Ruski odgovor SAD-u: Zar misle da ćemo zbog sankcija odustati od suvereniteta?

Vladimir Putin - Sjedinjene Države
77 komentara

U članku o Donaldu Trumpu i njegovom govoru u Davosu smo opširno izvijestili o najnovijim sankcijama protiv Rusije, koje su objavljene gotovo istovremeno s govorom američkog predsjednika na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Američko Ministarstvo financija je Moskvi produžilo stare o nametnulo nove sankcije zbog “okupacije Krima od strane Rusije i rata koji je u tijeku na istoku Ukrajine”. Na listu sankcija je dodan 21 državljanin Rusije i Ukrajine, kao i devet tvrtki, dok se za još 12 tvrtki mora razjasniti situacija. Naime, ovih 12 tvrtki su imale poslovne veze s tvrtkom “Surgutneftegas”. Sankcionirana je i tvrtka “Silovje mašine” (Силовые машины), jedna je od svjetskih lidera u proizvodnji opreme za elektroenergetski sektor. Zajedno s tvrtkom Siemens je ova ruska tvrtka radila na zajedničkom projektu u Rusiji “Siemens Gas Turbine Technology”, što je ujedno i poruka Siemensu da može snositi posljedice zbog suradnje s ruskim tvrtkama.

Rusko Ministarstvo energetike, čiji je zamjenik ministra Andrej Čerezov također pogođen sankcijama, očekuje objašnjenje Washingtona, dok je Ministarstvo vanjskih poslova Rusije  priopćilo kako zadržava pravo na odgovor Washingtonu.

Kao što je objavljeno u Ministarstvu vanjskih poslova Ruske Federacije, politika američkih vlasti će samo rezultirati financijskim gubitkom za njihove tvrtke.

Na internetskoj stranici ruskog Ministarstva vanjskih poslova stoji: “Ako američke vlasti radije prekidaju gospodarske i druge veze s Rusijom, to je njihovo pravo, dok mi zadržavamo pravo na odgovor”.

U priopćenju se dalje navodi kako je američka kampanja sankcija besmislena, neće donijeti nikakve rezultate i samo će stvoriti financijske gubitke američkim poduzetnicima i gospodarstvu.

Dodano je kako Sjedinjene Američke Države ovakvim koracima čitavom svijetu pokazuju svoju bespomoćnost.

Ruski predsjednik  Vladimir Putin  je već  rekao kako će nove američke sankcije protiv Rusije samo pogoršati odnose dviju zemalja, što znači da ulazimo u fazu dugotrajne konfrontacije između dviju zemalja, za sada o obliku ekonomskog rata i “hibridnih ratova” u brojim drugim područjima.

SAD su izgubile kontrolu u nametanju sankcija i pišu ih bez ikakvog smisla

sankcije

Prema mišljenju ruskih stručnjaka, taktički neće biti nikakvih negativnih posljedica zbog novih američkih sankcija protiv Rusije. Međutim, nastavljajući vođenjem ovakve vanjske politike, Sjedinjene Američke Države više neće moći sakriti svoju ulogu u državnom udaru u Kijevu. Tako su u Moskvi reagirali na proširenje crne liste američkog Ministarstva financija, koja uključuje ruske tvrtke i dužnosnike. Ipak, Washington se očito ne namjerava zaustaviti.

Prilično je čudno da SAD i dalje nastavljaju voditi ovu politiku, a primjer Irana i Sirije je pokazao da se neke zemlje jednostavno ne mogu slomiti, a Stratfor je priznao kako američke sankcije Rusiji nisu uzrokovale ozbiljnu štetu i samo su ubrzale plan diversifikacije uvoza kojeg je Moskva usvojila 2009. i revidirala 2015.

Nakon priopćenja Washingtona su iz Moskve poručili kako ni najnovije kaznene mjere neće nanijeti ozbiljnu štetu ruskom gospodarstvu, što se vidjelo iz politike Sjedinjenih Država i zemalja EU protiv Rusije u posljednjih nekoliko godina.

Potpredsjednika Odbora za ekonomsku politiku i industrije Državne Dume i prvi potpredsjednik udruge Ruskog inženjerijskog saveza, Vladimir Gutenev, rekao je “kako, taktički, negativnih posljedica novih sankcija neće biti”.

“Protivnici Rusije moraju shvatiti da takve mjere vjerojatno neće donijeti nikakvu promjenu kursa”, rekao je Vladimir Gutenev u razgovoru za TASS.

Moskva: Zar misle da ćemo zbog sankcija odustati od obrane suvereniteta i nacionalnih interesa?

Moskva noću
FOTO: Moskva

U priopćenju američkog Ministarstva financija se naglašava “kako se na ovaj način želi izvršiti pritisak na Rusiju i sankcije će se primjenjivati sve dok Moskva ne ispuni svoje obveze u okviru Sporazuma o Minska, jer se američka vlada zalaže za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine”.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije pozvalo je proširenje sankcija još jednim pokušajem da vrši pritisak na Rusiju besmislenim izgovorima.

Washington se nikada neće riješiti iluzije da ćemo u panici popustiti zbog neizdavanja američkih viza ili trgovinskih ograničenja, da ćemo zbog toga odustati od neovisne politike na međunarodnoj sceni i prestati braniti nacionalne interese”, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova u Moskvi.

“Krajnje je vrijeme da spoznaju besmislenost kampanje sankcija, jer će one samo uzrokovati gubitke za američke tvrtke. Vodeći ovu politiku, SAD neće više moći prikriti svoju ulogu u državnom udaru u Kijevu i poticanju građanskog rata u Ukrajini”, nastavlja rusko MVP.

Istovremeno, Rusija “ne vidi ništa sporno” u odluci Washingtona i navodi “kako je kidanje gospodarskih i drugih veza s Rusijom je pravo američkog vodstva, ali Moskva zadržava pravo i na primjereni odgovor”.

Pravi odgovor na sankcije s ruske strane Gutenev vidi u poboljšanju učinkovitosti domaćeg svog gospodarstva, stvaranja povoljnijih uvjeta za poslovanje i napredak u području zdravstva, obrazovanja i socijalne zaštite. Dakle, slično onome što u svom novom izvješću tvrdi američka obavještajno-analitička agencija Stratfor.

“Američki printer za sankcije je podivljao”

Krim - Rusija
FOTO: Krim

Čelnica Sveastopolja, Dmitrija Ovsjanikova, koja se našla na proširenom popisu američkih sankcija, ironično je reagirala i objavila popis sankcioniranih osoba i tvrtki na Instagram, poslavši usput Donaldu Trumpu tople pozdrave iz  ruskog Sevastopolja.

Čelnik Odbora za međunarodne poslove ruske Državne Dume, Konstantin Kosačev, napomenuo je “kako je u ocjeni  nedavno usvojenih odluka zaključio “kako je američki printer za sankcije podivljao”, a američka politika je postala “kaotična”.

Njegov kolega iz Odbora za međunarodne odnose Leonid Slutski u novim sankcijama vidi još jedan destruktivan korak i obećao je da neće proći bez odgovora.

Međutim, uskoro možemo očekivati nove tone papira iz američke uprave s imenima sankcioniranih osoba i tvrtki,  jer će sljedeći tjedan američko Ministarstvo financija, uz pomoć Državnoga odjela i obavještajnih službi, predstaviti dva izvješća Kongresu o Rusiji.

Prvi će biti popis “najznačajnijih visokih političkih ličnosti i oligarha” i “paradržavnih tvrtki”, a drugo je takozvano “Izvješće Kremlj”, koje će navesti potencijalne posljedice širenja američkih sankcija na ruskom javni dug i cjelokupni niz mogućih posljedica. Za oba izvješća se smatra da će biti temelj za nove sankcije.

„Deep State“ minira Trumpov govor u Davosu i istovremeno uvodi oštre sankcije Rusiji

Stratfor: Rusija se kreće prema ekonomskoj neovisnosti i sve će-sankcije biti uzaludne

 

Državna DumaGas Turbine TechnologyKremljRusko Ministarstvo energetikeSiemensStratfor
Pretplatiti se
Obavijesti o
77 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
shumadinac
6 godine prije

Rusi samo pokušavaju da minimiziraju značaj ovog PROCESA, teško da mogu biti toliko naivni da ne shvataju taktiku. Uvođenje sankcija nekome je vrlo agresivan akt a SAD ne samo da ih uvodi bilateralno oni ih nameću celom svetu.
Danas ove sankcije – Rusija ne reaguje, sutra druge – Rusija opet ne reaguje, prekosutra znatno oštrije – Rusija oštro uzvrati: “Aha, vidi agresivne Rusije…”

Jasno je bilo Vašingtonu od početka da neće previše oštetiti rusku ekonomiju ali Rusi prihvatanjem sankcija (kao da imaju izbora) kao da prihvataju i krivicu. Nisu Ameri blesavi kako izgleda.

Petar Veliki
6 godine prije

Amerikanci su jako naivni ako misle da Rusi nemaju instrumenta za smirivanje rusofobije i sankcija. Šta bi samo bilo na zapadu da Rusi presječu glavni internet kabel? Pa pa ceo zapad…. 🙂

Globalista
6 godine prije

Sve jasno a mog van ove teme objaviti da je u Češkim izborima za predsjednika drzave pobjedio gospodi Miloš Zeman koji kao politik puno toga napravio za Češku Republiku oko ekonomske suradnje i na globalnoj politici.Ova pobjeda Zemana puno ce znaciti u buducoj politici same EU i kompletnoj politic Višegradske grupe u kojoj su jos Mađarska,Slovačka i Poljska.Da je Zeman izgubio preko porazenog kandidata Drahosa američka drzavna elita imala bi kompletnu kontrolu nad Ceskom Republikom,sada je nastao obrat i sasvim drugacija ce biti sama globalna politika nad ovim prostorima koja ce puno toga pomoci samoj Rusiji(gospodinu Zemanu u kapmanji su ceksi mediji masovno pislai d aje lutka Rusije i Putina) u geopolitici i ostalim drzavama u V4.Slijede izbori u Mađarskoj,sada je na predsjedniku Mađarske da se odupre raznim nevladinim agencijama koje financira .U ovim Ceksim izborima sam soros preko raznih agencija dao ogromne pare ali uz sve to narod nije… Čitaj više »

Alen
6 godine prije

Osim americke i eu vlade a stete evropi usput , mislim da niko ne benda ni pet posto ove americke sankcije…..Euroazijska integracija ,brics,uspon poslovanja s kinom, uspjesi na BI , procvat ruske ekonomije , rusi su na slatkim mukama..
A sto se tuce sankcija jel to bespomocnost, provokacija, namjera da se ostete trece zemlje ,eu npr. , ili skup svega toga saznacemo valjda nekad…

dronko
6 godine prije

vojno obavjestajne strukture u sad u preuzimaju drzavu od cia struktura to je prakticki tihi vojni puč kojim je trump doveden na vlast kao informacija za one koji vjeruju u demokratske izbore i jos jedan podatak sličan proces se dogadja i u Rusiji tako da i Putin je u postupku koji je u tijeku gdje vojno obavjestajna struktura Rusije preuzima vlast od strane kgb fsb struktura kojima pripada putin koji ce figurirati kao predsjednik dok to bude potrebno i jos jedan podatak taj proces traje od 2014 godine

davor
6 godine prije

BEZ BRIGE…MOGU RUSI BEZ COCA-COLE I Mc DONALDSA,A MOGLI BI I MI !!!!!

davor
6 godine prije

dronko ….i dobro da gospodin Putin bude predsjednik do daljnjega……….

Ivo
6 godine prije

Treba gledati širu sliku. Ameri nisu glupi i znaju što rade kad je lova u pitanju. Sankcije najviše pogađaju EU i tjeraju članice da se orjentiraju na amere za trgovanje. Pod nepovoljnim uvjetima, naravno. Kratkoročno im to pomaže, jer više nisu konkurentni te se ovako rješavaju konkurencije. U tom smislu, ovo kidanje veza između EU i Rusije, koje se ostvaruje putem sankcija, im je logičan potez. Dugoročno gledano, ovako guraju Rusiju da se samostalno razvija i postaje samodostatna, tako da će u konačnici jednog dana postati veliki konkurent u većini područja, ali dugoročno planiranje je luksuz koji si ameri više ne mogu priuštiti, cilj im je da prežive krizu u koju su došli. Iako mislim da im ni to neće baš uspjeti. Morati će ograničiti utjecaj na one zemlje koje mogu i dalje vojno kontrolirati i tamo i dalje reketariti, dok će se velikih dijelova planeta koje sve više kontroliraju… Čitaj više »

čitatelj portala
6 godine prije

SAD može Rusiji p.pušiti s novim sankcijama. Tako štete sami sebi i EU vazalima, te stvaraju zlu krv među narodima.

zvonimir
6 godine prije

naplačivat im korištenje crvene zvijezde

Tomica
6 godine prije

Sve je već rečeno, sankcije po svaku cijenu i sve drugo što može naštetiti Rusiji. Amerika se bori za apsolutnu dominaciju a Rusija je vjerovatno najveća prepreka. Sankcije su uvedene da slabe ekonomiju, izazivaju unutarnje nezadovoljstvo te kidaju veze sa EU. One su samo dio aktivnosti koje SAD konstantno provode i treba ih gledati kao dio tog plana. Tu, moram da priznam, nemaju premca i uvijek se pitam kako, pored svih sr*nja koja su napravili po svijetu, po jednom te istom scenariju, i dalje uspijevaju u svom naumu. Naravno, nije mi jasan ni taj podanički odnos EU prema SAD ali i Rusija mi nekad mlako uzvraća. Vjerujem da ovaj put Rusija ima vlast koja zna šta radi i SAD je neće slomiti. Sve što će napraviti to je da malo uspore razvoj ali kao što je neko već napisao, dugoročno će samo sebi naštetiti.

Ivo Lola
6 godine prije

Dok se oni zabavljaju Rusijom i Putinom, zemlja im propada!

davor
6 godine prije

Tomica ……pitaš kako uza sva sranja što rade , amerikurci još uvijek uspijevaju kontrolirat dobar dio svijeta…..vrlo jednostavno….jer ih se svi smrtno boje znajući kakvi su agresivni divljaci….vjeruj , da bi im Europa otkazala poslušnost završila bi u ruševinama !!!

Ive
6 godine prije

Stvari treba nazati pravim imenom. SVI USA POLITICARI SU SAMOZIVA MUCKA DJUBRAD.

Gonzo
6 godine prije

Prije bio skeptican ali sada vidim rusi su karakter ne kuje. Bravo.Rossija

Ljudevit Posavski
6 godine prije

Sankcije, kakve sankcije, pa Ruse je
svojevremeno disciplinirao Staljin.
Šta koga briga, dali če stradati ovoliko ili
onoliko ljudi. Vidi naših. Osim toga za Ruse
je dovoljna trgovina sa Kinom, Indijom.
Sakcije bi funkcionirale, jedino da Rusi na
zapad nemogu ništa izvoziti.
Pod ništa znači, NIŠTA. Ako bi u tom slučaju netko izvozio u Rusiju.
Možeš, ali na vlastitu odgovornost.
Tako nekako.

Gonzo
6 godine prije

Imam sinkopu boli me kur… za sankcije

Nagard
6 godine prije

Sto se tice sankcija to se mozee ali vojno da se neko poigrava s rusijom to ne razlika izmedju placenika i nekog ko se bori za nesto je velika tako da od tog nema nista rusija nije balkanse banana state i juznamericke pustopoljine da se s njom neko igra

bbbb
6 godine prije

Skoro je u čemerici bila vježba sa 37 C-17 i 21 C-130 i još hrpu borbenih zrakoplova. To je do sada največa vježba tog tipa u povijesti gdje su iz raznih krajeva u čemerici prebacivali vojsku i pravili desante. Zapitajte se zašto vježbaju taj scenarij, rusi su več upalili crveno svjetlo! Žele modernizirati 50 komada C-5 koje su poslali u mirovinu a napravili su ih preko 100 komada, tko je na ciljniku tolike zračne strateške logistike?

edi savić
6 godine prije

Njemaćka Italija Francuska su za ukidanje sankcija istina Francuzi i baš i nisu za ukidanje već za ublažavanje .Rusija se okrenila prema Kini J.Americi donekle Africi i B.IstokuNeka Rusa da nije njih davno bi bio 3.sv. rat.Balans drže i fala im za to.

luni lunovic
6 godine prije

jednostavno izgleda da 90 posto ljudi obozava da ih neko kamatari pa bujrum sto kazu turci ko voli nek izvoli

tedi
6 godine prije

Ove sankcije su za SDAe labudi pjev.Eno im sramote do bola,sami sebi pucaju u petu,ruse svog novo izabranog predsjednika drzave, Trampa,onda znate koliko je sati.U Americi je sizofrenija uhvatila maha.

Gri
6 godine prije

Lave Putinjo podigni kineski zid od ludare.

zvonimir
6 godine prije

mi njih vozamo po svemiru mukte a oni nama zankcije buuu jec jec

antun comb
6 godine prije

ahahaaa, car putin i dalje igra sah, ahahaaaa a bolesnici sa logicnog dijele minuse. hebo te, jos malo pa cete se pretvorit u one koje mrzite, svi koji se ne slazu sa vama bit ce brisani banovani minusirani.
otisla je rusija u tri pm. da im ameri daju I da kazu evo ko god hoce dobit ce “green card”, 90% rusa bi zbrisalo za ameriku u roku od deset dana.

valentin
6 godine prije

Svi govore o demokraciji, zapadnim vrijednostima, ali rijetko tko prikaže ono što je doista istina. Donosimo vam video koji pokazuje sav jad europske politike i europskih političara. Joe Biden © Eduardo Munoz Source: Reuters Joe Biden, bivši američki podpredsjednik Bivši potpredsjednik SAD-a (2009-2017) Joe Biden, objašnjava kako je vršio pritisak na europske vlade da kažnjavaju Rusiju, a što one nisu htjele učiniti zbog negativnih posljedica na njihova gospodarstva. Prijevod videa i razgovora s Joe Bidenom: Proveli smo toliko vremena – znate [Richard Haass, predsjednik think-tanka CFR-a], jer sam došao k vama da mi date savjet. Potrošili smo toliko vremena na telefonu kako bismo bili sigurni da nitko u to vrijeme, od Hollanda do Renzia, neće odustati. Oni nisu htjeli nikakav oblik sankcija protiv Rusije. To je bilo negativno za njih. Uglavnom, (rekao sam im): “Morate to učiniti!” Hvala Bogu, Merkel je u to vrijeme bila dovoljno snažna da nas podrži.… Čitaj više »

Vrane
6 godine prije

Putin ih je dobro nadigrao. Kad su krenuli s prvim sankcijama, dobro je predvidio što će biti dalje i riješio odrezati jednom i poprilično. Bilo bi za očekivati da će zbog mira u kući pokušavati to amortizirati, smanjiti pritisak na građane kako se inače u svijetu radi, zataškavajući i negirajući. Odmah je stegnuo kaiš maksimalno, Rusi su prilično pali u osobnom standardu ali još uvijek disciplinirani, prihvatili su to. Većinu ušteđenih para je uložio u stvari koje loše idu a samo dio pada standarda je bio direktni rezultat sankcija. Ameri se poveselili, mislili da će se rusi urušit kao kula od karata kad su vidjeli taj prvi udar na standard, ali kako su išli dalje rusima ne sve gore nego sve bolje, pare ušteđene, investirane, investicija se već vrača, ekonomija cvate. A ameri kao tuke ništa ne razumiju i stežu i dalje a nikakavog efekta.

Zlatko
6 godine prije

Rusi su poznati po tome da su tvrdi i jaki.
To su mnogo puta dokazali.
Carevi su ih trali stoljećima, onda došli boljševici i Lenjin, u prvih mjesec dana ih poubijali 60 000, onda ih Staljin trao i u gulage slao.
Ubio ih preko dva milijuna…
….itd…itd….
Dokazali su i pokazali da mogu biti ispod čvrste čizme, kao pravi štakori.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI