Pedeset tankera odlazi u Saudijsku Arabiju da svijet preplave jeftinom naftom

Veliki broj tankera
52 komentara

Blogeri su objavili kartu navigacijskog portala Marine Traffic s tankerima koji bi u Saudijsku Arabiju trebali stići u travnju. Tada je kraljevstvo obećalo naglo povećati izvoz nafte, kako bi, prema analitičarima, izbacilo Rusiju s određenih tržišta i prisililo Moskvu da sjedne za pregovarački stol.

“Evo mape koju je objavio Marine Traffic s praznim tankerima koji prijavljuju da će se u travnju utovarivati ​​u Saudijskoj Arabiji”, objavili su na Twitteru internetski blogeri Tanker Trackersa.

Oni prate kretanja tankera i zalihe nafte i objavili su kartu navigacijskog portala koja pokazuje kako oko 50 tankera plove iz Azije i Sueskog kanala prema vehabijskoj monarhiji, a neki od njih su već uz obale Saudijske Arabije.

Očito je da većina tankera naftu od Saudijske Arabije uzima prema standardnom rasporedu, jer se trenutačne isporuke već kreću oko 10 milijuna barela dnevno. Neka plovila, međutim, mogu biti dodatno iznajmljena za travanj, kada je Rijad obećao da će svijet preplaviti jeftinom naftom iz svojih skladišta.

Ranije je državna tvrtka Saudi Aramco najavila da će u travnju povećati izvoz nafte za više od 2 milijuna barela, na 12,3 milijuna barela dnevno.

Kako je napomenuo Reuters, brzi porast punjenja zaliha i javna izjava o tome usmjereni su na povećanje pritiska na cijene i uzrokovanje štete svim zemljama koje proizvode naftu.

“Saudijska Arabija nastoji brzo riješiti situaciju, kako bi izbjegla produljeni naftni rat koji će pogoditi njezinu ekonomiju i osujetiti program modernizacije”, piše Reuters.

Agencija vjeruje da će Saudijska Arabija na ovaj način Rusiju vratiti za pregovarački stol i prisiliti Sjedinjene Države da im se pridruže kako bi zaštitile svoje proizvođače.

Prema agencijama, Saudijska Arabija je čak ponudila svim kupcima naftu po nižim, 25 dolara po barelu. Međutim, izjave Rijada o povećanju izvoza dovele su do naglog rasta cijena tankerskog prijevoza. Cijene su porasle 8 do 10 puta, od 200 tisuća do 300 tisuća dolara po teretu, ovisno o smjeru. Nakon toga je Saudi Aramco morao otkazati ponudu s niskim cijenama.

The Wall Street Journal izvještava, pozivajući se na vlastite izvore, da Washington želi odvratiti Rijad od planiranog povećanja izvoza nafte i planira raspravljati o ovoj temi na videokonferenciji zemalja G20 26. ožujka. Prema Politicu, američki predsjednik Donald Trump već je zatražio od Saudijske Arabije da djeluje tako da niske cijene nafte ne naštete američkim proizvođačima. Međutim, cijene nafte su već ispod troška proizvodnje u Sjedinjenim Državama.

Marine Traffic
FOTO: Snimka tankera portala Marine Traffic

Podsjetimo da u travnju ističe ugovor OPEC+. Rusija je predložila da se održi smanjena razina proizvodnja, ali Saudijska Arabija je inzistirala na dodatnom smanjenju za još 600 tisuća barela dnevno. Zbog toga ugovor nije produljen, nakon čega su se cijene nafte srušile ispod 30 dolara za barel Brenta, da bi se za nekoliko dana stabilizirale na tih 30 dolara, čekajući 1. travanj i kako će se razvijati situacija s pandemijom koronavirusa u svijetu.

Kao što smo ranije izvijestili, za sada, tijekom 20 godina karijere, Vladimir Putin nikada nije pod pritiskom sjeo za pregovarački stol, a kada je bivši visoki dužnosnik Rijada, princ Bandar bin Sultan, Moskvi ponudio „zaštitu“ od napada islamističkih skupina tijekom ZOI u Sočiju, kao odgovor je čuo da će Moskva za najmanji napad na igre odgovornom smatrati Saudijsku Arabiju, „sa svim posljedicama koje nosi takav scenarij“. Očito je da mladi princ Mohammad bin Salman i bivši ravnatelj obavještajnih službi kraljevstva, princ Bandar bin Sultan, nisu razgovarali o tom događaju.

Bloomberg: Rusiju ne zanimaju ucjene i naftni sektor će voditi kako je odlučio Putin

„Naftni rat“ će potrajati, jer je poznato da Putin ne podnosi pritiske

OPECsirova naftatanker
Pretplatiti se
Obavijesti o
52 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
čitalac
3 godine prije

Zvjezdani ratovi, drugi dio:
Imperij uzvraća udarac.

čitalac
3 godine prije

Mislim da je glavni cilj Rusa bio da se i Ameri uključe u OPEC+, da i oni smanjuju svoju proizvodnju po dogovoru a ne da svi smanjuju proizvodnju osim njih.

Bosanac
3 godine prije

i dok cekaju da ih natankaju…sve se posade zaraze Coronom i moraju u izolaciju…i dotle nafta ode na $50 🙂

Savonarola
3 godine prije

Jasno je da je ON pokrenuo reset naftnog trzišta.Svi sada svasta pišu, naģađaju, spekuliraju a ON samo čeka.Bacio je mrežu i kad odluči da je digne biti ce puna ulovljenih riba.Ne spominjite NJEGOVO ime uzalud.

Tvingo
3 godine prije

Sada se nameče rješenje ove nastale situacije u vidu raketa iz Jemena i svi tankeri če odmah promjeniti pravac kretanja u suprotnom pravcu što bi odgovaralo svima osim vahabitskim banditima….

mars
3 godine prije

Nacin razmisljanja i djelovanja Saudijaca je usporediv sa razmisljanjem sitnog lokalnog reketara koji je odlucio da zastiti svoje interese tako sto ce reketariti i ucjenjivati najkrupnije i najmocnije igrace u biznisu kojim se i on bavi. Ucjenjivati na ovaj nacin jednu Rusiju koja je vec 6 godina pod svim mogucim i nemogucim sankcijama, ogranicenjima i pritiscima a da ona i dalje uspjesno radi i djeluje na zacrtanom kursu, pri cemu ne mijenja niti joj pada na pamet da promjeni taj kurs zbog kojeg je sankcionisana, u najmanju ruku je, blago receno, kratkovido i neinteligentno. Ucjenjivati SAD i na ovaj nacin direktno udarati na njihovu ekonomiju urusavajuci jedan od njihovih kljucnih sektora je i neinteligentno i opasno. Mozda im to zasada djeluje kao dobra opcija, ali to je samo do granice dok ti najveci i najmocniji igraci ne odluce da je vrag odnio salu, da je dosta i da sitnog reketara… Čitaj više »

Alen
3 godine prije

Dakle jeftina nafta , plaćana besplatnim friško odštampanim bilionima dolara i eura ..

MatijaVZHR
3 godine prije

Promatrajte što će se događati sa ARAMCOm, Saudijskom državnom naftnom kompanijom. Za sada se čini da bi mogla pod prisilom velikim dijelom prijeći u američke i britanske ruke. UAE će vjerovatno također biti uključen u komadanje.
Ova potez Saudijaca sa “naftnim šokom” je, čini se, pokušaj kontre Amerikancima koji nastoje podijeliti Saudijsku Arabiju po planovima iz 2001. Treba pratiti razvoj situacije.

ad astra
3 godine prije

Krucijalno pitanje je zašto je došlo do smanjenja cijene sirove nafte? Malo je podataka u otvorenim izvorima i teško je donijeti relevantne zaključke. Ali, ima nekoliko naznaka koje mogu pomoći u analizi. Prvi je Korona virus koji je smanjio potražnju za naftom. Smanjena potražnja reflektira se na cijenu. Drugi bitan element je odnos Rusije i SA. Rusija otvoreno podržava Iran, aktivno sudjeluje u ratu u Siriji na strani koja je oponent SA. Iran otvoreno mijenja režim u Iraku. Ovdje smo detektirali dva jaka neprijatelja SA, Rusiju i Iran. Oba ova neprijatelja jako su ovisni o izvozu i, dakako cijeni nafte. SA je također ovisna o nafti ali smatra da ima dosta velike unutrašnje rezerve da može prebroditi krizu. Slabljenje iranske ekonomije lako može dovesti do unutrašnjih nemira. U tom slučaju bi izostao direktni utjecaj Irana u Jemenu i Siriji.SA na dobitku. Drugi element je slabljenje ruske ekonomije. Mogući scenarij je… Čitaj više »

Stjepan
3 godine prije

Kak’ je teško zaključiti da je ovo sve dogovor saudijaca i rusa, a sve uredno prate Kina, Iran, Venecuela, Indija i svi drugi osim amera i nekoliko njihovi priljepaka!! Dugoročno ovo odgovara i kanađanima jer će ameri morati smanjiti pritisak i na njih zbog svoje ovisnosti o kanadskoj nafti, plinu,…
Sve je puno jednostavnije nego izgleda, nema teorija zavjera, samo logičan intetes za stvarno suverene zemlje!!
⏳🤔🤔🤔😉😉😉👍👍👍

Komšija
3 godine prije

Ja se u ovo ništa ne razumem tako da neću ni komentarisati.

gost
3 godine prije

Europske rafinerije ODBIJAJU preraditi Saudijsku naftu tako da ništa od toga:
https://www.wsj.com/articles/as-saudis-shop-discounted-crude-refiners-say-no-thanks-11585241955?mod=searchresults&page=1&pos=3
Hahahahahaha, kakav udarac za Saude

karantanac
3 godine prije

Bilo bi veselo da kad se zaliv napuni tankera na čekanju dođe “slučajno” do sudara dva tankera u Hormoškom tjesnacu i do zatvaranja istog. Još kad bi to malo potpomogli iranci ili rusi ili čak iamerikanci, cena nafte bi odmah porasla pogotovu što će Kini sada trbati veće količine nafte da bi nadoknadili izgubljeno zbog korone.

Ivan Sever
3 godine prije

Procjene zapada da će sankcije “prisiliti na nešto” Rusiju, zatim procjene Saudijske Arabije (a zapravo je veliko pitanje i koga još) da će niska cijena nafte srušiti rusku naftnu tržišnu poziciju i proizvodnju, prijetnja islamskim ekstremizmom i terorizmom, “rat” sa coronavirusom itd.itd.itd. su promašena. Putin je za sve njih “igrač višeg ranga” (kao šah između majstora i velemajstora). Naime Putin uvijek u svojim procjenama, a zatim i činjenju i pripremama polazi odostraga i razrađuje više najgorih scenarija, a zatim čini ono što će ga spasiti u najgorem slučaju, a za svaki drugi slučaj onda je pripremljen po logici stvari. Tako je Putin sasvim ispravno shvatio da je temeljna odrednica vlastita (vojna, politička i ekonomska) snaga (i zato on asimetrično razvija najubojitija naoružanja – nuklearni potencijal, hipersonične rakete kopnenog, morskog i zračnog baziranja sa višestrukima namjenama, SS – 500, novi oklopni, artiljerijski, zračni isl. potencijali i to uspijeva sa 15 puta… Čitaj više »

xxx
3 godine prije

Dje su tanker sto plove za rusiju

Guzonja
3 godine prije

Kolika je sansa da ce huti potpaliti koji dron ili scud 😂

Alex
3 godine prije

Sad će Ameri napunit podzemna skladišta, pa prodavat kad poskupi.

Max
3 godine prije

NE može Saudijska Arabija ništa samo spletkari.

Lucija
3 godine prije

Kad ono 😊:

“Refineries in the United States and Europe are rejecting to accept any more Saudi oil, even at discounted prices, owing to a crude glut and lack of storage space, the Wall Street journal has reported, citing Saudi officials and oil traders.

Gulf Agency Company Ltd, a Dubai-based maritime logistics company, says buyers in India have also cut back on Saudi crude as that country has gone into lockdown to try to slow the spread of COVID-19. According to the company’s sources, at least 52 Indian ports have invoked a force majeure amid the outbreak, allowing them to cancel orders without incurring penalties.”, sputniknews.com
😊
Bit će i gore za Saude…

Ivo Lola
3 godine prije

A gdje je Greta, Greta Tunberg? Zašto se ne javi? Zašto ne spriječi Saudijce da zagađuju prirodu? Greta, javi seee! Do something!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI