Moskva oblikuje stav o smjernicama EU za tranzit u Kalinjingradu

Maria Zaharova
3 komentara

Rusija formuliše svoj stav o smjernicama Evropske komisije u vezi s tranzitom u Kalinjingradskoj regiji predstavljenim u srijedu, rekla je glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

„Oni su juče objavili odluku, mislim, Evropska komisija, ili bolje rečeno, čak ni ne odluku nego smjernicu. Ona ukida ograničenja na određeni asortiman proizvoda, robe koja se [u Kalinjingradsku oblast] prevozi željeznicom. Zapravo, komentarisali smo to juče, i još uvijek mislimo da je to prikaz realizma i zdravog razuma. <…> Oblikujemo poziciju”, rekla je ona u četvrtak za TV kanal Solovjev uživo.

Zaharova je precizirala da se ovim pitanjem ne bavi samo Ministarstvo vanjskih poslova, već i druge agencije jer se “radi o situaciji u regionu, [koji je] federalni entitet”, a po potrebi će biti formulisan odgovor predstavljen od svih agencija.

“Čini mi se da su shvatili da je situacija već došla u ćorsokak, i da je veoma opasna i eksplozivna”, rekla je portparolka.

Litvanija je 18. juna blokirala tranzit robe predviđene evropskim sankcijama do i iz Kalinjingrada. Rusko Ministarstvo vanjskih poslova i Kremlj naveli su da su postupci Vilniusa nezakoniti i da su u suprotnosti s međunarodnim sporazumima. Sa svoje strane, litvanska vlada i rukovodstvo EU napomenuli su da ta zemlja nije uvela nikakva jednostrana ili dodatna ograničenja i da jednostavno dosljedno provodi postojeće evropske sankcije.

Prema smjernicama Europske komisije, željeznički tranzit nafte i naftnih derivata, uglja, čelika i željeza, drva, cementa i druge nevojne robe u Kalinjingrad nije zabranjen. Nakon objavljivanja smjernica, litvansko ministarstvo vanjskih poslova je saopćilo da ga Vilnius ocjenjuje pozitivno i da će “efikasno osigurati primjenu sankcija tako što će pažljivo pratiti, prvenstveno i djelotvorno provjeravati da li Rusija pokušava zloupotrijebiti svoje tranzitne mogućnosti”.

Zaharova je ranije rekla da će Moskva pomno pratiti korake EU po pitanju tranzita u Kalinjingradu. Ona je također napomenula da iako odluka Evropske komisije pokazuje “realizam i zdrav razum”, Ruska Federacija i dalje ima pitanja o sadržaju dokumenta.

KalinjingradlitvanijaMarija Zaharovarusijatranzit
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

kaliningra d će biti opskrbljen.

Maliodkonobe
1 godina prije

Ono što radi eu Amerika i rusija su samo parade za javnost rusija koja je u posjedu velikih prirodnih resursa i velikih prostranstava napada Ukrajinu Amerika ju brani zapravo sve upućuje na konačni cilj a to je kontrola i novi svjetski poredak koji bi odgovarao objema stranama

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI