Prva američka država koja nudi univerzalnu zdravstvenu zaštitu

univerzalno zdravstveno osiguranje
8 komentara

Ilegalni imigranti bi takođe bili obuhvaćeni mjerom koju su predložile kalifornijske demokrate.

Kalifornija bi postala prva američka država koja će ponuditi zdravstveno osiguranje za sve – uključujući i migrante koji su u zemlji ilegalno – prema novom prijedlogu budžeta koji je otkrio guverner Gavin Newsom, demokrata.

„Ovo je veliko: Kalifornija je spremna da, ako ovaj prijedlog bude podržan, bude prva država u zemlji koja će postići univerzalni pristup zdravstvenom osiguranju“, rekao je Newsom na konferenciji za novinare u ponedjeljak, otkrivajući svoj prijedlog ”California Blueprint” za budžet za 2022-23.

To bi značilo „potpuni Medi-Cal (zdravstvenu zaštitu), uključujući dugotrajnu njegu, IHSS (usluge pomoći u kući) i psihičko zdravlje za sve Kalifornijce sa niskim primanjima, bez obzira na imigracioni status“, objasnio je on.

Kalifornija već obezbeđuje zdravstveno osiguranje nekim imigrantima koji su u državi ilegalno. Oni koji imaju 26 godina i manje su obuhvaćeni od 2019. godine, a oni od 55 i više od prošle godine. Newsomov prijedlog bi proširio pokrivenost na sve do januara 2024.

Vjerovatno će biti usvojen u državnom zakonodavnom tijelu, koje ima demokratsku većinu. Prošle sedmice, grupa progresivnih demokrata predložila je ne samo univerzalno zdravstveno osiguranje, već i državni sistem sa jednim obveznikom, koji se finansira velikim povećanjem poreza.

„Dugo sam vjerovao da je to neizbježno u ovoj naciji“, rekao je Newsom na pitanje o sistemu jednog obveznika.

Kalifornija je očekivala smanjenje budžeta zbog uticaja blokade Covid-19, ali je završila sa suficitom u rasponu od 31 do 45,7 milijardi dolara, u zavisnosti od računovodstvenog metoda. Newsomov budžet od 286,4 milijarde dolara nastoji da potroši dodatni novac u toku godine.

Newsomov prijedlog dolazi samo dan nakon što je stupio na snagu zakon kojim se procjenjuje da 800.000 građana bez prijave prebivališta dobija pravo glasa na lokalnim izborima u New Yorku. Novopoloženi gradonačelnik Eric Adams, demokrata, odbio je u nedjelju da uloži veto na prijedlog.

Prema zakonu, svako ko živi u gradu najmanje mjesec dana moći će da glasa za gradonačelnika, predsjednika opštine i članove gradskog vijeća, ali ne na državnim ili saveznim izborima. Međutim, bilo je nejasno kako će New York sprovesti tu odluku.

Američko zdravstvoImigrantikalifornijazdravstveno osiguranje
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
AJeTo
1 godina prije

Pretpostavljam da je prvi korak u zdravstvenoj zaštiti cijepljenje. Nema drugog razloga da država sa suficitom poveća poreze. Kada bi New York uveo isto moglo bi se glasati putem pošte i fine.

WCL
1 godina prije

Evo zašto cijepljeni ne mogu biti darivatelji krvne plazme, a ponegdje niti darivatelji krvi !

Wolfcanislupus Bitchute

Zoki
1 godina prije

Kljucna rijec PONUDITI a ne OBEZBIJEDITI. Oni samo idu ka vrhuncu privatizije zdravstva, a ne osiguranju zdravstva svima. U prijevodu, svi cete placati i uplacivati zdravstveno, jer se uvodi zdravstveni reket. Samo su to lijepo upakovali u recenice da ih jos pohvalis kako su fini.

GoCro
1 godina prije

Socijalist se danas kaže progresivni demokrat. OK, dobro da znam, da nekog ne uvrijedim.
Inače osobno mi se sviđa da osoba koja negdje živi ima i pravo izbora lokalne vlasti, i sam koristim takvu mogućnost tu gdje živim iako nemam državljanstvo.

AlanisM
1 godina prije

A onda ide integriranje u ID2020, zatim slijedi i UBI, ali zato do 2030 nećeš imati ništa i bit ćeš sretan.

Incog
1 godina prije

Još će ovi posthumno izabrat Tita za predsjednika kako su krenuli :)))

Boba Lazarević
1 godina prije

I tako su “Blue States” krenule putem Kroacije. Glasaju mrtvi i oni bez prebivališta, uvodi se javno zdravstvo koje će bankrotirati srednji sloj, porezi su nemilosrdni, profitabilni biznisi im bježe iz države, a lideri su im napuhana arogantna stoka. Ako ništa, bar će se naši “rođe” tamo osjećati kao kod kuće.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI