fbpx

Panika u Latviji – Rusija prestaje hraniti baltičke ekonomije

Prazni vagoni

Ruske željeznice su počele s ubrzanim preusmjeravanjem tranzita tereta, koji više ne teče preko zemalja Baltika i kroz njihove luke, čime Rusija praktično guši baltičke ekonomije.

Latvija tvrdi kako je to “osveta Moskve” zbog njenog odbijanja da podrži plinovod “Sjeverni tok 2“. To je verzija vlasti Latvije, koje javnosti nekako moraju objasniti oštar pad ruskog teretnog prometa kroz njihove luke. No, pravi razlog svega što se događa, ako pogledate situaciju u cjelini, sasvim je drugačiji.

Čak i da Latvija hipotetski odobri “Sjeverni tok 2”, ništa se ne bi promijenilo.

Ruske Državne Željeznice su većinu tereta i željezničke teretne operatere uputile da se ne koriste latvijskim lukama, prenosi Reuters, pozivajući se na devet ljudi koji su upoznati sa situacijom. Zbog toga ruski prijevoznici za naftne derivate, gnojiva, ugljen i metale više ne koriste latvijske luke.

Ruske željeznice su počele odbijati korištenje latvijskih luka u ožujku i travnju, ali najveći broj odbijenih tereta je zabilježen u svibnju. Prihvaćeno je za prijevoz samo 10% od traženog volumena.

Direktor marketinga tvrtke “Freeport Riga” Edgars Suna, rekao je kako je protok tereta iz Rusije sredinom travnja pao za oko 50%.

Latvija vodi statistiku i u ožujku 2017. godine je u like u Rigi poslao 1,2 milijuna tona tereta, u travnju 750 tisuća tona, a u za razdoblje od 1. do 15. svibnja  samo 45 700 tona. Osim toga, za brojne vrste tereta je u prvoj polovici svibnja promet kroz baltičke luke potpuno zaustavljen.

Izvor za Reuters tvrdi kako smanjenje prometa kazna za plinske cijevi i navodno je to ruska reakcija na odluku vlade Latvije koja nije podržala projekt “Sjeverni tok 2”.

U travnju je ministar vanjskih poslova Latvije, Edgars Rinkēvičs, samo rekao da je podrška “Sjevernom toku 2” prijetnja sigurnosti države i ne odgovara ekonomskim interesima zemlje.

“To je vrlo ozbiljna stvar, a to govori već duže vrijeme. Nitko ne zna koliko će ova situacija će trajati i što nam je činiti”, za Reuters je izjavio jedan trgovac pogođen gubicima.

Neki ističu da Rusija želi preusmjeriti protok tereta iz luka u Latviji u one ruske, a jedan od sugovornika povezuje situaciju s otvaranjem riječne plovidbe i poboljšanim uvjetima opterećenja u ruskom Arktiku.

Željeznice odbacuju takve optužbe i tvrde kako nema ograničenja prijevoza bilo kakvog tereta. No, statistika potvrđuje da u ovom slučaju latvijske luke gube ruski teret, dok ruske luke povećavaju tranzit.

No, samo prije nekoliko godina je sve bilo drugačije. Nakon raspada Sovjetskog Saveza su gotovo svi napustili lučke infrastrukture u baltičkim državama, dok je Rusija jedina ostala izvor prometa. Dugi niz godina je Rusija nastavila hraniti baltičke ekonomije i sada se ova situacija konačno počinje mijenjati.

Naime, rusko vodstvo je sebi postavilo veliki politički cilj i od 2020. sva ruska roba, bez izuzetka, ne smije prolaziti kroz baltičke luke.

Bivši šef ruske predsjedničke administracije, posebni predstavnik Vladimira Putina za okoliš i promet, Sergej Ivanov, govoreći na sastanku s najvećim ruskim prijevoznicima prošle godine je iznio zapovijed na razini države: Sva domaća roba koja se pretovara u baltičkim lukama od 2020. godine će biti usmjerena isključivo na ruske luke i o tom pitanju nema diskusije.

Ruske željeznice već imaju rezervni kapacitet, a luka Ust-Luga je u stanju da odradi pretovar bjeloruskog benzina, dizela i loživog ulja i drugog tereta.

Dakle, nijedan ruski teret za manje od tri godine ne bi trebao proći kroz Litvu, Letoniju i Estoniju.

Sada umjesto kroz luku u Rigi tranzit može teći kroz ruske luke Murmansk, Arhangelsk i Novorosijsk. Međutim, glavni dobitnici ove odluke Moskve su  luke u Lenjingradskoj regiji i posebno Ust-Luga, koja u komercijalnom smislu najviše odgovara ruskom tranzitu.

To potvrđuju i statistike. U samo četiri mjeseca 2017. se teretni promet luke Ust-Luga u odnosu na isto razdoblje 2016. godine povećao za 10%. Tako se tranzit ugljena i koksa povećao za 40%, te iznosi 8,7 milijuna tona. Pretovar sirove nafte u luci Ust-Luga je u četiri mjeseca ove godine porastao za 11%, na 11 milijuna tona.

Povećanje volumena tereta za Europu se šalje željeznicom preko Bjelorusije.

Naravno, Latvija izgovor još uvijek traži u situaciji oko plinovoda “Sjeverni tok 2”. No, estonski stručnjak Raivo Vare kaže “kako, čak i kada bi latvijska vlada naglo promijenila svoj stav o plinovodu, to neće vratiti ruski teret”.

“Oni svoje robe šalju na terminale u svojim lukama. To masovni ruski teret ne bi trebao teći preko luka u baltičkim zemljama su u Moskvi govorili još početkom ’90-ih. Međutim, sada Rusija ima svoje lučke kapacitete i nove terminale koji su izgrađen u ranim 2000-im. Sada su baltičke luke su postali rezervno mjesto za pretovar ruskih roba”, objašnjava Vare za estonsku javnu RTV.

I dok baltičke luke bilježe oštar pad tranzita ruskih roba, istovremeno se bilježi sve veći promet od ruskih baltičkih luka Ust-Luga, Primorsk, Vjisotsk, St. Petersburg, Viborg i Kalinjingrad.

Na primjer, Ruske Državne Željeznice su uložile 100 milijardi rubalja u razvoju infrastrukture na prilazima luci Ust-Luga, iako su mnogi u to vrijeme kritizirali projekt. Međutim, investicija se isplatila. U posljednjih nekoliko godina sve više ruskih prijevoznika koristi ovu luku, a tu su i veliki igrači kao Novatek, Nevska naftovodna kompanija, Sibur i drugi.

“Dakle, možemo reći da svrha odustajanja od latvijskih i baltičkih luka općenito nije kazniti Latviju, nego jednostavno teret preusmjeriti u ruske luke. Svi ostali načini tranzita bi bili skuplji i uskoro se uopće neće koristiti. Prosječni godišnji rast prometa u ruskim lukama u razdoblju 2012. do 2016. je kontinuirano bio 6%. Dakle, agresivna suradnja s europskim partnerima u situaciji snažnog rasta je sasvim normalna, rekao je generalni direktor ruske agencije IK Forum, Roman Paršin.

Latvija se, naravno, takav scenarij nimalo ne sviđa. Tranzitni tokovi generiraju 10% BDP-a zemlje i ovaj sektor zapošljava oko 100 tisuća ljudi. Prebacivanje tranzita 50% ruskog tereta iz Latvije u ruske luke zemlju može koštati 20 do 30 tisuća radnih mjesta i gubitak 200 do 250 milijuna eura godišnje.

Osim toga, zašto bi Moskva plaćala baltičkim zemljama ogroman novac, kojim se kasnije financiraju aktivnosti protiv Rusije. Naime, novac kojeg Rusi plaćaju baltičkim državama i oligarsima za prijevoz njihove robe željeznicom ili za usluge financijskih transakcija u bankama Litve se financira tamošnja radikalna desnica, koja čak traži deportaciju Rusa koji nisu državljani u Litve, i to “natrag u domovinu u zatvorenim vagonima”, piše portal Rubaltic.

Iako u Rusiji neki tvrde da sve ovo nema veze s geopolitkom, prošle godine je čelnik državne korporacije izvijestio predsjednika Rusije o tome kako je proces logističke preorijentacije iz baltičkih luka prema ruskima u tijeku. Naravno, nije teško pogoditi da je ovaj posao mogao odraditi samo netko poput najbližeg Putinovog saveznika i njegovog posebnog izaslanika za transport, Sergeja Ivanova. Upravo on je na sastanku s glavnim transportnim kompanijama zemlje jasno svima dao do znanja da do 2020. godine ruski teretni tranzit mora u potpunosti napustiti baltičke države. Jesu li Rusi zbog ovoga “zli” i prema nedužnoj Latviji se ponašaju “osvetnički” samo zato što nije podržala “Sjeverni tok 2”, prosudite sami.

0 0 vote
Ocijenite članak
Sviđa li vam se Logično? Ako niste već lajkali, učinite sada: ❤
Pretplati se
Obavijest
guest
59 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Kovut
Gost
Kovut
3 godine prije

Sorry gosp. Babichu nije tema…

Reuter je napisao reportazu da Izrael planira poslati covjeka na mjesec.
Koji Zhidov se ne bi radovao ovome?

Israel reaches for the skies and the moon

For us it’s all about Israel reaching the moon, planting out flag there and exciting the next generation

A eto ja volim Rusiju milion puta vise nego Izrael.

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  Kovut

KOVUT, ne znam šta si pročitao, ali teško da će izrael moći lansirati čovjeka u Svemir. Iako je Izrael jedina manja država koja je sposobna vlastitim raketama sa vlastite teritorije lansirati satelite u orbitu, ali ima tu veliki zajeb. Naime, zbog rotacije Zemlje, svi rakete lanisiraju prema istoku i tako ubrzvaju samo lansiranje. Koriste rotaciju planete. No, istočno od Izraela su arapske države, tako da su izraelski znanstvenici i inženjeri došli do spoznaje da lansiraju na zapad. Nad Mediteransko more, suprotno od rotacije Zemlje. Pa se na nekoj visini nakon odvajanja, ne znam kojeg stupnja rakete, preokreće putanja na istok, ali tada su već vrlo, vrlo visoko. Izrael je svoj prvi satelit lansirao već 1988, kao osma po redu zemlja svijeta. Dakle zaključak je, a to svi znamo, da je Izrael znanstvena sila, posebno ako uzmemo u obzir broj stanovnika. Iako je kao i sve svemirski spsobne države, imao i neuspjeha. Naime, neki sateliti nisu dospjeli u orbitu. Pali su, kao jedan važan satelit u Indisjki ocean, pred nekih 12 ili 14 godina. Pamtim to.
Manje je poznato da baš zbog kompliciranog načina lansiranja, Izrael svoje prvenstveno špijunske satelite, lansira i iz drugih zemalja. Prije nekoliko godina su im lansirali Indijci, logično, jer Indija kao jedna od svemirskih sila, mislim deset puta jeftinije naplaćuje lansiranje od američke NASE ili evropske ESE. I Rusija je Izraelu lansirala pred nekoliko godina špijunski satelit.
A vi mrzite Židove, i živite u svijetu neznanja, a ruska svemirska agencija ROSKOSMOS je za LOVU, lansirala Izraelcima ništa manje nego špijunski satelit.
Šta bi rekli naša slavenska braća Srbi : Para (lova) buši gde burgija neće! To svi znamo.

Carlo
Gost
Carlo
3 godine prije

Ust-Luga je prvi novi grad koji je sagradjen u Rusiji nakon pada SSSR.
Racuna se da ce do god. 2025 imati 35 000 stanovnika a nalazi se nekih 100 km juznije od Petersburga.

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  Carlo

CARLO, za sada je Ust-Luga, na ušću rijeke Luge u Finski zaljev Baltičkog mora, samo naselje gradskog tipa. Čitam, 2010 godine samo 2.365 ljudi živi u tome kako Rusi kažu: pasjolok garadskovo tipa. Naselje gradskog tipa.
Nije južno već zapadno od Skt.Peterburga, više zapad-jugozapad. Zračna linija do centra Peterburga je oko 115 km. Ali do estonske granica ima samo nekih 24 ili 25 km zračne linije.
Za razliku od luka u Latviji ili Litvi, luka Ust-Luga zimi zna imati leda (za jačih zima), iako ne svake zime jednako. Ima i zima s vrlo malo leda, ili skoro bez leda. U članku spomenuti Arhangelsk, dio zime je potpuno blokiran ledom (Bijelo more),a sjeverniji polarni Murmansk i postoji kao grad i velika luka isključivo zahvaljujući toploj Golfskoj struji. Luka je to, koja se nikada ne zaleđuje, tako su nas učili u školi. Ali ni to nije istina, za ekstremnih zima, i luka Murmansk ima leda. Ali to se događa valjda jednom u 20-30 godina i kratko traje.
Murmansk je najveći grad iza polarnog kruga. Na internet stranicama grada, posebno je zanimljivo kada se približava kraj polarne noći. Pratim kada se sjetim, svake godien na internet stranicama koliko još sati, minuta i sekunda do prvog izlaska Sunca. Na geografskoj širini Murmanska prvi put sunce izlazi negdje oko 20, siječnja ili malo ranije. ne pamtim točno. Znači nema ga skoro 60 dana….
Ako je dan vedar, svi izađu vani dočekati prve sunčane zrake…..tako rade svi iza polarnog kruga.
Usuprot neznanju da je stalno za polarne noći tama, nije tako. Na tim geografskim širinama, uvijek je sredinom dana oko podne svjetlo, ali nema sunca. Jer ostaje ispod horizonta.
Sada je obrnuto. Traje polarni dan, skoro 60 dana. Stalno je dan, u ponoć ako je vedro, sunce je na sjeveru, u podne na jugu.

gostgost
Gost
gostgost
3 godine prije

svi patuljci koji po naredjenju vode neprijateljsku politiku prema jednoj velesili za racun svjetskih vladara novca nece dobro proci moje je misljenje da su rusi premekani i da bi trebali da naprave puno vece probleme svojim tzv zapadnim partnerima

Nightwatch
Gost
Nightwatch
3 godine prije
Reply to  gostgost

To mozes ocekivat od amerike recimo – ako nisi s nama onda si najebo. Zapadne osvetnicke vrijednosti. Ti narodi ne znaju drugacije. Rusi dobro znaju da kad bi isli u osvetnicke pohode okolo da nebi ostalo nista od tih kvazi drzava, tako da je dovoljno ovako malo pecnut tu i tamo

Hari
Gost
Hari
3 godine prije
Reply to  gostgost

Rekao bih da su Rusi previse pasivni, ne trude se poboiljsati odnose s najblizim susjedima (ponajvise u smislu percepcije tog odnosa od strane susjednih naroda) i onda se cude kako te drzave naginju slatkorjecivom zapadu. S druge strane, kad se ipak aktiviraju onda je to cesto u svrhu manjih ili vecih osveta zlocestim susjedima. Bilo bi im bolje ponesto i popustiti (veliki su i to si mogu priustiti) jer po svemu sudeci trebat ce im saveznici posto se zapadni obruc sve vise steze.

Igor
Gost
Igor
3 godine prije
Reply to  Hari

Nisu Rusi u pitanju. Amerikanci nece dozvoliti nikad bilo kakvo zblizavanje rusije i baltika. Pogledaj izjave baltickih precednika u odnosu Rusije. Nato bagra trazi rat. Suludo bi bilo da rusi jos vitkaju kicmu, nisu oni kao nase vazalske zemlje…

Blues
Gost
Blues
3 godine prije
Reply to  Hari

Hari, Pa Baltičke zemlje i jesu dio tog obruča. Rusima je bolje praviti saveze s jakim zemljama poput Njemačke, Francuske i sličnih, a boranija neka se bavi sama sobom.

Guest
Gost
Guest
3 godine prije
Reply to  Hari

Rusi pasivni? Ne trude se poboljsati odnose? Jesi li ti lud? Pa sta da rade, bombardiraju susjede i daju izjavu kako to rade za njihovo dobro?!

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije

Nek’ pretovaraju američke tenkove i što je rekao Trump Saudima, ostalu ”divnu vojnu opremu”.

Prvi
Gost
Prvi
3 godine prije
Reply to  Osoba C

Plaća li se iz budgeta NATO ili latvijskog proračuna?

laki
Gost
laki
3 godine prije

Godine 2004 je luka imala prometa 0.8 miliona tona
a godine 2016 je imala promet od 94 miliona tona.
To je porast od 1000% u roku nekih 10 godina.
Godine 2020 ce se promet popeti na 180 miliona tona.
Zar ovo nije impresivno?
Rusije ne spava.
Podatci su iz ruske Wikipedia.

Bobi
Gost
Bobi
3 godine prije
Reply to  laki

Nista ne moze biti vise od 100%, tako da nije 1000% nego 100 puta u ovom slucaju

Blues
Gost
Blues
3 godine prije
Reply to  Bobi

Bobi, može, ako je rčunica unutar neke jedinice, onda je ta jedinica 100%, ako se ta jedinica višekratno uvećava onda je to što je laki naveo.

ventilator
Gost
ventilator
3 godine prije

Baltičke zemlje okrenule leđa Rusiji I stampedom otrčale u NATO, a sad kukaju da ih Rusi ignoriraju i ne žele pomagati njihovu ekonomiju. Ma dajte molim vas. Oni kao da nikad nisu čuli onu TANTE ZA TANTE.

piretis
Gost
piretis
3 godine prije

Netko bi trebao, jer oni sigurno ne prate “LOGIČNO”, ovaj tekst poslati našem premijeru i vrloj predsjednici, da vide što se desi kad se s rogatim bodeš. A ima razloga za zabrinutost, jer iako slabo izvozimo, u Rusiju izvozimo. Tek da poslije ne bude- oni nas nevole- oni nas mrze.

Željko
Gost
Željko
3 godine prije
Reply to  piretis

Litva , Latvija , Estonija , Poljska , Hrvatska , nastavite niz ” pametnih ” država , oprostite zaboravio sam i Ukrajinu !

gostgost
Gost
gostgost
3 godine prije
Reply to  Željko

crna gora i srbija

Blues
Gost
Blues
3 godine prije
Reply to  gostgost

gostgost, po mnogim stvarima Srbija spada u grupu “pametnih”, u nekim stvarima i prednjači, no po ovom pitanju uspješno lavira, za sada.

gostgost
Gost
gostgost
3 godine prije
Reply to  Blues

ako ces realno gledati srbija je okupirana zemlja okruzena neprijateljima a t argetirana je za unistenje vucicevo i levitiranje je samo kupovanje vremena jer zapadni partneri nece stati dok u srbiji postoji kamen na kamenu i gazice vas do kraja samo vas rusija moze spasiti ali za to treba povuci realne korake

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

O ovome je.pisano jos na amsi .. Obecano – ucinjeno..

fenix
Gost
fenix
3 godine prije

Ja da radim protiv tebe a ti da to placas. Kako da ne po meni Rusi su bili do sada premekani hvala Bogu pa se to ubrzano mijenja kako se kaze sve se placa neka osjete cijenu svoje gluposti. Ja nikako nerazumijem sta se nalazi u glavama malih drzavica tipa Latvija,Estonija,Crna Gora zbog cega rade same protiv sebe.

Marshal
Gost
Marshal
3 godine prije
Reply to  fenix

Tako rekao tajo.

jale
Gost
jale
3 godine prije

Zašto na portalu Logično.com nema više tema iz regiona? Shvatam ja da je bitno ovo o čem pišete, ali mene bi radovalo da tu i tamo pročitam neki specijalistički osvrt i na neke događaje u regionu koj imaju daleko više utjecaja na živote svih nas od tema koje obrađujete.

gostgost
Gost
gostgost
3 godine prije
Reply to  jale

slazem se treba puno vise tema iz nasih podrucja pa predlazem portalu da bar 50 posto prostora odvoji za to mislim da se puno previse bavite ratom u siriji a premalo situacijom na balkanu odnosno kod nas gdje se takodjer desava rat koji nas vodi u nestanak s ovih prostora i potpuno ropstvo

Andrej
Gost
Andrej
3 godine prije
Reply to  jale

@jale
Neki od mogućih uzroka zašto se Logično drži podalje od regije:
1. Jedina relevantna tema koja neposredno utječe na naše živote je gospodarstvo, a isto je krahiralo. Aha, tome dodajmo školstvo. Također krahiralo.
2. Potrebno je imati novinare-analitičare specijalizirane za ekonomska pitanja.
3. Regionalna događanja ionako dolaze kao seizmička podrhtavanja iz udaljenih epicentara, jer našu političku “kremu” čine sljedbenici, a ne kreatori trendova.
4. Čitaoce općenito ne oduševljavaju kompleksnije stvari. Stoga se novinari naginju klišejima koji su uporedivi sa onima iz krimi romana. Ubojica je šofer, leš je u bazenu, a gazda nateže guvernantu. To je jednostavno i razumljivo čime se ubrzava generiranje komentara.
5. Balkanski “suživot” obično zaživi kada ruska bomba padne usred ekipe ISILovih kozojeba, ali ne i kada neka ekipa kazalištaraca odradi predstavu na svim daskama u regiji. Drugim riječima, povezuju nas čudne stvari. To je naš tužni brend.

Petar JASAK
Noble Member
3 godine prije
Reply to  Andrej

Poštovani,

Kao jedan od osnivača portala Logično, imam potrebu uključiti se u razgovor.

Pažljivo čitamo sve vaše komentare, kritike, prijedloge i ideje. Razgovaramo međusobno o njima svakodnevno.

Sva trojica “pogađate” dobro određene detalje.

Počeo sam vam pisati odgovore, ali ću to uraditi putem jednog članka, kroz kojeg će svi, a ne samo vi, dobiti odgovore na sva pitanja koja interesiraju naše posjetitelje.

Lijep pozdrav

Blues
Gost
Blues
3 godine prije
Reply to  Petar JASAK

Otkrio sam vas preko gospodina Babića i mogu reći da pružate alternativnu informaciju u odnosu na MSM, bar za nas koji nismo u situaciji lutati bespućima interneta.
Podržao bih ovaj prijedlog, obzirom da se deklarirate kao regionalni portal, da više pokrenete teme s ovih prostora pogotovo teme koje se tiču zajedničkih interesa, pa i konfliktne teme, primjerice, oko zadnjeg rata.
Osobno mislim da je komentator Andrej jedan od kvalitetnijih diskutanata.
Vrlo je temeljit, promišljen i ako iznosi svoje mišljenje, s kojim se eventualno ne slažem, iznosi ga dosta argumentirano.
Sve u svemu, mislim da bi bio dobar administrator, naravno, ako bi on pristao na tu “funkciju”.
Jedina mana mu je što je Slovenac 🙂 .
Nadalje, mogli bi pozvati vaše čitatelje na svoje priloge u obliku karikatura, fotomontaža, fotografija… naravno, neobvezujuće za vas ili bilo koga, čisto da se stvori interakcija između vas i čitatelja.
I da zaključim, sviđa mi se što je do sada već stvorena neka komunikacija između redakcije i pratitelja ovog portala.
Ispričavam se na smetnji.

Grišpe
Gost
Grišpe
3 godine prije

Ko hebe kozojebe iz Latvije, Estonije i Litvanije. Kad počnu prositi neka pomuzu tenkove nato pakta.

Fidel
Gost
Fidel
3 godine prije

Mali fašisti (glodavci) budu krpali od gladio, banda lopovska, pocrkat će, nadam se…

Moreno
Gost
Moreno
3 godine prije

Ponosni Litvanci ne žele više bit podanici mrskog diktatora Putina i zabranili su prijevoz neprijateljskoga tereta priko svoje zemlje. Bratski Hrvatski narod će im poslat svoju vojsku pod njemačkim zapovijedništvom kako bi ih zaštitili od zla s istoka. Međutim Litvanci su se malo imbrojali jerbo nestaju iz Litve s najvećon stopon od svih država u Europi a odma iza njih po nestajanju su oni koji su in poslali vojsku da ih brani.

gostgost
Gost
gostgost
3 godine prije
Reply to  Moreno

u hrvatskoj je statisticki utvrdjen veliki pad nezaoslenosti medjutim do toga je doslo jer je veliki broj radno sposobnih ljudi iselio i gradovi i sela su poluprazni a vlast umanjuje velicinu problema i skriva razmjere pravog egzodusa stanovnistva depopulacijski proces je nezaustavljiv i ne dogadja se slucajno odnosno planiran je

Sara
Gost
Sara
3 godine prije
Reply to  gostgost

Ovo što hrvatski političari pričaju o padu nezaposlenosti, porastu BDPa i ostalim milozvučnim pojavama sigurno je pouzdana informacija. Čim čujem da je pokazatelje računao Zdravko Marić odmah sve vjerujem.

davor
Gost
davor
3 godine prije

Gkedao sam prije par godina jedan okrugli stol Aspen Instituta gdje su Strobe Talbot, Stephen Hadley i Nicholas Burns (dakle američka intelektualna elita) postrojili desetak veleposlanika i dužnosnika, većinom baltičkih i pribaltičkih država gdje su im par sati objašnjavali “rusku prijetnju” , neki su se trznuli na navedeno a neki su od ambasadora samo vješto opazili kako dolazi do “klimatskih političkih” promjena. Mislim da nitijedna američka kontrapropaganda protiv Rusije nije izvedena kako treba i nije polučila željeni rezultat. Od Finske do Saudijske Arabije svi su dužnosnici shvatili da Amerikanci prodaju muda pod bubrege

Brainstorm
Gost
Brainstorm
3 godine prije

baltik je rusiji trn u oku. mora da razradjuju scenarije, odnosno pripremaju se, kako preuzeti (okupirati) taj prostor. cekati da se eu i nato raspadnu je manje ocekivanija mogucnost. vjerojatno da pripremaju promjenu vlada kao sto se dogodilo u moldaviji. preduvjet za to je priprema javnosti doticnih zemalja. cini se da je plan sviju osiromasiti do krajnjosti i ocaja da bi narod sam zamrzio zapad i zahtijevao blize i bolje veze sa rusijom. scenarij sa ukrajinom je isti. vratie se kuci (u sssr) pa cemo vam dati plin, trziste, radne dozvole i 20 mld. dolara pride.
mislim da je to maksimum sto mogu napraviti bez vojne intervencije.

Sara
Gost
Sara
3 godine prije
Reply to  Brainstorm

Da tvoj prvi susjed nabavi tenk, ukopa ga u dvorište, a cijev okrene prema tebi; ti bi mu sigurno odnio na poklon kavu i kolače. I naravno da ti ne bi bio “trn u oku”?

Brainstorm
Gost
Brainstorm
3 godine prije
Reply to  Sara

pa, tako je. sve u skladu sa sto sam vec rekao.

Igor
Gost
Igor
3 godine prije
Reply to  Brainstorm

Oluja u glavi ti je pobrkala file-ove, obavezno da formatiras mozak da nisu ostali virusi od ruskih hakera

davor
Gost
davor
3 godine prije
Reply to  Brainstorm

To bi imalo smisla da je u Rusiji na vlasti Komunistička partija, ali nije već je to Ujedinjena Rusija, sa reformiranim kršćanskim načelima te se vanjskopolitičkog ophođenja SSSR-a posebno javno i dokumentirano odrekla.

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  davor

DAVORE i ti si nalupao gluposti kao i ovaj gore BRAINSTROM. Da je na vlasti KP RF, tj.Komunistčka Partija Ruske Federacije, možda bi po nekim pitanjima bilo bolje od sadašnje Ujedinjene Rusije. Sasvim sigurno bilo bi manje tajkuna, i više socijalne pravde. Iako je i to upitno, jer i Rusija se opredijelila za kapitalizam i demokraciju, a to znači manje socijalne pravde, je li tako?
Dalje, ako je nekadašnji SSSR kojim je vladala KPSS, dopustio odcjepljenje baltičkih republika, i to prije nego se mislilo razdružiti SSSR, kojeg vraga bi Rusiji danas trebale te države? Glavna republika ex-SSSR-a, koja je predvodila razdruživanje te zajedničke federacije, bila je tadašnja Ruska SFSR. Tako da priče da bi ruski komunisti zgrabili Baltik su smiješne.
Komunisti nisu velikoruski nacionalisti, koji su skloni imperijalističkome maštanju. Pamtim protivnika sovjetskog režima, nobelovca Solženjicina. Slavljen na zapadu kao borac za ljudska prava. Pokazao se kao velikoruski šovinist i imperijalist. Želio je raspad SSSR-a. Ali je kao pravi velikorus, tvrdio da Rusija ima pravo na cijelu Ukrajinu, Bjelorusiju i sjeverni dio Kazahstana. Tako da bi Baltik prije željeli zgrabiti velikoruski kršćanski demokrati o kojima sladunjavo pišeš, nego komunisti.
I da, na kakvim je to reformiranim kršćanskim načelima Ujedinjena Rusija? Kao da su kršćanska načela nešto posebno…slatke laži i obmana. Svi ti reformirani kršćani su prvi u redovima za demagogiju tipa: obitelj, demografija, sloboda vjere i slične gluposti…duhovni, tobože duhovni život.
Ali su još prije u redovima za materijalnu korist, pljačku, prevaru po pitanju materijalnih vrijednosti. Kao su duhovnjaci, a najgrabežljiviji su kada je materijalno u pitanju. Po tome pitanju
komunisti su djeca sunca….

octopus
Gost
octopus
3 godine prije
Reply to  Brainstorm

Da, slažem se sa tvojom tvrdnjom. Glave napunjene iracionalnom mržnjom se najlakše prazne pomoću praznog trbuha. Jedino, mislim da Putinu nije stalo do obnove SSSR-a (možda je to stalo Lavrovu, ali to je druga priča), već do snažne Rusije, a deseci tisuća radnih mjesta u prometu roba je dobra stvar. Zašto bi uopće vojno intervenirao, kad sa mrkvom i batinom postiže cilj? I nama su Slovenci ugrabili kolač pomoću Kopra i željeznice direktno do Mađarske, a mi se još uvijek razmišljamo kome bi povjerili gradnji brze pruge od Rijeke…

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  octopus

OCTOPUSE, Putin je više puta izjavio da onaj tko misli da se može obnoviti SSSR nema razuma, a onaj tko ne žali zbog raspada SSSR-a, nema srca.
Putin je definitivno racionalan i pragmatičan političar, vidi se i iz te izjave.
Odakle ti dojam da bi SSSR želio obnoviti Lavrov? Šta si pričao s njim? Usput, SSSR se najviše raspao ili razdružio, jer su za to najviše bili Rusi. I jer su svi ustavi SSSR-a (ukupno tri, 1924, 1936, 1977) jasno garantirali da svaka savezna republika ima pravo na otcjepljenje.
Malo znati neke stvari prije pisanja.

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  zlatan

OCOTOPUSE, i kako misliš da bi se vojno moglo intervenirati, a da se ne zarati sa NATO paktom? Rat sa NATO paktom znači i nuklearni rat, holokaust. Misliš li da to Putin želi? Misliš li da je prosječnom Rusu do ratovanja i osvajanja tuđih teritorija?

Blues
Gost
Blues
3 godine prije
Reply to  Brainstorm

Brainstorm, Ne vidim što je tu nenormalno? Samo Balkanci i Baltici vide neke poijesne saveze, meni osobno više se sviđa ona Chuchillova pragmatika, ne postoje trajni prijatelji ni trajni neprijatelji, jedino je interes trajan.
Danas Rusija (Putin) razgovara/pregovara o interesima s Nijemcima, Francuzima, SAD, Kinezima, Indijom… i ne pada mu na pamet zajebavati se s nekom europskom boranijom, koja saka za sebe, uvjerava svoju “raju” da su oni osnivači svjetskih carstava.
Što bi Srđan Dragojević rekao u “Lepim selima”: “Dok su Nemci jeli prstima, mi Srbi, jeli smo viljuškama i noževima” ili još bolje, pokojni Šime Đodan, na sjednici sabora ushićeno je izjavio: “Dok su hrvatski kraljevi stolovali PO AMERICI SU PASLE KOZE”

Brainstorm
Gost
Brainstorm
3 godine prije

kako je oprezno vjerujem u prorocanstva, cesto se zamislim sto znace rijeci edgara cayce “iz rusije dolazi sloboda. ne boljsevizam, ne, nego sloboda”.
na koga se ukazuje u otkrivenju ivana apostola kad kaze da “nitko nece moci ni prodati ni kupiti bez ziga sotone”? tko sistem prodaje i kupnje (kapitalizam!) dovodi do sveobuhvatnosti, tko ukljucuje, uvodi, kupnju-prodaju kao jedinu mjeru, jedinu komunikaciju medju ljudima? tko postaje vlasnik sistema razmjene? ne zlata, novca, nego samog sistema razmjene?
puknut ce kapitalizam kad se ljudi toliko umore da vise ne budu htjeli trgovati nego kad se pozele opustiti. tad ce shvatiti koliko su porobljeni stalnom trkom i koliko je lijepa i sretna sloboda. doci se do zasicenja materijalnim, zasicenja proizvodima a ostat ce jedino potraznja za onim sto kapitalizam ne moze prodati a to je sreca koju svi imamo u sebi.

Sara
Gost
Sara
3 godine prije
Reply to  Brainstorm

Sva dobra bez kojih čovjek može živjeti su suvišna. A mi kupujemo, kupujemo i kupujemo tako da smo na kraju postali robovi vlastitih stvari. Nama stvari naređuju da ih moramo imati, te da naporno radimo, crnčimo i puno puta se ponižavamo, da ih kupimo, često puta stavimo u ormar i više niti ne pogledamo.
Odlična je ta izreka Ivana apostola. Samo to treba osvijestiti.

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  Sara

SARA, ja prvi kupujem samo ono šta mi treba, a većina penzionera ne može kupiti ni ono šta im je neophodno. Hranu. lijekove, zubne proteze, novi komad odjeće i slično. Neki s ene mogu ni grijati kako treba. Pa umiru ranije od pothlađenosti. Tako da te pisanije protiv tobože materijalnog svijeta, ne uzimam za ozbiljno.
Svi ti apsotoli ili neki zapadni ili istočni mistici živjeli su tako jer im se moglo. Nisu imali obavezu prema nikome, ali isto tako znamo da nisu ni nametali svoj način života.
Opet s druge strane, razne crkve i vjerski lideri guše se umaterijalnome obilju, a drugima popuju odricanje. Licemjerni gadovi, smeće sa dna kace.

Sara
Gost
Sara
3 godine prije
Reply to  zlatan

Zlatane, ja u špade, ti u kupe 🙂
Pa svi kupuju ono što im treba! Gdje si vidio čovjeka da kaže: ovo mi ne treba, ali ću kupiti. SVE im treba, u tome je problem! Osim ovih socijalaca, ali to je neka druga tema.
A, između ostalog, “Žig sotone” možemo razumjeti i kao običan barkod i to mi je baš odlično uspoređeno. Bravo za Apostola!

davor
Gost
davor
3 godine prije
Reply to  Brainstorm

Jesi probao čitati Solženjicina? Proroci nisu samo oni koji vide mistiku i budućnost već i oni koji izrazito jasno vide realnost, zbilju i sadašnjost.

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  davor

DAVORE, Solženjicin je bio dobar sedamdesetih kada je govorio protiv komunista i SSSR-a. Kasnije se ispostavilo da je zatucani srednjevjekovni mistik i velikoruski šovinist i imprijalist. Oni na zapadu znali su to i tada, ali im je trebao u ideološkoj borbi protiv SSSR-a. To svatko zna.

Borac2
Gost
Borac2
3 godine prije

To je americka skola. Izmisljaj animozitete, pljuj i onda optuzi suprutnu stranu za sve zlo.

Steve
Gost
Steve
3 godine prije

No pay no play…

Roko
Gost
Roko
3 godine prije

Sad će Kolinda pozvati NATO da zaštiti države koje se nalaze na liniji Uspravnice Baltik-Jadran-Crno more, dakle nema panike za Latvijce!

aleksandar
Gost
aleksandar
3 godine prije

Odlican tekst.Redovno Vas citam iako sam iz Beograda.Kod nas samo pisu ko se skim zabavlja,koje
koga ebo koja starleta ima kuce a ne nosi gace.Uzaaasss. Vama pozdrav i bravo.

stipa
Gost
stipa
3 godine prije

ma zamisli… Rusija odlučila da svoj tranzit roba vrši preko ruskih luka, a ne preko Latvijskih, Litvanskih, Est… Za razliku od Njemačke koja svoj tranzit vrši preko luke Koper i Rijeka, Francuska preko luka Baskija i Barcelona, Austrija i Mađarska preko Rotterdama, Nizozemska preko Hamburga… itd…. Stvarno ti Rusi nisu normalni

disko man
Gost
disko man
3 godine prije

hahaha al bacuska zavrce usi

Ive
Gost
Ive
2 godine prije

Sve te probleme Baltika ce rijesiti Kulinda sa “svojom” inicijativom 3 mora, glumpaca setati ti ce prazne vagone po uspravnici, bolje joj je da proseta nesto drugo.

Zlatko
Gost
Zlatko
2 godine prije

Rusija štiti svoje interese. U Baltičke zemlje se šalju hrvatski vojnici u sklopu NATO snaga, Ruski državljani se deportiraju iz Litve i bilo bi bedasto da Rusija ne odgovori i ekonomski i adekvatno potrebama obrane za to područje.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik