Kremlj kaže da Rusija želi poboljšati veze s EU, ne prekidati ih, ali se mora pripremiti za najgore, jer Bruxelles prijeti sankcijama

Kremlj, Rusija
13 komentara

Glasnogovornik predsjednika Vladimira Putina opovrgnuo je medijske napise o tome da će Rusija vrlo vjerojatno prekinuti diplomatske veze s Bruxellesom, rekavši da će njegova vlada razmatrati ekstremne mjere samo kao odgovor na štetna djelovanja od strane EU prema Kremlju.

U petak je Dmitrij Peskov rekao novinarima da su komentari ministra vanjskih poslova Sergeya Lavrova izvučeni iz konteksta od strane medija na ruskom jeziku. U pregledu intervjua emitiranog ranije tog jutra, diplomatu je postavljeno pitanje želi li Moskva prekid odnosa s EU. “Naše polazište je da smo spremni na to”, rekao je.

Međutim, Peskov je tvrdio da su naslovi nastali iz te rečenice previdjeli činjenicu da je Lavrov rekao da će se takav potez razmotriti samo kao odgovor na eventualne štetne sankcije, koje su pogodile osjetljiva područja gospodarstva. “Ovaj senzacionalni naslov prikazuje sadržaj izvučen iz konteksta”, rekao je. ”Ovo je velika pogreška medija. U potpunosti mijenja značenje izrečenog.”

Lavrov je dodao: „Cjelokupna EU je i dalje naš najveći trgovački i investicijski partner. Mnoge njihove tvrtke imaju podružnice u Rusiji. Postoji jako puno zajedničkih ulaganja. Ako je posao obostrano koristan, nastavit ćemo ga.”

Međutim, upozorio je kako Rusija mora težiti samodostatnosti, u slučaju da “opet vidimo, kao što smo već nekoliko puta vidjeli, uvođenje sankcija u područjima koja stvaraju rizike za naše gospodarstvo”.

“Ne želimo se izolirati od svijeta, ali na to moramo biti spremni. Ako želite mir, spremajte se za rat“, dodao je citirajući staru rimsku uzrečicu.

Šef EU za vanjsku politiku Josep Borrell rekao je u utorak na saslušanju u Europskom Parlamentu da će “iznijeti konkretne prijedloge” za sankcije protiv Rusije. Ovaj potez uslijedio je nakon što se suočio s kritikama zapadnih političara zbog prijateljskog posjeta Lavrovu prošlog tjedna, do kojeg je došlo usprkos osude EU zbog pritvaranja ruskog oporbenog političara Alekseja Navaljnog.

Kampanja za borbu protiv korupcije proglašena je krivom ranije ovog mjeseca zbog kršenja uvjetne osude od tri i pol godine zbog prijevare.

Bruxellesudiplomatski odnosiEU sankcijerusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
BanOvan
3 godine prije

Ovi iz Kremlja poput onog PiZZyja iz Bgd = “EU nema alternativu”. Jednom ih trebaju poslati u 3PM – ko ima mOOda nek’ napadne ili neka laje oko tora. Sve dok pokusavaju da se zbliže kao nevoljeno dijete roditelja tu sreće nema. Nije cijeli svijet EU i USrAnija. Druži se i sarađuj sa onim ko ti ne čine zlo a ostali u 3PM …

tihobl
3 godine prije

Trebaju staviti Brisel na ignore listu i prebaciti se na direktne kontakte sa clanicama unije. Razgovori sa Briselom su gubljenje vremena. Najbolje bi bilo da Gorbacov u ime SSSR pregovara sa komesarima, oboje su fantomske tvorevine.

Mikojan
3 godine prije

Rusija treba objaviti da stvara novi Europski savez i svi koji pristupe tom savezu imati će potpuni pristup ruskom tržštu, plin u pola cijene i vojnu zaštitu. Referendumom neka se države izjasne žele li pristupiti u takav savez. Pristupom tom savezu sve veze sa EU se raskidaju, dugovi brišu-odbacuju. Baš me zanima koja bi država imala mooda napraviti takav referendum.

3 godine prije zadnji put uredio Mikojan
shumadinac
3 godine prije

Eto, Lavrovu se omakla nedorečenost…
Ima vremena – naučiće :))))))))))))))))))))))))))))))))

Tupko Glupko
3 godine prije

Lavrov neki dan diplomatski išamarao do bola Borellija kada je ovaj došao u Rusiju kao predstavnik EU o čemu su pisali masmediji, a sitna duša se sada sveti. Rusija sve manje gospodarski ovisi o europskom novcu i europskim proizvodima što dulje te sankcije traju. Glavni gubitnik je ovdje Europa. Svog prirodnog geostrateškog saveznika Rusiju sankcionira skoro sedam godina, uz to navlačeći naoružanje na granice najmoćnije nuklearne sile u svijetu. Je li ikom palo na pamet gledati ovo dugoročnije? Ovim sankcijama je Rusija prisiljena da gospodarski, vojno i politički jača i postane neovisna o EU. Što će joj u konačnici odlično doći kada se odnosi EU i Rusije izglade. Kauboji ionako nikada ne gledaju dalje od svog nosa. Vlažan san i glavni cilj izuzetnih sa ovim sankcijama u konačnici je zabrana uvoza kvalitetnijeg i jeftinijeg ruskog plina u Europu i uvoz skupljeg i lošijeg američkog/bliskoistočnog LNG-a. Banana državice poput Bugarske, Hrvatske,… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio Tupko Glupko
mol
3 godine prije

Kina je poslala jasan signal Britaniji da ne tolerira lažne vijesti zabranom emitiranja BBC World News u Kini.  Odluka ne čudi. Prema Nacionalnoj upravi za radio i televiziju, BBC World News zabranjen je jer su neka BBC-ova izvješća o Kini kršila načela istinitosti i nepristranosti u novinarstvu. Pošteno je reći da je BBC na Zapadu postao avangarda u smišljanju i širenju glasina i laži o Kini.  Pogledajmo kako BBC izvrće činjenice i izmišlja priče o Kini.  Prikazalo je hongkonško ulično nasilje kao “prodemokratski” pokret, a u određenoj mjeri čak i veličalo izgrednike i njihovo nasilje.  Nakon što su pristaše američkog predsjednika Donalda Trumpa upali na Kapitol 6. siječnja, novinari BBC-a, uključujući Grace Tsoi koja je branila hongkonške izgrednike, požurili su kritizirati američke izgrednike… BBC provodi križarski rat javnog mnijenja protiv Kine. Postao je propagandni alat za secesionističke i separatističke snage Kine, prijeteći nacionalnoj sigurnosti lažnim izvješćima.  Kako bi služio tim secesionistima, zauzeo… Čitaj više »

Max
3 godine prije

Logičan odgovorRuske strane.

Komunjara
3 godine prije

EU je odlučila biti američka i izraelska pudlica, i s njima ne vrijedi razgovarati. Šteta je što se ogroman broj građana EU srami takvog statusa i ne odobrava ga, a ipak će se naći nasuprot Rusije. Sramotno

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI