Bloomberg: Rusiju ne zanimaju ucjene i naftni sektor će voditi kako je odlučio Putin

Ruska naftna kriza
37 komentara

Kako bi kompanije izašle iz krize koja je na tržištu nafte izbila zbog rata cijena između Rusije i Saudijske Arabije, proizvodnja nafte u Sjedinjenim Državama može biti smanjena, za Bloomberg je izjavio predstavnik Državna komisija za željeznice Teksasa  Ryan Seatton. Ova je američka savezna država  jedna od glavnih naftnih regija zemlje, ali crpi naftu iz tradicionalnih ležišta, ne iz škriljca.

“Teksas može smanjiti proizvodnju za 10% ako Saudijska Arabija napravi ista smanjenja proizvodnje, ali s razine prije pandemije koronavirusa. Međutim, Rusija također mora pristati ići istim putem”, rekao je Ryan Sestton.

Kao što ističe Javier Blas, vodeći energetski dopisnik Bloomberga, postavljanjem standardnih vremenskih rasporeda proizvodnju nafte i plina u Teksasu regulira Državna komisija za željeznice. Tako vlast može ograničiti proizvodnju. Ako dođe do smanjenja, to će biti prvi pad proizvodnje u Teksasu u posljednjih 50 godina.

„To ne možda najbolje rješenje, jer trenutna cijena WTI sirove nafte ne pokriva čak ni troškove postojećih bušotina u regijama Sjedinjenih Država, koje u prosjeku iznose 23 dolara po barelu, a za profitabilnost im treba veća cijena“, rekao je Javier Blas.


FOTO: Troškovi postojećih bušotina izvan sektora škriljca u Sjedinjenim Državama i potrebne cijene za profitabilnost

Cijene nafte


Ranije je američki predsjednik najavio da je spreman intervenirati u pravom trenutku u rješavanju naftne krize između Saudijske Arabije i Rusije. Prema Reutersu, Washington namjerava poslati visokog službenika Ministarstva energetike u Rijad kako bi uvjerio kraljevstvo da ne povećava proizvodnju. O tome je saudijskim vlastima pisala i grupa američkih senatora.

Istodobno, Bloomberg izvještava da Rusija neće popustiti ucjeni Saudijske Arabije i pristaje na svoju prethodnu verziju transakcije OPEC+, a to znači zadržati prethodnu razinu proizvodnje do lipnja.

Podsjetimo da OPEC+ zbog odbijanja Rusije nije produžio ugovor o smanjenju proizvodnje, nakon čega su mnoge zemlje najavile značajno povećanje proizvodnje od travnja, a Saudijska Arabija je uvela i značajne popuste za kupce. Zbog toga su cijene nafte pale ispod 30 dolara po barelu, ali su se intervencijom ruskih naftnih kompanija na tržištu cijene jučer oporavile i skočila na 32 dolara za barel brenta, da bi se dan zatvorio trgujući s cijenom od 30 volara. Jutros je na otvaranju prodaje prosječna cijena nafte nafta opet pala na 27-28 dolara po barelu.

Bloomberg: Rusija neće pokleknuti pored ucjenama Rijada

Rusija neće pokleknuti pred ucjenom Saudijske Arabije, bez obzira na gubitke. Predsjednik Putin se prvi neće složiti s tim, prenosi Bloomberg.

Prema agenciji, počevši sukob, ruske su vlasti bile spremne oboriti cijene na 20 dolara po barelu i nositi se sa svim negativnim ekonomskim posljedicama.

Kremlj je uvjeren da će pobijediti u naftnom ratu, jer su u Rusiji unaprijed stvorili dovoljne rezerve za to. Moskva je uvjerena da rat može izdržati duže od Saudijske Arabije i njenih partnera.

Kako se navodi u članku, „Saudijska Arabija je dugo vremena trpjela kršenje proizvodnih obveza od strane Rusije, ali odbijanje Moskve da podrži dodatna smanjenja proizvodnje, kako je nedavno na sastanku u Beču tražio saudijski ministar energetike, izazvalo je bijes Saudijaca.

Kremlj je i dalje otvoren za suradnju s kartelom OPEC, ali samo prema njegovim uvjetima, piše agencija. Prema izvorima Bloomberga, ruski prijedlog za OPEC+ ostaje na snazi, iako ga je vehabijsko kraljevstvo prethodno odbilo.

Mit o ruskoj ovisnosti o nafti

Kao što je na Zapadu rasprostranjen mit da bi se s visokim cijenama nafte Rusija razvija pod bilo kojom vladom, čak i s prozapadnim liberalima na vlasti, jednako je raširen mit da Rusija ovisi o nafti i da ne proizvodi ništa drugo za izvoz, osim nafte i plina.

Strogo govoreći, uopće nije Rusija koja sjedi na „naftnoj igli“, već su to zapadne države koje „leže“ na  „kapljicama nafte“. Naime, ako ih Rusija prestane opskrbljivati ugljikovodicima, stanovništvo ovih zemalja, osim, možda, Australije, će se smrznuti, a proizvodnja i transport će stati. Zainteresirani mogu pročitati izvješće Federacije američkih znanstvenika (FAS) o uvozu i izvozu nafte u SAD, što je za Amerikance bilo razočaravajuće.

Prema procjenama američke Agencije za energetske informacije od prije nekoliko godina, ovisnost ruskog BDP-a o nafti je umjerena i iznosi oko 9%, što je primjetno manje nego u mnogim razvijenim zemljama, poput Norveške, Kuvajta i UAE.

Nafta u Rusiji se sada proizvodi u izobilju, a do 2030. godine ta se slika sigurno neće promijeniti. Stoga se mogu prodavati viškovi i nabavljati iz inozemstva razne potrebne robe i tehnologije koje Rusija nema i koje se ne mogu napraviti onoliko brzo koliko je potrebno. Kako se domaća potrošnja približava razini proizvodnje, izvoz će opadati.

Razne tehnologije za uštedu energije su palijativne, jer omogućuju učinkovitiju uporabu nafte, ali nafta ipak mora doći odnekud. Solarne i tehnologije vjetra za dobivanje energije trenutno nisu učinkovite i nafti nisu značajna konkurencija.

Depoziti škriljca i nafta iz škriljaca, kao i bitumenskog pijeska, iz kojih su se tehnologijom „frackinga“ ubrzano počeli proizvoditi nafta i plin, također nisu konačno rješenje problema. Unatoč njihovim ogromnim rezervama, one se smanjuju, a troškovi proizvodnje ovih energetskih kompanije su znatno veći, tako da ta ležišta neće promijeniti sliku na globalnom tržištu.

Karakteristično je da su i sami Amerikanci dobro svjesni tih problema, što se odražava u svih izvješćima njihovih nadležnih odjela.

Prema posljednjim podacima, zalihe nafte u Rusiji dovoljne su za održavanje proizvodnje na trenutnoj razini tijekom sljedećih 30 godina. Istovremeno u Rusiji traju geološka istraživanja i stalno se objavljuju nova otkrića. Na primjer, 2014. je pronađeno najveće novootkriveno nalazište nafte na kopnu u Rusiji u posljednjih nekoliko desetljeća u regiji Astrahan, a nafta ovog polja je vrlo kvalitetna. Naime, kaspijska nafta po kvaliteti nije ništa lošija od nafte u Perzijskom zaljevu. Najveći potencijal za otkrića postoji u Sibiru i na ruskom Arktiku i Dalekom istoku. Za proizvodnju nafte u udaljenim regijama krajnjeg sjevera i Sibira, kao i u podmorskim poljima, naravno, bit će potrebno stvoriti novu infrastrukturu – željeznice, ceste, cjevovode, luke, obalne platforme, moguće čak i naftne tankere i podmornice. Ali Rusija već ima veliko iskustvo u razvoju divovskih ležišta zapadnog Sibira i sahalinskih polja, a stvaranje infrastrukture za ugodan život i upravljanje u ekstremnim uvjetima za Ruse je uobičajeno.

Mit da će uz nisku cijenu nafte rusko gospodarstvo propasti ovih dana sve češće čujemo, ali je razdoblje 2014.-2016. jasno pokazalo da, unatoč padu cijena nafte, ruska ekonomija nije propala.

Iako postoji ovisnost proračunskih prihoda o izvozu i cijenama nafte, što priznaje i ruska vlada, poduzimaju se svi potrebni koraci za otklanjanje te ovisnosti. Konkretno, grade se i moderniziraju se rafinerije nafte koje omogućuju zamjenu izvoza sirove nafte izvozom gotovih naftnih derivata s velikom dodanom vrijednošću, a upravo je to jučer najavio čelnik Rosnefta Igor Sečin.

Rafiniranje nafte u Rusiji raste još u sklopu plana supstitucije uvoza, usvojenog 2014., a za izvoznike naftnih derivata su niske cijene sirove nafte dobre.

Ako će cijena nafte dugo bude niska, smanjit će se samo „ekstra prihodi“, odnosno prestat će dolaziti novi novac za ulaganja, modernizaciju i sve vrste velikih infrastrukturnih projekata. Neki od programa za intenzivni razvoj zemlje bit će optimizirani i ponovno planirani, ali svi projekti za ovu godinu će biti dovršeni, rekao je Anton Siluanov.

Glavni proračunski rashodi, a to su mirovine, plaće državnih službenika, zdravstvenih, obrazovnih, vojnih i drugih djelatnika, isplatit će se u cijelosti jer se ne financiraju iz naftnih prihoda.

U slučaju proračunskog deficita, on će se pokriti iz unaprijed akumuliranih rezervi, a one su dovoljna za dugogodišnji „naftni rat“ sa Saudijskom Arabijom i američkim naftašima. Novca i zlata ima dovoljno da se izdrži razdoblje niskih cijena sirove nafte, a istovremeno smanjuje takozvana „ovisnost“ o nafti.

State Department: Ovo je „neprijateljsko djelovanje Rusije protiv Sjedinjenih Država“

I za kraj, vijest koja upravo stiže su nove optužbe američkog State Departmenta o „neprijateljskom djelovanju Rusije u naftnom sektoru“, što može biti uvod u novi krug sankcija koje će američki zakonodavci nametnuti Moskvi, uvjereni da će tako prisiliti Vladimira Putina, Aleksandra Novaka i Igora Sečina da smanje proizvodnju nafte i tako osiguraju veće cijene crnog zlata, koje su potrebne američkim naftašima.

Igor Sečin: „Samo naprijed, prošle su sankcije više koštale SAD nego nas“

Međutim, Sečin podsjeća „američke partnere“ da su prethodne sankcije više pogodile američke kompanije koje su poslovale s Rusima, nego same Ruse.

„Američke sankcije pogađaju partnere ruske korporacije kao i američke banke više nego sam Rosneft. Sankcije imaju dvije strane, nas i naše partnere, koji su zbog sankcija izgubili ogromne resurse. Neću sad imenovati određene tvrtke, ali postoje američke tvrtke koje su izgubile mnoge projekte, a njihovi resursi nisu usporedivi s našima“, rekao je Sečin za televizijski kanal „Rusija24“.

“Mislim da su oni osjetljivi na utjecaj sankcija od nas. Ista stvar se dogodila i s dobavljačima opreme za bušenje i dobavljačima jedinica za plinske turbine. Prije sankcija gotovo polovinu naše financijske sigurnosti su jamčile američke banke. Kreditne linije iznosile su 35 milijardi dolara. Sada je ta brojka jednaka nuli. Zarađivali su do četiri milijarde dolara godišnje samo od kamata. Sada je to nula. Eto, to su vam rezultati tih sankcija”, dodao je čelnik Rosnefta.

Bloomberg / Oil Price /“Rusija 24”

Naftarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eks
4 godine prije

Bloomberg je rekao … E sad, da sm ja to ovde napisao, svi rusofobi na ovom portalu bi me napali i tvrdili da nemam pojma, da sam rusofil bez znanja itd. Znači, Rusiju ne možeš ucenjivati – poglavica je rekao “haug” .

Vozd je stigo janice
4 godine prije

Sve ce stat pa tako i potreba za naftom, odjecom, tehnikom i sve sto nije nuzno za prezivit. Samo se treba nadat ili molit gornjeg i donjeg da se ovo smiri

Savonarola
4 godine prije

Izuzetni ce morati shvatiti da je bajka o frackingu zavrsena a i novežani koji prolaze malo ispod radara, moraju shvatiti da je bolje loviti bakalar nego bušiti po moru.To je zato jer je ON odlucio da bude tako.

šeronja
4 godine prije

sankcije – blagostanje

Laki Topalović
4 godine prije

Četiri milijardi samo od kamata na kredite i dividende od dionica i sve su ostavili Rusima. Jako su pametni. To je bila ona Crna Hanuka. Kad je Putin otkupio sve dionice i ojačao rublju s 80 na 67 u jednoj minuti. Kad je pisalo ovdje prošli tjedan

čitalac
4 godine prije

Ako nafta predstavlja tek 9% ruskog BDP (malo sam se poguglao, drži otprilike), zašto im je onda državni proračun mnogo više ovisniji o nafti? Nemam na brzinu izvora ali to sam više pročitao.
Izgleda da još nisu naučili skupljati poreze.
To je njihov možda najveći problem.

Neko ko vas poznaje
4 godine prije

Mislim da je uvlačenje SAD-a u pregovore o proizvodnji nafte bio cilj Rusije i Saudi Arabije od početka ove “krize”. Svako smanjenje proizvodnje koje je dogovorio OPEC+ iskoristili su Amerikanci da povećanjem iste zarade, odnosno smanje gubitake, zavisno od momenta i cene kad se dogovor Rusije i OPEC + dogodio. Za sada samo Teksas izlazi sa ponudom smanjenja proizvodnje. Cilj je, bar po meni, da SAD kao celina izađu sa istom. Dakle, ono što su Tramp i njegova administracija želele da postignu odustajanjem od dogovora o raketama srednjeg dometa (rušenje starog između SAD i Rusije, da bi se postigao novi, i sa Rusijom i sa Kinom), sad se događa na naftnom tržištu, gde su Rusija i SA nastupile zajedno da bi naterali SAD na pregovore o smanjenju proizvodnje koji će obuhvatiti i OPEC+ i Sjedinjene države. Trenutno, Rusi i Saudijci trpe gubitke, SAD ima katastrofu u najavi, igra u kojoj… Čitaj više »

f35
4 godine prije

Bloomberg ,bloom- znaci vrijeme cvjetanja…kad je sve rascvalo, ocvalo..a berg ne treba ni prvodit..
Oni vole ta stilska zvucna imena koja moćno
zvuče. .
Mozda ce bit i president, valjda nece..jer to je ipak niza stepenica….!?jednostavno su vladari ove dimenzije.

pravda
4 godine prije

Fraza, Putin neće ovo ili ono krajnje je naivna. Morate shvatiti da je Putin samo na čelu tima vrhunskih “šahista” koji vuku poteze a Putin ih prenosi.
Upravo je taj tim (bivši kadar KGB) doveo Jeljcina u mat poziciju i on je predložio Putina za premijera posle čega je krenula era Putina (čitajte tima iz KGB-a). Taj tim stoji iza svih poteza, što je i logično. Za zemlju od 11 vremenskih zona i gomilom krvnika koji bi se obrušili na nju da smeju, prosto je smešno pisati da sve radi Putin.
Rusiju vodi vrhunski tim patriota koji polako ali sigurno vode Rusiju napred!
Biće tu za zapad još gomila neprijatnih iznenađenja koja će ih dovoditi do ludila.
Čačkali su mečku i normalno je da dobiju po pi*ki!

Spacevoodoo
4 godine prije

Rusiju nitko i nije pokušao s naftom ucjenjivati niti to može. Također raspodjela nafte na globalnom nivou je nemoguća bez Amerike. Rusija i Saudijska Arabija su prvi udar na rušenje cjene nafta napravile uz prešutni dogovor s Amerikom, jer ako Amerika i nema uticaja na Rusiju, sigurno ima na SA, međutim Amerika je ostala sa strane jer joj je odgovarao razvoj situacije iz najmanje dva razloga; Prvi je razlog pad burzi koje nikad ne padaju slučajno, kao što ni korona nije došla slučajno, jer padom američkih naftnih korporacija stvorili su se uvjeti da se američka naftna kao i ostale indistrije nacionaliziraju što ke postalo vidljivo u petak 13. kad je ministar financija Amerike obećao bezgraničan kapital za kupovinu dugova korporacija i sad po padu burzi sva industrija će se nacionalizirati, odnosno dugove će plaćati američki građani, a zajmodavac i krajnji kupac biti će američke federalne rezerve. Jednog dana, ako i… Čitaj više »

Rusofil
4 godine prije

Ako sam dobro shvatio, duži period, relativno stabilna i povoljna cijena za proizvođače i onda odjednom KSA i OPEC traže smanjenje proizvodnje? Sve to prije isteka prethodnog dogovora. Kad čitam vijesti, ispadne da je Rusija započela i vodi nekakav naftni rat. Meni to izgleda kao da se ne želi uključiti u neku igranku i mijenjati postojeći dogovor. SAD su uvijek manipulirali s naftom u svoju korist ili tuđu štetu pa mislim da one i sada stoje iza svega ali ovaj put sa upitnim rezultatima.

VOLGA VOLGA
4 godine prije

Što sve neća raditi da bi “ostali širiti demokraciju i policajci svijeta” Iako je kao navijački,ali realno-sve stoji- gospodin Vladimir Vladimirovič je državnik ,brine o svojoj zemlji,a i šire,ima dobre i odane suradnike,što je jako važno,i mogu mu “soli na rep” Neka vrište,sve ide svojim tijekom.I to tako treba biti.Prekobarsko “vrištanje” samo je znak da se stvari mijenjaju i to da će ,unatoč kompleksnosti svijeta-pasti,a Veliki Medo reći da je :šah-mat.

mane
4 godine prije

Ako cena nafte narednih meseci ostane na 20 ak dolara, ceo svet treba putina da poljubi u dupe. Sta ce spasiti razbijenu svetsku ekonomiju posle korone. Samo jeftina nafta. Covek pokusava da spasi svet cak sta vise i od treceg rata

Mate
4 godine prije

Sečin je dobro odbrusio. Často bih ga janjetinom da mogu.

nessy
4 godine prije

Kako se samo usudi itko na svijetu, djelovati u svom nacionalnom interesu, a zanemarujuci USA interese? To ne samo da nije u redu, nego, nije ni moralno, USA su poznate kao svijetski dobrotvor, luconosa prava i demokracije, koje u najvecoj katastrofi od WWII, odbijaju skinuti sankcije na medicinski materijal Iranu i Venecueli. Jedna mala i siromasna Kuba, pomaze, koliko moze, salje lijecnike i opremu u Italiju npr., a velika i mocna USA, broje svaki dolar usrani, i pokusavaju doci do licence za cjepivo. Da Bog da, svu ‘elitu’ USA da dobiju, ne samo koronu, nego u privitku, barem jos antraks i ebolu, pa da se planeta rijesi vampira, bez zrna empatije. Nevjerojatno, kad se ogole svi motivi, sto vidimo. Tko je spreman pomoci drugima, a tko samo gleda svoj bijedni interes. Dobro su rekli Kinezi, korona ce proci, a tada ce se vidjeti tko je bio covjek, a tko abortus.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI