Mađarski ministar vanjskih poslova osudio sankcije od strane EU prema Kini i Myanmaru kao štetne i besmislene

Peter Szijjarto
6 komentara

Sankcije EU-a zbog navodnih kineskih kršenja ljudskih prava i protiv dužnosnika Myanmara, zbog vojnog puča, pogrešan su potez, koji je donesen usred potrebe za snažnijim vezama u svijetu, rekao je u ponedjeljak mađarski ministar vanjskih poslova.

“Takva odluka od strateške važnosti posebno je besmislena u trenutku kada važnost međunarodne suradnje izuzetno raste, u vremenu kada se više nego ikada prije treba raditi na spašavanju života”, rekao je Peter Szijjártó novinarima.

Njegovi komentari uslijedili su nakon što je Vijeće Europske Unije u ponedjeljak nametnulo sankcije protiv 10 vojnih dužnosnika u Myanmaru, uključujući de facto čelnicu zemlje Min Aung Hlaing, koja je vlast preuzela pučem 01. veljače 2021. godine.

EU je također nametnula sankcije glavnom ravnatelju izbornog povjerenstva Myanmara, zbog ukidanja rezultata glasovanja 2020. godine, što je omogućilo smjenjivanje državne savjetnice Aung San Suu Kyi i njezinu demokratski izabranu vladu od strane vojske.

U ponedjeljak je Vijeće također najavilo sankcije protiv četvorice predstavnika kineske regionalne stranke i organizacije u sjeverozapadnoj provinciji Xinjiang, zbog navodnog prisilnog zatočenja ujgurskih muslimana u regiji.

Ovo su prve sankcije koje EU nameće Kini zbog navodnih kršenja ljudskih prava od prosvjeda na trgu Tiananmen 1989. godine.

Szijjártó je sugerirao da, dok je EU bila zauzeta izricanjem sankcija na drugom kraju svijeta, blok nije prepoznao navodne povrede ljudskih prava počinjene u Ukrajini protiv mađarske manjine.

Otprilike 150.000 Mađara živi u ukrajinskom pograničnom području Zakarpatja, gdje su se navodno suočili sa suzbijanjem korištenja materinjeg jezika i pokušaja izražavanja vlastite kulture.

“Očekujemo da će i UN i Europska Unija biti barem toliko glasni o ovom pitanju koliko su bili i o navodnim ili stvarnim kršenjima ljudskih prava tisućama kilometara daleko”, rekao je Szijjártó.

EU sankcijekinaMyanmarPeter Szijjarto
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Karma
3 godine prije

MADJARSKA je stara jaka imperija i Budimpesta jedan od najlijepsih gradova pun kulture.
Divni, svijesni ljudi i sve vise UMORNI na teror Brissela.
Izaci ce iz EU prije ili poslije.
Orban je predsjednik vlade ne postar.

tihobl
3 godine prije

Prvo otkazu poslusnost Sorosu, a sad i Londonu. Kuda to vodi?

Max
3 godine prije

Naravno da su besmislene ali vrhuška tako hoće

Ime
3 godine prije

Madjari su vrlo jednostavno mogli staviti veto na te odluke. Ali za to treba imati veca muda.

Sulejman
3 godine prije

Normalno da nevaljaju EU sankcije kad se ubijaju i brišu sa lica zemlje nedužni muslimanski civili ,a da se ubijaju budisti od strane islamističkih fanatika onda bi te sankcije mađari podržavali.

3 godine prije zadnji put uredio Sulejman
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI