, od nešto skupljeg dobavljača, pa sve do najskupljeg dok se zahtjev ne zadovolji, cijena se diže. A upravo je zadnja cijena obvezuje sve jer ona omogućava da zadnji dobavljač bude profitabilan. Budući da najskuplji dobavljači električne energije proizvode koristeći plin i obnovljive izvore energije, eksplozija cijena plina i investicija u vjetro i solarne elektrane prenosi se i na cijene električne energije. Obični ljudi pune džepove organizatorima Zelene agende i švercerima električne energije.

Navodnim tržišnim natjecanjem, električna energija može samo poskupiti, a nikako pojeftiniti, a države potpisnice ovog kriminalnog ugovora na razini EU, teroriziraju svoje građane. Potpisom ugovora ne smiju prodavati jeftiniju struju, iako su neke gotovo energetski samodostatne, a proizvodnja električne energije po kWh je daleko jeftinija od one po kojoj se ona prodaje završnom kupcu.

Španjolska i Portugal su već izašli iz ovog ugovora, jer se na teritoriju ovih zemalja nastoji razviti industrijska proizvodnja. Višestrukim povećanjem cijena električne energije, ubija se izvoz jedne zemlje.

Perfidna reakcija EU

Suočena sa svime, Europska komisija je 7. rujna poduzela prve navodno pozitivne korake. Ustvari, katastrofalna liberalizacija se nastavlja. Šalju se poruke “trošite manje”, što u konačnici znači “cijene će ostati kakve jesu, ali vi smanjite potrošnju i živite u iluziji da ništa nije poskupjelo“.

Druga poruka treba osvijestiti investitore u BiH i glasi “ograničite profite proizvođača obnovljive energije jer s niskim troškovima proizvodnje oni zarađuju bogatstva po trenutnim tržišnim cijenama”. U prijevodu, bit će im nametnut profitni prag iznad kojega će biti oporezovani – čak i ako je riječ “porez” zabranjena!

Isto vrijedi  i za proizvođače nafte i plina. Od njih se traži “doprinos solidarnosti” što donosi novi prikriveni porez. To će također poskupiti cijenu prijevoza robe i uništiti konkurentnosti. Ni naše balkanske zemlje koje su skoro energetski samodostatne, neće biti pošteđene. Već su svi zakoni doneseni ili su u završnoj fazi o pristupu energetsko tržištu. Korumpirani političari, ne smiju se oduprijeti, jer će ih strani faktor putem medijskih afera o orasima iz džepa preko noći maknuti.

Struja nije roba kao svaka druga. To je opće dobro koje proizlazi iz regulirane javne usluge koja se ne može prepustiti samo zakonima tržišta

Konačno, države će morati osigurati likvidnost tržišta! Električnu energiju možete kupovati ili prodavati na promptnom tržištu, dan prije za sljedeći dan ili u budućnosti, u razdoblju od nekoliko mjeseci ili dvije do tri godine. Ali zaštita od fluktuacija cijena unaprijed je skuplja kada cijene rastu. Gotovinu morate predati – klirinškim kućama – s kojima ste potpisali ugovor i koje jamče transakcije. Taj novac obično dolazi iz bankovne kreditne linije koja također povećava cijenu energije. Mnogi zbog energetske krize ostaju bez jamstva i novaca, tako da će propasti i mjesto prepustiti najvećim manipulatorima tj. mega švercerima.

Banke su dakle te koje će zaraditi novac da spase energetske tvrtke, a usput će mrvice dati državama tj. političarima i njihovim prikrivenim tvrtkama. Ujedinjeno Kraljevstvo, Švedska, Danska, Finska već su to učinile na ovim vrlo netransparentnim tržištima. Nitko ne zna koja je banka i koliko posudila. Štoviše, samo jedna trećina tržišta ide preko klirinških kuća, druge dvije trećine transakcija su bez garancije. Sve je identično kao i 2008. godine.

Da rezimiramo

Globalni manipulator je odvojio proizvođače električne i druge energije od trgovaca tj. švercera koji ništa u životu nisu napravili, osim trgovine tuđeg rada i znoja.

Cilj je prodaju energenata prepustiti tržištu, bez obzira na posljedice po kućanstva. Manipulacija je bila vrlo perfidna. Pravo su nam nametnuli vjetroelektrane koje smo financirali preko većih cijena energije koje su plaćala kućanstva.

Zapadna industrija je trljala ruke, jer su unaprijed imali programiranu zaradu koja se jamčila raznim zakonima o otkupu ove energije u BiH i Hrvatskoj. Razne financijske institucije nisu uzimale nikakav rizik. Masovno su kreditirale svaku vjetroelektranu jer je otkup po povlaštenoj cijeni bio jamčen 12 godina. Slično je i u drugim zemljama Balkana.

Ni to im nije dovoljno. Sada planiraju uništiti sve naše termoelektrane na ugljen koji su temelj našeg energetskog suvereniteta i koje proizvode vrlo jeftinu energiju.

Cijene električne energije zbog gore navedene manipulacije se povećavaju i do 10 puta. Pratite mainstream medije i domaće političare kako govore o poskupljenju energije. Čim ih čujete, znajte da su posjećivali strana veleposlanstva gdje su dobili direktive kako uništiti domaći energetski sektor i nametnuti “slobodno” tržište koje će u konačnici biti “dobro” za sve. Perfidno zar ne?

cijeneelektrična energijaeutržište
Pretplatiti se
Obavijesti o
117 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Damir
1 godina prije

Ljudi, još jedan primjer iz serijala, “Tražili ste, gledajte”.
Ako vam nije gledljivo, ugasite “televizor”, okrenite se prema sebi, u sebe i tražite rješenje za svoj život da vam ne prođe uzalud.

Гавран
1 godina prije

Sa samita Kina-saudi Arabija.
Kinezi su podržali inicijativu o „izbegavanju isključivanja glavnih izvora energije“ što je odgovor zemalja proizvođača nafte na američko–evropsku „zelenu agendu“, dok su domaćini „primili k znanju“ insistiranje Si Đinpinga o većoj upotrebi juana u međusobnoj trgovini, što je kineska strategija usmerena ka dedolarizaciji globalne ekonomije.

Joe
1 godina prije

Kaj veli Gretica?

Promatrac
1 godina prije

Cijena bi solarnim panelima trebala padati uslijed pojačane potražnje. Solarne ploče varaždinskog Solvisa slove za najbolju iskoristivost po kvadratu. Lokalne samouprave dodjeljuju bespovratna sredstva kao subvencije za prijelazak na solarno. Potrebni su i dizaći toplina te jednom godišnje čistiti ploće.
Ima i jedan mali varaždinski distributer peći za otpad koje stvaraju elekritčnu energiju, dobar su dodatak solarnom sustavu a i ne morate više plaćati odvožnju otpada.
Višak energije se uvijek lako proda, utoliko lakše ako imate štedljivu potrošnju poput LED rasvjete i bolji energetski razred perilica / zamrzivaća. Kako će cijene rasti tako možete zaraditi od viška ili trošiti višak za punjenje vozila. Bitno je da ste samodostatni.

tata mata
1 godina prije

Dokle to ludilo ide ,,,recimo Norveska veliki izvoznik energenata sad izvozi i struju ,,i imali su potpuno pristojne i stabilne cijene dok nije pocelo ludilo ,, sad im se cijena struje (isto kao i fosilnih goriva ) mijenja po vise puta dnevno , a kao izgovor govore da je to radi opterecenja mreze i kolicine vode u rezervarima , .. a oni i dalje prodaju struju EU uz niske cijene ,dok vlastitim gradanima naplacuje cijene koje su vece od cijena koje gradani EU placaju a navodno su u istom energetskom sistemu.. Jos veci paradoks su plasirali kad je cijena struje na trzistu niska ili kao ide u minus ,,a koriste struju a ne kosta ih nista ,norvezani placaju normalne ili vece cijene bez obzira sto su u istom energetskom sistemu … a drzava kao najveci vlasnik energenata niti ne pomislja da podesi cijene struje ali su kao spremni da subvenciraju… Čitaj više »

Iva
1 godina prije

U Srbiji je takva situacija više od 20 godina. Zato je EPS pred bankrotom, a prodavcima struje nikad bolje. Pokrili se i zaklonili zakonom. Čak smo imali i neki anketni odbor koji je sazvao sadašnji predsednik. Zamajavao je narod neko vreme, a onda se pojavio vlasnik jedne od tih firmi pokazao papir i rekao “Sve je po zakonu”. Narod se razočarao, a sadašnji predsednik za tu farsu dobio veliki novac. Tako to ide.

Fabijan
1 godina prije

Postoje drukčiji izvori energije i besplatni ali novca gladne zvijeri to ne dopuštaju da se o tome priča. Da se države okrenu sebi a ne da budu kmetovi i vazali mogli bi imati jaku državu sa odličnom socijalnom slikom i prosperitetnim društvom na svim razinama. Recimo BiH ima veliki potencijal proizvodnje el.energije ali prodaju istu trećim zemljama po najmanje 3 x jeftinije umjesto da pojeftine istu svom pučanstvu ,potrošnja bi bila veća,ekologija osigurana i dobro bi uticalo na financijsko stanje pučanstva. Alii…. Kmetovi su na položajima i istrošiše jezik ližući stranu stražnjicu a ne moraju ni jednu! USKORO svi možemo imati vlastite izvore energije bez ovisnosti o oštaplerima. Neka kupuju ali ne smiju biti zaštićeni državom!

user
1 godina prije

u yt potražit kanal: creative inventions LMTN
raztmišljam šta ako stavim turbinu od dizela na taj generator topline? oće bit struje?

Schroder
1 godina prije

Sinoc sam gledao jedan filim DIE AKTE SA JULIJA ROBERTS I DENCEL WASHINGTON SNIMAN 1993 GODINE kao da je sniman danas Politika je jedan prljav poso Vecina ljudi koji ulazi u politiku idu samo da se obogate Oni su u stanju da prodaju svoju majku za profit i karjeru radi profita TO SU LJUDI BEZ DUSE; REPTILI BEZ OSJECAJA Oni toliko lazu da se normalnom covjeku gade .Samo je istina u bogu, LJUDSKE MISLI SU DEMONSKE ;I ONI STALNO PLASE Covjek se samo treba diviti jednom postenom covjeku koji zivi sretno od svog rada , bio on radnik ili cobanin ali pun ljubavi Prestanimo da se divimo demonima bez ikakvi osjecaja

alexosijek
1 godina prije

Te sve njihove manipulacije vode do – u stvarnosti – puno goreg problema: tijekom ove godine – napominjem, ovo je moj osobni stav – očekujem kako 30% građana EU neće biti u mogućnosti platiti račune za električnu energiju – što vodi do čega? Isključenja? Ako energetska mreža isključi 30% kapaciteta, jer kome će poslati/preusmjeriti električnu energiju dovodi do jedne katastrofalne situcije, tj. raspada iste enrgetske mreže, jer elektrane nisu neovisne nego su vezane….daj Bože kako griješim, ali do sada nisam…lp

MKD
1 godina prije

Samo revolucija i to radikalno, svako u svojoj zemlji … ocistiti govna.

Valter
1 godina prije

“Globalni manipulator je odvojio proizvođače električne i druge energije od trgovaca tj. švercera koji ništa u životu nisu napravili, osim trgovine tuđeg rada i znoja.”

Haha, detektiram žestoki “anti-semitizam” u ovoj rečenici. Tko zna, zna.

nepoželjni
1 godina prije

Ma nema veze što plin, nafta, struja poskupe i 100%, bitno je da je plenković natjerao inspektore da je bu vlasnike i vlasnice kafića i marketa što su u “zaokruživanju” eura digli cijene kave i jogurta !

Idi oti svih zemalja ujedinite se 😉

gigi pinna
1 godina prije

Struja je otišla duplo, a nema vaučera za struju na Jadranu – valjda ovi HDZ degenerici misle da siv ljudi tamo žive od turizma.
A li zato se digla kuka i motika na trgovce, kako se ne pričalo o inflaciji PRIJE uvođenja eura.

Grdi
1 godina prije

Treba negog novog Tita da svatko dobije po zasluzi …..

pera lozac
1 godina prije

Malo ljudi zna da se plin kotira i da se cena odlucuje na berzi TTF u Asterdamu (za EU). Funkcionise tako da nabavljaci kupuju direktno od proizvodjaca a onda preko spekulacija i pumpanja cena u TTF-u isti prodaju po visestrukim cenama. Italijanski ENI je u prvih 6 meseci 22-e je zaradio 7 MILIJARDI eura dok je 21-e imao zaradu od JEDNE milijarde u istom periodu. I dan danas ENI kupuje gas od rusa po ceni od pre rata posto imaju dugorocni ugovor a prodaju ga 7-8 puta skuplje zahvaljujuci TTF-u.
Najlepse od svega je sto su ovcama napunili glavu o “slobodnom trzisku” koje odlucuje cenu a ovce bleje.

tihobl
1 godina prije

Konacno pravi tekst o pravom problemu. Jos samo da je obradio ulogu OHR u donosenju reformskih zakona u vezi elektroprivrede i pokazao koji je to perfidni mehanizam.

Max
1 godina prije

Stari naputak Henrija Kisingera glasi tko kontrolira naftu kontrolira države a isto je i sa strujom.

Red Dog
1 godina prije

Amin.
Primer Swedistana.
Svedska ima vodu, pa ima zapravo visak struje. Lokalno kosta, recimo 5 centi po kolowattu. Ali… u EU nije nista tako jednostavno.
Ta struja mora na evropsku berzu prvo. Posto je tamo neko uvek u manjku postaje cena koju je taj spreman platiti, recimo 1 Euro, cena za sve. Svedska kupuje natrag „svoju“ struju od po 5 centi za 1 Euro po kilowattu.
Neko uzima tu razliku.
Bilo je predloga da se namire domace potrebe prvo, a tek onda da se izvozi visak, ali ne, ne, ne, ne daje EU.

Red Dog
1 godina prije

„Putin did it!“
Da ga nema bi ga trebalo izmisliti.

Dokurčilomi
1 godina prije

Ma nije moguće. Ah ta demokracija.

Damir
1 godina prije

Dok nas vode izdajice to uopće ne čudi

TBD
1 godina prije

Za vrijeme Gadafijeve diktature u Libiji električna energija je bila besplatna, ali ljudi vole demokraciju i što ćemo sad?

Dragan bumbar
1 godina prije

Filani cilj ostaje isti bez ozbira na clanak i bez obzira na vristanje. Depopulacija i prijenos koncentracije novca jos vise na vrh. Stvar nemoze biti jednostavnija, lopov u kuci a mi vristimo, vristimo kur**. Bez djelovanja tj.samoodbrane nece biti bolje.

Мунгос
1 godina prije

Одличан чланак, честитам. Можда није нека велика мудрост, али сем овога данас, ја нисам још наишао на сличан чланак. Само сам наилазио и нервирао се на чланке DW, RSE, BBC,…. и на још неке наше новинаре којима екологија вири из дупета. То се тражи: „Cijene električne energije zbog gore navedene manipulacije se povećavaju i do 10 puta. Pratite mainstream medije i domaće političare kako govore o poskupljenju energije. ČIM IH ČUJETE, ZNAJTE DA SU POSJEĆIVALI STRANA VELEPOSLANSTVA GDJE SU DOBILI DIREKTIVE KAKO UNIŠTITI DOMAĆI ENERGETSKI SEKTOR i nametnuti “slobodno” tržište koje će u konačnici biti “dobro” za sve. Perfidno zar ne?“. Овде бих ја напоменуо да у „домаће политичаре“ треба убројити оне највишег ранга – ПРЕДСЕДНИКЕ РЕПУБЛИКА. Они су у Софији 2017. потписали обавезу да „декарбонизују“ своје термоелектране. Ја сам то превео на српски језик, значи и „да затворе – угасе – декарбонизују“ термоелектране на угаљ. На ту обавезу их… Čitaj više »

Oki nava
1 godina prije

Samo me zanima koliko je dubok anus građana. Nevjerojatno , mislim da smo vec sampioni.

FATIH
1 godina prije

VUK HAMOVIC GLAVNI DILER STRUJE ZA BOSNU ,CRNU GORU I SRBIJU.
DOSAO PO NALOGU BRISELA DA RAZVALI STO SU KOMUNISTI NAPRAVILI.U BIH”DEMOKRATSKE” VLASTI NISU NAPRAVILI NI JEDAN Z ACAJNI ENER.OBJEKAT.JOS NAM SIJALICE SVIJETLE IZ STRUJE MRSKOG SOCIJALIZMA………..!!???

Мунгос
1 godina prije

Ево инсерта вести Радио Слободна Европа 27 фебруар/вељача 2019. године: Власти у Републици Српској планирају и градњу термоелектране Гацко 2, али и Угљевик 3, а ускоро и у Федерацији БиХ имају сличне планове. Наиме, Парламент Федерације БиХ планира крајем мјесеца одобрити гаранцију и за кредит од 614 милиона евра за изградњу блока 7 Термоелектране Тузла. Европска Енергетска Заједница, у сарадњи са коалицијом невладиних организација КОЈЕ СЕ БОРЕ ПРОТИВ ЗАГАЂЕЊА, представила је ових дана анализу у којој се наводи како 16 термоелектрана на угаљ у земљама Западног Балкана загађује регион и Европу више него све друге европске електране на угаљ, којих има 250. ЧУДО НЕВИЂЕНО. — 20.05.2017: СТАНАРИ, Већ неколико мјесеци, Хрватска електропривреда, државно предузеће из ове земље, води озбиљне разговоре о могућем преузимању, односно куповини Термоелектране Станари у Републици Српској. Према тврдњама упућених, ова термоелектрана вриједи око 500 милиона долара. Има снагу од 300 мегавата. Почела је с радом прошле године,… Čitaj više »

SIRIUS
1 godina prije

offtopic: u brazilu kaos. bolsanaro = trump, izradio ljude da se dignu bunit pa sad sve pohapsilo. a lula liže doope sorošu i švabu… zeznuli su brazilce na najjače – biče krvi do koljena tamo

tata mata
1 godina prije

trosila banda dok su ljudi bili u izolaciji ,,sakom i kapom ,i sad kad su potrosili milijarde na cjepiva ,plus godinu dana placa za sve koji su ladili yaja kuci a nije ih odapelo dovoljno ,sad je panika .,, i jos zelenko prosi svakodnevno ,,,nije lako ,sad treba na sve moguce nacine vratiti lovu inace ode sve u PM

Мунгос
1 godina prije

Мој рачун за струју (Србија) за месец Новембар 2022. износи 3.132,57 дин
Мој рачун за мобилни, фиксни, ТВ, Интернет, 2 члана, за месец Новембар 2022. износи 912,19+4.303,53=5.215,52 дин. (и супруга).
Дакле, ја сам овог месеца већ платио 1,665 пута више моје интернет зајебанције него што сам платио струју насушну.
Све сам то са задовољством платио, али осећам да овако више неће да може.

Lucija, prva
1 godina prije

Treba vidjeti kako smo došli do ovoga.
Mislim na EU.
Ovo je negacija slobodnog tržišta, a i negacija nekih temeljnih odredbi Unije.

Pa je za pretpostaviti da je to opet neko nametanje EU komisije i birokrata, a koji nesumnjivo sudjeluju u djeljenju kolača.

Počevši od povezivanja cijena struje i plina…!??!??

Sve je počelo u ljeto ’21., kada su se sjetili neki da ne žele dugoročne ugovore za nabavu plina…čitala jednog njemačkog analitičara.

Već sam pisala, ali ponoviti ću: pa što je tko izgradio od velikih infrastrukturnih objekata energetskih u zadnjih 30 godina?
Uključivo USA. I Trump je pričao o tome.
Znali smo da nafta i plin idu u Njemačku iz Rusije
Ali smo bome tek sada otkrili da ide i električna energija iz Slovačke i Ukrajine na Zapad !!

goran
1 godina prije

kad ih počnemo lovit ko stoku i kad ih počnemo batinati svi če oni pobječi za ameriku

nessy
1 godina prije

Sverceri? Pa to je cvijet kapitalistickog drustva. Tome treba stremiti. Ne uloziti nista, a na tudjem radu, obrati maslo. Zar to nije prekrasno? Za onoga tko bere maslo, ne za sljakere.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI