Sankcije EU Rusiji usmjerene na ”strateške ambicije” Moskve

Josep Borrell
39 komentara

Blok radi na ”odgovoru s velikim utjecajem” na potencijalnu rusku invaziju na Ukrajinu

Planirani paket sankcija EU protiv Rusije mogao bi uskratiti zemlju robe potrebne Moskvi da ostvari svoje strateške ambicije, otkrio je u nedjelju visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove.

Pišući na svom tjednom blogu, Josep Borrell optužio je Moskvu da “vodi živčani rat” i da nastavlja “podgrijati klimu napetosti u Europi”.

Borrellov blog dolazi u trenutku kada je Moskva optužena za postavljanje 100.000 vojnika na granicu, a neki tvrde da planira napad. Kremlj je tu tvrdnju više puta demantirao, a umanjio ju je i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Kako su napetosti i dalje visoke, eurokrat je pojačao svoju retoriku, obećavajući da će udariti Rusiju paketom snažnih mjera ako dođe do invazije.

“Kao dio našeg rada na odvraćanju, napredovali smo s pripremama odgovora s visokim učinkom koji bi nanio velike troškove ruskom gospodarstvu i financijskom sustavu”, napisao je. “Također razmatramo mjere kontrole izvoza koje bi imale dugoročni učinak, uskraćivanjem ruskih proizvoda koji su joj potrebni da ispuni svoje strateške ambicije.”

EU već neko vrijeme prijeti novim sankcijama Rusiji. Prošlog tjedna predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je američkom TV kanalu CNN da ništa nije “isključeno” kada je riječ o mjerama, uključujući isključenje Rusije iz međunarodnog bankovnog platnog sustava SWIFT i potpuno zaustavljanje plinovoda Sjeverni tok 2.

Prošlog tjedna Borrell je rekao da nema više informacija koje bi ukazivale da je ruska invazija na Ukrajinu iza ugla.

“Svakako ne, ne mislim da postoji nešto novo što bi moglo povećati osjećaj straha od trenutnog napada, ne”, rekao je Borrell, optužujući Moskvu da pokušava “ponovno stvoriti linije podjele na našem kontinentu”.

euEU sankcijeJosep BorrellrusijaSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
39 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
preseren3
2 godine prije

Kao obično, živčani rat vode SAD i njihovi vazali. Tvrdnje o Ruski invaziji dolaze od njih.
Uvijek optužuju druge za to što sami rade….

abc
2 godine prije

Mogu zapadni kriminalcida potegnu Putinu onu stvar u njegovim gačama….
I to samo ako lepo zamole, pa jim Vladimir dozvoli….

abc
2 godine prije

Deviantni zapad propada, a sve manje istočnih država želi, da za njega ratuje na svoju vlastitu štetu.
Morače Amerikanci i Eglezi sami vaditi vruče kestenje iz žeravice. Ali za takvo nešto nemaju muda. Nisu ni nikad imali.

Max
2 godine prije

Eu je potpuno besmislena organizacija a takve su i sankcije.

burt
2 godine prije

Natsyonalna militia ratni veterani iz 2014, dobrovoljci partija Svoboda, UNA-UNSO sa ideologijama antisemitizma i nacional socijalizma, Pravy Sector vojno krilo Ukraine Volunteer Corps 10000 vojnika, Natsionalniy korpus vođa Andriy Biletskiy 5000 dobrovoljaca , AZOV regiment 1000 vojnika ukrajinskih i stranih neonacista i bijelih suprematista, Dnipro vojska Ihora Kolomoyskog 2000 aktivnih vojnika i 20000 u rezervi, Aidar batalion motorizirane pješadije, Georgian legion sastavljen od stranih dobrovoljaca, Donbas Batalion sastavljen od nacionalista i neonacista, jedinice sastavljene od Čečena, Azera, Dagestanaca, Krimskih Tatara, Kurda, strani plaćenici Academi, tako da se separatistima ne piše dobro kad krene operacija Oluja Ukrajine 22

preseren3
2 godine prije

Jučer se je odvio sastanak Savjeta Bezbednosti.
Nema ni riječi o tome, a krajni ishod sastanka je bio VETO Kine i Rusije, jer su SAD i njihovi vazali željeli podturiti odgovornost za krizu oko Ukrajine Rusiji!
Najprije jim je Nebeznja održao predavanje o lažima, moralu, podsticanju rata…
Nije više interesantno nabacivanje bezznačajnih članaka, nego bežanje od onog što je značajno.
Rusiju se pokušava označiti kao da je u bezizlaznoj sitaciji.
Što je i cilj SAD… I zato, kad ovdje čitamo neka sporedne članke bez važnosti, ispušta se prilika, da se progovori o mnogo bitnijim temama..
Jer sa Putinom recimo ima Orban vrlo srdačne odnose… Da ne govorimo o Xi-ju..

preseren3
2 godine prije

U toku su razgovori Blinkena i Lavrova.
Amerikanci traže, da Rusija povuče trupe iz blizine Ukrajinske granice.
Vjerovatno u Vladivostok…
Hahahahahaha, ajde da se smijemo….

abc
2 godine prije

A Mađari danas kupuju ruski plin po najugodijoj cjeni, pa če ga posle prodavati par puta skuplje ostalim EU članicama. Valjda če da kupe ogromne količine, koje su četiri puta veče od uobiučajenih. Njemci več ljuto gledaju u spoznaji, da jim Mađari oduzimaju biznis ruskim plinom, pa če da izmisle nešto, da jih zaustave.

grom iz vedra neba
2 godine prije

Primjećujem da ovdje mnogi pogrešno uspoređuju događanja u Ukrajini sa događanjima u Hrvatskoj. Potpuno pogrešno. Bolje i ispravnije je to usporedit sa događanjima u Jugoslaviji. Kako god su se Hrvati borili za ravnopravnost u Jugi kad ih se počelo obespravljivat, tako se sad Rusi bore za ravnopravnost u Ukrajini kad ih se počelo obespravljivat. Za uspostavit ravnopravnost pokušavana su razna rješenja, federalna, konfederalna… ali Jugo vlast nije pristajala na ništa. Kao ni Ukrajinska prema Rusima. Hrvati su bili u težoj situaciji jer nisu imali matičnu državu da im pomogne, s te strane je ukrajinskim Rusima lakše. Ali, politički gledano, U. Rusima je politički teže, jer su po ustavu Hrvati mogli na referendumu izabrat samostalnost, a to se U.Rusima ne dozvoljava. I u osnovi to i jest najveći problem Ne znam koliko u istočnom djelu Ukrajine među U.Rusima ima ukrajinaca koji bi glumili ‘ugrožene’ pa ne znam koliko će Rusi s… Čitaj više »

gigi pinna
2 godine prije

Ova EU danas me podsjeća na bivšu Jugu ’80-ih ili SSSR – dani im odbrojani.

Bosanac
2 godine prije

Što ovi prde u prazno …
…. znaju i EU i UK i U.S da im valja vratit Ukrajinu i još neke zemlje pod kontrolu interesne zone Moskve (mada i Moskva radi u jednom globalnom centralnom komitetu), takođe im valja svoje stanovnike uvalit u još veća govna nego su sad da bi globalni centralni komitet izbalansiro planetu u jedan sistem, a krajnja namjera im je ona “nećeš imat ništa a bit ćeš sretan” (i to za one ovce koje prežive svu ovu tiraniju koja je počela sa tendencijom da se pojača x10).

ledeno doba
2 godine prije

Borrell je Katalonac i član katalonske socijalističke stranke PSC i protivi se zahtjevima za neovisnost Katalonije. Borrell je stara iskusna ljiga (76 godina). Bio je predsjednik EU parlamenta 2004-2007. Prije nego što je imenovan za novog EU komesara za vanjske poslove, godinu dana je bio španjolski ministar vanjskih poslova u španjolskoj vladi Socijaliste i Soroseve pudlice i Bilderbergovca Pedra Sancheza. Kao mladi student, Borrell je 1969. kao dragovoljac živio i radio u jednom kibucu u Izraelu. U tom kibucu, Borrell je upoznao svoju prvu suprugu, francusku zhidovku, Caroline Mayeur. Borrell je teški mućkaroš. Od 2010. bio je na dužnosti predsjednika Europskog instituta za visoke škole (EHI). Istovremeno je on imao i položaj člana uprave energetskog koncerna Abengoa, za što je dobivao 300.000 eura godišnje. Međutim on je to zatajio. Kada je 2012. to ipak procurilo u javnosti, onda je morao dati ostavku na dužnosti predsjednika EHI-ja. Koncern Abengoa je nekoliko godina kasnije otišao pod… Čitaj više »

Bosanac
2 godine prije

Redakcija, jel to Vi brišete komentare il se meni čini?

Schwarze Hunderte
2 godine prije

Sankcije EU , usmjerene SPRAM SAMIH – SEBE !!! EU , kakova je DANAS je samo I jedino produkt FEDa a trajat ce taman dotle dok jos mogu posluzit svrsi .NIKADA se EU nece osloboditi stega mracnih legija , naprosto – tokom noci , jednoga jutra , biti ce probudjena – ODBACENA !!!! Silovana , orobljena , popisana – na kraju . Do veceri , teritorij , nekoc EU , bude se pretvorio u CAOS gdje se nece znat tko , koga – KOLJE !!!! Drzave , Kraljevstva , Tvrtke , Policija , Vojske …… Svje ce to za noc nestati ….Mora ! To je JEDINI NACIN da se USA , Canada , UK , mirno —- PREKOMPONIRAJU !! Nece , niti oni , neogrebani proc , docim …. Broj zrtava ce biti nemjerljivo nizi . Oni , Europljani sa dragocjenostima , koje su u stanju ponjeti I sami ne… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI