Zaustavlja se tranzit ruskog gasa u EU preko Sjevernog toka

Sjeverni tok 2
28 komentara

Ruski energetski gigant Gazprom saopštio je u petak da će tranzit prirodnog gasa u Evropsku uniju gasovodom Severni tok 1 biti zaustavljen od 31. avgusta do 2. septembra zbog održavanja.

„31. avgusta jedina ispravna jedinica gasnog kompresora Trent 60 biće ugašena na tri dana radi održavanja“, naveli su iz kompanije, uz napomenu da će sve popravke biti obavljene u saradnji sa stručnjacima nemačkog proizvođača Siemens.

„Gasprom“ je dodao da će „po završetku radova i izostanku tehničkih kvarova na bloku, transport gasa biti vraćen na nivo od 33 miliona kubnih metara dnevno“, što predstavlja otprilike 20 % punog kapaciteta gasovoda.

Jedinica je posljednja od šest turbina plinovoda koja je bila u funkciji, dok je ostalima potreban remont. Jedna od turbina trenutno je zaglavljena u Njemačkoj zbog sankcija, nakon povratka sa remontnih radova u Kanadi.

Isporuke ruskog gasa u EU preko Sjevernog toka 1 pale su na 20 % od maksimalnog nivoa prošlog mjeseca. Prema navodima Gazproma, pet turbina treba da radi da bi gas pumpao punim kapacitetom.

Cijene plina u Evropi su skočile nakon objave u petak, skočivši 7 % na više od 2.600 dolara za hiljadu kubnih metara

Gazpromrusijatranzit
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
1 godina prije

Slava Ukrajini, cvokotanje Europi!

Mrčikola
1 godina prije

Zna li se po kojoj cijeni Rusi prodaju plin plinskim mešetarima…po razlici između te cijene i cijene od 2600 dolara, po kojoj plin trenutno “kuri”, mjeri se širina osmijeha i toplina oko srca svima u plinskom biznisu…razlika je bitna, naravno, i za potrošače, ali se ne mjeri jer su “rezultati” obrnuto proporcionalni. 😁

Darko
1 godina prije

Što prije Putin zaustavi isporuku svega ludoj EU to će možda narodi EU prije doći k svijesti i rastjerati ovu štetnu bagru u EU Komisiji koja je napravila cijelo Europi veću štetu nego li Hitler..

borjana
1 godina prije

Možda jedna od rijetkih točaka gdje bi Ruska i Ukrajinska strana mogle biti suglasne i obje imale dobre razloge u jednoj ciljanoj akciji vojnih specijalaca, sabotirati rad plinovoda, a na opće američko oduševljenje i korist. Mislim da ni jedna strana ne bi imala ništa protiv (ukljućujući USA) dok bi se međusobno optuživale u traženju mogućeg poćinitelja.

tihobl
1 godina prije

Znam ja kako je sa masinama – mislis da ces za sat vremena zavrsiti posao, rastavis je a onda otkrijes da ti treba jedan dio kojeg nema. I cekas dok ne stigne.

Tupko Glupko
1 godina prije

Da sažmem tekst:
Pet turbina potrebno za rad plinovoda maksimalnim kapacitetom, postoji ih šest, a samo jedna je ispravna, međutim i ta sad staje sa radom na tri dana.
Njemačka ovu pristiglu sa remonta u Kanadi drži u Njemačkoj.

Gdje je preostalih tri koje ne rade, zašto se ne radi servis na njima?
Gdje je ta rezervna?

petar schroder
1 godina prije

Neka otvore DRUGI TOK I PRESTANU GRADANE DA PLASE SMRZAVANJEM:Cilj Amerike je da PRODAJE SVOJ SKUPI UKAPLJENI PLIN;KOJEG NE MOZE INDUSTRIJA DA KORISTI I KOJI JE 10 PUTA SKUPLJI NEGO CISTI RUSKI PLIN Jos je toplo pa toliko gradana ne izlazi na ulicu, a sta ce biti kada ZAHLADI? Gradani se nece smrzavati radi Zelenskog On je placen dobro od Amerike da igra predsjednika a gradani nece ovo da placaju jer ovdje Amerika i Nato vode rat protiv Rusije preko Ukraine.Zapad pokazuje samo jednu stranu.Da znas istinu trebas da cujesi drugu stranu da DODES DO ISTINE

Max
1 godina prije

Šaltaju ih Rusi.

tihobl
1 godina prije

Kome trebaju ruski energenti, dovoljno je viknuti: Tko ne skace Moskalj! i cijela EU ce skakati dok se ne zagrije. Vec su stigli milioni instruktora iz bivse Ukrajine koji ce ih poducavati.

Utah
1 godina prije

Turbine Jos nisu stigle u Rusiju.

Viktor
1 godina prije

Ta ra ta tiraaa….

Magefun
1 godina prije

Da bog zauvijek, bahata europa!

Lucija, prva
1 godina prije

Klaus Ernst, šef komiteta Bundestaga za energetiku i klimatska pitanja, u članku za „Berliner cajtung“:

“…ugrožavanje snabdevanja energijom najveće evropske privrede je harakiri- šteti građanima i industriji, i ni na koji način ne pomaže Ukrajini“,…

Kao izvoznik energije, Rusija ima koristi od viših cena, i već je pronašla nove izvozne mogućnosti u Indiji i Kini. Prema rečima političara, u prvoj polovini 2022. suficit tekućeg računa platnog bilansa Rusije se utrostručio, u odnosu na isti period prošle godine.

Ni prolećni „ febrilni pokušaji” ministra privrede, da kratkoročno zameni naftu i gas iz Rusije zalihama iz drugih zemalja, nisu krunisani uspehom. U najboljem slučaju, prve isporuke će biti 2024. godine….

Sporazum sa Rusijom mogao bi brzo da stabilizuje snabdevanje energentima, i tako dovede do pada cena energenata. To bi donekle sprečilo moguću „vruću“ jesen i hladnu zimu – i ne bi smetalo Ukrajini!“ sumira političar.”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI