Panika u Latviji – Rusija prestaje hraniti baltičke ekonomije

Prazni vagoni
59 komentara

Ruske željeznice su počele s ubrzanim preusmjeravanjem tranzita tereta, koji više ne teče preko zemalja Baltika i kroz njihove luke, čime Rusija praktično guši baltičke ekonomije.

Latvija tvrdi kako je to “osveta Moskve” zbog njenog odbijanja da podrži plinovod “Sjeverni tok 2“. To je verzija vlasti Latvije, koje javnosti nekako moraju objasniti oštar pad ruskog teretnog prometa kroz njihove luke. No, pravi razlog svega što se događa, ako pogledate situaciju u cjelini, sasvim je drugačiji.

Čak i da Latvija hipotetski odobri “Sjeverni tok 2”, ništa se ne bi promijenilo.

Ruske Državne Željeznice su većinu tereta i željezničke teretne operatere uputile da se ne koriste latvijskim lukama, prenosi Reuters, pozivajući se na devet ljudi koji su upoznati sa situacijom. Zbog toga ruski prijevoznici za naftne derivate, gnojiva, ugljen i metale više ne koriste latvijske luke.

Ruske željeznice su počele odbijati korištenje latvijskih luka u ožujku i travnju, ali najveći broj odbijenih tereta je zabilježen u svibnju. Prihvaćeno je za prijevoz samo 10% od traženog volumena.

Direktor marketinga tvrtke “Freeport Riga” Edgars Suna, rekao je kako je protok tereta iz Rusije sredinom travnja pao za oko 50%.

Latvija vodi statistiku i u ožujku 2017. godine je u like u Rigi poslao 1,2 milijuna tona tereta, u travnju 750 tisuća tona, a u za razdoblje od 1. do 15. svibnja  samo 45 700 tona. Osim toga, za brojne vrste tereta je u prvoj polovici svibnja promet kroz baltičke luke potpuno zaustavljen.

Izvor za Reuters tvrdi kako smanjenje prometa kazna za plinske cijevi i navodno je to ruska reakcija na odluku vlade Latvije koja nije podržala projekt “Sjeverni tok 2”.

U travnju je ministar vanjskih poslova Latvije, Edgars Rinkēvičs, samo rekao da je podrška “Sjevernom toku 2” prijetnja sigurnosti države i ne odgovara ekonomskim interesima zemlje.

“To je vrlo ozbiljna stvar, a to govori već duže vrijeme. Nitko ne zna koliko će ova situacija će trajati i što nam je činiti”, za Reuters je izjavio jedan trgovac pogođen gubicima.

Neki ističu da Rusija želi preusmjeriti protok tereta iz luka u Latviji u one ruske, a jedan od sugovornika povezuje situaciju s otvaranjem riječne plovidbe i poboljšanim uvjetima opterećenja u ruskom Arktiku.

Željeznice odbacuju takve optužbe i tvrde kako nema ograničenja prijevoza bilo kakvog tereta. No, statistika potvrđuje da u ovom slučaju latvijske luke gube ruski teret, dok ruske luke povećavaju tranzit.

No, samo prije nekoliko godina je sve bilo drugačije. Nakon raspada Sovjetskog Saveza su gotovo svi napustili lučke infrastrukture u baltičkim državama, dok je Rusija jedina ostala izvor prometa. Dugi niz godina je Rusija nastavila hraniti baltičke ekonomije i sada se ova situacija konačno počinje mijenjati.

Naime, rusko vodstvo je sebi postavilo veliki politički cilj i od 2020. sva ruska roba, bez izuzetka, ne smije prolaziti kroz baltičke luke.

Bivši šef ruske predsjedničke administracije, posebni predstavnik Vladimira Putina za okoliš i promet, Sergej Ivanov, govoreći na sastanku s najvećim ruskim prijevoznicima prošle godine je iznio zapovijed na razini države: Sva domaća roba koja se pretovara u baltičkim lukama od 2020. godine će biti usmjerena isključivo na ruske luke i o tom pitanju nema diskusije.

Ruske željeznice već imaju rezervni kapacitet, a luka Ust-Luga je u stanju da odradi pretovar bjeloruskog benzina, dizela i loživog ulja i drugog tereta.

Dakle, nijedan ruski teret za manje od tri godine ne bi trebao proći kroz Litvu, Letoniju i Estoniju.

Sada umjesto kroz luku u Rigi tranzit može teći kroz ruske luke Murmansk, Arhangelsk i Novorosijsk. Međutim, glavni dobitnici ove odluke Moskve su  luke u Lenjingradskoj regiji i posebno Ust-Luga, koja u komercijalnom smislu najviše odgovara ruskom tranzitu.

To potvrđuju i statistike. U samo četiri mjeseca 2017. se teretni promet luke Ust-Luga u odnosu na isto razdoblje 2016. godine povećao za 10%. Tako se tranzit ugljena i koksa povećao za 40%, te iznosi 8,7 milijuna tona. Pretovar sirove nafte u luci Ust-Luga je u četiri mjeseca ove godine porastao za 11%, na 11 milijuna tona.

Povećanje volumena tereta za Europu se šalje željeznicom preko Bjelorusije.

Naravno, Latvija izgovor još uvijek traži u situaciji oko plinovoda “Sjeverni tok 2”. No, estonski stručnjak Raivo Vare kaže “kako, čak i kada bi latvijska vlada naglo promijenila svoj stav o plinovodu, to neće vratiti ruski teret”.

“Oni svoje robe šalju na terminale u svojim lukama. To masovni ruski teret ne bi trebao teći preko luka u baltičkim zemljama su u Moskvi govorili još početkom ’90-ih. Međutim, sada Rusija ima svoje lučke kapacitete i nove terminale koji su izgrađen u ranim 2000-im. Sada su baltičke luke su postali rezervno mjesto za pretovar ruskih roba”, objašnjava Vare za estonsku javnu RTV.

I dok baltičke luke bilježe oštar pad tranzita ruskih roba, istovremeno se bilježi sve veći promet od ruskih baltičkih luka Ust-Luga, Primorsk, Vjisotsk, St. Petersburg, Viborg i Kalinjingrad.

Na primjer, Ruske Državne Željeznice su uložile 100 milijardi rubalja u razvoju infrastrukture na prilazima luci Ust-Luga, iako su mnogi u to vrijeme kritizirali projekt. Međutim, investicija se isplatila. U posljednjih nekoliko godina sve više ruskih prijevoznika koristi ovu luku, a tu su i veliki igrači kao Novatek, Nevska naftovodna kompanija, Sibur i drugi.

“Dakle, možemo reći da svrha odustajanja od latvijskih i baltičkih luka općenito nije kazniti Latviju, nego jednostavno teret preusmjeriti u ruske luke. Svi ostali načini tranzita bi bili skuplji i uskoro se uopće neće koristiti. Prosječni godišnji rast prometa u ruskim lukama u razdoblju 2012. do 2016. je kontinuirano bio 6%. Dakle, agresivna suradnja s europskim partnerima u situaciji snažnog rasta je sasvim normalna, rekao je generalni direktor ruske agencije IK Forum, Roman Paršin.

Latvija se, naravno, takav scenarij nimalo ne sviđa. Tranzitni tokovi generiraju 10% BDP-a zemlje i ovaj sektor zapošljava oko 100 tisuća ljudi. Prebacivanje tranzita 50% ruskog tereta iz Latvije u ruske luke zemlju može koštati 20 do 30 tisuća radnih mjesta i gubitak 200 do 250 milijuna eura godišnje.

Osim toga, zašto bi Moskva plaćala baltičkim zemljama ogroman novac, kojim se kasnije financiraju aktivnosti protiv Rusije. Naime, novac kojeg Rusi plaćaju baltičkim državama i oligarsima za prijevoz njihove robe željeznicom ili za usluge financijskih transakcija u bankama Litve se financira tamošnja radikalna desnica, koja čak traži deportaciju Rusa koji nisu državljani u Litve, i to “natrag u domovinu u zatvorenim vagonima”, piše portal Rubaltic.

Iako u Rusiji neki tvrde da sve ovo nema veze s geopolitkom, prošle godine je čelnik državne korporacije izvijestio predsjednika Rusije o tome kako je proces logističke preorijentacije iz baltičkih luka prema ruskima u tijeku. Naravno, nije teško pogoditi da je ovaj posao mogao odraditi samo netko poput najbližeg Putinovog saveznika i njegovog posebnog izaslanika za transport, Sergeja Ivanova. Upravo on je na sastanku s glavnim transportnim kompanijama zemlje jasno svima dao do znanja da do 2020. godine ruski teretni tranzit mora u potpunosti napustiti baltičke države. Jesu li Rusi zbog ovoga “zli” i prema nedužnoj Latviji se ponašaju “osvetnički” samo zato što nije podržala “Sjeverni tok 2”, prosudite sami.

tranzit
Pretplatiti se
Obavijesti o
59 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kovut
6 godine prije

Sorry gosp. Babichu nije tema…

Reuter je napisao reportazu da Izrael planira poslati covjeka na mjesec.
Koji Zhidov se ne bi radovao ovome?

Israel reaches for the skies and the moon

For us it’s all about Israel reaching the moon, planting out flag there and exciting the next generation

A eto ja volim Rusiju milion puta vise nego Izrael.

Carlo
6 godine prije

Ust-Luga je prvi novi grad koji je sagradjen u Rusiji nakon pada SSSR.
Racuna se da ce do god. 2025 imati 35 000 stanovnika a nalazi se nekih 100 km juznije od Petersburga.

gostgost
6 godine prije

svi patuljci koji po naredjenju vode neprijateljsku politiku prema jednoj velesili za racun svjetskih vladara novca nece dobro proci moje je misljenje da su rusi premekani i da bi trebali da naprave puno vece probleme svojim tzv zapadnim partnerima

Osoba C
6 godine prije

Nek’ pretovaraju američke tenkove i što je rekao Trump Saudima, ostalu ”divnu vojnu opremu”.

laki
6 godine prije

Godine 2004 je luka imala prometa 0.8 miliona tona
a godine 2016 je imala promet od 94 miliona tona.
To je porast od 1000% u roku nekih 10 godina.
Godine 2020 ce se promet popeti na 180 miliona tona.
Zar ovo nije impresivno?
Rusije ne spava.
Podatci su iz ruske Wikipedia.

ventilator
6 godine prije

Baltičke zemlje okrenule leđa Rusiji I stampedom otrčale u NATO, a sad kukaju da ih Rusi ignoriraju i ne žele pomagati njihovu ekonomiju. Ma dajte molim vas. Oni kao da nikad nisu čuli onu TANTE ZA TANTE.

piretis
6 godine prije

Netko bi trebao, jer oni sigurno ne prate “LOGIČNO”, ovaj tekst poslati našem premijeru i vrloj predsjednici, da vide što se desi kad se s rogatim bodeš. A ima razloga za zabrinutost, jer iako slabo izvozimo, u Rusiju izvozimo. Tek da poslije ne bude- oni nas nevole- oni nas mrze.

Alen
6 godine prije

O ovome je.pisano jos na amsi .. Obecano – ucinjeno..

fenix
6 godine prije

Ja da radim protiv tebe a ti da to placas. Kako da ne po meni Rusi su bili do sada premekani hvala Bogu pa se to ubrzano mijenja kako se kaze sve se placa neka osjete cijenu svoje gluposti. Ja nikako nerazumijem sta se nalazi u glavama malih drzavica tipa Latvija,Estonija,Crna Gora zbog cega rade same protiv sebe.

jale
6 godine prije

Zašto na portalu Logično.com nema više tema iz regiona? Shvatam ja da je bitno ovo o čem pišete, ali mene bi radovalo da tu i tamo pročitam neki specijalistički osvrt i na neke događaje u regionu koj imaju daleko više utjecaja na živote svih nas od tema koje obrađujete.

Grišpe
6 godine prije

Ko hebe kozojebe iz Latvije, Estonije i Litvanije. Kad počnu prositi neka pomuzu tenkove nato pakta.

Fidel
6 godine prije

Mali fašisti (glodavci) budu krpali od gladio, banda lopovska, pocrkat će, nadam se…

Moreno
6 godine prije

Ponosni Litvanci ne žele više bit podanici mrskog diktatora Putina i zabranili su prijevoz neprijateljskoga tereta priko svoje zemlje. Bratski Hrvatski narod će im poslat svoju vojsku pod njemačkim zapovijedništvom kako bi ih zaštitili od zla s istoka. Međutim Litvanci su se malo imbrojali jerbo nestaju iz Litve s najvećon stopon od svih država u Europi a odma iza njih po nestajanju su oni koji su in poslali vojsku da ih brani.

davor
6 godine prije

Gkedao sam prije par godina jedan okrugli stol Aspen Instituta gdje su Strobe Talbot, Stephen Hadley i Nicholas Burns (dakle američka intelektualna elita) postrojili desetak veleposlanika i dužnosnika, većinom baltičkih i pribaltičkih država gdje su im par sati objašnjavali “rusku prijetnju” , neki su se trznuli na navedeno a neki su od ambasadora samo vješto opazili kako dolazi do “klimatskih političkih” promjena. Mislim da nitijedna američka kontrapropaganda protiv Rusije nije izvedena kako treba i nije polučila željeni rezultat. Od Finske do Saudijske Arabije svi su dužnosnici shvatili da Amerikanci prodaju muda pod bubrege

Brainstorm
6 godine prije

baltik je rusiji trn u oku. mora da razradjuju scenarije, odnosno pripremaju se, kako preuzeti (okupirati) taj prostor. cekati da se eu i nato raspadnu je manje ocekivanija mogucnost. vjerojatno da pripremaju promjenu vlada kao sto se dogodilo u moldaviji. preduvjet za to je priprema javnosti doticnih zemalja. cini se da je plan sviju osiromasiti do krajnjosti i ocaja da bi narod sam zamrzio zapad i zahtijevao blize i bolje veze sa rusijom. scenarij sa ukrajinom je isti. vratie se kuci (u sssr) pa cemo vam dati plin, trziste, radne dozvole i 20 mld. dolara pride.
mislim da je to maksimum sto mogu napraviti bez vojne intervencije.

Brainstorm
6 godine prije

kako je oprezno vjerujem u prorocanstva, cesto se zamislim sto znace rijeci edgara cayce “iz rusije dolazi sloboda. ne boljsevizam, ne, nego sloboda”.
na koga se ukazuje u otkrivenju ivana apostola kad kaze da “nitko nece moci ni prodati ni kupiti bez ziga sotone”? tko sistem prodaje i kupnje (kapitalizam!) dovodi do sveobuhvatnosti, tko ukljucuje, uvodi, kupnju-prodaju kao jedinu mjeru, jedinu komunikaciju medju ljudima? tko postaje vlasnik sistema razmjene? ne zlata, novca, nego samog sistema razmjene?
puknut ce kapitalizam kad se ljudi toliko umore da vise ne budu htjeli trgovati nego kad se pozele opustiti. tad ce shvatiti koliko su porobljeni stalnom trkom i koliko je lijepa i sretna sloboda. doci se do zasicenja materijalnim, zasicenja proizvodima a ostat ce jedino potraznja za onim sto kapitalizam ne moze prodati a to je sreca koju svi imamo u sebi.

Borac2
6 godine prije

To je americka skola. Izmisljaj animozitete, pljuj i onda optuzi suprutnu stranu za sve zlo.

Steve
6 godine prije

No pay no play…

Roko
6 godine prije

Sad će Kolinda pozvati NATO da zaštiti države koje se nalaze na liniji Uspravnice Baltik-Jadran-Crno more, dakle nema panike za Latvijce!

aleksandar
6 godine prije

Odlican tekst.Redovno Vas citam iako sam iz Beograda.Kod nas samo pisu ko se skim zabavlja,koje
koga ebo koja starleta ima kuce a ne nosi gace.Uzaaasss. Vama pozdrav i bravo.

stipa
6 godine prije

ma zamisli… Rusija odlučila da svoj tranzit roba vrši preko ruskih luka, a ne preko Latvijskih, Litvanskih, Est… Za razliku od Njemačke koja svoj tranzit vrši preko luke Koper i Rijeka, Francuska preko luka Baskija i Barcelona, Austrija i Mađarska preko Rotterdama, Nizozemska preko Hamburga… itd…. Stvarno ti Rusi nisu normalni

disko man
6 godine prije

hahaha al bacuska zavrce usi

Ive
6 godine prije

Sve te probleme Baltika ce rijesiti Kulinda sa “svojom” inicijativom 3 mora, glumpaca setati ti ce prazne vagone po uspravnici, bolje joj je da proseta nesto drugo.

Zlatko
6 godine prije

Rusija štiti svoje interese. U Baltičke zemlje se šalju hrvatski vojnici u sklopu NATO snaga, Ruski državljani se deportiraju iz Litve i bilo bi bedasto da Rusija ne odgovori i ekonomski i adekvatno potrebama obrane za to područje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI