SAD postaje globalni lider u LNG-u

lng tanker brod gas
14 komentara

Sjedinjene Države postale su najveći svjetski izvoznik tečnog prirodnog plina (LNG) u prvoj polovini 2022. godine, izvijestila je u ponedjeljak Američka uprava za energetske informacije.

Izvoz je porastao za 12 posto u prvih šest mjeseci 2022. u odnosu na drugu polovinu 2021. godine, navodi EIA, pozivajući se na podatke CEDIGAZ-a, Međunarodne asocijacije za prirodni plin. To je pomoglo Sjedinjenim Državama da pobijedi Australiju i Katar, druga dva vodeća izvoznika LNG-a.

Navodeći razloge za povećanje, EIA je navela rastuće cijene prirodnog gasa i LNG-a, kao i rastuću globalnu potražnju – posebno u Evropi.

Od kraja prošle godine, zemlje na kontinentu povećale su uvoz LNG-a kako bi kompenzirale manje isporuke plinovoda iz Rusije i popunile zalihe skladišta prirodnog gasa koji su na istorijski niskim nivoima, objašnjava EIA. EU i Velika Britanija povećale su uvoz LNG-a za 63 % u prvoj polovini ove godine, a nešto više od 70 % proizvedenog LNG-a u Americi otišlo je u EU i Britaniju, dodaje agencija.

Ministarstvo energetike Rusije saopštilo je u maju da je američki tečni prirodni gas najmanje 30-40 % skuplji od ruskog gasa iz gasovoda.

IzvozLNGPlinSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Probuđeni
1 godina prije

Još cu pomisliti da je Putin americki špijun , sve sto radi na kraju ide na korist amerima a na štetu rusima

Josip
1 godina prije

Rusi, oderite svaki brod koji krene iz Amerike za Europu..

CroExit
1 godina prije

A šta nije globalni lider u LGBT-u?

Keki
1 godina prije

Sumnjam. Njima je sve zatvoreno za crpljenje odkad je Biden prvi dan preuzeo vlast.

tata mata
1 godina prije

valja vodeci ,ili glavni ,,

Miljenko
1 godina prije

Banditi izreketarili Europu kao da je kafic u Dubravi i onda se jos i hvale time. No krasno.

Stevo na kvadrat
1 godina prije

ništa čudno, izlobirali su cijelu europu da uvedu sakncije rusima samo iz razloga da bi oni mogli prodavait nama svoj pretplacen plin.. sto da naslutiti da su nasi politicari ili toliko glupi da to nisu mogli predvidjeti ili su podmazani da se ne bune..

404
1 godina prije

To su loše vijesti za EU. Rusima je svejedno. Oni su sve isporuke plina, namjenjene u EU preusmjerili u Aziju, gdje su potrebe sve veče.

antinato
1 godina prije

EU ne želi više kupovati jeftin ruski plin i primorana je sad kupovati tri puta skuplji i dve klase lošiji američki ukapljeni plin.
Baš krasna ekonomija.
Tko sad tu koristi plin za političko izsiljavanje i mafijsko reketiranje? Rusija svakako ne.

Max
1 godina prije

To je i bio cilj.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI