Novi rast cijena zdravstvenog osiguranja

Zdravstveno osiguranje, zdravlje, izvdajanja, opterećenja, dolari
0
0

Milioni Amerikanaca ovoga mjeseca saznaće da će cijena njihovog zdravstvenog osiguranja biti viša sljedeće godine kao što je to bio slučaj i u nekoliko prethodnih godina.

Problem nije samo u tome što cijena osiguranja raste, već što raste brže nego što rastu plate i inflacija, smanjujući tako kupovnu moć Amerikanaca.

Osiguravajuća pokrića su porasla za čak 213% od 1999. godine, dok su plate i inflacija, za isto vrijeme, porasle za 60, odnosno 44%.

Zaposlene osobe mogu očekivati rast cijena doprinosa za zdravstveno osiguranje od 5-6% sljedeće godine, što je duplo više od prognozirane stope inflacije za istu godinu.

Troškovi zdravstvenog osiguranja trenutno čine 17% američke ekonomije. 1980. godine je to bilo upola manje.

Ekonomisti predviđaju da će ovaj trend jednom morati da prestane, ili korisnici osiguranja neće imati više novca za trošenje mimo zdravstvenog osiguranja.

Načini obustavljanja ovakvog rasta cijena osiguranja su mnogobrojni. Između ostalih, stručnjaci navode ograničenje pacijentskog prava na izbor ljekara, direktne ugovore između poslodavaca i velikih kliničkih centara, kako bi se izbjegli posrednici u osiguranju te usporavanje razvoja novih tehnologija i lijekova. Mnogi od njih ipak vjeruju da će rast cijena trajati sve dok građani ne odluče da ne žele trošiti veći dio svoje plate na zdravstveno osiguranje, a to vrijeme još nije došlo, iako je jako blizu.

zdravstveno osiguranje
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI