Prema izvješćima regulatora, ograničenje cijena plina u EU prijeti stabilnosti tržišta

Gas - Plin
2 komentara

Stručnjaci su neodlučni u vezi toga hoće li utjecaj biti pozitivan ili negativan, ali upozoravaju da će se ponašanje tržišnih sudionika promijeniti

Novi mehanizam EU-a za korekciju tržišta plina, ograničenje cijena koje se pokreće sljedeći mjesec, vjerojatno će utjecati na način na koji funkcioniraju burzovna tržišta plina u regiji, rekli su regulatori financijskog i energetskog tržišta bloka u izvješću objavljenom u ponedjeljak. Prema Europskoj upravi za vrijednosne papire i tržišta (ESMA), sudionici na tržištu mogu promijeniti svoje ponašanje kako bi izbjegli aktivaciju mehanizma ili kako bi mu se prilagodili. “Suzbijanjem ključne funkcije otkrivanja cijena reguliranih tržišta, mehanizam neće proći bez posljedica na ponašanje tržišnih sudionika u trgovanju i može imati učinak na sposobnost svih tržišnih sudionika u pogledu učinkovitog upravljanja svojim rizicima”, izjavila je ESMA.

Trgovci bi tada mogli biti prisiljeni prebaciti se na ugovore i tržišta na koje ograničenje cijene ne utječe.

„Takve prilagodbe mogle bi se postići na različite načine, posebice prebacivanjem trgovanja na OTC (”over the counter”’) ili na mjesta izvan EU-a. To bi moglo izazvati značajne i nagle promjene šireg tržišnog okruženja, što bi moglo utjecati na uredno funkcioniranje tržišta, i u konačnici financijsku stabilnost”, upozorila je agencija, naglašavajući da bi to također moglo smanjiti otvorene interese i potkopati likvidnost na reguliranim tržištima za referentne TTF plinske ugovore EU-a. Agencija EU-a za suradnju energetskih regulatora (ACER) ponovila je ovo mišljenje u zasebnom izvješću, upozoravajući da bi mjera mogla dovesti do premještanja obujma trgovanja iz EU-a na vanjske burze plina. Agencija je također rekla da bi mehanizam mogao ugroziti opskrbu energijom ako razine cijena koje su uspostavljene aktiviranim ograničenjem smanje privlačnost tržišta EU za svjetske dobavljače LNG-a.

“Mehanizam bi potencijalno mogao sniziti razine tržišnih tokova plina između različitih tržišnih područja EU-a, što bi dovelo do manje integriranog unutarnjeg tržišta plina”, izjavio je ACER.

Zemlje EU-a složile su se u prosincu o postavljanju gornje granice cijena prirodnog plina, u nastojanju da spriječe skokovito povećanje troškova energije. Ograničenje će se aktivirati ako se spot cijene plinskog čvorišta TTF tri uzastopna dana trguju iznad razine od 180 eura po megavat-satu (196 dolara). Mehanizam bi trebao stupiti na snagu 15. veljače. Mjera je uvedena kao način da se izbjegnu skokovi cijena, poput posljednjeg u kolovozu, kada su cijene plina u EU dosegle povijesni maksimum od 345 eura (375 dolara) po megavat-satu zbog zabrinutosti oko opskrbe energijom iz Rusije.

euPlintržište
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Kad prepustis ekonomistima da upravljaju energetikom umjesto inzenjerima na kraju imas propast. Evropa trosi 500 milijardi kubika. 100 milijardi moze dobiti sa sjevernog mora i Alzira. Ako izbaci iz igre Rusiju koja je bila glavni izvor treba joj 400 milijardi LNG, a to je kapacitet svih tankera i terminala u svijetu. Posto Azija nece prodai svoje terminale da ih odslepaju u EU, a ni tankere bice manjak. A manjak znaci zaustavljanje citavih industrija.

Neko ce na ovoj igranci zaraditi desetine milijardi, ali ukupna steta ce biti u trilionima. Kolju vola radi kile mesa.

Max
1 godina prije

To i jest cilj.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI