Siemens službeno aplicira za delokalizaciju proizvodnje plinskih turbina u Rusiji

Siemens ulaže u Rusiju

Njemački konglomerat Siemens zatražio je poseban ugovor o ulaganju za delokalizaciju proizvodnje svojih plinskih turbina velikog kapaciteta u Rusiji. Taj potez uslijedio je nakon skandala iz 2017. godine koji se dogodio zbog isporuke Siemensovih turbina Krimu.

Prema uvjetima ugovora, komponente  i sustav automatske kontrole plinske turbine bit će smješteni u Rusiji do sredine 2023. godine, navodi se u Siemensovoj izjavi za javnost.

Planirana razina delokalizacije turbine SGT-2000E bit će na najmanje 90 posto. Proces će se odvijati u tvornici Plinskih tehnoloških turbina Siemens (STGT), koja je zajednički pothvat Siemensa i ruske tvetke Power Machines.

Prema Siemensovoj izjavi, oni će uložiti značajna ulaganja u STGT i partnerska poduzeća, kako bi se upoznali sa ovim sustavom i povećli inovativni potencijal ruskih tvrtki. Kao rezultat toga, u Rusiji će se stvoriti ekosustav proizvodnje u punom ciklusu za proizvodnju turbina velikog kapaciteta. Njemačka tvrtka već je identificirala dobavljače za delokalizaciju komponenti .

U 2017. Siemens se našao u skandalu kada su, navodno, njegove plinske turbine isporučene Krimu, koji je bio pod sankcijama EU i SAD-a nakon ponovnog ujedinjenja s Rusijom. Zapadnim tvrtkama zabranjeno je poslovanje u regiji.

Konglomerat je izjavio da su četiri sporne turbine prvotno bile namijenjene za projekt u južnoj ruskoj regiji Taman, nedaleko od Krimskog poluotoka. Ruska tvrtka Technopromexport izjavila je da je kupila opremu na sekundarnom tržištu i modernizirala je na ruskim postrojenjima.

Njemačka tvrtka podnijela je tužbu protiv Technopromexporta, tvrdeći kako je tvrtka premjestila opremu na Krim kršeći međunarodne sankcije i bilateralne sporazume.

Navodno će se turbine instalirati u novim elektranama na Krimu. Regija je pretrpjela nestašicu struje od svog izdvajanja iz Ukrajine, budući da je njezina opskrba električnom energijom gotovo u potpunosti ovisna o Ukrajini.

7
Ostavite komentar

avatar
10000
 
5 Grupirani komentari
2 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
7 Komentatori
Tuborgkorisnik_postojiDažBogLucijasamo tako Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
spartak
Gost
spartak

Bilo bi im pametnije da uopće nemaju posla sa Siemensom koji ih je tužio zbog besmislice. Neka im bude kazna gubitak ruskog tržišta. A RF je u stanju i sama razviti svoju prouzvodnju plinskih turbina. Možda će trebati više vremena ali bit će njihova i bez ucjena od strane zemalja poput Njemačke koje nisu uopće suverene već slušaju siledžiju s druge strane Atlantika..

samo tako
Gost
samo tako

I biti bez struje čekajuči domaču proizvodnju…

korisnik_postoji
Gost
korisnik_postoji

Siemens ih je tužio jer se morao ograditi od projekta.
Ponešto sam upoznat sa procesima unutar te firme i mogu ti reći da se o ovakvim projektima svi detalji jako dobro znaju unaprijed i nemoguće je da nisu znali i odobrili montažu na Krimu.

DrLove73
Gost
DrLove73

Samo u Nemackoj ima 40.000 Americkih vojnika, a svi politicari u EU se biraju, prisluskuju i ucenjuju od strane SAD da rade kako im se kaze ILI…

Lucija
Gost
Lucija

Siemens je bio i ostao solidna tvrtka. To se za malo koju može reći. I ovo je dobar posao. Danas se ne isplati ‘otkrivati toplu vodu’.
A ovo s Krimom…😊…pa ne može Siemens biti kriv ako je treća strana preuzela robu i premjestila je iz Rusije u – Rusiju…
Ionako se regija zvala – Taman.
Taman za – Krim.

DažBog
Gost
DažBog

A da Rusi zabrane koristenje plina proizvedenog u Rusiji u tim Siemensovim turbinama. Pa su ondaK kvit

Tuborg
Gost
Tuborg

Kako ti nije jasno da imaš posla sa moderatorom?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik