OMV želi graditi gasovod „Sjeveverni tok 2“

Sjeverni tok 2, gasovod
0
0

Uprkos protivljenju Poljske i Ukrajine, austrijska energetska kompanija OMV pokušava da nađe način za realizaciju projekta „sjeverni tok 2“ izgradnjom gasovoda. Nakon što je Varšava blokirala izgradnju gasovoda, austrijska kompanija odlučila je kreditirati finansiranje projekta.

Sjeverni tok 2“ je projekat koji „dijeli“ Evropu, donoseći ponovo „stare strahove i rivalstva“, pišu austrijske dnevne novine Der Standard.

Sporazum o izgradnji toka potpisan je početkom septembra 2014. godine tokom Istočnog Ekonomskog Foruma (EEF) u ruskom gradu Vladivostoku. Poljska i Ukrajina su najveći protivnici projekta. Obje zemlje se boje da će izgradnjom ovog gasovoda ostati bez tranzitnih poreza koje naplaćuju za ruski gas koji dolazi u Evropu preko njihovih teritorija.

U nedavno usvojenoj rezoluciji, Evropski Parlament (EP) nije podržao implementaciju ovog projekta. U rezoluciji se kaže da se „Brisel boji kontraproduktivnih posljedica za energetsku sigurnost, diverzifikaciju energetskih izvora i solidarnost među članicama Evropske Unije“.

Kompanija OMV pronašla je način da projekat implementira, piše Der Standard. Austrijska kompanija će sa, navjerovatnije, Shellom, Witnershallom, Uniperom i Engiem finansirati „sjeverni tok 2“ putem kredita. Rainer Seele, direktor OMV-a, kazao je da projekat ima ogromnu stratešku važnost za OMV, ali nije precizirao na koji će način kompanija osigurati svoje učešće u njemu.

Tokom nedavne konferencije u Beču, predstavnici Poljske i Ukrajine su izrazili zabrinutost da bi izgradnja novog gasovoda mogla značajno povećati „politički uticaj Moskve“ u Evropi.

EnergijagasovodomvPlinSjeverni tok
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI