Meta osuđuje zakon o online vijestima

Facebook, Instagram - Meta
9 komentara

Meta je zaprijetio da će ukloniti vijesti sa Facebooka i Instagrama u Kaliforniji ako država usvoji zakon koji bi primorao velike platforme da plaćaju “naknadu za korištenje novinara”, insistirajući da zakon stavlja interese velikih medijskih korporacija ispred stanovnika Kalifornije.

Kompanija društvenih medija objavila je u srijedu svoj prvi javni odgovor na predloženi kalifornijski zakon o očuvanju novinarstva, pri čemu je glasnogovornik kompanije Andy Stone izjavio da Meta neće imati izbora osim da izvlači vijesti sa svojih internetskih izvora u državi.

„Ako Zakon o očuvanju novinarstva bude usvojen, bićemo primorani da uklonimo vesti sa Facebooka i Instagrama, a ne da uplaćujemo u fond koji prvenstveno koristi velikim medijskim kompanijama izvan države pod krinkom pomaganja kalifornijskim izdavačima“, rekao je .

Zakon o novinarstvu bi nametnuo naknade od velikih platformi koje na svojim stranicama hostuju vijesti iz lokalnih medija, a također “zahtijeva da izdavači posvete 70% prihoda održavanju i otvaranju novinarskih poslova u Kaliforniji”, kaže poslanica Skupštine demokratske države Kalifornije Buffy Wicks, koji je sponzorisao zakon.

Portparol Meta je dodao da zakon “ne prepoznaje da izdavači i emiteri sami postavljaju svoj sadržaj na našu platformu”, takođe napominjući da je “značajna konsolidacija u kalifornijskoj lokalnoj industriji vesti došla pre više od 15 godina, mnogo pre nego što je Facebook bio u širokoj upotrebi”. Dalje je optužio kalifornijske zakonodavce da “daju prioritet najboljim interesima nacionalnih i međunarodnih medijskih kompanija u odnosu na svoje birače”.

Međutim, Wicks je odbacio Metinu prijetnju da će zatvoriti vijesti za svoje korisnike u Kaliforniji, nazvavši to “taktikom zastrašivanja koju su bezuspješno pokušali primijeniti u svakoj zemlji koja je to pokušala.”

“Neverovatno je da bi jedna od najbogatijih kompanija na svijetu radije ućutkala novinare nego da se suoči sa propisima”, rekla je ona.

Kompanija sa sjedištem u Kaliforniji ponudila je slično upozorenje 2022. godine nakon što je u američkom Kongresu predstavljen zakon koji bi također morao primorati platforme da plaćaju za hostovanje sadržaja vijesti. Imao je skoro isti odgovor na slične prijedloge u Australiji i Kanadi posljednjih godina, prijeteći zamračenjem nacionalnih vijesti u tim zemljama. Iako je Facebook privremeno prestao da hostuje sve vijesti u Australiji tokom pravnog spora 2021., kasnije je pristao da se pridržava zakona, za koji vlada kaže da je rezultirao desetinama ugovora o podjeli prihoda s lokalnim medijskim kompanijama.

kalifornijaMetanaknadaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
10 mjeseci prije

Nema džabe.

pinčunela
10 mjeseci prije

sumnjam da velika većina čitatelja razumje temu i termine navođene u tekstu, pa ću pokušati na “narodski” pojasniti problematiku, ako sam u krivu molim da dopunite ili objasnite čitateljima temu članka;
dakle imamo u selu oglasnu ploču na koju seljani (s poštovanjem) vješaju svoje obavjesti i informacije i tako sami kreiraju svoju informativnu stvarnost. Eto sada se nađe seoski načelnik i odredi da svaki onaj koji stavlja na javnu ploču i hoće čitati obavjesti (smrtovnice, vjenjčanja,kupnji i prodaji i t.d) mora plaćati taksu ili naknadu, kome načelniku, za neki fond onih koji će pročitai obavjest (privatnu) i dalje tu prenositi glasovno među seljanima (ogovarati ili blebetati) dakle načelnik bi skupljao naknade za blebetavce i siritelje tračeva. ako trena demantirajte me!

mrimproper
10 mjeseci prije

ne kuzim kaj vam nije jasno. pa tak funkcionira sve oko vas, stoljecima. nacelnik u prolazu pokupi proviziju od minimum 20%, a dobit podijeli podobnim “informacijskim poduzetnicima” koji poslije pisu hvalospijeve… o njemu i doniraju mu za izbornu kampanju.

ups skoro zaboravih nacelnik svim rodjacima i necacima savjetuje da otvore fiktivne firme za “promicanje demokracije… i ljudskih prava…” pa onda svoje unuke… rođake… kao prve u redu isplacuje iz prikupljenih sredstava, a oni mu vrate 50% u kešu, vuk sit a ovce bleje i citaju fake news rođačkih portala.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI