fbpx

Siemens će poslovati u Rusiji bez obzira na sankcije i „skandal“ s Krimom

siemens

Siemens će opskrbljivati Rusku Federaciju turbinama i graditi elektranu u Tatarstanu. Ovo je jedan od prvih većih ugovora tvrtke nakon skandala s turbinama koji je završio na Krimu.

Njemački koncern Siemens potpisao je ugovor o izgradnji elektrane u Tatarstanu snage 250 MW, stoji u izjavi tvrtke objavljenoj u srijedu, 2. listopada.

Ovo je prvi veliki ugovor koncerna u Rusiji u dugo vremena nakon incidenta s isporukom plinskih turbina na Krim, kada je Siemens zaobišao europske sankcije, piše agencija DPA. U međuvremenu je u prosincu 2017. godine Siemens je potpisao sporazum o izgradnji elektrane u kombiniranom ciklusu u Nižnekamsku i za opskrbu postrojenja svojim turbinama.

Planira se da će novi pogon u Tatarstanu biti pušten u pogon 2023. godine. Ukupna vrijednost ugovora, uključujući dva ugovora o uslugama održavanja, iznosi oko 290 milijuna eura. Njemačka tvrtka je glavni izvođač, a isporučit će ruskoj strani dvije turbine SGT5-2000E i jednu parnu turbinu SST-600.

Skandal oko Siemensa izbio je u ljeto 2017. godine, kada je otkriveno da je nekoliko Siemensovih turbina isporučeno na Krim, čime su prekršene EU sankcije. Njemačka tvrtka objasnila je da je oprema bila namijenjena Tamanu, a na poluotoku je završila bez njenog znanja. Predstavnici Siemensa u Rusiji bezuspješno su pokušavali osporiti  prebacivanje turbina na ruskim sudovima, čime su se kršili ugovori, a turbine nisu uspjeli vratiti s Krima.

Njemački tehnološki koncern Siemens dobio je narudžbu od Rusije za opskrbu dvije plinske i jednu parnu turbinu s naknadnom uslugom u trajanju od 13 godina. Ugovor s tvrtkom iz Tatarstana, Nižnekamskneftehim, potpisan je u Münchenu 18. prosinca.

Za njemačko-rusku gospodarsku suradnju koja se dramatično smanjila posljednjih godina, transakcija od konačnih 380 milijuna eura prilično je velika. Ipak, teško da bi zaslužila zaseban komentar, da nije bilo skandala oko isporuke Siemensovih turbina na Krim.

Prvi ugovor nakon skandala s Krimom

Kao što smo naveli,  2017. su plinske turbine naručene od Siemensa za elektranu Taman, što se bio zaseban  projekt, a ruska strana, suprotno uvjetima ugovora, prevezla je turbine na Krim. Tako je njemački koncern nehotice prekršio sankcija EU.

Siemens se odmah žalio ruskim sudovima, na kojima je od tada pretrpio jedan poraz za drugim, a također je najavio smanjenje suradnje s Rusijom u području opreme za elektrane.

Međutim, samo šest mjeseci kasnije je Siemens ponovno sklopio ugovor o opskrbi Rusije s istim plinskim turbinama. Ispostavilo se da njemačkom divu trebaju kupci, a s obzirom na to da se ne radi o opasnoj opremi, zaključili su da je s Rusijom bolje poslovati nego ne poslovati.

Sada DW piše kako Siemens uopće neće  smanjiti svoje raznoliko poslovanje u Ruskoj Federaciji. Čak i „prijetnje“ o obustavi isporuke opreme Rusiji su bile formalne, jer su se odnosile samo na ruske tvrtke u državnom vlasništvu i to dok se ne uvede dodatni sustav kontrole. Kako Siemens od danas „kontrolira put svojih proizvoda do krajnjeg odredišta i instalira ga samo samostalno“, kako je tada za DW rekao predstavnik koncerna, nema prepreka za poslovanje.

Siemens: Partner nije državna tvrtka

Tim se odlukama Siemens rukovodio pri sklapanju trenutnog ugovora. Prvo, Nižnekamskneftehim nije državno poduzeće, iako se smatra bliskim vlastima Tatarstana, uključujući i zbog sudjelovanja u kapitalu njegova matičnog koncerna TAIF Radika Šaimieva, sina bivšeg predsjednika republike.

Međutim, njemačka strana nema pritužbi na vlasti Tatarstana. Navodno ga „vrijeđa Moskva, posebno Kremlj“, što je predsjednik Siemensa, Joe Keser, htio pokazati odbijanjem da sudjeluje u Sočiju u listopadu na tradicionalnom sastanku njemačkih gospodarstvenika s Vladimirom Putinom.

Za rusku podružnicu Siemensa 380 milijuna eura predstavlja više od četvrtine godišnjeg prometa u Ruskoj Federaciji. Osim toga, narudžba iz Tatarstana, kako je izvijestila tiskovna služba koncerna za DW, omogućit će povećanje kapaciteta ne samo tvornice Siemens u Berlinu, već i njezinog poduzeća u istočnonjemačkom gradu Görlitzu, kojem prijeti zatvaranje.

Primjer obostrano korisne poslovne suradnje

DW se tješi činjenicom da ovo i nije tako „velik posao“, jer su globalni prihodi tvrtke Siemens za fiskalnu godinu koja je završila 30. rujna dosegnuli 83 milijarde eura. Globalni promet poslovanja s turbinama za energetiku i plin bio je 15,5 milijardi eura.

„Stoga, 380 milijuna eura koje će Siemens dobiti do 2021. godine za gradnju elektrane u Tatarstanu, a potom za svojih 13 godina rada otprilike 2,5 posto prihoda ove jedinice u jednoj godini, nisu veliki iznos“, piše DW.

Usput, narudžba iz Tatarstana može se pogledati s drugačije točke gledišta. Sad je Siemens, pod dojmom „krimskog skandala“, najavio ograničenje svog poslovanja s turbinama u Rusiji, od strane ruskih dužnosnika je bilo javnih izjava i komentara kako im Siemens zaista treba, ali ako ne bude htio prodavati turbine, Rusija će ih kupiti od Amerikanaca, Japanaca, Iranaca ili će ih početi proizvoditi sama, kao dio strategije supstitucije uvoza.

Na kraju je na potpisivanju sporazuma Münchenu 18. prosinca direktor Siemensa, Joe Keser, ruskim partnerima rekao: “Zahvalan sam vam na povjerenju”.

„Stoga se trenutni dogovor treba promatrati ne samo u kontekstu krimskog skandala, već kao primjer obostrano korisne njemačko-ruske suradnje, koja se nastavlja zahvaljujući pragmatizmu gospodarstvenika s obje strane. A sankcije Europske unije, kao što vidimo, uopće ne ometaju ovakvu suradnju“, zaključuje Deutsche Welle.

DW

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
27 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

džaba rusima te turbine bez hrvatskih mandarina. Propadaju ziher.

Yeah
Gost
Yeah
1 godina prije

Nisu sankcije zbog turbina nego zbog mandarina:))) Moj stari je govorio: ko je rodjen da ga j…same mu gace padaju!

shumadinac
Member
1 godina prije

Siemens je sada PR nemačkog poslovnog sveta, spisak takvih kompanija će ubrzano da raste što će samo pojačati potrebu i ukazati na hitnost Vašingtonu za “ograđivanjem”.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Bolje bi bilo da su rekli rusima: radije cemo dati turbine ciganima nego prodati vama, pa bi rusi morali pokrenuti svoju proizvodnju.

ieoiugnqeugrqeuwrguqerge
Gost
ieoiugnqeugrqeuwrguqerge
1 godina prije

Istina, rusima je bolje da ne uzimaju više ništa sa zapada i prave samo svoje pa koliko da košta nebitno.

Tvingo
Gost
Tvingo
1 godina prije

Ovaj tekst je jad od jada pošto sam nedugo nazad brao na jednom ruskom sajtu da je njihova tvrtka Saturn uspešno testirala baš takvu turbinu veče snage i sada kad su švabe videle da su oni na korak do svoga proizvoda počeli su jim nuditi prenos tehnologije za proizvodnju turbina licenčno u Rusiji sa svom tehničkom dokumentacijom .

shumadinac
Member
1 godina prije

Ne treba sumnjati da su Rusi u stanju samostalno da razviju takvu tehnologiju – čak i napredniju. To što postižu sa oružjem mogu (i hoće) i sa drugim tehnologijama. Ali Rusi su već pokazali koliko su u stanju da žrtvuju da bi postigli to što žele. Privući Nemačku na svoju stranu je fenomenalan uspeh, posao o kome se ovde priča je zaista beznačajna cena. I još nešto: Nemačka ne bi “došla” sama…

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Nije im uspjelo ni sa Francuskom, a uporno ponavljaju kako se Njemačka sprema za rat.
Pametnije bi bilo da se Rusija kane bilo čijeg strateškog partnerstva.

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije

@Sinisa
Brzopleto razmišljanje u največim postocima stvara pogreške. Neka malo prigrle Kinesku filozofiju a Vlado i Rusi znaju “igrati šah”. Polako, Rusima se nigdje ne žuri. Što budu više pod “sankcijama” to je osamostaljenje od mnogo uvoznih proizvoda izvjesnije. Vrlo bi rado “izuzetni” sada ukinuli sankcije jer su i sami uvidjeli da su Rusiji donjele više koristi nego štete. Ali ego je preveliki a dali bi Rusi i pristali da se vrati kako je bilo prije i nikom-ništa? Čisto sumljam. Igra će još potrajati, u međuvremenu izuzetnima treba neki veliki preokret jer sve su činjenice protiv njih. Bumo videli.
LP

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

O tome i pričam, trebaju se okrenuti u pravcu osamostaljenja od drugih a ne da gledaju u druge kao osnov napredka i razvoja. Sa Francuzima su baš tako uleteli, doduše vjerovatno su uspjeli da pokupe i dosta tehnologije ali iz prijateljstva su sa Francuzima ušli u partnerski odnos a Francuzi im ga zbiše do balčeka…to će uraditi i Nijemci.
Kao što je Šumadinac rekao….mogu i sve više znaju.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

shumi
Mislim da si pogodio u centar.
Ovakvi poslovi ”razbijaju” sankcije, što je vrijednije od samog posla, bez obzira kakav je.
Rusi su u problemu jer je raspadom SSSR-a znatna industrijska proizvodnja ostala u Ukrajini. Što nije bio problem do Majdana i uvođenja sankcija. Pa trebaju vremena za ovladavanjem proizvodnje npr. brodskih motora za ratne brodove, ovakvih turbina, itd…….
Tvingo ima najnovije informacije da su po pitanju turbina izgleda u tome uspjeli…..

Podravec
Gost
Podravec
1 godina prije

Uspjeli su i u području brodskih motora!

Tvingo
Gost
Tvingo
1 godina prije

Daltone ako te zanima odkucaj GTD-110M ima slika i može se puno toga pročitati ,turbina lepotica i praviče se u razponu od 110 do 500 mw snage. Ova pomenuta radi u gradu Ivanovo u probnom režimu a što se tiče onih manjih za ugradnju u helikoptere i fregate što jih ukrainci više nisu hteli ili bolje rečeno nisu smeli isporučivati (Motor Sič i Progres ) one su gotova stvar .Zamjenjene su domačim i več se serijsko ugradžuju u pomenutu tehnimu i po svojim karakteristikama nadmašuju ukrainske modele mada ni one nisu bile slabe.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

@Tvingo
Hvala, baš me zanima dokle su stigli….

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Vidim, razumiješ se u PR, što reče shumadinac ali pravo. Čak i da imaju i da su na gubitku Rusi, ovo je ugovor putokaz

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Ah. Ime koje ulijeva povjerenje. Pišem in memoriam mom malom kuhinjskom bojleru koji je vrijedno radio i grijao vodu…tko zna…možda 40 godina i više…
Inače, mislim da je Siemens najmanje dva puta rastjerivao Siemens hr i uvodio reda…

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

Lucija na svoj suptilan način signalizira da je Siemens na tržištu zemalja bivšeg SSSR-a već dugo i da ima dobre reference…….

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Obožavao sam Simensove mobilne….
Prvi, S25…sa ekranom u boji;bauštelac ME45, fenomenalan telefon.

ieoiugnqeugrqeuwrguqerge
Gost
ieoiugnqeugrqeuwrguqerge
1 godina prije

Jedini mobiteli kod kojih si mogao pojačavati ili smanjivati snagu odašiljaća, provjerano, tamo gdje ni jedan mobitel bilo koje mreže nije radio Simens jest.

Генерал Платов
Gost
Генерал Платов
1 godina prije

je dok gazda ne grakne

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Partneri iz USA se ooet ne pridržavaju dogovora…
„Stejt department je doneo odluku o prodaji 150 raketa ’Džavelin‘ i opreme za njih Ukrajini, kao i pružanju tehničke podrške u vrednosti od 39,2 miliona dolara“, navodi se u saopštenju Pentagona.

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

Čim Amerika sredi Kinu, na redu je Njemačka. Carine su mala beba prema onome što ih čeka.

NE siemens
Gost
NE siemens
1 godina prije

jer prekrsuje ugovore i sankcije … menedzerje u zatvor

tuf
Gost
tuf
1 godina prije

Iako gospodarska suradnja zvuči lijepo i poželjno, sve se više pažnje posvećuje i dugoročnoj sigurnosti. Mislim da bi Rusi morali dvaput razmisliti s kime će graditi energetsku strukturu. Jer u ovakvim projektima ne uzimaju se samo turbine, nego i ostatak Siemensovog “ekosustava” koji uključuje elektroniku (SCADA sustave koji kontroliraju turbine). Prema svim dostupnim informacijama ispostavilo se da je Siemens AKTIVNO sudjelovao s Izraelcima i SAD-om u podmetanju Stuxneta u iranske pogone za obogaćivanje urana, ustupajući detalje sustava kao i načine preuzimanja kontrole. Da li Rusija želi slični scenarij? Da li je to ujedno i razlog zašto Siemens ima zeleno svjetlo da nastavi projekte u Rusiji?

ieoiugnqeugrqeuwrguqerge
Gost
ieoiugnqeugrqeuwrguqerge
1 godina prije

Đaba to govoriti kad se zna tko vlada Rusijom i za koga, ukazao si na glavni problem i zašto je ovo uopće prošlo.

PROTIV
Gost
PROTIV
1 godina prije

Skandalozna zlocinacka tvrtka … inspektore zatvori vrata i onemoguci ovak kriminal

Tvingo
Gost
Tvingo
1 godina prije

Completed the main testing phase of the Russian gas turbine GTD-110M

Ovde ima čak i video o pomenutim stvarima …

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
27
0
()
x