Turska zadržala brod pod ruskom zastavom koji je prevozio žito

Tanker
7 komentara

Turska je zaplijenila teretni brod pod ruskom zastavom nakon što je Kijev tvrdio da je umiješan u ” ilegalni ” transport ukrajinskog žita, javio je u nedjelju Reuters, pozivajući se na ukrajinskog ambasadora u Turskoj Vasilija Bodnara.

“Imamo punu saradnju. Brod trenutno stoji na ulazu u luku, zadržan je od strane carinskih organa Turske,” rekao je Vasilij Bodnar ukrajinskoj nacionalnoj televiziji. Prema riječima ambasadora, istražitelji će u ponedjeljak odlučiti o sudbini broda.

Taj potez uslijedio je dva dana nakon što su ukrajinske diplomate pozvale turske vlasti da zadrže brod Zhibek Zholy, tvrdeći da je prevozio “ukradene” ukrajinske poljoprivredne proizvode.

Brod je otplovio iz luke Berdjansk u Azovskom moru, koja se nalazi nedaleko od grada Mariupolja – koji je pod kontrolom ruskih snaga i milicija Donbasa – i stigao u tursku luku Karasu, napisao je Bodnar u nizu objava na Twitteru u petak, tražeći od Turske da “preduzme relevantne mjere”.

Diplomata je također rekao da je misija imala “dobru komunikaciju i blisku saradnju” s turskom stranom po tom pitanju, te je siguran da će ” dogovorene odluke” “spriječiti pokušaje narušavanja suvereniteta Ukrajine”.

Brod je navodno u Berdjansk utovario oko 4.500 tona žita, javio je Reuters, pozivajući se na neimenovanog ukrajinskog zvaničnika. Novinska agencija je također navela da je ukrajinsko glavno tužilaštvo krajem juna poslalo pismo turskom ministarstvu pravde u kojem se tvrdi da je brod bio umiješan u “ilegalni izvoz ukrajinskog žita”.

Prema pismu, na brodu je bilo 7.000 tona tereta.

Ukrajina je tada zatražila od Turske da “provede inspekciju ovog morskog plovila, zaplijeni uzorke žitarica za forenzičko ispitivanje” kako bi se utvrdilo njegovo porijeklo i izrazila spremnost da pokrene zajedničku istragu s turskim vlastima.

Kazahstanska kompanija KTZ Express, koja je vlasnik Zhibek Zholy, rekla je Reutersu da je brod iznajmljen ruskoj firmi Green Line, koja ne podliježe nikakvim sankcijama.

Ruske vlasti još nisu komentirale razvoj događaja.

Ukrajina, veliki proizvođač žitarica, nije u mogućnosti da izvozi svoje žito morem zbog sukoba koji je u toku, a procjenjuje se da je 22-25 miliona tona žitarica trenutno zaglavljeno u lukama zemlje. Kijev je ranije optužio Rusiju da „krade“ njeno žito – nešto što je Moskva negirala.

Zapadne nacije su okrivile Rusiju za blokiranje luka. Moskva je više puta izjavljivala da će garantovati siguran prolaz za pošiljke žitarica ako Kijev očisti svoje luke od mina. Ukrajina je zauzvrat optužila ruske snage za miniranje crnomorskih luka. Rusija je predložila izvoz žitarica kroz luke Berdjansk i Mariupolj pod ruskom kontrolom.

rusijatankerukrajinažito
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

ovakve vijesti,gdje svi jedne druge optuzuju za prekid opskrbe zitaricama,posebno prema sjevernoj africi,mozemo ocekivati u nedogled..pa sad,neka mi netko kaze..to je slucajni slijed dogadjaja.hvala.

Neko ime
1 godina prije

Bome Turci naplacuju svima svoje usluge…Svedima u Kurdima, Evropi u migrantima, Ukrajincima u barjaktarima, Amerima u F16/F35 a Rusima u žitu.
Dobra igra za “Lovca u žitu”, za sada…
Pitanje je samo hoce li S-300 proraditi, ako zatreba…?! You’ll never know…

Pristina
1 godina prije

TURCI PAMETNO RADE

Krle
1 godina prije

Ja zaista ne znam koliko istine ima da Rusija krade pšenicu iz Ukrajine. Imaju problema i sa izvozom svoje, zašto bi se mučili i s njihovom? Moguće da je neki privatni dil u pitanju ali ipak mi je to pogolemo da se tek tako ukrade. S druge strane nije to prvi put da Ukrajina nekoga osuđuje za nešto, a poslije ništa, ni tužbe ni procesa ni presude, osim naravno medijske. Na kraju, u glavama ljudi ostane da je to sve tako, iako nije nikad dokazano. Kolege s mora vjerovatno znaju kako i gdje se može provjeriti putanja broda pa da znamo makar da li se to poklapa. Nadam se da se Turci neće upustiti u eventualno falsifikovanje istrage i da će rezultati biti objektivni.

hiber
1 godina prije

Tačno kako sam rekao. A rušisti-naivci: neće turci. Ode brod…. naravno ima caka, ukradenoga mora biti manje od 25% pa možda prođe…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI