Velika Britanija u Gibraltaru zaplijenila iranski tanker pun nafte

Tanker
43 komentara

Vlasti Gibraltara kažu kako su zarobile tanker za kojeg se sumnja da je prekršio sankcije Europske unije, prevozeći naftu u Siriju.

“Imamo razloga vjerovati da je “Grace 1” prevozi svoj teret sirove nafte u rafineriju Baniyas u Siriji, koja je u vlasništvu subjekta koji podliježe sankcijama EU protiv Sirije“, priopćio je u takozvani „premijer“ kolonijalne vlade britanskog Gibraltara, Fabian Picard.

Picard je također ukazao da su vlasti britanskog prekomorskog teritorija uz potporu britanske mornarice presrele tanker u četvrtak ujutro, po lokalnom vremenu.

“Zaustavili smo brod i njegov teret”, rekao je.

Neki mediji su zarobljeni tanker povezali s Iranom, što se pokazalo točnim. Vlada Damaska ​​još nije donijela odluku o tom pitanju.

Od početka krize u Siriji i pobune terorističkih i oružanih skupina 2011. godine, Europska unija i SAD su pokrenuli kampanju sankcija protiv arapske zemlje s neuspjelim ciljem svrgavanja legitimne vlade Bashara al-Assada.

Prošlog svibnja je blok EU produljio za još jednu godinu, do 1. lipnja 2020., svoj embargom protiv Sirije, koji uključuje ograničenja u naftnom, trgovačkom i investicijskom sektoru, kao i zamrzavanje sirijske imovine u bankama EU.

Sirijske vlasti su u više su navrata osudile ekonomsku blokadu Zapada koja utječe sirijski narod, uz potkopavanje nastojanja Damaska ​​da stabilizira zemlju i olakša povratak raseljenih osoba i izbjeglica.

Međunarodni arapski list Rai Al-Youm objavio je prošlog travnja kako Sjedinjene Države surađuju s terorističkom skupinom Al-Nusra Front kako bi spriječile ulazak naftnih proizvoda u područja pod kontrolom sirijske vlade.

Sankcionirajući Siriju, Zapad s jedne strane nastoji “spriječiti sudjelovanje zemalja ulagača u obnovi” arapske zemlje, a s druge želi pretvoriti sirijsko područje u “veliko tržište potrošača za zapadne proizvode”, rekao je sirijski ministar vanjskih poslova Walid Al-Mualem u svibnju.

Oglasio se i Iran, koji je zbog nezakonite zaplijene njegovog tankera u Gibraltarskom tjesnacu britanskog veleposlanika u Teheranu pozvao na „konzultacije“.

EU sankcijekršenje sankcijatanker
Pretplatiti se
Obavijesti o
43 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
4 godine prije

Sve po starom pritisci i sankcije.

Nema
4 godine prije

Sad lagano da iran parkira u stranu tanker koji ide prema britaniji

fbslo
4 godine prije

Navadna kraja, brez vsake pravne podlage.
Take “tatove konj” ali pirate so včasih streljali brez sodišča….

fbslo
4 godine prije

Nije ni Iran ni Sirija deo EU ili Zapada uopšte,
a ni rafinerija Baniyas nije v vlastništvu Zapadnjaka (iako nekad možda bila, posle 2013-14 sigurno više ne)…
Ko če tim “demokratskim” kaubojima stati na kraj ?!?

Moreno
4 godine prije

EU sankcionira Sirijce i neda im da dođu k sebi od rata, sa čime samo i dalje generira migracije iz Sirije da krenu u Europu i otežava povratak onima koji bi se u Siriju vratili, onda od svih država ta ista EU traži da se ti migranti ”welcomiraju”.
Postojale su sankcije na oružje kad se naoružava ISIL, ali nije bilo slučajeva spriječavanja kršenja sankcija.

onaj najgl.......veći Dalton
4 godine prije

Očito je da bi za sadašnji američki politički trenutak bilo oportuno dodatno smanjivati ionako mali broj raspoloživih političkih opcija. Jer su u sukobu sa svima. A trenutno prema nekima treba smanjiti javni pritisak. Ali ga treba nastaviti drugim sredstvima. A tko je u tome bolji od Engleza. Englezi, po običaju, odrađuju prljave poslove za Amerikance. I još si tepaju, ”da su najveći saveznici” i da imaju ”specijalne odnose”. Zanimljiv je put koji su prešli. Od američkih gospodara. Do američkih slugu. Pa sa Kinom trenutno vlada američki trgovački intermezzo. Dok Englezi mute po Hong Kongu. I malo umjesto Amera rede iranske tankere. Jer Ameri više ne smiju uredovati. Bar jedno vrijeme. Poslije rušenja drona, nemaju puno opcija. Mogu samo napasti Iran. A to im se ne da. Jer ovi luđaci kažu da neće biti nikakvog američkog ograničenog udara. Nego će za uzvrat opi*diti po Izraelu. Svime što imaju. Ukoliko ne blefiraju.… Čitaj više »

Zadranin
4 godine prije

Znači, teroristi ISIS-a mogu ILEGALNO prodavati sirijsku naftu koju su ukrali.. Ali Iran ne može legalno prodavati svoju naftu Siriji.

EU, moralno si bankrotirala.

Gamad..

DažBog
4 godine prije

Englezi nastavljaju svijetlu tradiciju svojih “slavnih” predaka – Gusarenje po plavim morima. A da zaustave koji Ruski tanker ono cisto da osjete miris baruta.

Saddam
4 godine prije

Zaista postaje degutantno gledati koliko “siluju” Siriju, kao da žele od Sirije napraviti novu Palestinu – nešto što je postojalo i nestalo neprekidnim otimanjem, ubijanjem, terorom i komadanjem od strane onih koji samo žele mir…

Spanjolac
4 godine prije

Nikome nije čudno što iran umjesto par stotina km kopnenim putem, naftu prodaje siriji pomorskim putem od više desetaka tisuća kilometara….

nessy
4 godine prije

Da skratimo i pojasnimo. Britanska kurva, po naredjenju svog makroa, trenira strogocu na trecoj strani.

nessy
4 godine prije

Svjetska politika je stvarno postala septicka jama, nigdje prava, pravde, ni zrno morala, gnjusno i gadljivo. Toj jadnoj, napacenoj Siriji, bi najradije zatvorili prikljucak na kisik, samo da mogu. Ali, kako ono ide, nicija nije do zore… Doci ce kraj i ovim medjunarodnim zlocincima, i to prije nego misle.

spartak
4 godine prije

Prokleti anglocionistički gusari. I vama će jednoga dana odzvoniti, bando jedna pokvarena

samo tako
4 godine prije

Asad mora pastii. Te tri slatke riječi imaju samo jedno značenje, Sirija mora nestati.
Imaju li sramotnici ijedan zakonski argumenat?
Je li UK u ratu, sa kojom državom, kojom objavom ?
Gusare treba potopiti

Mucke
4 godine prije

Nafta iz Irana u Siriju ide kroz Gibraltar,svasta.

Tom
4 godine prije

Mene zanima gdje su tu rusi mogli su oni isporuciti tu naftu svojim savwznicima
Iran isporucuje naftu rusij kroz naftovode a rusija ju moze isporuciti sirij sa vojnim konvojimabrodova koji dolaze u siriju
Rusija nije vjerodostojan saveznik

varjag
4 godine prije

Sad volim Siriju i Iran još više!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

FATIH
4 godine prije

ZAR FASIZAM NIJE UNISTEN??

Aga
4 godine prije

S razlogom Britanci drze obje strane prolaza spanjolsku i marokansku stranu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI