fbpx

Prihvaćen najveći račun za energiju u ovoj deceniji

dolari

Nakon što je novi koronavirus poremetio cjelokupnu energetsku industriju, veći dio svijeta je nagovještavao i srljao u globalnu tranziciju čiste energije, neki u interesu izbjegavanja katastrofalnih klimatskih promjena stvaranjem dekarbonizovane budućnosti, a drugi zbog održavanja na površini u dekarbonizovanoj ekonomiji koja djeluje sve neizbježnije.

Svjetski ekonomski forum zalaže se za „novi energetski poredak“ i „veliko resetovanje“. Istaknute međunarodne agencije poput Ujedinjenih nacija, Međunarodne agencije za energiju i Evropske unije sastavljaju ili donose zelene planove podsticaja. U privatnom sektoru, iznenađujući broj kompanija sa plavim čipovima traži poticaj za zelenu energiju, ali Sjedinjene Države sporo slijede njihov primjer i prilično zaostaju.

U tom kontekstu je Vox objavio avgustovski članak tvrdeći da „SAD imaju sve što je potrebno da se dekarbonizuju do 2035. godine“ i iznio plan za „Kako brzo otjerati fosilna goriva iz američke ekonomije“. Plan igre uključuje mobilizaciju koja je tako zamašna kao što je to bio slučaj sa New Deal planom predsjednika Franklina Delana Roosevelta, koji je oživio ekonomiju SAD nakon Velike depresije „masovno proširenom radnom snagom (zapošljavanjem žena i Afroamerikanaca) i turbo-napunjenim proizvodnim kapacitetom“. Ovakav opsežan napor „sve ili ništa“ od suštinske je važnosti da Sjedinjene Države – drugi po veličini proizvođač emisija gasova sa efektom staklene bašte u svijetu – dekarbonizuju ekonomiju „dovoljno brzo da spriječe najgore klimatske promjene“.

Vox izvještava: „Da bi dale svoj udio u ograničavanju porasta globalne temperature na između 1,5 ° i 2 ° Celzijusa, SAD moraju da postignu neto nultu emisiju ugljenika najkasnije do 2050. godine. Da bi se to postiglo, puni resursi američke ekonomije moraju biti usmjereni ka proizvodnji potrebne tehnologije i infrastrukture za čistu energiju.“

Konačno, na pomolu je nada. Novi prijedlog za ekonomski podsticaj koji je, nevjerovatno, već odobrio američki Kongres, izdvaja približno 35,2 milijarde dolara za energetske tehnološke inicijative, onim što je jedan analitičar politike nazvao „najvećim računom za energiju koji smo vidjeli u posljednjoj deceniji“. Ovi istorijski pozamašni fondovi će biti namijenjeni Zakonu o energiji iz 2020. godine i Zakonu o energiji za životnu sredinu, koji pokreću velike tehnološke inicijative. „Energetski zakon iz 2020. je dvodijelni dvodomni paket energetskih inovacija kojim se odobrava preko 35 milijardi američkih dolara u istraživačko-razvojnim aktivnostima u portfelju DOE i jačaju ili kreiraju programi ključni za unaprijeđenje novih tehnologija na tržištu“, navodi se u sažetom dokumentu koji su obezbijedile SAD.

Prema izvještaju Tech Cruncha, solarna energija, transport i napori za energetsku efikasnost najveći su dobitnici na novom računu za energiju. „Postoji 1,5 milijardi dolara za nove solarne tehnologije, uključujući module, koncentrišuću solarnu tehnologiju, nove fotonaponske tehnologije i inicijative za proširenje solarnih tehnologija za proizvodnju i recikliranje. I 2,6 milijardi dolara izdvojenih za transportne tehnologije“, piše TechCrunch. „Konačno, programi energetske efikasnosti i vremenske prognoze i dalje se podržavaju ponovnim odobrenjem Programa pomoći vremenskih uslova u iznosu od 1,7 milijardi dolara.“

Takođe je značajan dio novca izdvojen za tehnologiju energetskih mreža, skladištenje energije, pametne komunalne djelatnosti i inovacije u distribuciji energije, hidroelektrane i nova istraživanja i razvoj za vjetroelektrane i tehnologije za vjetroelektrane na moru.

Novac ne ide samo za obnovljive izvore energije, već ide i za ekonomske sektore gdje su inovacije i poboljšanja prijeko potrebne kako bi se pomoglo u ukupnim naporima za dekarbonizaciju. Industrije poput gvožđa, stela, aluminijuma, cementa, brodarstva, vazduhoplovstva i prevoza na velike razdaljine, koje su sve trenutno gutači fosilnih goriva sa visokim emisijama, imat će pristup iznosu od 500 miliona dolara koji će pomoći da ove industrije postanu zelenije.

Ovaj račun će sigurno predstavljati udarac za bolesnu američku industriju škriljaca, koja je dugi niz godina bila moćna snaga SAD. Ali nebrojene studije pokazuju da će zelena energija, a ne fosilna goriva, stvoriti prijeko potrebna radna mjesta za Sjedinjene Države. Dugoročno gledano, ESG je pametna investicija za zemlju, ali i za njene radnike, čiji mnogi poslovi brzo zastarijevaju. Kao što navodi sažeti izvještaj Energetskog zakona iz 2020. godine, ulaganje ovih značajnih investicija u ovom kritičnom trenutku će pomoći „smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte u našoj zemlji, vraćanju dobro plaćenih poslova u Sjedinjene Države, omogućavajući izvoz ovih tehnologija u rastuća tržišta u inostranstvu u godinama koje dolaze“.

Ali ovaj račun je samo početak. Još mnogo posla treba da se obavi kako bismo imali bilo kakve šanse da do 2050. godine postignemo nultu emisiju ugljenika. Ali iako je ovaj račun samo prvi korak, to je izuzetno obećavajući napredak za dvostranačku saradnju u globalnoj tranziciji zelene energije, koja je već u toku, svidjelo se to nama ili ne.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
9 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
tuf
Member
tuf
2 mjeseci prije

Kao prvo ne postoji mogućnost poništavanja CO2 emisija. Protivno je zakonima fizike. Možete premještati generiranje, ali CO2 će se nastaviti proizvoditi. Kao drugo – nisu svi, a pogotovo sociopati koji upravljaju svijetom, samo odjednom postali ekološki svjesni. Ispod svih slojeva slatkih govora i licemjerja radi se o vrlo prozaičnim razlozima – potrebno je ponovo pokrenuti zakržljalu industriju zapada. Mislite da se Njemačka toliko nameće zbog ekologije? Razmislite još jednom. Prodaja automobila stagnira, nisu konkurentni Azijatima na području solarnih ploča, odustali su od nuklearnih elektrana, čak na području IT-a Njemačke nema na svjetskim listama najjačih kompanija (izuzev SAP-a koji je nametnut silom Europske banke). SAD također više nije industrijsko središte, američki san se sve više udaljava za većinu koji moraju raditi 2-3 posla. I što se onda napravi? Izmisli se ugroza i ponudi rješenje – upumpavanjem novca u “nove tehnologije” koje će pokrenuti ciklus zapošljavanja, debljanja tvrtki i na kraju krajeva povećati uplate poreza. Sve je to donekle i shvatljivo, ali ekologija je tu na zadnjem mjestu. Zbog konstantnog uvođenja sve strožih standarda na smetlištu će završiti milijarde tona uređaja, vozila, tvorničkih pogona koji će biti proglašeni nepoželjnim. Zamislite sve resurse – energiju, sirovine i proizvode – koji su ugrađeni u… Pročitaj više »

Ztal
Gost
Ztal
2 mjeseci prije
Reply to  tuf

Volim CO2, planet je 5% zeleniji.

Pera Detlic
Gost
Pera Detlic
2 mjeseci prije
Reply to  Ztal

U neke plastenike upuhuju co2 zbog postizanja povecanih prinosa.

Pera Detlic
Gost
Pera Detlic
2 mjeseci prije
Reply to  tuf

Energija ima samo dvije podijele. Dozvoljena i nedozvoljena. Dozvoljena je ona na koju se moze tutnut brojač. Kad bi netko i ponudio nekakav generator za besplatnu energiju bilo bi to uzaludno jer bi ovcama brzo objasnili da njima nije dozvoljeno da sami proizvode energiju i da je to nelegalno. Cijene energenata ce proizvoljno rasti, a samim tim i hrana. Stoka sitnog zuba ce po cijele dane radit samo za puku egzistenciju i osnovni dohodak. Vec sad je to vidljivo. Direktori propalih firmi primaju 30-50 tisuca kunica , a stoka ceka minimalce. Sam radit i zaposlit se ne mozes jer moras uletit u registraciju i shemu koja nije samo odrziva. Kad tad propadas od brojnih pausala i kazni. Naravno ako imas prijatelja koji ce progurat predstecajnu nagodbu super. Za veliku vecinu ostaju samo dugovi, kamate i ovrhe i gorak okus privatnog poduzetnistva koji u svojoj biti sa privatnim nema veze. Od svih plinova co2 ima najmanje skoro zanemarivo i na njega su se objesili. CO2 je bitan za biljke, ali nije bitan za proteinske kockice od sintetickog mesa. Tumorske stanice rasta su ionako anaerobne pa to nekako ide u tom smijeru po meni. Tko vlada hranom i energijom vlada svime. Jos… Pročitaj više »

tihobl
Gost
tihobl
2 mjeseci prije

Sad ce dijeliti kredite sakom i kapom, a kad kredite bude trebalo vracati kola ce slomiti na potrosacu. Za 5 godina uduplace se cijena struje amerima. Ovo je ista stvar kao sa farmacijom – prestaju proizvoditi stare efikasne lijekove, zamjenjuju ih manje efikasnim i daleko skupljim.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
2 mjeseci prije

Nagodinu uz KoronuTeror krece Co2 teror…
Nove mjere, nova sranja sve zbog nase dobrobiti!

Ua političari
Gost
Ua političari
2 mjeseci prije

Pročitao sam tekst i komentare. CO2 nije uzrok povećanja temperature na Planeti Zemlji. Sve količine CO2 koje ljudi proizvedu Planeta Zemlja nađe način da uravnoteži. Naša Planeta nije više “plava” već “zelena”. Da, slike koje dolaze pokazuju da se šume obnavljaju i da je sve više i više zelenila širom sveta. I još nešto. Tkz. pluća Planete, tj. Amazonske prašume uopšte to nisu. “Pluća” Planete Zemlje su alge u okeanima i morima. Razlog za povećanje globalne temperature na Planeti Zemlji je prirodan, tj. u toku je promena elektromagnetnih polova Planete Zemlje. Geografski severni pol je tamo gde je bio pre 1000 godna ali je elektromagnetni (neki kažu magnetni ali meni to ne deluje baš logično jer se onda ne bi pomerao) sada umesto u Kanadi došao u Rusiju!!! I dalje se pomera. Elektromagnetno polje koje štiti Planetu Zemlju od štetnog zračenja iz Svemira slabi. Ovo je razlog za dolazak više energije na našu Planetu i to povećava temperaturu. Priča sa O3 je čista fantazija, tj. da O3 štiti od štetnog zračenja je priča za malu decu. Srpski naučnik, Milutin Milanković, je ovo i matematički dokazao, tj. da se promena polova događa na određeni broj godina. Po ovoj matematici, ova promena… Pročitaj više »

onaj najve... Dalton
Gost
onaj najve... Dalton
2 mjeseci prije

Tetka, mogla si mi kupiti neki auto iz Njemačke!?
Zlato tetkino!!
Kupiće tebi tetka mjesečnu kartu.
Da mi budeš gospodin, da te drugi voze…

kurz mit mutti
Gost
kurz mit mutti
2 mjeseci prije

to im za kikiriki, ko 350 miljona za Hrvatsku,

POVEZANE VIJESTI

Izbornik