EU sankcionisala šefa odbrane Rusije, portparolku Ministarstva spoljnih poslova, glavnog urednika RT

Sergej Šojgu
31 komentar

Desetine visokih ruskih zvaničnika, poslanika i javnih ličnosti su na listi EU sankcija.

Evropska unija je uvela sankcije nizu visokih ruskih zvaničnika – uključujući ministra odbrane Sergeja Šojgua i šefa kabineta predsjednika Antona Vajna – kao i glavnu urednicu RT Margaritu Simonjan, optužujući svakog da pomaže u „ugrožavanju teritorijalnog integriteta“ Ukrajine.

Odgovarajući na odluku Moskve da prizna dvije otcjepljene republike u Donbasu, EU je u srijedu krenula da sankcioniše stotine zvaničnika, poslanika, pa čak i medijskih ličnosti. Među najvišim sankcionisanim zvaničnicima bio je ministar odbrane Šojgu, koji je optužen za podršku ponovnom ujedinjenju Krima sa Rusijom 2014. i „aktivnu podršku i sprovođenje akcija i politika koje podrivaju i ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine, kao i stabilnost ili bezbjednost u Ukrajini“.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je na sličan način kažnjena, za nju se kaže da je „centralna ličnost“ ruske „vladine propagande“, koja je „promovisala raspoređivanje ruskih snaga u Ukrajini“. Sankcije će zabraniti svakom pojedincu da posjeti Evropsku uniju, dok će njihova sredstva u inostranstvu biti zamrznuta. Dodatne kazne su takođe uvele zabranu uvoza određenog broja roba i usluga i postavile ograničenja na sposobnost Rusije da prikupi kapital na evropskim tržištima.

Ruski zvaničnici nisu bili jedine ličnosti koje su bile na meti, a sankcionisana je i glavna urednica RT Margarita Simonjan. EU je rekla da je iskoristila svoju ulogu na RT da promoviše „pozitivan stav prema aneksiji Krima“ i akcijama separatista u Donbasu – koji su proglasili nezavisnost od Kijeva 2014. nakon puča koji su sponzorisale SAD i kojim je uklonjen ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič.

Ukupno 351 poslanik u ruskom zakonodavnom tijelu, Duma, takođe je kažnjen zbog glasanja za priznavanje Donjecke i Luganske republike u Donbasu kao suverenih država. Prema Evropskom bloku, njihovi glasovi su „dodatno destabilizovali Ukrajinu“.

Šef kabineta predsjednika Putina, Anton Vaino, kažnjen je zbog svoje „aktivne uloge u procesu donošenja odluka u Kremlju“, uticaja na predsjednika i zbog prisustvovanja „sastancima o društveno-ekonomskom razvoju Krima“ – teritorije koju je ponovo apsorbovala Rusija u martu 2014. nakon referenduma. Kazne EU uslijedile su nakon talasa antiruskih sankcija koje je Washington uveo ranije ove nedjelje. Kazne su bile usmjerene na desetine ruskih finansijskih kompanija, njihovih filijala i određeni broj pojedinaca za koje se tvrdi da su „ruska elita“. Ranija izvršna naredba predsjednika Joe Bidena takođe je zabranila gotovo sve američke poslovne aktivnosti u Donbasu, dok Bijela kuća i dalje prijeti oštrijim mjerama ukoliko Moskva preduzme dalje mjere u regionu.

EU sankcijeMaria ZaharovarusijaSankcijeSergej Šojguukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alen
2 godine prije

Tako je evropo samo se zakopavaj dublje u rupu iz koje nema nazad..

preseren3
2 godine prije

Jp! Zamrznuli su im bankovne račune u zapadnim bankama (?????) i zabranili im putovanja na zapad (????).

Ime
2 godine prije

Jadan Sojgu, nece imati niza kruh zbog sankcija! Salu na stranu narod ce na ebat

Agenda zla
2 godine prije

Covjece, kako se Schwalb sa ucenicima poigrava sa danasnjom civilizacijom. Sve je ovo planirano u skoli mladih lidera 90tih i na WEFu. Jadna Ukrajina je postala zrtveno janje. Pogledajte Schwalbovih ucenika kako koordinirano jedni na druge poskakuju ko fol. Sve je ovo teatar da se sada skrene paznja sa Covid scene, propusnica, boostera, nuspojava, povecane smrtnosti, krsenja zakona. Ukrajina ima nisku stopu procijepljenosti, sta mislite gdje ce narod bjezati!? Pa tamo gdje je najveca procjepljenost i gdje ce domace stanovnistvo od nuspojava da se trijebi, a uvoze se zdravi robovi. Inflacija, neimastina, recesija, nastavak straha, rat, migracije od prijecovida s Bliskog istoka. Pominje li ko migrante od Covida? Pominje li ko Covid od ruske teatar invazije? Hoce li ko pominjati uvodjenje EuIDa kada krene migracija ukrajinaca? Hoce li ko ukrajince pominjati kada krene recesija, glad, neimastina? Hoce li se ko osvrnuti na enormnu smrtnost od cjepiva kada budemo svi gladni… Čitaj više »

preseren3
2 godine prije

Ovaj portal podnosi Francisku, i Boba, pa če podnjeti i tebe.
A jedino, što ovaj portal drži u životu je, da obavještava SVE ASPEKTE, i mi, koji komentiramo, možemo to jedino još tu.
U našim zemljama u EU, NE MOŽEMO VIŠE!
Blokirani! Ako pogledaš tamo, samo onaj, ko se ulizuje, je objavljen.

preseren3
2 godine prije

A pitao bi te, o onom “demokratski”? Šta si time mislio? Da mora da se briše istina?

Car Putin
2 godine prije

Hahahahahahaha. Kmeeeeee

abc
2 godine prije

Rusi se posheru na vaše jadne sankcije.

abc
2 godine prije

Šta plačeš pichko….

grom iz vedra neba
2 godine prije

Padom Trumpa čak i osrednje glupi su zorno vidili pad ‘demokracije’. Samo oni još gluplji, to još nisu vidili.

Ja to onako
2 godine prije

A visoke ruske zvanicnike zabole tuki za njihove sankcije.

Schwarze Hunderte
2 godine prije

Uh , uh , uh ! Eto njima jeda I za sjutra ….

tihobl
2 godine prije

Koja ce tek kmeka biti kad Rusija uvede kontrasankcije. Samo sacekajte malo. EU hoce da tuzi Rusiju za 290 milijardi koje je izgubila zbog sankcija do prosle godine, a sad ce cifra rasti ubrzano.

Bruno
2 godine prije

Bila neka država, zvala se Jugoslavija i dvije njene republike provedu referndum o odcjepljenju. Bila neka država, zvala se Ukrajina i njene dvije republike, pokrajine urade isto. Zašto bi Hrvatsak mogla da se odcejpi i Kosovo, a Lugansk i Donjeck nemaju to pravo. Čini mi se da si ti na pogrešnoj strani.

Geni neizmjenjeni
2 godine prije

A u čemu se ustvari sastoje te sankcije?

Max
2 godine prije

Njima ne mogu ništa.

nessy
2 godine prije

Sojgu se vec zalio susjedima, da vise nece moci u New York u soping, kao sto ide redovito, svakih desetak godina. A i ona debitna kartica, sa 20$, sada je neupotrebljiva. Covjek je u ocajanju, nije mu lako. Jedina utjeha mu je Zaharova. Rekao joj je, kroz suze “Marija, Marija, sto da radim”, ona kaze, “Ajde borati, nosit ces uniformu, kao i do sada”. Svjedoci kazu, da ga je uspjela utjesiti.

drago
2 godine prije

Najnovija vijest .EU uvodi sebi sankcije na ruski plin.naftu i ostale sirovine.
Sva proizvodnja ce se obavljati u oblaku (cloud-u) bez ijedne molekule CO2.
Veseli potrosaci ce samo cekati kisu,tako da i sa samom dopremom nece imati problema.
Sve ce to savrseno funkcionirati dok neko ne povice:” Car je gol “

mrdo
2 godine prije

Tamo su mu djedovi, čekaju ga.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI