fbpx

Pad kineskog izvoza rijetkih minerala zbog trgovinskog rata sa SAD

Kina-minerali

Zvaničnici Pentagona i američkog Ministarstva trgovine su naveli da žele sklapati ugovori sa drugim proizvođačima rijetkih minerala širom svijeta i na taj način smanje američku zavisnost od uvoza ovih inerala iz Kine.

Kinseki izvoz sedamnaest rijetkih minerala pao je za 16% sa 4 329 metričkih tona na 3 640 metričkih tona, izmešu apreila i maja, otkrili su novi carinski podaci kako otkriva South China Morning Post.

Poslednje smanjenje u maju znači da se ukupan izvoz rijetkih minerala na svjetskom tržištu smanjio za ukupno 7,2% u prvih pet mjeseci 2019. godine u odnosu na isti period 2018. godine. dosegnuvši 19 265 metričkih tona.

SAD i druge zemlje širom svijeta su u velikoj mjeri zavisne od kineskih rijetkih minerala koji čine 70% ukupne svjetske količine rijetkih minerala.
Prema podacima US Geological Survey SAD zavise od uvoza skoro 80% potrebnih rijetkih minerala.

Prema navedenim podacima amerilke Međunarodne komisije za trgovinu, kineske zalihe činile su 59% ukupnbog uvoza vrijednog 92 miliona dolara u 2018. godine.

Rijetki minerali se nalaze u izobilju u Zemljinoj kori, međutim, teški su za rudarenje a njihovo rudarenje je teško i skupo i štetno za okolinu.

Metali su od vitalnog značaja sa vojnu ali i civilnu visokotehnološku robu. Ovi metali se koriste praktično u proizvodnji svih raketnih, radarskih i laserskih sistema u vojnoj industriji pa do monitora, telefona, rasvjete i automobila u civilnoj industriji.

Prošle sedmice, Pentagon je naveo da je učestvovao u razgovorima sa nekoliko svjetskih kompanija koje se bave ovom vrstom rudarenja uključujući Malawi’s Mkango Resources Ltd i Burundi’s Rainbow Rare Earth Ltd, u pokušaju da smanji oslananje na kineske dobavljače.
Tokom prošle sedmice Ministarstvo trgovine je naznačilo niz mjera usmjerenih na smanjenje američke “strateške ranjivosti” uzrokovane njenom ovisnošću o kineskom uvozu.

Pad izvoza dolazi usred eskalacije trgovinskog rata između Kine i SAD oključujući moguće uvođenje 25% carina za kineski izvoz vrijedan 300 milijardi dolara.

Peking je 1. juna uveo carine za američke proizvode vrijedne 60 milijardi dolara.

Prošlog mjeseca, kineski mediji su izvjestili da Peking može svjesno ograničiti izvoz rijetkih minerala na američko tržište u sklopu odmazde za najnoviji set američkih mjera.

Kineska vlada klasifikovala je rijetke minerale kao strateški resurs i njihovo rudarenje i plasiranje na svjetsko tržište planira za čitav vijek unaprijed.

Prema Bank of America Kina kontroliše ukupno 40% svjetskih resursa s procijenjenim rezervama od 44 miliona metričkih tona. Kina je samo u 2018. godini proizvela 120 000 metričkih tona rijetkih minerala. Procjena je da Brazil, Rusija, Indija i Australija pored Kine zauzimaju prvih 5 mjesta sa rezervama od 3,4 do 22 niliona metriččkih tona.

Predsjednik ThREE Consalting-a, James Kennedy je nedavno upozorio da bi Kina “mogla ugasiti gotovo svaku liniju za montažu automobila, kompjutera, pametnih telefona i aviona izvan Kine ako bi se odlučila za totalan enbargo na svoje rijetke minerale.”

Sputniknews

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
33 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
SRT
Gost
SRT
1 godina prije

I? Što se čeka?

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Sasvim ocekivano radi trampove zabrane , americki proizvodjaci su izgubili trziste kine , po svoj prilici na duze staze , pa cemu lagerovati repromaterijal..

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Alen

Dobro kazes, a i stace im rijetki metali. Ameri imaju dosta gustih metala i ne treba im to kinesko cudo.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  tihobl

Jbg tako to ide.. Isprepleteno je sve..
Kinezi su upozoravali na taj detalj , svjesni su da kad se stvar zakotrlja biti će nemoguće vratiti se u kolosjek..
Nadam se da su svjesni da su amerikanci ispali iz kolosjeka i da to ciljano rade..

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Alen

Alene zar sumnjas u americku tehnolosku nadmoc?
Vidjeces kad rijeke metale zamjene teskim (recimo uranijumom) pa kad bateriju u mobilnom ne budes morao puniti po 10 godina. Doduse mobilni ce biti tezak 5 kg, ali nema veze. Imaces visak struje da ces moci pogoniti frizider i ves masinu.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Teško je budalu privesti pameti. Staloženo, korak po korak, Kina to znalački odrađuje

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

i to isto. bravo težak, vidiš kako znaš.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Ivo

Za bravara, čuo sam. Do kad ga mjenjaš?

Težak
Gost
Težak
1 godina prije
Reply to  Ivo

do prve revolucije

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Težak

O.K. sjetiti ćemo te se.

Max
Gost
Max
1 godina prije

Prije nekog sam vremena napisao da je Kina gospodarska velesila koje se ne može baciti na koljena sankcijama . To se pokazuje točnin

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Max

Moze , kina u stvari puno vise moze da izgubi od same amerike koja ima citav arsenal kojima udara uglavnom ispod pojasa…
Ovo je tek početak , vidjećes kad se stvari zakotrljaju..
Imaju na raspolaganju vojni , financijski , politicki arsenal kojim će udariti kinu..
Kina se je spasila strateskim savezom s rusijom ali sigurno će i borba i gubici kine biti zestoki..

Mnogi strahuju da se velesile ne zanesu u ovoj igrariji a upravo to će se i desiti..
To je neminovno..

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
1 godina prije
Reply to  Max

Jedino i mogu ekonomskim sankcijama, vojno na državu sa 1,35 milijardi stanovnika i nuklearnim naoružanjem na drugom kraju svijeta sigurno ne.
Jedino što nemaju nijednog ekonomskog stručnjaka u političkoj vrhušci SAD-a da im prišapne da su ekonomske sankcije Kini kontraproduktivne.
Sada će naučiti u praksi – što Kineze više stišću sankcijama, obit će im se o glavu višestruko i bespovratno u roku svega nekoliko godina.
Ovo sa sankcijama Kini će imati puno veće posljedice za SAD nego sankcije Rusiji.
Čudi me jedino da se do sada nije počeo voditi postupak protiv Trumpa sa optužbama da je kineski špijun. Valjda Stormy Daniels američkom uhu bolje zvuči.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Tupko Glupko

Vidi , kina puno vise gubi jer kina puno vise ima… I ako će americki gubici biti veći opet kina vise gubi jer vise ima za izgubiti.
10% od kineskih 1000 je vise nego 50% od americkih 100.
Vojna opcija je zveckanje orzjem po aziji , ne na kinu direkt ali dovoljno je oko kine sto bi usporilo ekonomske namjere kine u aziji.

Politcki isto kao i vojno , recimo uticaj na indiju i njenu suradnju s kinom..

Pera
Gost
Pera
1 godina prije
Reply to  Alen

Nesto ti ne ide logika ? Zato ide pesimizam, nema veze.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Pera

Nije pesimizam , vise bih rekao realizam iz razloga duboke povezanosti kineske ekonomije sa zapadnom ..
Nije to bas lako kako mnogi misle da će kinezi to pregaziti kao plitak potok u par godina…
Uostalom da je tako ne bi se usa usudila da radi ovo sto radi ..

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Alen

Alene uhvatio te je pesimizam. Da li si pratio Boltona? Vadi poslednji adut iz rukava – sajber napade. Ako Kina ne otovori svoj internet dozivjece sajber napade kakve nisu mogli zamisliti.

Problem sa tim planom je sto ne predvidja da bi moglo doci do uzvratnog udara, a nekako imam utisak da bi steta bila daleko veca na strani amera koji ni u wc ne idu bez laptopa.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
1 godina prije
Reply to  Alen

Alene, SAD je tijekom 2018. godine uveo iz Kine dobara u vrijednosti 540 milijardi dolara, izveo u Kinu 120 milijardi dolara.
Kina je najveći opskrbljivač dobara SAD-u, dok je SAD tek treći opskrbljivač Kini. Jeftini kineski proizvodi održavaju standard američkim građanima.
Skupe američke proizvode Kinezi mogu supstituirati iz drugih zemalja. Naime, od navedenih 120 milijardi dolara američkog izvoza u Kinu, najveće stavke su avioni sa 16 milijardi, soja sa 12 milijardi (u SAD-u sva soja je GMO), 10 milijardi otpada na automobile.
Svega 18% kineskog ukupnog izvoza otpada na SAD.
Od navedenih 540 milijardi kineskog izvoza u SAD, najveće stavke su kompjuteri sa 77 milijardi, mobiteli sa 70 milijardi, te odjeća i obuća sa 54 milijarde.
Jednostranim međusobnim sankcijama SAD smanjuje standard svojih građana, a sa druge strane dobija još ekonomski neovisniju Kinu o američkom tržištu.
Odavno je prošlo vrijeme da Kinezi rade za mjesečnu plaću od 100 dolara, tj. da jedva preživljavaju.
Prosječna godišnja plaća u Kini je bila 74.318 juana u 2017. godini, što iznosi 900 dolara mjesečno. A znaš i sam koliko je tamo sve jeftino u odnosu na zapadne zemlje.
Drugim riječima, puno lakše će prebroditi gubitak američkog tržišta ako rat ekonomskim sankcijama potraje, koji će u konačnici dovesti do kratkoročnog pada standarda Kineza. Zato će početi još više izvoziti u druge države da nadoknade izgubljeno američko tržište (najviše u države koje su isto pod američkim sankcijama), tako da je u svakom slučaju SAD gubitnik. Na to treba dodati činjenicu da SAD jednostavno ne može prisiliti druge države da ekonomski sankcioniraju Kinu (stara kurveština Europa bi mogla biti izuzetak).
Glavno pitanje za tebe nakon ovih podataka jest koga će pogoditi više međusobne sankcije?

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Tupko Glupko

Drug moj ,drug moj , znas mene i na cijoj sam ja strani , i takodjer cijenim tvoj optimizam ali moras poznavati dublje ekonomiju da bi bi realistcan u komentirasanju kinesko – americkog trgovackog rata ( koji za razliku od carina sad dobija svoje pravo znacenje )..
Podaci o uvozu izvozu , ovako suhoparni kako si ih naveo stvarno navode na optimizam , medjutim realnost je malo drugacija..
Hajde da se samo dotaknem ovih glavnih izvoznih kategorija da bude malo jasnije…

Npr “Od navedenih 540 milijardi kineskog izvoza u SAD, najveće stavke su kompjuteri sa 77 milijardi, mobiteli sa 70 milijardi, te odjeća i obuća sa 54 milijarde.”
Dakle cca 200 milijardi..

Ovi komjuteri koje kina pravi sadrzi americku i vazalsko americku tehnologiju…
Uz americku zabranu prodaje tehnologije cijeloj kini ( a ne samo huawei ) kina ne samo da neće prodavati racunare americi već neće prodavati nikom , neće čak moći niti proizvoditi racunare , mobitele i ostale visokotehnoloske naprave jer nemaju svoju tehnologiju koja ih pokreće , niti procesore niti maticne ,memorije ,diskove , bas nista..
Dakle kina ostaje ne samo bez izvoza u ameriku već bez izvoza u cijeli svijet , pa vidi koliki iznos u ukupnoj strukturi kine ima tehnologija pa uracunaj i te gubitke
.
Ukoliko usa preseli proizvodnju van kine , dell ,hp,apple, zatim no name proizvodjaci ne mogu doći do komponenti za proizvodnju iredjaja kineski gubitci biti će masivni , da ne pricam o otkazima radnicima
..
Odjeća i obuća – Nike i ostali brendovi zapadni ako ukinu licencu neće kina samo prestati izvoziti americi već neće moći niti svijetu pa uracunaj koliko nike patika kine izvozi ne americi već svijetu pa vidi gubitke.. Koliko radnika radi u licenciranoj i brendiranoj industriji odjeće ,obuće u kini i koji mogu oststi bez posla jer usa to za cas prebaci van kine…
Recimo obeća indiji da će sve to da prebaci kod njih pa će oni da dozive ekonomsku eksploziju..
Jednim udarcem dvije muhe…
Em su nanijeli stetu kini em su odvojili indiju od azije..

Ovim sam samo zagrebao povrsinu kinesko americkog rata , te se nisam dotakao financijskih stvari , kapitala , dotoka kapitala , blokade kapitala…
Gdje je jos uticaj amerike na vazale..

Drug moj , optimizam je jedno a realnost drugo….

9953
Gost
9953
1 godina prije
Reply to  Tupko Glupko

U odnosu na političare Stormy i njezine kolegice su svetice

Frodo
Gost
Frodo
1 godina prije

Metali a ne minerali.

otpisani
Gost
otpisani
1 godina prije
Reply to  Frodo

Metali se dobivaju preradom minerala (rude) koji sadrže veću ili manju količinu ciljanog metala.
Minerali mogu biti i tzv. samorodni elementi veće ili manje mineralne (elementarne) čistoće npr.- zlato, srebro živa, pa čak i platina, željezo, bakar itd.
Dakle, ako izvoze neprerađenu sirovinu (rudu) za dobivanje (rijetkih) metala onda je to – MINERALI
Ako izvoze gotov proizvod prerade tih minerala, onda je to – METALI

Prc Milojko
Gost
Prc Milojko
1 godina prije

Pa šta ona ako je…

eks
Gost
eks
1 godina prije

Zapadom vladaju fašisti, korporativna mafija i psihopate, a njihova demokratija je prevara i laž. I šta sad ?

mars
Gost
mars
1 godina prije
Reply to  eks

@ eks – ignoriši potkapacitirane komentare ovakvog tipa i njihove autore, što bi naš narod rekao – ne leti k’o muha na govno 🙂

Kažun
Gost
Kažun
1 godina prije

AmeriKKKa je izuzetna zemlja 😎.

Njonjobobo
Gost
Njonjobobo
1 godina prije
Reply to  Kažun

Trade war,prije je bio carency war.
Onda ide world war?..????

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Njonjobobo

Kad stane trgovina , počinje rat..

Servacij
Gost
Servacij
1 godina prije

Totalitarni režim je USrA.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

” Nije važno koje boje je mačka. Važno je da lovi miševe”
Vrijedi i za crne mačke u tunelima…?

otpisani
Gost
otpisani
1 godina prije
Reply to  Lucija

Siva mačka u tunelu – crna?

Težak
Gost
Težak
1 godina prije
Reply to  Lucija

i za afrikance u tunelu

jozo
Gost
jozo
1 godina prije

da
i

POVEZANE VIJESTI

Izbornik